Η Νηστεία κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία

Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή (άλλως ασιτία).
Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, νηστείες ονομάσθηκαν οι ημέρες κατά τις οποίες οι πιστοί οφείλουν να απέχουν από ορισμένες τροφές καθώς και να ελαττώσουν τις αμαρτίες τους για λόγους εγκράτειας και ωφέλειας σώματος και ψυχής. Κάθε Xριστιανός οφείλει να νηστεύει κατά τις νηστείες, όπως καθορίστηκαν από την Μητέρα Εκκλησία.

Αυστηρή χορτοφαγία = vegan

    Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, αγγλ. veganism) είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και το μέλι.
    Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό και θεωρείται πως προϋποθέτει πολλή βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους αφού θεωρούν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας τους.

Διαφορές «νηστίσιμου» και vegan

    ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ:

    Σύμφωνα με την Εκκλησία, απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών.  Τα ψάρια δεν συγκαταλέγονται τα θαλασσινά. Το χταπόδι, τα καλαμαράκια και τα υπόλοιπα μαλάκια θεωρούνται νηστίσιμα. Αυτό συμβαίνει διότι τα ζώα αυτά δεν έχουν αίμα. Αντίστοιχα, προϊόντα όπως το μέλι ή τα σαλιγκάρια επιτρέπονται. Το μέλι επιτρέπεται.

VEGAN

Στον αντίποδα, η vegan διατροφή δεν έχει εξαιρέσεις. Όλοι οι ζωικοί οργανισμοί ανεξαιρέτως, όπως και προϊόντα που έχουν παραχθεί από την εκμετάλλευσή τους, αποκλείονται από το τραπέζι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ζώα, -σπονδυλωτά και ασπόνδυλα-, έντομα, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά και το μέλι.

    Το τελευταίο, παρότι δεν είναι μία ουσία που εκκρίνουν απευθείας οι μέλισσες, για την παραγωγή του απαιτείται η μαζική αιχμαλωσία και η εφ’ όρου ζωής εκμετάλλευσή τους.

VEGETARIAN

Vegetarianism (ελληνιστί χορτοφαγία) γενικά σημαίνει καθόλου κατανάλωση κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών. Όμως τα αυγά ή/και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως περιλαμβάνονται σε μια χορτοφαγική διατροφή. Γενικά δεν υπάρχει μια απόλυτη προσαρμογή στον τρόπο διατροφής των vegatarian αλλά πάνω-κάτω αυτόν τον τρόπο διατροφής ακολουθούν οι περισσότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ

Εν ολίγοις οι συνέπειες των χορτοφάγων μπορεί να φθάσουν και σε ακρότητες εφόσον φτάνουν στο σημείο να θεοποιούν τα ζώα ή να τα θεωρούν ίσα με τον άνθρωπο ή να τα αγαπούν παθολογικά. 
 Αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον τα ζώα, όχι όμως τον άνθρωπο. Υπερασπίζονται τα ζώα, όχι όμως τον άνθρωπο. Αν σφαγιαστεί ένα ζώο επαναστατούν, αν όμως δολοφονηθεί ένας άνθρωπος αδιαφορούν.