ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17  Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο Α´ Γύρος του 7ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο γήπεδο της Γαλαξιδίου μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων που αφορά παιδιά 12 έως 18 ετών (ΣΤ´Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου).  

Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί το 2ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων και αφορά παιδιά 12 έως 18 ετών. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια κατηχητικά θα κατεβάσουν ομάδα βόλεϊ για να φροντίσουμε τα σχετικά.

Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας προσκαλεί τα παιδιά και τους νέους μας και όχι μόνο, σε μία ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και άπορους νέους. Δείτε, γνωστοποιείστε στα παιδιά σας και κατεβάστε την σχετική αφίσα. Αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας για να το μάθουν και να κινοτοποιηθούν!


• ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ θα έχουμε και στις 23 Δεκεμβρίου ’23 και κατόπιν θα ξεκινήσουμε στις 14-15 Ιανουαρίου ´24.

ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ξεχάσουμε την ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή μας απομένει μόνο άλλη μία εβδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό παρακαλούμε να συνεννοηθείτε με τους Πνευματικούς κάθε ενορίας έτσι ώστε να φροντίσουν την εξομολόγηση των παιδιών!

• Στο μεσοδιάστημα των εορτών εκμεταλευθείτε τον χρόνο για να κάνετε κάποια/ες δραστηριότητα/τες με τα παιδιά όπως εκδρομή, βραδινή συνεστίαση πίτσας, προβολή βίντεο, επίσκεψη σε ιδρύματα ή πονεμένους ανθρώπους ή κάτι άλλο.
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ στο Τρίκορφο Δωρίδος διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας  την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 και ώρες 12:00 – 5:00 απογ. π.μ.. Την ημέρα αυτή θα:
 • Παίξουμε στον μεγάλο Διαγωνισμό γνώσεων ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 80€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 40€. (αφορά παιδιά 10 έως 18 ετών)
 • Παίξουμε στους χώρους των κατασκηνώσεων εσωτερικά παιχνίδια, ποδοσφαιράκι, πινκ-πονκ, μπιλιάρδο κ.λπ. και αν δεν κάνει κρύο θα παίξουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και paintball.
 • Θα έχουμε φαγώσιμα εδέσματα… ξέρετε εσείς!
 • Και τέλος πολλές εκπλήξεις και δώρα, με κέφι, ζωντάνια και χαρά για τα παιδιά όλης της Μητρόπολής μας.

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν Χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας.

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης σας αποστέλλουμε Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας ή για ψυχαγωγία των παιδιών. (βλ. προηγ. μάθημα)

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ: Μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ (catichisi.gr) και να επιλέξετε το ανάλογο θεατρικό.


Εισαγωγή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν μπορούμε να ψάλουμε το απολυτίκιο της Γέννησης και κατόπιν ας διαβάσουμε στα παιδιά την μετάφραση για να καταλάβουν τι λέει.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣἩ Γέννησίς Σου, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως. ἐν αὐτῇ γάρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες ὑπό ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, Σέ προσκυνεῖν τόν Ἥλιον τῆς ∆ικαιοσύνης, καί σέ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν. Κύριε, δόξα σοι.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Η Γέννησή σου, Χριστέ, Θεέ μας, ανέτειλε στον κόσμο το φως της γνώσεως, διότι μ΄ αυτήν εκείνοι που λατρεύουν τα άστρα διδάχτηκαν από αστέρι να προσκυνούν Εσένα, τον Ήλιο της δικαιοσύνης, και Σένα να γνωρίζουν, τη σταλμένη από τα ύψη ανατολή. Κύριε, δόξα σε Σένα.

 •  Εμμανουήλ σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας».
 •  Ο όρος Μεσσίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του εβραϊκού όρου μασιάχ (מָשִׁיחַ‎), που σημαίνει «χρισμένος», ενώ η πάγια ελληνική απόδοση του όρου είναι Χριστός.
 •  Χριστός σημαίνει, αυτόν που είναι χρισμένος, (καθορισμένος για μια συγκεκριμένη αποστολή, καθήκον).
 •  Ιησούς, στα αραμαϊκά ονομάζεται Γιέσουα ( ישוע) και σημαίνει στα εβραϊκά «ο Γιαχβέ (δηλ. ο Θεός) σώζει» = Σωτήρας. Από εδώ προκύπτει το ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση (από την Αγία Γραφή)

…Και να πώς γεννήθηκε ο Ιησούς Xριστός: H μητέρα του η Mαρία, αφού αρραβωνιάστηκε με τον  Ιωσήφ, χωρίς να έρθουν σε σαρκική επαφή μεταξύ τους, έμεινε έγκυος με την ενέργεια του Αγίου  Πνεύματος.

Τότε ο Ιωσήφ, ο άντρας της, επειδή ήταν δίκαιος άνθρωπος και δεν ήθελε να την εκθέσει,  σκέφτηκε να τη χωρίσει κρυφά. Αλλά ενώ αυτός έκανε αυτές τις σκέψεις, ένας άγγελος του Kυρίου  παρουσιάστηκε στο όνειρό του και του είπε: Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη διστάσεις να πάρεις μαζί σου τη  Mαρία, τη γυναίκα σου, γιατί αυτό που γεννήθηκε μέσα της προέρχεται από το Πνεύμα το Άγιο.

Θα  γεννήσει λοιπόν γιο και θα τον ονομάσεις Ιησού, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους. Kι όλο αυτό έγινε έτσι που να εκπληρωθεί αυτό που είχε πει ο Kύριος μέσω του προφήτη: Δείτε! H  παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και θα τον ονομάσουν Εμμανουήλ, που σημαίνει: O Θεός μαζί  μας.  

Όταν ξύπνησε ο Ιωσήφ από τον ύπνο, έκανε όπως τον πρόσταξε ο άγγελος του Kυρίου και πήρε  μαζί του τη γυναίκα του. Και δεν είχε σχέση μαζί της, ούτε από τη στιγμή που γέννησε το γιο της τον  πρωτότοκο και τον ονόμασε Ιησού.”

Κύρια αφήγηση ή διήγηση (ελεύθερη απόδοση)

Τι γιορτάζουμε, παιδιά, τα Χριστούγεννα; Τη γέννηση του Χριστού· το γεγονός ότι ήρθε ο Θεός στη γη μας! Άφησε τους ουρανούς και ήρθε ανάμεσα στους ανθρώπους! Γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία. Έγινε άνθρωπος, χωρίς ποτέ να πάψει να είναι Θεός!

Αυτοκράτορας τότε σ’ όλη τη ρωμαική αυτοκρατορία ήταν ο Καίσαρας Οκταβιανός Αύγουστος. Εκείνο τον καιρό είχε βγάλει μια διαταγή: Να γίνει απογραφή. Να καταγραφούν, δηλαδή, τα ονόμα – τα όλων των υπηκόων του, για να γνωρίζει πόσους δούλους έχει στην εξουσία του και να τους επιβάλει τη φορολογία. Η αυτοκρα τορική διαταγή ήταν αυστηρή. Όφειλαν να υπακούσουν όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση. Κάθε αδιαφορία ή καθυστέρηση θα τιμωρούνταν παραδειγματικά.

Οι Ιουδαίοι, για ν’ απογραφούν, έπρεπε να πάνε στον τόπο καταγωγής της γενιάς τους. Ξεκίνησαν, λοιπόν, και η Παρθένος Μαρία μαζί με τον προστάτη της, τον ενάρετο Ιωσήφ να πάνε από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας, όπου κατοικούσαν, στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στην πόλη του Δαβίδ, γιατί από τη δική του γενιά κατάγονταν.

Σαν έφτασαν στη Βηθλεέμ, δεν έβρισκαν πουθενά τόπο να περάσουν τη νύχτα τους. Τα πανδοχεία τότε δεν είχαν δωμάτια, αλλά οι ταξιδιώτες συνωστίζονταν όλοι στον ίδιο χώρο· πρόχειρα ξάπλω ναν κάπου καταγής μέχρι να ξημερώσει. Η Παναγία μας τις μέρες εκείνες περίμενε από στιγμή σε στιγμή να γεννήσει τον Υιό της. Πως να περάσει τη νύχτα της ανάμεσα σε τόσο κόσμο;

Δίπλα σε κάθε πανδοχείο υπήρχε κι ένας στάβλος για τα ζώα που μετέφεραν τους ταξιδιώτες. Στον στάβλο προτίμησε να πάει η Παναγία μας εκείνη τη νύχτα. Κι εκεί γέννησε τον Χριστό μας. Μέσα σ’ ένα αχούρι καταδέχτηκε ο Θεός να γεννηθεί στη γη μας! Μέσα σ’ όλες τις ακαθαρσίες βρήκε η παρθένος Μαρία μια καθαρή γωνιά ν’ ακουμπήσει το νεογέννητο Παιδί της. Το σπαργάνωσε και το έβαλε στη φάτνη, εκεί που έβαζαν την τροφή των ζώων.

Οι τόσοι ταξιδιώτες δεν πήραν είδηση για το μεγάλο γεγονός. Δεν ήξεραν ποιος γεννήθηκε εκείνη τη νύχτα. Το έμαθαν όμως κάποιοι ταπεινοί βοσκοί, που είχαν μεγάλη πίστη. Σ’ αυτούς έστειλε ο Θεός τον άγγελό Του. Ενώ φύλαγαν στην ύπαιθρο τα κοπάδια τους, ξαφνικά μες στο σκοτάδι της νύχτας έλαμψε ένα θεικό φως. Φοβήθηκαν πολύ. Άκουσαν όμως τη φωνή του αγγέλου να τους λέει: «Μη φοβάστε! Σας φέρνω χαρά μεγάλη, χαρά για όλο τον λαό! Σήμερα γεννήθηκε για σας σωτήρας, ο Μεσσίας που περιμένατε, στην πόλη του Δαβίδ. Να το σημάδι: θα βρείτε σε μια φάτνη Βρέφος σπαργα νωμένο».

Μόλις είπε το μεγάλο μήνυμά του ο άγγελος, πλήθος αγγέλων, στρατιά ολόκληρη, φάνηκε στον ουρανό. Έψαλλε, δοξολογούσε τον Θεό μ’ έναν υπέροχο ύμνο: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Με απλά λόγια, «δόξα στον ύψιστο Θεό, στη γη ειρήνη, στους ανθρώπους ευτυχία!». Οι βοσκοί παρακολουθούσαν έκθαμβοι. Και μόλις χάθηκαν οι άγγελοι στον ουρανό, είπαν μεταξύ τους: «Πάμε αμέσως ως τη Βη θλεέμ, να δούμε αυτά που μας αποκάλυψε απόψε ο Θεός». Τρέχοντας ήρθαν και βρήκαν την Παρθένο Μαρία, τον Ιωσήφ και το θείο Βρέφος στη φάτνη, όπως ακριβώς τους το είχε πεί ο άγγελος. Γονάτισαν με ευλάβεια και προσκύνησαν τον μικρό Χριστό.

Πρακτική εφαρμογή – Γιορτάζω ἀληθινά 

Να ήμασταν κι εμείς εκεί σε μια γωνιά ανάμεσά τους! Ν’ ακούγαμε πως διηγήθηκαν οι βοσκοί ο,τι είδαν και άκουσαν… Να προσ – κυνούσαμε κι εμείς μαζί τους τον νεογέννητο Χριστό!

Μπορούμε, παιδιά, και στις μέρες μας να προσκυνήσουμε τον Χριστό που γεννιέται για να σώσει τον κόσμο. Που θα Τον βρούμε για να Τον προσκυνήσουμε; Στην Εκκλησία, σε κάθε ορθόδοξο ναό βρίσκουμε τη φάτνη του Χριστού, που μας περιμένει. Και φέτος τα Χριστούγεννα, θα σημάνουν οι καμπάνες. Ο κάθε χτύπος τους σαν τη φωνή του αγγέλου μας καλεί: «Ελάτε, ελάτε να βρείτε το θείο Βρέφος στη φάτνη της εκκλησιάς!».

Χαρά σ’ εκείνους τους πιστούς που τρέχουν με λαχτάρα! Ακούν τον ύμνο των αγγέλων στις γλυκύτατες ψαλμωδίες. Αντικρίζουν την Παναγία μας με τον Χριστό στην αγκαλιά της. Προσκυνούν την εικόνα της Γέννησης. Κι ακόμη, όσοι ετοιμάστηκαν με το μυστήριο της Εξομολόγησης, κοινωνούν· παίρνουν μέσα τους τον ίδιο τον Χριστό και γίνεται η καρδιά τους φάτνη, φάτνη για τον Χριστό!

Έτσι γιορτάζουν αληθινά οι χριστιανοί τα Χριστούγεννα. Κι έτσι χαίρονται περισσότερο κι όλες τις άλλες χριστουγεννιάτικες εκδη λώσεις.


Φέτος, λοιπόν, παιδιά, κανείς να μη λείψει από τη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.


Να παρακαλέσουμε τους γονείς μας αυτό το δώρο να μας κάνουν: Τη μέρα των Χριστουγέννων όλη η οικο γένεια να προσκυνήσει πρωί πρωί στον ναό τον νεογέννητο Χριστό. Στους περισσότερους ναούς αρχίζει πολύ νωρίς η Θεία Λειτουργία, πριν ακόμη ξημερώσει, γιατί βράδυ γεννήθηκε ο Χριστός. Κι έτσι θα μοιάσουμε με τους ευλαβικούς εκείνους βοσκούς που έτρεξαν μες στη νύχτα να προσκυνήσουν τον Σωτήρα του κόσμου. Τότε η χαρά των βοσκών θα πλημμυρίζει και τη δική μας καρδιά. Και ο ύμνος των αγγέλων θα γίνεται στα χείλη μας γλυκύτατο τραγούδι. Σας το εύχομαι· ευλογημένα Χριστούγεννα!

(Στο τέλος του μαθήματος μπορούμε να απαγγείλουμε ή να διαβάσουμε μαζί με τα παιδιά το ακόλουθο ποίημα. Δείχνουμε την αντίστοιχη εικόνα της γέννησης, )

Ποίημα

Σαν τι να σου προσφέρουμε, Χριστέ, στη γέννησή σου, που ’ρθες στη γη μόνο για μας άνθρωπος ταπεινός;

Γιατί το κάθε πλάσμα σου, που έγιν’ από Σένα σαν ταπεινό ευχαριστώ και κάτι σου προσφέρει:
Την ψαλμωδία οι άγγελοι, οι ουρανοί τ’ αστέρι,
οι μάγοι το χρυσάφι τους, τον θαυμασμό οι ποιμένες.

Η γη προσφέρει τη σπηλιά κι η έρημος τη φάτνη
κι εμείς την Παναγία μας, την άγια Σου μητέρα.
Κι εγώ φτωχός κι αδύναμος, Θεέ μου, τι να Σου δώσω;

Ξέρω πως ένα επιθυμείς και ένα λαχταράς:
Σου δίνω την καρδιά μου, που τόσο αγαπάς!

Ω νεογέννητε Χριστέ, ξέρω πως ένα λαχταράς. Σου δίνω την καρδιά μου, που τόσο αγαπάς!


ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣἩ Γέννησίς Σου, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως. ἐν αὐτῇ γάρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες ὑπό ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, Σέ προσκυνεῖν τόν Ἥλιον τῆς ∆ικαιοσύνης, καί σέ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν. Κύριε, δόξα σοι.

Podcast

Όπως γνωρίζεται το Γραφείο Νεότητας κάθε εβδομάδα αναρτά στη νέα ιστοσελίδα μας μία ηχητική εκπομπή podcast – Τα Περιστέρια με σκοπό να βοηθήσει τους νέους φίλους μας, αλλά και να τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν ζωντανά. Παράλληλα κάθε εβδομάδα άκου τα “περιστέρια” του Γραφείου Νεότητος να σου μεταφέρουν ό,τι αφορά την μεγαλύτερη παρέα της Φωκίδας! Παρακαλούμε αφενός να τις ακούτε, αλλά και να τις διαδίδετε μέσω των ηλεκτρονικών μέσων. Πατήστε στο παρακάτω λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=SRC4HKI4LXY&ab_channel=GalilaiaT.V.