ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

1. Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17  Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο Α´ Γύρος του 7ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο γήπεδο της Γαλαξιδίου μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων που αφορά παιδιά 12 έως 18 ετών (ΣΤ´Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου).  

 2.  Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Πρωτάθλημα Βόλεϊ μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια κατηχητικά θα κατεβάσουν ομάδα βόλεϊ για να φροντίσουμε τα σχετικά.

3. Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας προσκαλεί τα παιδιά και τους νέους μας και όχι μόνο, σε μία ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και άπορους νέους. Δείτε, γνωστοποιείστε στα παιδιά σας και κατεβάστε την σχετική αφίσα. Αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας για να το μάθουν και να κινοτοποιηθούν!

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας.

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης σας αποστέλλουμε Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας ή για ψυχαγωγία των παιδιών. (βλ. προηγ. μάθημα)

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ: Μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ (catichisi.gr) και να επιλέξετε το ανάλογο θεατρικό.

Εισαγωγή

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς, Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος, Άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός, Άγιος Αμβρόσιος, Όσιος Πατάπιος… πόσες εορτές Αγίων μαζεμένες! Μας προετοιμάζουν για την πιο γλυκιά νύχτα του έτους, την Άγια Νύχτα των Χριστουγέννων! Ο βίος καθενός από τους Αγίους που αναφέραμε αποτελεί έναν φωτεινό φάρο που μας δείχνει τον δρόμο που οδηγεί κοντά στον Χριστό. Αντί να χαζεύουμε στο κινητό με πράγματα που Τον στενοχωρούν ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελος της ψυχής μας, διαβάζοντας συναξάρια Αγίων ή βλέποντας σχετικά βίντεο. Η επιλογή ανήκει σε εσάς!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Σήμερα θα μάθουμε την περιπετειώδη ιστορία του Προφήτη Ιωνά. Η Εκκλησία μας τον τιμά στις 21 Σεπτεμβρίου κι ένα από τα προφητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης φέρει το όνομά του…

Κάποτε ο Θεός είπε στον Ιωνά να πάει στη Νινευή, μια μεγάλη πολιτεία που όσοι έμεναν σ’ αυτήν ήταν ειδωλολάτρες και ζούσαν μακριά από τον δρόμο του Θεού. Ο Ιωνάς στάλθηκε για να τους προειδοποιήσει ότι, εξαιτίας των πολλών αμαρτιών τους, η πόλη τους θα καταστραφεί. Ο Ιωνάς όμως, αντί να κάνει αυτό που του είπε ο Θεός, ξεκίνησε να φύγει για μια άλλη πόλη, την πόλη Θαρσίς.

Ξεκίνησε, λοιπόν, το μακρινό ταξίδι του με πλοίο. Μα ο Θεός σήκωσε φοβερό αέρα στη θάλασσα κι έγινε τόσο μεγάλη τρικυμία, που το πλοίο κινδύνευε να βυθιστεί! Οι ναύτες κι οι επιβάτες είχαν φοβηθεί πολύ με όσα συνέβαιναν κι έψαξαν να βρουν ποιος, προκαλώντας την οργή του Θεού, φταίει για όλα αυτά. Ξύπνησαν τον Ιωνά που κοιμόταν και του ζήτησαν εξηγήσεις. Ο Προφήτης τους μίλησε για την παρακοή του, αναγνώρισε πως εκείνος ήταν η αιτία της φοβερής θαλασσοταραχής και ζήτησε να τον ρίξουν στη θάλασσα, για να γαληνεύσει και πάλι. Πράγματι οι ναύτες τον σήκωσαν στα χέρια τους και τον έριξαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Αμέσως η τρικυμία σταμάτησε κι όλοι γεμάτοι ανακούφιση προσευχήθηκαν στο Θεό.

Μόλις ο Ιωνάς έπεσε στα βαθιά νερά, ένα μεγάλο ψάρι που βρισκόταν κοντά στο πλοίο άνοιξε διάπλατα το στόμα του και τον κατάπιε ολόκληρο! Εκεί άρχισε να προσεύχεται μετανιωμένος για την παρακοή του και με δάκρυα στα μάτια υποσχέθηκε στο Θεό ότι θα κάνει το θέλημά Του. Μετά από τρεις ημέρες ο Θεός διέταξε το ψάρι να βγάλει τον Προφήτη από μέσα του και ο Προφήτης κήρυξε μετάνοια στη Νινευή. Ακούγοντας τα λόγια του Ιωνά, οι Νινευίτες πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Ο βασιλιάς τους έδωσε εντολή να προσευχηθούν και να νηστέψουν όλοι, ακόμα και τα ζώα. Πράγματι, βλέποντας ο Θεός την ειλικρινή μετάνοιά τους, άλλαξε γνώμη και δεν έστειλε την καταστροφή.

Βλέποντας όμως ο Ιωνάς την έμπρακτη μετάνοια του λαού της Νινευή, αντί να χαρεί, στενοχωρήθηκε! Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα στον Θεό που δεν πραγματοποίησε την απειλή Του και οι Νινευίτες, τώρα που σώθηκαν, θα τον χαρακτήριζαν ψεύτη. Αγανακτισμένος όπως ήταν έφυγε και πήγε λίγο πιο έξω από τη Νινευή. Εκεί έχτισε ένα μικρό καλύβι και καθόταν στη σκιά του. Δίπλα ακριβώς από το καλυβάκι του ο Θεός έδωσε εντολή και φύτρωσε μια κολοκυθιά. Η κολοκυθιά αυτή μεγάλωσε τόσο γρήγορα ώστε πριν βραδιάσει έφτασε πάνω από το καλυβάκι του Ιωνά και με τα πλατιά της φύλλα το σκίαζε προστατεύοντάς τον από τον καύσωνα της ερήμου. Ο Προφήτης χάρηκε πολύ, αλλά την επόμενη μέρα ένα μεγάλο σκουλήκι έφαγε τη ρίζα της κολοκυθιάς κι έτσι εκείνη ξεράθηκε. Τόσο απογοητεύτηκε ο Ιωνάς που παρακαλούσε να πεθάνει!

Ο Θεός τότε του θύμισε πως εκείνος ούτε κουράστηκε για να φυτρώσει η κολοκυθιά, ούτε βέβαια για να τη μεγαλώσει και να την κάνει τόσο ψηλή όσο ήταν. Μόνη της φύτρωσε και μόνη της μεγάλωσε. Κι όμως αυτός λυπήθηκε για την κολοκυθιά που ξεράθηκε γιατί τη νοιαζόταν. Πώς γίνεται λοιπόν, ο Θεός να μη νοιαστεί καθόλου για τους Νινευίτες που δεν γνώριζαν το θέλημά Του κι έπρεπε να το μάθουν για να σωθούν από την καταστροφή; Ο Θεός φανέρωσε έτσι στον Ιωνά και σ’ όλους εμάς τη μεγάλη Του αγάπη για κάθε άνθρωπο. Δεν θέλει την καταστροφή των αμαρτωλών, αλλά την επιστροφή τους. Κι αυτό είναι για εμάς η μεγαλύτερη χαρά κι ελπίδα…

Πρακτική εφαρμογή

  1. Οι τρεις ημέρες που έμεινε ο Ιωνάς στην κοιλιά του κήτους είναι όσες ακριβώς έμεινε κι ο Χριστός μας στον τάφο και στον Άδη μετά την Σταύρωσή Του. Είναι μία από τις πολλές προεικονίσεις που συναντάμε μελετώντας την Παλαιά Διαθήκη. Η περίοδος που διανύουμε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μελετήσουμε την Αγία Γραφή. Έστω και ένα κεφάλαιο να διαβάζουμε την ημέρα θα δούμε μεγάλη πνευματική πρόοδο. Τι λέτε, δεν μπορούμε να αφιερώσουμε πέντε λεπτά από το 24ωρό μας στον Χριστό; Δεν το αξίζει;;; (ναιιιιιιιιι)
  2. Είδαμε ότι ο βασιλιάς της Νινευή διέταξε να νηστέψουν όλοι -ακόμα και τα ζώα! Αν νήστεψαν τα ζώα που δεν έφταιξαν σε κάτι και η καταστροφή της πόλης ματαιώθηκε, τότε πολύ περισσότερο οφείλουμε να νηστεύουμε εμείς οι άνθρωποι που καθημερινά αμαρτάνουμε. Η νηστεία δείχνει στην πράξη τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε και να ευχαριστήσουμε τον Θεό. Εσείς παιδιά νηστεύετε στο σπίτι σας ή όταν πάτε στο σχολείο; Για να θυμηθούμε ποιές είνοι οι ημέρες νηστείας; Ποιος θα μου πει; (…..) Σωστά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Και τώρα πριν τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος ;;;; ποιος θα μου πει;  (… ) Όχι γιορτών αλλά νηστείας και προετοιμασίας για την γέννηση του Χριστού στην καρδιά μας. Να έχουμε κάθε μέρα Χριστούγεννα!!!
  3. Ο Θεός έχει απόλυτη εξουσία στα ζώα και στα φυτά. Διατάζει το κήτος, την κολοκυθιά, το σκουλήκι, χρησιμοποιώντας τα προς εξυπηρέτηση των ανθρώπων. Για την ανακούφιση και την ανάπαυση που μας προσφέρουν όλα αυτά πρέπει να χαιρόμαστε, όχι όμως ξεπερνώντας το μέτρο. Ο Θεός-Δημιουργός είναι η χαρά μας και όχι τα δημιουργήματα. Αγαπάμε, φροντίζουμε και προστατεύουμε τη φύση και τα ζώα, πιο πολύ όμως αγαπάμε τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας που έχει αθάνατη ψυχή. Δεν λατρεύουμε τα ζώα, ούτε τα αγαπάμε πάνω από τους ανθρώπους!!!
  4. Ο Θεός δεν επιτιμά (μαλώνει) τον Ιωνά, αλλά του θέτει το ερώτημα με αφορμή την κολοκυθιά και τον αφήνει να απαντήσει μόνος του. Έτσι δεν τον τραυματίζει, αλλά τον θεραπεύει αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της αγάπης Του. Εμείς; Στο παραμικρό λάθος του διπλανού μας ορμάμε να τον κατηγορήσουμε και να τον ταπεινώσουμε. Όχι δεν πρέπει να κάνουμε έτσι! Με αγάπη να μιλάμε στον διπλανό μας και να προσπαθούμε να λύσουμε την διαφορά μας, όχι με βρισιές και τσακωμούς αλλά με κατανόηση και με επιείκεια.

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξετε με τα παιδιά σας, ή παίξτε τα παρακάτω:

1.Τα σκλαβάκια

Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ισοδύναμες ομάδες και κάθε ομάδα βρίσκει μια φωλιά (μια κολώνα, ένα δένδρο κ.λπ.) που απέχουν μεταξύ τους περίπου 50 μέτρα. Οι παίκτες κάθε ομάδας προσπαθούν να ακουμπήσουν (καταλάβουν) τη φωλιά της αντίπαλης ομάδας για να νικήσουν. Κατά την κίνηση των παικτών προς το σημείο που βρίσκεται η φωλιά της άλλης ομάδας, οι αντίπαλοι στρέφουν την προσοχή τους προς τους παίκτες της άλλης ομάδας που έφυγαν από τη βάση τους νωρίτερα. Ο αντίπαλος παίκτης που έφυγε από τη βάση του αργότερα τον κυνηγά και αν τον ακουμπήσει τον κάνει σκλάβο. Αν όμως εκείνος προλάβει να επιστρέψει στη φωλιά του, ανανεώνει τη δύναμή του (παίρνει φωτιά) και κυνηγά με τη σειρά του τον άλλο αντίπαλο ή άλλους αντιπάλους. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που κάνει σκλάβους όλους τους αντιπάλους ή κάποιος παίκτης της κατορθώσει να ακουμπήσει με οποιονδήποτε τρόπο τη φωλιά της αντίπαλης ομάδας φωνάζοντας: «πήρα!».

.

2.Ο ογκλάς

Καρφώνουμε στο χώμα μια βέργα (ογκλάς). Ένα παιδί, ο φύλακας του ογκλά, προσέχει να μη του το πάρουν τα άλλα παιδιά που τριγυρίζουν σαν τους λύκους κοντά στο υποψήφιο θύμα τους. Παράλληλα ο φύλακας προσπαθεί να πιάσει κάποιο παιδί για να πάρει αυτό τη θέση του. Στην προσπάθειά του αυτή και όταν απομακρύνεται από τον ογκλά, τα άλλα παιδιά προσπαθούν να πάρουν τον ογκλά φωνάζοντας: «πήρα!» ή να τρέξουν και να περάσουν μεταξύ του ογκλά και του φύλακα φωνάζοντας: «έκοψα!». Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο φύλακας χάνει και βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Αν όμως πιάσει κάποιο παιδί πριν πάρουν ή κόψουν τον ογκλά αλλάζουν ρόλους και το παιχνίδι ξαναρχίζει

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Podcast

Όπως γνωρίζεται το Γραφείο Νεότητας κάθε εβδομάδα αναρτά στη νέα ιστοσελίδα μας μία ηχητική εκπομπή podcast – Τα Περιστέρια με σκοπό να βοηθήσει τους νέους φίλους μας, αλλά και να τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν ζωντανά. Παράλληλα κάθε εβδομάδα άκου τα “περιστέρια” του Γραφείου Νεότητος να σου μεταφέρουν ό,τι αφορά την μεγαλύτερη παρέα της Φωκίδας! Παρακαλούμε αφενός να τις ακούτε, αλλά και να τις διαδίδετε μέσω των ηλεκτρονικών μέσων. Πατήστε στο παρακάτω λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=SRC4HKI4LXY&ab_channel=GalilaiaT.V.