ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
- Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:
• Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους και όσους κατηχητές βοήθησαν στο να συγκεντρωθούν τα σχετικά τρόφιμα και είδη καθαρισμού όπως και υποδήματα ως ΔΩΡΕΑ & ΠΡΟΣΦΟΡΑ στην ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και τους άπορους νέους. Συν τω χρόνω θα σας κοινοποιήσουμε αναφορικά τα είδη που παραλάβαμε και αποστείλαμε στους έχοντας ανάγκη.
• Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ στο Τρίκορφο Δωρίδος, μαζί με τον 5ο Διαγωνισμό Γνώσεων “Πάτα Το” παρά την βροχούλα, πραγματοποιήθηκε και ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην δραστηριότητα αυτή.
Την 1η θέση πήρε η Μαρία Μπάτζιου από το κατηχητικό της περιφέρειας Ευπαλίου.
Την 2η θέση πήρε ο Γιάννης Καρυδάκης από το κατηχητικό της Άμφισσας.
Την 3η θέση πήρε η Κωνσταντίνα Κοκκίνου επίσης από το κατηχητικό της Άμφισσας.
Στην 4η θέση ο Γιάννης Βαβάτσικος από την Περιφέρεια Ευπαλίου και στην 5η ο Αδαμάντιος Μαντζαβράς από το Γαλαξίδι. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!
Εισαγωγή
Αγαπητά μας παιδιά, καλή Χρονιά κι ευλογημένη, γεμάτη με καρπούς του Αγίου Πνεύματος.
Χρόνια πολλά! Καλή κι ευλογημένη χρονιά! Καλό Παράδεισο σε όλους! Εύχομαι σε όλους και όλες ό,τι καλύτερο!
Κάλαντα είπαμε; (Ναιαιαιαιαι!)
Χρήματα μαζέψαμε;;; (Ναιιιιιιι). – Φέρτε τα χρήματα να δώσουμε και ελεημοσύνη!!!
Κουραμπιέδες φάγαμε; (Ναιαιαιαιαι!)
Ξεκουραστήκαμε; (Όχιιιιιι!)
Εκκλησία πήγαμε; (Ναιιιιιιιιιιιι)
Διαβάσαμε; (ΌΧΙΙΙΙΙΙΙΙ). Καλά είστε μαθητάρες μεγάλοι εσείς, δεν έχετε ανάγκη διαβάσματος!!!
Πολλές φορές στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε φοβερά διλήμματα η μεγάλες δυσκολίες. Λυγίζουμε. Και αισθανόμαστε την ανάγκη να ενισχυθεί η πίστη μας… Από την άλλη μεριά θαυμάζουμε τους αγίους, τους μάρτυρες αλλά και πολλούς πιστούς χριστιανούς που δείχνουν μια θαυμαστή πίστη και υπομένουν κάθε δυσκολία.
Αξίζει λοιπόν σήμερα να προσπαθήσουμε με τη χάρη του Θεού να καταλάβουμε τι σημαίνει να έχει κανείς πίστη, πόσο μεγάλο και σπουδαίο πράγμα είναι, τι δυνατότητες δίνει στον άνθρωπο η αρετή αυτή. Αφορμή θα πάρουμε από μια περιπέτεια του προφήτη Δανιήλ.
ΔΙΗΓΗΣΗ (Δανιήλ, Βηλ και δράκων)
Ο βασιλιάς των Περσών Κύρος είχε φίλο του πολύ αγαπητό τον προφήτη Δανιήλ. Εκεί στη Βαβυλώνα υπήρχε ένα είδωλο που ονομαζόταν Βηλ, στο οποίο κάθε μέρα προσέφεραν σαράντα πρόβατα και μεγάλη ποσότητα σιμιγδάλι και κρασί. Ο βασιλιάς πήγαινε και το προσκυνούσε, ενώ ο Δανιήλ παρέμενε πιστός στο Θεό του.
Κάποτε τον ρώτησε ο βασιλιάς:
-Γιατί δεν προσκυνάς τον Βηλ;
-Διότι δεν λατρεύω είδωλα αλλά τον ζωντανό Θεό, τον Δημιουργό και Παντοκράτορα. -Μα δεν βλέπεις πόσα τρώει και πίνει κάθε μέρα;
Γέλασε ο Δανιήλ:
-Μην πλανάσαι, βασιλιά. Αυτό είναι άψυχο άγαλμα και δεν έχει φάει ούτε έχει πιεί ποτέ. Θύμωσε τότε ο βασιλιάς. Αμέσως καλεί τους ιερείς του Βηλ και τους λέει:
-Όλοι σας θα θανατωθείτε, αν δεν μου πείτε ποιος είναι εκείνος που τρώει όλα αυτά που ξοδεύονται για τον Βηλ. Αν όμως μου αποδείξετε ότι ο Βηλ τα τρώει, τότε θα θανατωθεί ο Δανιήλ, γιατί βλασφήμησε τον θεό Βηλ.
Ο Δανιήλ άκουσε την πρόταση και συμφώνησε. Η μεγάλη και ακλόνητη πίστη του του μετέδιδε την απόλυτη βεβαιότητα ότι ο αληθινός Θεός θα φανερώσει την αλήθεια και θα τον προστατεύσει.
Οι ιερείς έκαναν την πρόταση να κλειδωθεί και να σφραγιστεί ο ναός με τις προσφορές μέσα σ’ αυτόν για μια νύχτα. Και δεν φοβήθηκαν μια τέτοια δοκιμασία, διότι ανέβαιναν τη νύχτα από μια κρύπτη στο εσωτερικό του ναού και κατανάλωναν τα προσφερόμενα. Στο μεταξύ όμως ο Δανιήλ, με την παρουσία μόνου του βασιλιά, διέταξε και έριξαν πολλή στάχτη στο δάπεδο του ναού. Όταν λοιπόν το πρωί άνοιξαν τον ναό, ο βασιλιάς με την υπόδειξη του Δανιήλ πρόσεξε πολλά πατήματα στη στάχτη. Έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη των ιερέων, οι οποίοι εκτελέστηκαν, ενώ το είδωλο και ο ναός του παραδόθηκαν στον προφήτη Δανιήλ, ο οποίος τα κατέστρεψε.
Υπήρχε όμως κι ένα μεγάλο φίδι το οποίο λάτρευαν οι Βαβυλώνιοι ως θεό.
-Μη μου πείς ότι κι αυτό είναι άψυχο! Να, τρώει και πίνει και ζει. Προσκύνησέ το, είπε πάλι ο βασιλιάς στον Δανιήλ.
-Τον Θεό μου θα προσκυνήσω. Μόνο δωσ’ μου άδεια, βασιλιά, και αυτό που εσύ νομίζεις θεό θα το σκοτώσω χωρίς μαχαίρι η ρόπαλο.
Και του την έδωσε. Τότε ο προφήτης Δανιήλ πήρε πίσσα, λίπος και τρίχες, τα οποία έβρασε μαζί και έφτιαξε βώλους (κεφτέδες) και τους έριξε στο φίδι. Αυτό τους έφαγε και έσκασε.
Ύστερα και απ’ αυτό το δεύτερο γεγονός οι Βαβυλώνιοι αγανάκτησαν· συνέλαβαν τον Δανιήλ και τον έριξαν σ’ ένα λάκκο με επτά πεινασμένα λιοντάρια, τα οποία όμως δεν τον πείραξαν! Την έκτη ημέρα μάλιστα άγγελος Θεού έφερε έναν προφήτη που τον έλεγαν Αμβακούμ (όχι τον γνωστό), ο οποίος του έδωσε φαγητό. Την έβδομη ημέρα ήλθε ο βασιλιάς στον λάκκο να πενθήσει τον Δανιήλ, αλλά τον είδε ζωντανό. Τότε δόξασε τον Θεό του Δανιήλ και τον έβγαλε από τον λάκκο, ενώ έριξε σ’ αυτόν τους αιτίους της καταδίκης του, οι οποίοι αμέσως κατασπαράχθηκαν.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
1. Πώς έλαμψε η πίστη του προφήτη Δανιήλ; (…)
Χάρη στη ζωντανή του πίστη ο προφήτης Δανιήλ:
• Δεν επηρεάστηκε από την ειδωλολατρία των Βαβυλωνίων, αλλά παρέμεινε πιστός στον αληθινό Θεό.
• Κατόρθωσε να αποδείξει την απάτη των ειδώλων.
• Έκλεισε τα στόματα των λιονταριών και δεν τον κατεσπάραξαν.
• Αναδείχθηκε νικητής σε όλες τις δυσκολίες.
2. Τι είναι λοιπόν πίστη; Τι σημαίνει πιστεύω στον Θεό; (…)
Πιστεύω στον Θεό σημαίνει:
* δέχομαι ότι υπάρχει Θεός και ότι ανταμείβει όσους Τον αναζητούν και αγωνίζονται να Του αρέσουν (Εβρ. ια’ 6).
* αποδέχομαι τελείως ο,τι μας έχει αποκαλυφθεί από τον Θεό, δηλαδή τα δόγματα της Εκκλησίας ως απολύτως αληθινά, και τις εντολές Του ως απολύτως δεσμευτικές για τη ζωή μου, ότι πρέπει να αγωνίζομαι να συμμορφώσω τη ζωή μου προς αυτές. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ούτε για τα ορθόδοξα δόγματα ούτε για την ηθική του Ευαγγελίου και πιστεύω ότι και στις μέρες μας και πάντα το Ευαγγέλιο εφαρμόζεται στη ζωή μας. Και αν ακόμη οι συμμαθητές μου με ειρωνεύονται για τον ορθόδοξο τρόπο ζωής, μένω ατάραχος και ανυποχώρητος.
* εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και όλη τη ζωή μου στα χέρια του Θεού· αυτό που ακούμε συχνά στην εκκλησία: «εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».
Η πίστη λοιπόν δεν είναι μια απλή αποδοχή του μυαλού μας αλλά ολόψυχη εμπιστοσύνη της καρδιάς μας!
3. Πόσο σημαντική είναι για την πνευματική μας ζωή η πίστη; (…)
Χωρίς πίστη είναι αδύνατον να ευαρεστήσουμε στον Θεό (Εβρ. ια’ 6), είναι αδύνατον να σωθούμε. Αυτό είναι το μυστήριο της σωτηρίας μας, αυτή είναι η Καινή Διαθήκη: Ο Θεός προσέφερε τον Υιό Του για τη σωτηρία του κόσμου – ο άνθρωπος καλείται να πιστέψει στον ενανθρωπήσαντα Υιό του Θεού ως Σωτήρα και Λυτρωτή του· και έτσι σώζεται (βλ. Ιω. γ’ 16. Πρβλ. και: «Τη γαρ χάριτι εστε σεσωσμένοι διά της πίστεως» [Εφ. β’ 8]).
4. Η πίστη λοιπόν μας σώζει. Αυτό τα λέει όλα και τα περιλαμβάνει όλα.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι δυνατότητες δίνει στον άνθρωπο η πίστη, που τον ανεβάζει, με τι τον προικίζει. (…)
α. Η αληθινή και ζωντανή πίστη είναι εμπιστοσύνη στην αγάπη και πρόνοια του Θεού. Ο Θεός με αγαπά με μια τέλεια αγάπη και φροντίζει για μένα μέχρι και το παραμικρό. Έτσι η πίστη διώχνει όλες τις φοβίες και το άγχος, χαρίζει στην ψυχή θάρρος, χαρά και ειρήνη. «Μη φοβού, μόνον πίστευε» (Μαρκ. ε’ 36).
β. Η πίστη είναι ένα φοβερό και αήττητο όπλο στον πνευματικό αγώνα σε όλους τους πειρασμούς της ηδονής και της οδύνης. Ο απόστολος Παύλος μας προτρέπει: Να χρησιμοποιείτε «τον θυρεόν της πίστεως, εν ω δυνήσεσθε πάντα τα βέλη του πονηρού τα πεπυρωμένα σβέσαι» (Εφ. ς’ 16)· το όπλο της πίστεως, που είναι σαν «θυρεός», δηλαδή μεγάλη επιμήκης ασπίδα (όμοια στο σχήμα με θύρα, πόρτα), η οποία κάλυπτε όλο το σώμα του πολεμιστή. Η πίστη μας πληροφορεί ότι μας βλέπει ο Θεός· είναι δίπλα μας σε κάθε πειρασμό, και δεν πρόκειται να μας αφήσει να πέσουμε σε δοκιμασίες μεγαλύτερες από τις δυνάμεις μας, αλλά αντιθέτως θα μας δώσει τη δύναμη να υπομείνουμε και να εξέλθουμε νικητές χωρίς να υποκύψουμε σε οποιονδήποτε πειρασμό (Α’ Κορ. ι’ 13). Η πίστη λοιπόν, συνδυασμένη με την ταπείνωση και την προσευχή, δίνει πολύ μεγάλες αντοχές στον πιστό και του χαρίζει τη νίκη. Διότι πολλές φορές πέφτουμε πνευματικά, επειδή μας πείθει ο πονηρός ότι ο Θεός μας έχει εγκαταλείψει και ότι δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε την αμαρτία.
γ. Η πίστη δίνει στον χριστιανό μια άλλη αίσθηση, πνευματικά αισθητήρια: να καταλαβαίνει και να ζει τη θεία Λειτουργία, τα ιερά μυστήρια, την προσευχή, την πνευματική μελέτη να βλέπει στα διάφορα γεγονότα της ζωής του το χέρι του Θεού, τους άλλους ανθρώπους ως πλάσματά Του να ποθεί τη βασιλεία Του. Η πίστη λοιπόν δίνει την κατά Θεόν σύνεση, φωτισμό και σοφία.
δ. «Αμήν αμήν λέγω υμίν, ο πιστεύων εις εμέ έχει ζωήν αιώνιον… ο ερχόμενος προς με ου μη πεινάση, και ο πιστεύων εις εμέ ου μη διψήση πώποτε» (Ιω. Ϛ’ 47, 35). Όποιος έχει πίστη, προγεύεται από εδώ τον παράδεισο, τη βασιλεία των ουρανών, ζει από τώρα τη ζωή της επικοινωνίας με τον Θεό, τη ζωή της μακαριότητος. Γι’ αυτό και δεν θα πεινάσει ούτε θα διψάσει, δηλαδή δεν θα νιώσει καμία στέρηση, κανένα κενό, όπως ο αμετανόητος αμαρτωλός, που ζει μακριά από τον Θεό. «Διά της πίστεως κατοικεί ο Χριστός» στην καρδιά του πιστού (Εφ. γ’ 17), και αυτό είναι η απόλυτη ευτυχία.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
1. Πραγματικά είναι θαυμαστή η πίστη και μεγάλα τα κατορθώματά της! Λοιπόν τι θα πούμε για τον δικό μας αγώνα; Τα ζούμε όλα αυτά; (…) Σίγουρα έχουμε πίστη – ειδάλλως δεν θα βρισκόμασταν εδώ ούτε θα κάναμε τον αγώνα που κάνουμε. Αλλά βλέπουμε ότι η πίστη μας είναι ασθενής και αδύνατη.
2. Πώς μπορούμε να την αυξήσουμε; (…)
α. Να προσευχόμαστε στον Θεό να την αυξάνει. Κύριε, «πρόσθες ημίν πίστιν», έλεγαν οι μαθητές (Λουκ. ιζ’ 5). «Πιστεύω, Κύριε βοήθει μου τη απιστία» (Μαρκ. θ’ 24). Έχω μια αρχική πίστη, Κύριε. Βοήθησέ με να απαλλαγώ από την ολιγοπιστία μου και αναπλήρωσε εσύ την έλλειψη της πίστεώς μου.
β. Μαζί με την προσευχή και την καταφυγή στον Θεό, αυτό που αυξάνει την πίστη μας είναι τα αγαθά έργα. Πιστεύω στον Θεό, γι’ αυτό και αγωνίζομαι να ζω με αγνότητα, να μη θυμώνω, να μην κατακρίνω, να κάνω ελεημοσύνες και γενικά να εφαρμόζω τις άγιες εντολές. Και όσο πιο πιστά τις εφαρμόζω, τόσο πιο πολύ δυναμώνει η πίστη μου. Πίστη και έργα, το ένα τροφοδοτεί το άλλο. «Ώσπερ γαρ το σώμα χωρίς πνεύματος νεκρόν εστιν, ούτω και η πίστις χωρίς των έργων νεκρά έστι» (Ιακ. β’ 26· βλ. και όλη την ενότητα: «Πίστις χωρίς έργα είναι νεκρή», στιχ. 14-26, και Γαλ. ε’ 6). Πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή, δεν σώζει τέτοια πίστη έχουν και τα δαιμόνια.
Πηγή με δικές μας προσθαφερέσεις: https://synathlountes.agonistes.gr/
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Σήμερα, παιδιά, κάπως καταλάβαμε πόσο μεγάλο πράγμα είναι η πίστη. Ας στηρίζουμε λοιπόν όλη την πεποίθησή μας στον Θεό που μας αγαπά, στον Πατέρα μας, και ας Του παραδώσουμε όλη μας τη ζωή. Ας αγωνιστούμε να ζούμε σύμφωνα με το θέλημά Του. Και μέρα με τη μέρα θα βλέπουμε την πίστη μας να αυξάνεται, τον εαυτό μας να μεταμορφώνεται, τη ζωή μας να γίνεται πιο χαρούμενη και ειρηνική. Κύριε, «πρόσθες ημίν πίστιν» (Λουκ. ιζ’ 5).
«Πίστη είναι να πιστεύεις αυτό που δεν βλέπεις ακόμα·
η ανταμοιβή αυτής της πίστης είναι να βλέπεις αυτό που πιστεύεις»
– Άγιος Αυγουστίνος επίσκοπος Ιππώνος
Ας είναι, παιδιά μας, η νέα χρονιά το 2024 είναι ένα νέο σκαλοπάτι που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στον Θεό μας!
ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
- Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:
Λεπτομέρειες για τον Ετήσιο Διαγωνισμό “25 Challenges”, διαβάστε στο παρακάτω λινκ:
-
- Challenge #9
- ΤΙΤΛΟΣ: Βάλε Πλάτη
- Υλικά: Γερά πόδια και πλάτες!
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
1. Καλούνται 2 παιδιά των κατηχητικών μας ομάδων να πραγματοποιήσουν την άσκηση όπως την βλέπουν στα παρακάτω βίντεο.
2. Παρακαλούμε να τραβάτε το βίντεο με όρθιο το κινητό.
3. Στην διάθεση του, κάθε κατηχητικό θα έχει 30” (δευτερόλεπτα) για να φτιάξει το σχετικό βίντεο.
4. Το τελικό βίντεο θα πρέπει να μας το στείλετε στο Ίνσταγκραμ https://www.instagram.com/pat.augoustinos/, αλλιώς στο μέιλ γράφοντας από πιο κατηχητικό είστε.
5. Παρακαλούμε, οι κατηχητές, να ρωτάτε τα παιδιά σας εάν συμφωνούν να παρουσιαστεί το πρόσωπό τους στο διαδίκτυο! Αν όχι τότε πρέπει να μας το γνωστοποιήσετε, να μην τα παρουσιάσουμε δημόσια.
Καλή επιτυχία!!!
Καλή κι ευλογημένη Χρονιά!!!