ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας,
πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο
σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ
δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί
σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
1. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή πλησιάζουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα, καλό είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης και να κανονίσουμε με τους πνευματικούς να έρθουν για εξομολόγηση.
2. Στις 13/ 4/ 2024, ημέρα Σάββατο, κατηχητικές ομάδες της Ι . Μητροπόλεως Φωκίδος με την ευλογία του Σεβαμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Θεοκτίστου, πραγματοποίησαν επίσκεψη τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μαλανδρίνο Φωκίδος.
3. Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο γήπεδο των Μαλαμάτων Δωρίδος στο οποίο παρέστη ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας… Λεπτομέρειες στο παραπάνω λινκ.
4. Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 και ώρα 5:00 απογευματινή, στο Τρίκορφο Δωρίδος θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας. Είσοδος Ελεύθερη.
Εισαγωγή
Έφτασε και η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών… Σαν χτες μου φαίνεται που πετάγαμε χαρταετό! Την Κυριακή αυτή η Εκκλησία προβάλλει την μορφή μιας μεγάλης Αγίας η οποία πριν γνωρίσει τον Χριστό ήταν μεγάλη αμαρτωλή: της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Η πανέμορφη Μαρία ζούσε άσωτα στην Αλεξάνδρεια. Κάποια στιγμή επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο και ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους. Όταν όμως θέλησε να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, ένιωσε μια αόρατη δύναμη να την εμποδίζει. Συγκλονισμένη, προσευχήθηκε στη Θεοτόκο η οποία της επέτρεψε να προσκυνήσει τον Σταυρό του Κυρίου και έπειτα έφυγε για την έρημο του Ιορδάνη όπου έζησε 47 χρόνια χωρίς να συναντήσει άνθρωπο, προσευχόμενη και κλαίγοντας για τις αμαρτίες της.
Με τη χάρη του Θεού, την αληθινή της μετάνοια και την βαθιά της ταπείνωση μπόρεσε να μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά και να κερδίσει την αιώνια ζωή. Ας θυμηθούμε τώρα τη Δεσποτική γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού…
Κύρια αφήγηση ή διήγηση – Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Σαράντα ημέρες πριν ο Χριστός μας σταυρωθεί, πήρε τους τρεις πιο αφοσιωμένους μαθητές Του κι ανέβηκε στο όμορφο βουνό Θαβώρ για να προσευχηθεί. Ο Πέτρος, ο Ιάκωβος κι ο Ιωάννης νύσταξαν καθώς περνούσε η ώρα κι αποκοιμήθηκαν. Ξύπνησαν όμως γρήγορα από μια δυνατή λάμψη! Τότε είδαν πως το πρόσωπο του Ιησού είχε γίνει λαμπερό σαν τον ήλιο και τα ρούχα Του λευκά σαν το φως! Πλάι Του αναγνώρισαν τον σπουδαίο Μωυσή, που αξιώθηκε να πάρει τις Δέκα Εντολές από τον Θεό στην κορυφή του Σινά και το φλογερό προφήτη Ηλία, που ανέβηκε στους ουρανούς πάνω στο πύρινο άρμα. Ο Κύριος συζητούσε μαζί τους για τα γεγονότα του Σταυρού και του Θανάτου Του, που θα συνέβαιναν σε λίγο στην πόλη της Ιερουσαλήμ.
Οι τρεις μαθητές συγκλονισμένοι από το υπέροχο θέαμα είχαν μείνει άφωνοι! Μόλις οι δύο άντρες της Παλαιάς Διαθήκης άρχισαν να απομακρύνονται, ο Πέτρος αναστατωμένος είπε στον Ιησού: «Δάσκαλε, τι ωραία που είναι να βρισκόμαστε εδώ! Αν θέλεις, να φτιάξουμε τρεις σκηνές, μια για Σένα, μια για τον Μωυσή και μια για τον Ηλία.» Τα λόγια του έδειχναν πως δε γνώριζε τι έλεγε. Το μόνο που ένιωθε ήταν απέραντη χαρά κι επιθυμία να μην τελειώσει ποτέ το θαύμα που αντίκριζε. Τη στιγμή εκείνη φωτεινό σύννεφο σκέπασε την κορυφή του όρους. Οι μαθητές φοβήθηκαν κι έπεσαν με το πρόσωπο στο χώμα. Τότε ακούστηκε φωνή από τη νεφέλη, να λέει: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός. Αυτόν να ακούτε!». Ο Τριαδικός Θεός αποκαλύφθηκε και πάλι στους ανθρώπους, τώρα που το έργο του Χριστού μας έφτανε στο τέλος του, όπως είχε συμβεί και στην αρχή, στην Βάπτισή Του, στον Ιορδάνη ποταμό. Το φωτεινό σύννεφο ήταν σημάδι της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, η στοργική φωνή ανήκε στον Πατέρα κι η αξεπέραστη λάμψη φανέρωνε τον Υιό, που για χάρη μας έγινε άνθρωπος.
Οι μαθητές, πεσμένοι στο έδαφος, ένιωσαν λίγο αργότερα το άγγιγμα του Ιησού και Τον άκουσαν να λέει: «Σηκωθείτε και μη φοβάστε». Υψώνοντας τότε τα μάτια είδαν πως ο Μωυσής και ο Ηλίας είχαν χαθεί, καθώς και η λαμπερή νεφέλη. Το πρόσωπο του Χριστού μας είχε την απλή και ειρηνική όψη που είχαν συνηθίσει. Ο Κύριος συμβούλεψε τους τρεις Αποστόλους Του να μη μιλήσουν σε κανέναν για το θαύμα της Μεταμόρφωσης, ως την Ανάστασή Του. Είχε επιτρέψει στα μάτια της ψυχής και του σώματός τους να δουν, όσο ο καθένας μπορούσε, λίγη από την αληθινή Του δόξα, ώστε να μην απελπιστούν όταν θα Τον έβλεπαν σταυρωμένο να σηκώνει τις αμαρτίες όλου του κόσμου.
Μην ξεχνάμε: Την Αγία Σαρακοστή
- η Εκκλησία αυξάνει την καθημερινή προσευχή των πιστών με το Μεγάλο Απόδειπνο
- και τη διάρκεια της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου αντί αυτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και
- μας καλεί πιο συχνά στους Ιερούς Ναούς για ειδικές Ιερές Ακολουθίες:
- εκτός των Κατανυκτικών Εσπερινών τα απογεύματα των Κυριακών,
- τελούνται προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες τις Τετάρτες και τις Παρασκευές
- και φυσικά ψέλνονται κάθε Παρασκευή οι Χαιρετισμοί στην Θεοτόκο Μαρία .
- Κι εμείς εδώ αλλάζουμε την προσευχή μας και λέμε:
- “Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…” Ποιος ξέρει την υπόλοιπη προσευχή;
Πρακτική εφαρμογή
- Η Δεσποτική γιορτή της Μεταμορφώσεως αλλά και η ζωή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας μάς καλούν να μεταμορφωθούμε και να γίνουμε φως.
- Και όπως το φως διώχνει το σκοτάδι, έτσι κι εμείς να διώξουμε μακριά τα λάθη μας και την αμαρτία.
- Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό, οι Άγιοί μας οι οποίοι ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς -κάποιοι μάλιστα πολύ αμαρτωλοί- μας δείχνουν τον τρόπο:
- Να μεταμορφωθούμε πνευματικά σημαίνει: να μην αμελούμε την εξομολόγηση, να σταματήσουμε να βρίζουμε, να μην θυμώνουμε, να ακούμε τους γονείς μας, να μην τσακωνόμαστε με τα αδέλφια μας και τους φίλους μας, να μην γκρινιάζουμε, να καθόμαστε ήσυχοι στην Εκκλησία και στην τάξη του σχολείου, να υπακούμε στους δασκάλους…. κ.λπ..
- Η Σαρακοστή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να κάνουμε την αρχή για να γίνουμε καλύτερα παιδιά, καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι μαθητές με αγάπη και ειλικρίνεια προς τους φίλους μας.
- Η Εκκλησία μας γιατί δεν γιορτάζει τη Μεταμόρφωση σαράντα ημέρες πριν τη Σταύρωση;
- γιατί ο πανηγυρικός της χαρακτήρας δεν ταιριάζει με την κατανυκτική και πένθιμη περίοδο της Σαρακοστής.
- Γι’ αυτό, τη γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, σαράντα ημέρες πριν, την 14η Σεπτεμβρίου,
- οπότε τιμάμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού (ημέρα που για την Εκκλησία μας έχει την ίδια σημασία με τη Μ. Παρασκευή).
- Βλέπουμε ξανά πως ο Χριστός στρέφεται προς τον Θεό Πατέρα προσευχόμενος.
- Μα καλά, είχε ανάγκη ο Χριστός από προσευχή κι απομόνωση;
- Κι όμως, αυτή είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου, το να επικοινωνεί με τον Δημιουργό του.
- Ο Χριστός, ως τέλειος άνθρωπος, μάς δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να επικοινωνούμε με τον Θεό:
- Μιλάμε στον Θεό με την προσευχή;
- Κάνουμε προσευχή κάθε πρωΐ;
- Κάνουμε προσευχή πριν και μετά το φαγητό μας, μεσημεριανό ή βραδινό;
- Κάνουμε κάθε βράδυ προσευχή;
- Στην Εκκλησία πηγαίνουμε; Προσευχὀμαστε μέσα σε αυτήν;
- Η Μεταμόρφωση του Χριστού μας εικονίζει και την δική μας μεταμόρφωση και αλλαγή.
- Εσύ, παιδί μου, άλλαξες;
- Εγώ, παιδί μου, άλλαξα;
ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:
Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
- Από το 1 έως το 7!
- Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ισοδύναμες ομάδες. Κάθε ομάδα παίρνει ένα μολύβι κι ένα χαρτί που έχει τους αριθμούς από το 1 έως το 7 τον έναν κάτω από τον άλλο. Η κάθε ομάδα πρέπει να βρει μια λέξη σχετική με την Πίστη μας που να αντιστοιχεί στον κάθε αριθμό . Νικήτρια η ομάδα που βρει περισσότερες λέξεις!
- Ενδεικτικά:
1. ένας Θεός / μία Εκκλησία
2. οι δύο φύσεις του Χριστού / οι δύο συσταυρωθέντες ληστές
3. η Αγία Τριάδα / οι Άγιοι τρεις Ιεράρχες / οι Άγιοι τρεις Παίδες στο καμίνι
4. οι τέσσερεις Ευαγγελιστές / τα τέσσερα Ευαγγέλια
5. οι πέντε άρτοι στην έρημο
6. τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ
7. οι Άγιοι επτά Μακκαβαίοι / η επτάφωτος λυχνία / τα επτά Μυστήρια / η επταήμερος δημιουργία
- Ο Σάιμον (Κίμωνας) λέει…
- Ο/Η κατηχητής/τρια δίνει εντολές στα παιδιά ως εξής:
«Ο Σάιμον (Κίμωνας) λέει… σηκώστε ψηλά το δεξί σας χέρι!»
«Ο Σάιμον (Κίμωνας) λέει… καθίστε κάτω!»
«Ο Σάιμον (Κίμωνας) λέει… περπατήστε σαν πιγκουίνοι!»
«Ο Σάιμον (Κίμωνας) λέει… άγγιξε κάτι που έχει κόκκινο χρώμα!» κ.ο.κ.
Αν κάποιο παιδί ΔΕΝ ακολουθήσει την εντολή, βγαίνει από το παιχνίδι.
Αν η εντολή δοθεί χωρίς να προηγείται η φράση: «Ο Σάιμον (Κίμωνας) λέει…», τα παιδιά πρέπει να μείνουν ακίνητα. - Όσα παιδιά ακολουθήσουν την εντολή (π.χ. «Κλείστε τα μάτια!») βγαίνουν από το παιχνίδι.
- Ο νικητής γίνεται Σάιμον (Κίμωνας) και το παιχνίδι συνεχίζεται!
- Ο/Η κατηχητής/τρια δίνει εντολές στα παιδιά ως εξής:
Καλή επιτυχία!
ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:
Όλα τα παιδιά μαζί με τον κατηχητή, γονατισμέμοι μπροστά από το εικόνισμα του Χρι στού στο ιερό τέμπλο θα εκφωνήσουμε την προσευχή του Αγίου Εφραίμ, λέγοντας στο τέλος όλοι μαζί το “Δι’ εὐχῶν…”
[Από πριν πρέπει να έχουμε βγάλει φωτοτυπίες την προσευχή για να την μοιράσουμε στα παιδιά].
«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας,
πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο
σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ
δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί
σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».
Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.