ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας προσκαλεί τα παιδιά και τους νέους μας και όχι μόνο, σε μία ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και άπορους νέους. Δείτε, γνωστοποιείστε στα παιδιά σας και κατεβάστε την σχετική αφίσα. Αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας για να το μάθουν και να κινητοποιηθούν!


• ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ θα έχουμε και στις 23 Δεκεμβρίου ’23 και κατόπιν θα ξεκινήσουμε στις 13-14 Ιανουαρίου ´24.

ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ξεχάσουμε την ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή μας απομένει μόνο μία ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό παρακαλούμε να συνεννοηθείτε με τους Πνευματικούς κάθε ενορίας έτσι ώστε να φροντίσουν την εξομολόγηση των παιδιών!

• Στο μεσοδιάστημα των εορτών εκμεταλευθείτε τον χρόνο για να κάνετε κάποια/ες δραστηριότητα/τες με τα παιδιά όπως εκδρομή, βραδινή συνεστίαση πίτσας, προβολή βίντεο, επίσκεψη σε ιδρύματα ή πονεμένους ανθρώπους ή κάτι άλλο.
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ στο Τρίκορφο Δωρίδος διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας  την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 και ώρες 12:00 – 5:00 απογ. π.μ.. Την ημέρα αυτή θα:
  • Παίξουμε στον μεγάλο Διαγωνισμό γνώσεων ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 80€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 40€. (αφορά παιδιά 10 έως 18 ετών)
  • Παίξουμε στους χώρους των κατασκηνώσεων εσωτερικά παιχνίδια, ποδοσφαιράκι, πινκ-πονκ, μπιλιάρδο κ.λπ. και αν δεν κάνει κρύο θα παίξουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και paintball.
  • Θα έχουμε φαγώσιμα εδέσματα… ξέρετε εσείς!
  • Και τέλος πολλές εκπλήξεις και δώρα, με κέφι, ζωντάνια και χαρά για τα παιδιά όλης της Μητρόπολής μας.

Εισαγωγή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν μπορούμε να ψάλουμε το απολυτίκιο της Γέννησης και κατόπιν ας διαβάσουμε στα παιδιά την μετάφραση για να καταλάβουν τι λέει.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Ἡ Γέννησίς Σου, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως. ἐν αὐτῇ γάρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες ὑπό ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, Σέ προσκυνεῖν τόν Ἥλιον τῆς ∆ικαιοσύνης, καί σέ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν. Κύριε, δόξα σοι.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Η Γέννησή σου, Χριστέ, Θεέ μας, ανέτειλε στον κόσμο το φως της γνώσεως, διότι μ΄ αυτήν εκείνοι που λατρεύουν τα άστρα διδάχτηκαν από αστέρι να προσκυνούν Εσένα, τον Ήλιο της δικαιοσύνης, και Σένα να γνωρίζουν, τη σταλμένη από τα ύψη ανατολή. Κύριε, δόξα σε Σένα.

Έφθασαν Χριστούγεννα! Όμως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους μας! Θα συναντηθούμε νοερά όλοι μαζί στις 6:00 το πρωΐ την Δευτέρα των Χριστουγέννων στους Ναούς μας και θα δοξολογήσουμε την γέννηση του Σωτήρα Χριστού με ύμνους και ψαλμωδίες, με κατάνυξη και Θεία Κοινωνία! Να μην λείψει κανείς μας.

Όλοι μας ας σηκωθούμε νωρίς από τα κρεβάτια μας να κάνουμε μία μικρή θυσία και να στερηθούμε τον ύπνο μας! Ο Χριστός μας έκανε την μεγαλύτερη θυσία που μπορούσε να γίνει και αυτή η θυσία ξεπερνά τα ανθρώπινα δεδομένα! Ο Θεός γἰνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν θεός.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Γεννήθηκε ο Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτές τις ημέρες κι οι πιο σκληροί άνθρωποι, κι οι πιο αμαρτωλοί, νιώθουν την καρδιά τους να ζεσταίνεται, να γεμίζει από ουράνιο φως, να σκιρτά από χαρά και λαχτάρα. Κάθε χρονιά ακούμε την ιστορία της Γεννήσεως του Κυρίου, την διαβάζουμε και την ξαναδιαβάζουμε, χωρίς να την χορταίνει η καρδιά μας ποτέ. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μαζί σήμερα και πάλι ένα ταξίδι στη Βηθλεέμ.
 
Όπως πανηγύριζαν οι αγνοί κι ευσεβείς ποιμένες της Βηθλεέμ, έτσι θα πανηγυρίσουμε κι εμείς, παιδιά, για τη γέννηση του Κυρίου μας.
 Γιατί όμως, τι σημασία έχει για εμάς αυτό το γεγονός; 
 -Γιατί ήρθε ο Υιός του Θεού ο Μονογενής στον κόσμο;
 -Θυμάστε πώς ανήγγειλε ο λευκόφτερος άγγελος το μεγάλο μήνυμα στους ποιμένες; 
 
Τι τους είπε; 
“Γεννήθηκε για σας σήμερα ο Σωτήρας!”
 
 Αυτή τη μεγάλη, την πολύ σπουδαία αλήθεια θέλει η Εκκλησία μας να μας υπενθυμίσει με τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Και λέει σ’ όλους τους Χριστιανούς αυτό που είπαν μεταξύ τους οι αγνοί και καλοί ποιμένες.
 
 Ας πάμε στην Βηθλεέμ, να προσκυνήσουμε τον Σωτήρα μας. Μας περιμένει. Ο Βασιλεύς των Ουρανών, σπαργανωμένος σε μια ταπεινή φάτνη, μέσα σ’ έναν στάβλο, με συντροφιά τα ζώα. Κι ας του φέρουμε πρόθυμα τα δώρα μας.
 
 -Τι λέτε παιδιά, να δωρίσουμε στον νεογέννητο Χριστό μας;
 (… ) Την καρδιά μας πρώτ’ απ’ όλα.
 
Εκείνος ήρθε έτσι, ταπεινά, για να μας σώσει από την αμαρτία. Ήρθε από αγάπη, και συμπόνια για τα δεινά που υποφέρει ο άνθρωπος, όταν είναι σκλάβος του κακού. Πρέπει όμως κι εμείς ελεύθερα να το θέλουμε για να μας σώσει. Και θα δείξουμε πως θέλουμε ειλικρινά τη σωτηρία μας, όταν χωρίς κανένα δισταγμό να του δώσουμε δώρο την καρδιά μας. 
 
Και πόσα αλλά δώρα μπορούμε να χαρίσουμε στο Θείο Βρέφος! 
    Να εξομολογηθούμε, για να φορέσουμε και στην ψυχή μας γιορτινή φορεσιά και να πάμε στη Βηθλεέμ, στην Εκκλησία δηλαδή, να Τον προσκυνήσουμε
    Να κοινωνήσουμε,
    Να κάνουμε κάποια ελεημοσύνη, ευλογημένες πράξεις αγάπης!
 
    Αυτός, παιδιά, είναι ο καλύτερος εορτασμός των Χριστουγέννων. Δεν πρέπει να τον περιοριστούμε στα καλά ρούχα ή στο τραπέζι με τη γαλοπούλα και τα γλυκά. Μη νομίσετε, παιδιά μου, πως ο Κύριος περιμένει τους πλούσιους, τους σοφούς, τους αξιωματούχους και τους μεγάλους του κόσμου αυτού, να πάνε και να Τόν προσκυνήσουν, για να χαρεί. 
    
    Κι εκείνοι είναι καλοδεχούμενοι, όταν πλησιάσουν την φάτνη με καθαρή καρδιά. Αλλά περισσότερο ο μικρός Χριστός θα χαρεί, όταν δει να γεμίζει το σπήλαιο της Βηθλεέμ από εμάς, τα παιδιά που με αγνούς, χαρούμενους ύμνους θα Τόν προϋπαντήσουμε και θα Τον ευχαριστήσουμε, γιατί μας έφερε με τη γέννησή Του τη σωτηρία.
 

Φέτος, λοιπόν, παιδιά, κανείς να μη λείψει από τη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.


Να παρακαλέσουμε τους γονείς μας αυτό το δώρο να μας κάνουν: Τη μέρα των Χριστουγέννων όλη η οικο γένεια να προσκυνήσει πρωί πρωί στον ναό τον νεογέννητο Χριστό. Στους περισσότερους ναούς αρχίζει πολύ νωρίς η Θεία Λειτουργία, πριν ακόμη ξημερώσει, γιατί βράδυ γεννήθηκε ο Χριστός. Κι έτσι θα μοιάσουμε με τους ευλαβικούς εκείνους βοσκούς που έτρεξαν μες στη νύχτα να προσκυνήσουν τον Σωτήρα του κόσμου. Τότε η χαρά των βοσκών θα πλημμυρίζει και τη δική μας καρδιά. Και ο ύμνος των αγγέλων θα γίνεται στα χείλη μας γλυκύτατο τραγούδι. Σας το εύχομαι· ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ποίημα

Σαν τι να σου προσφέρουμε, Χριστέ, στη γέννησή σου, που ’ρθες στη γη μόνο για μας άνθρωπος ταπεινός;

Γιατί το κάθε πλάσμα σου, που έγιν’ από Σένα σαν ταπεινό ευχαριστώ και κάτι σου προσφέρει:
Την ψαλμωδία οι άγγελοι, οι ουρανοί τ’ αστέρι,
οι μάγοι το χρυσάφι τους, τον θαυμασμό οι ποιμένες.

Η γη προσφέρει τη σπηλιά κι η έρημος τη φάτνη
κι εμείς την Παναγία μας, την άγια Σου μητέρα.
Κι εγώ φτωχός κι αδύναμος, Θεέ μου, τι να Σου δώσω;

Ξέρω πως ένα επιθυμείς και ένα λαχταράς:
Σου δίνω την καρδιά μου, που τόσο αγαπάς!

Ω νεογέννητε Χριστέ, ξέρω πως ένα λαχταράς. Σου δίνω την καρδιά μου, που τόσο αγαπάς!

Παιδιά μου καλά, Καλά κι Άγια Χριστούγεννα

 Ευλογημένο το νέο έτος 2024 


ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣἩ Γέννησίς Σου, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως. ἐν αὐτῇ γάρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες ὑπό ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, Σέ προσκυνεῖν τόν Ἥλιον τῆς ∆ικαιοσύνης, καί σέ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν. Κύριε, δόξα σοι.

Podcast

Όπως γνωρίζεται το Γραφείο Νεότητας κάθε εβδομάδα αναρτά στη νέα ιστοσελίδα μας μία ηχητική εκπομπή podcast – Τα Περιστέρια με σκοπό να βοηθήσει τους νέους φίλους μας, αλλά και να τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν ζωντανά. Παράλληλα κάθε εβδομάδα άκου τα “περιστέρια” του Γραφείου Νεότητος να σου μεταφέρουν ό,τι αφορά την μεγαλύτερη παρέα της Φωκίδας! Παρακαλούμε αφενός να τις ακούτε, αλλά και να τις διαδίδετε μέσω των ηλεκτρονικών μέσων. Πατήστε στο παρακάτω λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=SRC4HKI4LXY&ab_channel=GalilaiaT.V.

    Μαθαίνουμε τα κάλαντα και πάμε με τα παιδιά του κατηχητικού μας να τα πούμε στις γειτονιές της ενορίας μας! Με τα χρήματα που θα μαζέψουμε θα αγοράσουμε δώρα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη!!!
2. Κατασκευάζουμε έναν άγγελο