ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους και όσους κατηχητές βοήθησαν στο να συγκεντρωθούν τα σχετικά τρόφιμα και είδη καθαρισμού όπως και υποδήματα ως ΔΩΡΕΑ & ΠΡΟΣΦΟΡΑ στην ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και τους άπορους νέους. Συν τω χρόνω θα σας κοινοποιήσουμε αναφορικά τα είδη που παραλάβαμε και αποστείλαμε στους έχοντας ανάγκη.

Με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Θεοκτίστου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά η θεατρική παράσταση “Κάθε μέρα Χριστούγεννα”,  που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας, στη Μανάγουλη Φωκίδος χθες 14 Ιαν. 2024. Ολόθερμα, με επιφωνήματα και χειροκροτήματα υποδέχθηκε το κοινό της περιοχής Δωρίδος και της ευρύτερης περιοχής την παράσταση ….


Εισαγωγή

Την εβδομάδα που πέρασε η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη σπουδαίων Αγίων: του Μεγάλου Αντωνίου, του σπουδαίου ασκητή που ονομάστηκε «καθηγητής της ερήμου», του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου πολιούχου της πόλης των Ιωαννίνων, των Αγίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας Κυρίλλου και Αθανασίου του Μεγάλου, που θεωρείται ο τέταρτος Ιεράρχης μετά τους τρεις -τόσο σπουδαίος ήταν!

Επίσης του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, του Οσίου Παύλου του Θηβαίου… και αμέτρητων ακόμα γνωστών και όχι τόσο γνωστών Αγίων. Ανάμεσά τους φυσικά βρίσκεται και πλήθος Αγίων γυναικών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πιο αγνός και όμορφος καρπός του ανθρωπίνου γένους είναι μια γυναίκα, η Υπεραγία Θεοτόκος Μαρία!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Από τα χρόνια της Παλαιάς ακόμα Διαθήκης βλέπουμε ότι σημαντικό ρόλο στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας είχαν κι άλλες γυναίκες, όπως η Ρεβέκκα, η Ρουθ, η Δεββώρα. Ένα ολόκληρο βιβλίο, μάλιστα, είναι αφιερωμένο σε μια Ιουδαία κοπέλα με ξεχωριστή ομορφιά, που έσωσε τον λαό του Ισραήλ τα χρόνια της αιχμαλωσίας, την Εσθήρ.
.
Οι Βαβυλώνιοι είχαν πολιορκήσει την Ιερουσαλήμ κι εξόρισαν ένα μεγάλο μέρος των Ισραηλιτών. Η ορφανή Εσθήρ μεταφέρθηκε με τον μεγαλύτερο ξάδελφο και προστάτη της, τον Μαρδοχαίο, στα Σούσα, την πρωτεύουσα της περσικής αυτοκρατορίας του πανίσχυρου βασιλιά, Ξέρξη.
.
Κάποτε διαδόθηκε η επιθυμία του Ξέρξη να παντρευτεί. Πολλές κοπέλες διατάχτηκαν να παρουσιαστούν στο παλάτι του κι ανάμεσά τους κι η πανέμορφη Εσθήρ. Ο Μαρδοχαίος τη συμβούλευσε να μην αποκαλύψει σε κανέναν την καταγωγή της για να μην κινδυνέψει. Έτσι κι έγινε. Κι όταν η Εσθήρ εμφανίστηκε μπροστά στον βασιλιά ξεχώριζε τόσο πολύ από τις άλλες κοπέλες σε ομορφιά, ώστε ο Ξέρξης αμέσως την επέλεξε και την έκανε βασίλισσα.
.
Κάποτε ο Μαρδοχαίος έμαθε για μια συνομωσία εναντίον του βασιλιά και ενημέρωσε την Εσθήρ να ειδοποιήσει τον βασιλιά. Πράγματι, οι ένοχοι συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν. Η αγάπη κι ο σεβασμός του Ξέρξη για τη βασίλισσά του αλλά και για τον αιχμάλωτο Ιουδαίο, που κανείς δε γνώριζε πως ήταν συγγενής της, μεγάλωσαν δείχνοντας την ευγνωμοσύνη του.
.
Δυστυχώς όμως μια πολύ μεγάλη δοκιμασία περίμενε τα δυο πιστά ξαδέλφια. Μια μέρα ο Αμάν, ένας ισχυρός άνδρας και βασιλικός σύμβουλος, ανάμεσα στο πλήθος διέκρινε έναν άνδρα ο οποίος δεν υποκλινόταν μπροστά του. Γεμάτος περιέργεια ρώτησε κι έμαθε πως ήταν ο Μαρδοχαίος, Ιουδαίος στην καταγωγή, και πως όλοι οι Ιουδαίοι προσκυνούσαν μονάχα τον Θεό τους και κανέναν άλλο. Ο εγωιστής Αμάν θύμωσε, παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και τον έπεισε να διατάξει το θάνατο όλων των Ιουδαίων, ως το πιο μικρό παιδί! Κι ο βασιλιάς έβγαλε το φοβερό διάταγμα, χωρίς να ξέρει βέβαια ότι κι η αγαπημένη του Εσθήρ ήταν κι εκείνη Ιουδαία.
.
Τα νέα διαδόθηκαν από τους κήρυκες αστραπιαία στην αυτοκρατορία. Όταν ο Μαρδοχαίος άκουσε για το διάταγμα εναντίον των Ιουδαίων, έτρεξε αμέσως στην Εσθήρ. Της εξήγησε συγκινημένος ότι ο Θεός θέλησε να την κάνει βασίλισσα, για να σώσει τον λαό της σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα, παρακαλώντας τον Ξέρξη να ακυρώσει την παράλογη κι άδικη απόφασή του. Η πιστή κοπέλα άκουσε τον ξάδελφό της προσεκτικά και σαν άνθρωπος δείλιασε. Όμως τελικά η Εσθήρ αποφάσισε να μιλήσει στον Ξέρξη με ταπείνωση αλλά και θάρρος που στηριζόταν στην εμπιστοσύνη της στο Θεό. Δεν άντεχε στη σκέψη του χαμού των συμπατριωτών της, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να χάσει η ίδια τα πάντα αποκαλύπτοντας την αλήθεια.
.
Ζήτησε να μεσολαβήσουν όλοι στον Θεό για εκείνην με το να νηστέψουν και να προσευχηθούν μαζί της για τρεις μέρες, πριν αυτή πάει στο βασιλιά. Την τέταρτη μέρα η Εσθήρ με λαμπερά ρούχα μπήκε στην αίθουσα του θρόνου τρέμοντας γιατί, αν και βασίλισσα, απαγορευόταν να παρουσιαστεί μπροστά στον Ξέρξη απρόσκλητη. Εκείνος όμως την καθησύχασε απλώνοντάς της το χρυσό του σκήπτρο και λέγοντάς της πως μπορεί να του ζητήσει ό,τι θέλει. Η βασίλισσα τότε γονάτισε παρακαλώντας τον να τη σώσει από βέβαιο θάνατο! Έκπληκτος ο βασιλιάς την ρώτησε ποιος την απείλησε κι η Εσθήρ έδειξε με θάρρος τον Αμάν, αποκαλύπτοντας πως είναι κι αυτή μια Ιουδαία που κινδυνεύει από το μίσος του.
.
Ο Ξέρξης, μαθαίνοντας όλη την αλήθεια, χωρίς δισταγμό διέταξε να κρεμάσουν τον Αμάν και να σωθεί η βασίλισσά του μαζί με ολόκληρο τον λαό της. Όσο για το Μαρδοχαίο, ο βασιλιάς δε φάνηκε αχάριστος. Τον έκανε έμπιστο σύμβουλό του, σίγουρος πως κάθε του λόγος θα ήταν δίκαιος και σοφός.
.
Η Εσθήρ έμεινε στην ιστορία ως μια ενάρετη βασίλισσα που με γενναιότητα έσκυψε στο δράμα του λαού της και τον έσωσε.

Πρακτική εφαρμογή

 • Η Εσθήρ, μια ορφανή Ιουδαία αιχμάλωτη, έγινε βασίλισσα και αυτοκράτειρα. Είναι άξιο να σημειωθεί η ανεπιτήδευτη ομορφιά της Εσθήρ. Το φυσικό της κάλλος συνδυαζόταν με την εσωτερική ομορφιά και τις αρετές της. Αυτά ήταν από μόνα τους αρκετά για να κάνουν το βασιλιά να την αγαπήσει και να την παντρευτεί.

Η ομορφιά του ανθρώπου πηγάζει από μέσα του. Τα ρούχα, τα κοσμήματα και τα καλλυντικά πολλές φορές αλλοιώνουν και ασχημαίνουν τον άνθρωπο που φτιαγμένος κατ’ εικόνα Θεού δεν έχει ανάγκη από τέτοιες «παρεμβάσεις». Προσοχή παιδιά, όχι υπερβολές! Η μόδα είναι μια μεγάλη παγίδα που αποσπά την προσοχή μας από τον Θεό και μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερηφάνεια και να νομίζουμε ότι είμαστε οι ωραιότεροι, οι καλύτεροι στον κόσμο! Όχι τέτοιες υπερήφανες ιδέες για τον εαυτό μας!

 • Η Εσθήρ είναι αξιοθαύμαστη και για έναν ακόμα λόγο. Ενώ σε άλλους ο πλούτος, η δόξα και η εξουσία αλλάζουν το χαρακτήρα τους, εκείνη ενώ έφυγε από την αφάνεια κι έγινε βασίλισσα, παρέμεινε πιστή στον Θεό και εντελώς ανεπηρέαστη από το ειδωλολατρικό περιβάλλον της βασιλικής αυλής.

Ας βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση της. Τι θα επιλέγατε παιδιά αν σας ρωτούσαν το εξής; Τι προτιμάτε τον Χριστό ή να σας δίνω 100 ευρώ το μήνα και να τον αρνηθείτε γινόμενοι π.χ. Μουσουλμάνοι; Τι πρέπει να προτιμήσετε ε; (…) Εμείς παιδιά μου, σταθερά κοντά στον Χριστό μας ό,τι κι αν γίνει!

 • Η Εσθήρ με την απόφασή της να μιλήσει στον Ξέρξη έδειχνε την απόλυτη πίστη – εμπιστοσύνη της στον Θεό. Πίστευε επίσης στη μεγάλη δύναμη που έχουν η προσευχή και η νηστεία (πάλι μπροστά μας η νηστεία!) οι οποίες προσελκύουν τη χάρη του Θεού.

Και σήμερα σε έκτακτες περιστάσεις οι πιστοί προσεύχονται και νηστεύουν όλοι μαζί ταυτόχρονα. Τι λέτε, θέλετε να κανονίσουμε μια κοινή ώρα που θα προσευχόμαστε από τα σπίτια μας όλοι μαζί; Τι λέτε π.χ. 9:00 με  9:30 κάθε βράδυ; Εκείνη την ώρα θα προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα προσευχή! Εντάξει, σύμφωνοι; (…) Αξίζει λίγη ώρα του 24ώρου να την κάνουμε δώρο στον Θεό μας! Τι λέτε;


ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:

 • Χρωματίστε την εικόνα και γράψε πάνω το όνομά της (Βασίλισσα Εσθήρ )

 • Το παιχνίδι του γέλιου

Με το παιχνίδι αυτό εξασκούνται τα παιδιά στην αυτοκυριαρχία. Ένα ανοικτό μαντίλι ρίχνεται στον αέρα, όλα τα παιδιά πρέπει να γελούν με την καρδιά τους, αλλά τη στιγμή που το μαντίλι αγγίξει το έδαφος, ή το πιάσει ο κατηχητής αμέσως πρέπει να σταματήσει το γέλιο. Ο κατηχητής μπορεί για να ξεγελάσει τα παιδιά να πηδά στον αέρα για να πιάσει το μαντίλι ή να το αφήσει να πέσει κάτω κ.λπ. Όσοι μπερδευτούν παύουν να γελούν!!!

 • Ρολόι με σκοινάκι

Τα παιδιά σχηματίζουν κύκλο γύρω από ένα παιδί που κρατάει ένα σκοινάκι (ή ένα απλό σκοινί) από τη μια του άκρη. Το παιδί στο κέντρο αρχίζει να στριφογυρίζει και να περιστρέφει το σκοινάκι με δύναμη σε χαμηλό ύψος ενώ τα παιδιά προσπαθούν να το αποφύγουν με επιτόπιο άλμα. Αν το σκοινάκι ακουμπήσει κάποιο παιδί, εκείνο βγαίνει από τον κύκλο. Νικητής είναι όποιος μείνει τελευταίος!

 • Πάνω από το στεφάνι

Ένα παιδί στέκεται ανάμεσα σε άλλα δυο παιδιά που στέκονται όρθια και αντικριστά σε απόσταση περίπου έξι (6) μέτρων. Τα δυο παιδιά που βρίσκονται «έξω» στέλνουν το ένα στο άλλο ένα στεφάνι χουλα-χουπ κυλώντας το σαν ρόδα. Το παιδί που είναι «μέσα» προσπαθεί να αποφύγει το στεφάνι περνώντας με άλμα από πάνω του, κοιτώντας κάθε φορά προς το μέρος το παιδιού που ρίχνει το στεφάνι. Αν το ακουμπήσει, χάνει. Νικητής είναι όποιος περάσει πιο πολλές φορές πάνω από το στεφάνι!

Καλή Επιτυχία!!!.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.