Με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Θεοκτίστου, το Γραφείο Νεότητας της Ι.Μ. Φωκίδος κηρύσσει την έναρξη της νέας κατηχητικής και ιεραποστολικής χρονιάς με την πρωτότυπη επετειακή παράσταση «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» που παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα της Μητροπόλεώς μας. Το θεατρικό έργο που ανεβαίνει στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Άμφισσας στις 11 Σεπτεμβρίου 2022, δεν στοχεύει απλώς να τιμήσει τις δύο μεγάλες ιστορικές επετείους του Έθνους μας, δηλαδή τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 100 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Ο εορτασμός των δύο μεγάλων επετείων ο οποίος κατεστάθη αναγκαστικά κοινός (λόγω των μέτρων του covid), δεν αποτελεί απλώς θύμηση του παρελθόντος, αλλά κατά κύριο λόγο είναι ετοιμασία για το μέλλον μας. Διεισδύοντας στα ιστορικά “γιατί” της ελληνικής μας καρδιάς, το έργο μάς με ταφέρει την άγνωστη σε πολλούς ουσία των πραγμάτων, που εξελισσόμενα μας οδήγησαν σε ένα θλιβερό σήμερα και ένα δυσοίωνο μέλλον.

Με στόχο να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πάμε ως Έλληνες και ορθόδοξοι χριστιανοί, τα δρώμενα της παράστασης φωτίζουν μεγάλες αλήθειες του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και της σημερινής μας ελληνικής πραγματικότητας:

– Ο αγωνιστής του ’21, αυτοπροσδιορίζεται κατά κύριο λόγο ως “Ρωμηός”, ως πολίτης δηλαδή της πάλαι ποτέ Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία ονομάστηκε “Βυζάντιο” από τον Δυτικό παράγοντα, για πολιτικούς λόγους, από τον 18ο αιώνα και εφεξής.

– Αιώνιο κέντρο, κοιτίδα του ελληνισμού και “κλειδί της Ρωμανίας όλης” είναι η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των ονείρων του σκλαβωμένου Γένους, την απελευθέρωση της οποίας οραματίζονταν επί αιώνες οι πρόγονοί μας, με σημείο αναφοράς τους πάντοτε την Αγιά-Σοφιά και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

– Η φρικτή πραγματικότητα των τεσσάρων αιώνων της Τουρκοκρατίας έκανε τους προγόνους μας δεκάδες φορές να επαναστατήσουν με τοπικά ή γενικά κινήματα που καταπνίγηκαν στο αίμα, ζητώντας απεγνωσμένα την Ελευθερία. Φωτεινοί οδηγοί τους προς αυτήν υπήρξαν οι άγιοι νεομάρτυρες που σφαγιάσθηκαν για την πίστη τους.

– Ο ρόλος που έπαιξε η Ορθόδοξη Εκκλησία και η ευλαβική πίστη του Γένους μας στον Χριστό για να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική μας αυτοσυνειδησία, είναι τεράστιος και καθοριστικός.

– Οι διαχρονικά σκοτεινές διαθέσεις της ευρωπαϊκής Δύσης απέναντι στο ελληνικό Έθνος και το εξαρτημένο απ΄ αυτήν μέχρι σήμερα ελληνικό κράτος, γίνονται σαφείς. Τα οικονομικά δεδομένα προηγούνται των πολιτικών εξελίξεων πάντοτε, που σημαίνει ότι οι δανειστές δυσβάστακτων χρεών ενίοτε κυβερνούν παρασκηνιακά, χρησιμοποιώντας ως πιόνια τους εκλεγμένους από τον λαό ηγέτες, δημιουργώντας έτσι θλιβερά παρεξηγημένες έννοιες “Δημοκρατίας” και “ελευθερίας”.

– Μοναδικά εμβληματική μορφή ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονείται από ελληνικό χέρι που όπλισε η Ευρώπη, παραδίδοντάς μας τα στοιχεία του αληθινά ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους που θέλησε να δημιουργήσει…

– Ο διχασμός των Ελλήνων και τα ευρωπαϊκά σαλόνια ευθύνονται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνισμού (1922), που σημαίνει χαμένες εστίες, ακόμα και ζωές, για 3 εκατομμύρια Έλληνες συνολικά, που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία επί 3000 χρόνια. Η Μικρασιατική Καταστροφή συνιστά ταυτόχρονα και την απώλεια της Μεγάλης Ιδέας των Ελλήνων, που ήταν το όραμα της απελευθέρωσης όλων των σκλαβωμένων Πατρίδων του ελληνισμού.

– Τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” των αφανών κέντρων εξουσίας κρατούν πάντοτε εξαρτημένη και αδύναμη την Ελλάδα, μέχρι την εποχή της Νέας Τάξης, της παγκόσμιας διακυβέρνησης των “αγορών”, του καταναγκασμού και του ηλεκτρονικού ελέγχου… Η Ελευθερία, το ανεκτίμητο δώρο του Θεού στους Πρωτόπλαστους, γίνεται πάντοτε καταστροφική για όσους παραβιάζουν τους νόμους που έθεσε Εκείνος στη φύση και στη ζωή. Το μυστικό της Ελευθερίας έχει το άρωμα της αποκάλυψης στον κόσμο του Αληθινού Θεού, του Αναστημένου Χριστού. Βρίσκεται στον οραματισμό της Βασιλείας Του, που έκανε τους αγωνιστές του ’21, αλλά και τους πρόσφυγες του ’22, να θυσιάζονται με απαράμιλλο θάρρος για ν’ απολαύσουν άλλοι, μετά απ’ αυτούς, τα καλά αυτής της Ελευθερίας. Ήξεραν ότι με τη θυσία τους δεν θα χάσουν στην ουσία τίποτα, αλλά θα κερδίσουν τα πάντα!

Η Ελευθερία μας και σήμερα εκδηλώνεται με τη δύναμη της ενότητας των ψυχών μας στην πίστη του Χριστού. Μας θέλει ενωμένους εναντίον των πρωτόγνωρων πειρασμών και κινδύνων της εποχής μας. Το διαχρονικό σύνθημα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ” σήμερα αφορά στην αντίστασή μας κατά ποικίλων εξαρτήσεων, στην προφύλαξή μας από τα σύγχρονα Μέσα ατομικής και μαζικής εξαπάτησης, στον αγώνα εναντίον του διχασμού και του κακού εαυτού μας, στην απαίτησή μας για γνώση και έκφραση της αλήθειας, για το βίωμα της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, που τόσο περιφρονείται πλέον από το κοσμικό ρεύμα. Στον αγώνα αυτό η τοπική μας Εκκλησία μας καλεί σε εγρήγορση, με συνειδητή μυστηριακή ζωή και αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ εύχεται η θεατρική μας παράσταση να σας μείνει αξέχαστη.