ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να προσκαλεί τα παιδιά και τους νέους μας και όχι μόνο, σε μία ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και άπορους νέους. Δείτε, γνωστοποιείστε στα παιδιά σας και κατεβάστε την σχετική αφίσα. Αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας για να το μάθουν και να κινητοποιηθούν!


 ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ θα έχουμε ξανά στις 13-14 Ιανουαρίου 2024. Σε ένα χρόνο δηλαδή!

ΠΡΟΣΟΧΗ να ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ την ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή μας απομένει μόνο μία ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό παρακαλούμε να συνεννοηθείτε με τους Πνευματικούς κάθε ενορίας έτσι ώστε να φροντίσουν την εξομολόγηση των παιδιών!

Στο μεσοδιάστημα των εορτών εκμεταλευθείτε τον χρόνο για να κάνετε κάποια/ες δραστηριότητα/τες με τα παιδιά όπως εκδρομή, βραδινή συνεστίαση πίτσας, προβολή βίντεο, επίσκεψη σε ιδρύματα ή πονεμένους ανθρώπους ή κάτι άλλο.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ στο Τρίκορφο Δωρίδος διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας  την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 και ώρες 12:00 – 5:00 απογ. π.μ.. Την ημέρα αυτή θα:
 • Παίξουμε στον μεγάλο Διαγωνισμό γνώσεων ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 80€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 40€. (αφορά παιδιά 10 έως 18 ετών)
 • Παίξουμε στους χώρους των κατασκηνώσεων εσωτερικά παιχνίδια, ποδοσφαιράκι, πινκ-πονκ, μπιλιάρδο κ.λπ. και αν δεν κάνει κρύο θα παίξουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και paintball.
 • Θα έχουμε φαγώσιμα εδέσματα… ξέρετε εσείς!
 • Και τέλος πολλές εκπλήξεις και δώρα, με κέφι, ζωντάνια και χαρά για τα παιδιά όλης της Μητρόπολής μας.


Εισαγωγή

Έφθασαν Χριστούγεννα! Όμως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους μας! Θα συναντηθούμε νοερά όλοι μαζί στις 6:00 το πρωΐ την Δευτέρα των Χριστουγέννων στους Ναούς μας και θα δοξολογήσουμε την γέννηση του Σωτήρα Χριστού με ύμνους και ψαλμωδίες, με κατάνυξη και Θεία Κοινωνία! Να μην λείψει κανείς μας.

Όλοι οι νέοι ας κάνουμε την ειρηνική επανάσταση και να σηκωθούμε νωρίς από τα κρεβάτια μας να κάνουμε μία μικρή θυσία και να στερηθούμε τον ύπνο μας! Ο Χριστός μας έκανε την μεγαλύτερη θυσία που μπορούσε να γίνει και αυτή η θυσία ξεπερνά τα ανθρώπινα δεδομένα! Ο Θεός γἰνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν θεός.

ΑΣ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ!!!

Ας θυμηθούμε:

α) Το όνομα Εμμανουήλ σημαίνει, όπως είδαμε, «ο Θεός είναι μαζί μας».

β) Ιησούς σημαίνει Σωτήρ. Θα Τον ονομάσεις Ιησού, είπε ο άγγελος στον Ιωσήφ. Δηλαδή Σωτήρα.

Άρα λοιπόν, εμείς οι χριστιανοί έχουμε έναν Σωτήρα Θεό που είναι μαζί μας!!! Τι ωραιότερο από αυτό;;;

Πώς μάς ετοιμάζει η Εκκλησία για τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων;  

Ας ψάλλουμε χριστουγεννιάτικους ύμνους, και κυρίως τον ύμνο του μεγάλου ποιητή και μουσικού  του Βυζαντίου, του αγίου Ρωμανού του Μελωδού, που λέει:

“Η Παρθένος σήμερα έρχεται προς το  σπήλαιο, για να γεννήσει μυστηριωδώς τον προαιώνιο Θεό. Άγγελοι μαζί με βοσκούς δοξολογούν, μάγοι ταξιδεύουν μαζί μ’ ένα αστέρι, για το ξεχωριστό Παιδί, τον προαιώνιο Θεό, που θέλησε να Τον δούμε”.

Στ’  αρχαία, ο ύμνος είναι: “Η Παρθένος σήμερον τον προαιώνιον Λόγον εν σπηλαίω έρχεται αποτεκείν απορρήτως. Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι, μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσι, βουληθέντα  επωφθήναι παιδίον νέον, τον προ αιώνων Θεόν”.

Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι μια γιορτή χαράς, δηλαδή μια πρόσκληση αγιότητας. Εννοείται πως κάθε μέρα (όπως κι όλο το χρόνο) είσαι καλεσμένος στη θεία Μετάληψη και την εξομολόγηση, δύο άλλες μεγάλες πηγές χαράς!

Η Εκκλησία είναι το σπίτι σου, το καταφύγιό σου, ακόμη κι αν ο παπάς της ενορίας σου “δεν είναι  εντάξει”, δεν πειράζει, θα βρεις έναν άλλο παπά στη διπλανή ενορία ή σε μια μακρινή ενορία, ή έναν απλό χριστιανό  (τον παππού σου, τη γιαγιά σου, ένα γείτονα που τον περιφρονούσες ως τώρα γιατί τον θεωρούσες  “θρησκόληπτο”, μια θεία που τη θεωρούσες “θεούσα”) και εσύ κι αυτός μαζί θα γίνεται Εκκλησία και θ’  ανάψετε το κερί σας (σαν ένα ελάχιστο δώρο) με ταπείνωση και αγάπη μπροστά στην Αγία Τράπεζα.

Πρακτική εφαρμογή

   Πώς όμως θα δεχθούμε τον Χριστό, που γεννιέται και φέτος; Τι πρέπει να κάνουμε πρακτικά;

    Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την μεγάλη αυτή συνάντησή μας με τον Χριστό με νηστεία, με Εξομολόγηση, με ειλικρινή μετάνοια και αλλαγή ζωής, με συχνή θεία Κοινωνία, με μελέτη σχετικών βιβλίων, με έργα αγάπης και συνειδητή καθημερινή σχέση μέ τόν Θεό. Όταν οι καμπάνες των Χριστουγέννων μας καλέσουν για τη μεγάλη ώρα, ας τρέξουμε αμέσως στον Ιερό Ναό Του, παρά τις δυσκολίες.  Εκεί θα Τόν βρούμε. Μας περιμένει στην Ωραία Του Πύλη και μας ζητά να Τον κοινωνήσουμε, να Του δώσουμε την καρδιά μας για να την κάνει φάτνη Του.

    Τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία να σπουδάσουμε το νόημα της ενανθρώπησης του Χριστού. Έγινε άνθρωπος για να γίνουμε με τη σειρά μας κατά χάριν θεοί. Γι’ αυτό ας ΜΗΝ περιοριστούμε στα έθιμα, την  ξεκούραση, τον τρόπο του προτεσταντικού δυτικού κόσμου, αλλά ας ζήσουμε ορθόδοξα Χριστούγεννα.

    Με τον εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία, την προσευχή και την αγάπη και πρωτίστως με τη σκέψη  μας σε όσους δυσκολεύονται και την προσευχή μας γι’ αυτούς, όπως επίσης και με την προσπάθειά μας  να αγαπήσουμε τον Χριστό που έγινε παιδί. Όσοι μπορούμε να εξομολογηθούμε. Όσοι μπορούμε να νηστέψουμε τις τελευταίες ημέρες και να χαρούμε τον τρόπο της Εκκλησίας. Οι περιορισμένες  καταναλωτικές δυνατότητες ας μας βοηθήσουν να μην περιοριστούμε στα υλικά και να δώσουμε στο Χριστό ως δώρο τις αμαρτίες μας.

    Να τον καλέσουμε, με την προσευχή μας, να έρθει να κατασκηνώσει στην φτωχή από αρετές καρδιά μας! Έλα Κύριε και γέμισε τον νου και την καρδιά μας, Έρχου Κύριε… Αμήν!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εμμανουήλ, Ιησούς! Δύο ονόματα γεμάτα βαθιά νοήματα.

Εμμανουήλ. Μεθ’ ημών ο Θεός: Το ένα όνομα μάς φωνάζει ότι ποτέ δεν είμαστε μόνοι. Ο Θεός είναι παντού και πάντα μαζί μας.

Ο Ιησούς είναι ο ελεήμων Λυτρωτής μας! Το άλλο όνομα μάς βεβαιώνει πως μπορούμε κοντά Του να βρούμε τη χαρά, την ευτυχία, τη λύτρωση.


ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Χριστούγεννα χωρίς πρωταγωνιστή;

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:

Λεπτομέρειες για τον Ετήσιο Διαγωνισμό “25 Challenges”, διαβάστε στο παρακάτω λινκ:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα κάνουμε το ίδιο Challenge #8 λόγω του ότι δεν μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε την προηγούμενη εβδομάδα!

  • Αντί για Challenge #8
  • ΤΙΤΛΟΣ: Βίντεο σχετικό με τα Χριστούγεννα
  • Υλικά: Μια καλή ιδέα από τους κατηχητές και τα παιδιά
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Καλούνται παιδιά των κατηχητικών μας ομάδων μαζί με τον κατηχητή τους να φτιάξουν ένα βίντεο σχετικό με τα Χριστούγεννα.

2. Παρακαλούμε να τραβάτε το βίντεο με όρθιο το κινητό.

3. Στην διάθεση του, κάθε κατηχητικό θα έχει  30” (δευτερόλεπτα) για να φτιάξει το σχετικό βίντεο.

4. Το τελικό βίντεο θα πρέπει να μας το στείλετε στο Ίνσταγκραμ https://www.instagram.com/pat.augoustinos/,  αλλιώς στο μέιλ γράφοντας από πιο κατηχητικό είστε.

5. Παρακαλούμε, οι κατηχητές, να ρωτάτε τα παιδιά σας εάν συμφωνούν να παρουσιαστεί το πρόσωπό τους στο διαδίκτυο! Αν όχι τότε πρέπει να μας το γνωστοποιήσετε, να μην τα παρουσιάσουμε δημόσια.

Καλή επιτυχία!!!

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!!!