Αναμφισβήτητα, όλοι μας έχουμε κάποια ανασφάλεια σχετικά με την εξωτερική μας εμφάνιση, τα επαγγελματικά μας προσόντα, τον χαρακτήρα μας, τις ικανότητες μας. Κάποιοι από εμάς δεν διστάζουμε να τις παραδεχτούμε και να συζητήσουμε για αυτές ανοιχτά με φίλους και γνωστούς ενώ κάποιοι άλλοι από εμάς τις κρατάμε καλά κρυμμένες μέσα μας και αρνούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε. Πιθανότατα οι ανασφαλείς άνθρωποι να διακρίνονται από αυξημένο άγχος, χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης όπως και απουσία στόχων για τη ζωή τους. Άρα όσο και προσπαθούμε να μην εξωτερικεύουμε τις ανασφάλειες που έχουμε οι κινήσεις μας, οι εκφράσεις μας, οι επιλογές μας, μας προδίδουν.

Οι ανασφάλειες έχουν συνήθως τις ρίζες τους στο παρελθόν από τη παιδική μας ηλικία. Δηλαδή ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε ένα απαιτητικό οικογενειακό περιβάλλον που δεν το επαινούσε για τις προσπάθειες του όποια και αν ήταν η κατάληξη αλλά μόνο για τις νίκες του είναι σίγουρο πως θα αναπτύξει ανασφάλειες για τον εαυτό του. Κατά συνέπεια, το παιδί θα μετατραπεί σε έναν συμπλεγματικό ενήλικα που θα παρακαλά πρώτον για την προσοχή των άλλων και δεύτερον θα δημιουργεί μη υγιείς κοινωνικές σχέσεις αφού οι άλλοι άνθρωποι θα εκμεταλλεύονται τις ανασφάλειες του για προσωπικό τους όφελος.

Αντίστοιχα, αν οι γονείς «πνίγουν» το παιδί τους με τις δικές τους επιθυμίες και πεποιθήσεις και δεν το αφήνουν να εκφράζει τη δική του γνώμη και να παίρνει πρωτοβουλίες, πολύ σύντομα μεγαλώνοντας, θα μάθει να ζει στην ανασφάλεια και θα αναμένει οι άλλοι να αποφασίζουν για αυτό όπως είχε συνηθίσει πάντα μέχρι τότε.

Επιπλέον, διανύουμε μια εποχή βασισμένη στα social media όπου όλα μοιάζουν αγγελικά πλασμένα. Για παράδειγμα η μέση influencer στο Instagram δημοσιοποιεί μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό πόσο πρωί ξυπνάει για να κάνει γυμναστική, πώς φτιάχνει ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες, πόσα ρούχα και προϊόντα ομορφιάς αγόρασε, πόσο φρέσκια επιδερμίδα έχει όταν ξυπνήσει και πριν κοιμηθεί. Τα σχόλια θαυμασμού, τα like κάτω από τις φωτογραφίες, και η ιδανική ζωή που θέλει να παρουσιάσει μια influencer αν και εικονική μπορεί να μας οδηγήσει αβίαστα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με εκείνη προκαλώντας μας ανασφάλειες για όλα αυτά που εμείς δεν έχουμε ή δεν κάνουμε.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τις ανασφάλειες μας;

 • Προσπαθήστε να βρείτε τι φταίει και έχετε την συγκεκριμένη ανασφάλεια διότι όπως αναφέρει ένα παλιό ρητό «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».
 • Δείτε με καθαρή ματιά το πρόβλημα και μην φοβάστε να έρθετε αντιμέτωποι/ες με την ανασφάλεια που σας βασανίζει. Συχνά ο φόβος μας λειτουργεί ανασταλτικά και μεγεθύνει την κατάσταση χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Άρα είμαστε εμείς που πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να προχωρήσουμε σε αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης μας.
 • Εστιάστε στα θετικά σας γνωρίσματα και μην αναλώνεστε τόσο στα αρνητικά σας στοιχεία ασκώντας κριτική στον εαυτό σας. Σε όλο αυτό το ταξίδι καταπολέμησης των ανασφαλειών σας είναι αναγκαίο να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για τις μικρές μας επιτυχίες και να νιώθουμε τυχεροί που έχουμε αυτά που έχουμε χάρη στον Θεό.
 • Προτιμήστε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας εκτιμούν, σας υποστηρίζουν και τονώνουν τη ψυχολογία σας όταν το έχετε ανάγκη.
 • Αναγνωρίστε τα θετικά του να είστε ανασφαλείς για τον εαυτό σας αφού τις περισσότερες φορές η στάση αυτή αποτελεί ένδειξη μετριοφροσύνης και ευαισθησίας όταν υπάρχει σε ένα λογικό μέτρο.
 • Αντικαταστήστε τις παλιές αρνητικές εμπειρίες που πολύ πιθανόν να σας έχουν οδηγήσει στο σημείο να έχετε ανασφάλειες με νέες πιο ευχάριστες. Σίγουρα το παρελθόν μας διαμορφώνει σαν ανθρώπους όμως δεν μπορεί να μας κρατά και πίσω όσο τραυματικό και αν είναι. Άλλωστε το παρόν και το μέλλον είναι τα μόνα που έχουμε τη δύναμη να τα αλλάξουμε.
 • Αποδεχτείτε ότι κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι τέλειος. Οι ατέλειες μας στον χαρακτήρα μας, το σώμα μας, το πρόσωπο μας είναι αυτές που μας ξεχωρίζουν και μας κάνουν πραγματικά ελκυστικούς. Μάλιστα, συμβαίνει συχνά κάτι στον εαυτό μας που σε εμάς δεν μας αρέσει, κάποιος άλλος να το βρίσκει γοητευτικό όταν το ανακαλύψει ή να μην το παρατηρήσει καν.
 • Βάλτε μικρούς στόχους στη ζωή σας οι οποίοι είναι εφικτό να υλοποιηθούν. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε όνειρα για το μέλλον μας και φανταζόμαστε μια ιδανική ζωή, όμως συχνά η ζωή μας εκπλήσσει. Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές, ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουμε καλύτεροι και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα στο Θεό.
 • Προσευχηθείτε με ειλικρίνεια και ανοίξτε τη καρδιά σας στον Χριστό. Ο Χριστός είναι πανταχού παρών και γνωρίζει ποιες ανασφάλειες σας βασανίζουν για αυτό είναι σημαντικό να ζητάτε τη βοήθεια και τη καθοδήγηση Του για να απαλλαχθείτε από αυτές. Βέβαια, η προσευχή είναι σημαντικό να είναι τακτική και να συνδυάζεται με την καθημερινή ανάγνωση της Αγίας Γραφής, καθώς και την συμμετοχή μας στη Θεία Λατρεία προκειμένου να λάβουμε την παρηγοριά και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε μέσα από παραδείγματα άλλων ανθρώπων που είχαν ανασφάλειες και τις ξεπέρασαν.
 • Ο Απόστολος Παύλος έθιξε το ζήτημα της ανασφάλειας και μας προτρέπει να αποφορτιστούμε από τις αρνητικές σκέψεις που «γυρνούν» στο μυαλό μας και να επιδεικνύουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.
 • Η βαθιά πίστη (εμπιστοσύνη) στον Θεό φέρνει στον άνθρωπο την πεποίθηση πως ό,τι επιτρέπει ο Θεός αποτελεί μέρος του σχεδίου Του (Θεία Οικονομία), για να σωθούμε και να παιδαγωγηθούμε «εν Χριστώ».
 • Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο Θεός δεν μας δίνει περισσότερη δοκιμασία από αυτή που μπορούμε να σηκώσουμε και που, κυρίως, ο Ίδιος σήκωσε για εμάς πριν από εμάς. Τυχαίο; Δε νομίζω!
Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδας | Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, | θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, | Π.Τ.Δ.Ε. | MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία