ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τι κάνει η όμορφη παρεούλα μας; Τώρα που μπήκαμε και στη νηστεία των Χριστουγέννων ακόμα καλύτερα, εεεε;;;
Σημαίνει πως τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πρέπει να προετοιμαστούμε με κάθε τρόπο… Σωστά;
Αλήθεια γιατί νηστεύουμε; (…)
Πολύ ωραία!!! Η νηστεία είναι η προετοιμασία που θα μας βοηθήσει να γεννηθεί φέτος ο μικρός μας Χριστός στην καθαρή, ζεστή, γεμάτη φως και χαρά ψυχή μας!!!
Πέρα λοιπόν,  από τα φαγητά μας που για αυτά θα φροντίσει η μαμά και ο μπαμπάς μας εμείς θα προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τις ζαβολιές, τα ψέματα, την γκρίνια, το κουτσομπολιό, την κοροϊδία και άλλα πολλά που δυστυχώς ξεχνιόμαστε και κάνουμε κάθε μέρα!
Στον αγώνα αυτόν δεν είμαστε μόνοι! Μας βοηθάει ο Χριστός μας, η Παναγιά μας, οι φίλοι μας που είναι οι Άγιοί μας, αρκεί να Τους το ζητάμε με την προσευχή μας, η μελέτη της Αγίας Γραφής, ο εκκλησιασμό μας κάθε Κυριακή και φυσικά όταν προετοιμασμένοι σωστά κοινωνάμε τον Χριστό μας!!!
Επίσης πολύ μας βοηθάει και το… Κατηχητικό μας!!! Γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς να λείπει!!!
Αααα!!! Μην ξεχάσω κάτι πολύ σημαντικό…. Χρόνια πολλά στην μικρή μας Δέσποινα που γιορτάζει την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου!!!
Λίγο πιο μικρή από την Δέσποινα ήταν η Παναγιά μας, τριών ετών, όταν οι γονείς της Ιωακείμ και Άννα την πήγαν στον Ναό όπου έμεινε εκεί για 12 χρόνια!!!Περιμένουμε κέρασμα, εεε;;;

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

    Πάμε τώρα να συνεχίσουμε την ιστορία μας με τους Ισραηλίτες; Σήμερα θα γνωρίσουμε τον βασιλιά Δαβίδ!

    Όταν ο Σαμουήλ γέρασε, ανέθεσε στα παιδιά του το έργο του, τους όρισε δηλαδή κριτές. Εκείνα όμως δεν ήταν σαν τον πατέρα τους. Ήταν άδικοι και δεν ακολουθούσαν το θέλημα του Θεού. Ο λαός αγανάκτησε και ζήτησε από τον Σαμουήλ να ορίσει άλλον διάδοχό του, που, μάλιστα, θα ήταν βασιλιάς, θα είχε δηλαδή μεγαλύτερη εξουσία πάνω στο λαό από τους κριτές. Με φώτιση του Θεού ο Σαμουήλ διάλεξε τον Σαούλ, έναν νέο που διακρινόταν για την πίστη και το ήθος του, και τον έχρισε βασιλιά.

Στην αρχή ο Σαούλ κυβέρνησε με πολλή σοφία και δικαιοσύνη. Νίκησε τους Φιλισταίους και απάλλαξε τον λαό από τη σκλαβιά. Ύστερα όμως τον κατέλαβε μεγάλη περηφάνια κι άρχισε να μην υπακούει στο θέλημα του Θεού που του το φανέρωνε ο προφήτης Σαμουήλ.

Ο Θεός πρόσταξε τον Σαμουήλ να πάει στη Βηθλεέμ, στο σπίτι του Ιεσσαί, και να χρίσει βασιλιά ένα από τα παιδιά του. Ο Σαμουήλ πήρε μαζί του ένα μπουκαλάκι λάδι κι ένα μικρό μοσχαράκι, για να κάνει θυσία. Ζήτησε από τον Ιεσσαί να του παρουσιάσει τους γιους του. Του παρουσίασε έναν-έναν τους επτά γιους του, αλλά το πνεύμα του Θεού που τον φώτιζε του υπέδειξε ότι κανένας από αυτούς δεν ήταν ο διαλεχτός του Θεού. Τέλος ήρθε και ο μικρός Δαβίδ, που έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του. Ο Δαβίδ ήταν ξανθός και όμορφος και πολύ ήρεμος. Ο Θεός φώτισε τον Σαμουήλ και του είπε: «Αυτόν χρίσε για βασιλιά, είναι ο εκλεκτός μου». Πράγματι ο Σαμουήλ τον έχρισε με το λάδι και έκανε θυσία στο Θεό. Από τότε το Πνεύμα του Θεού ήρθε στον νεαρό Δαβίδ, τον φώτιζε και οδηγούσε τα βήματά του.

    Λόγω της παρακοής ο βασιλιάς Σαούλ έπεσε σε μελαγχολία. Οι φίλοι του τον συμβούλεψαν να φέρει στο παλάτι κάποιον να του παίζει μουσική και να του ξαλαφρώνει την ψυχή. Ένας υπηρέτης του σύστησε τον μικρό γιο του Ιεσσαί, τον Δαβίδ από τη Βηθλεέμ, που ήταν νεαρό και γενναίο παλικάρι και ήξερε να παίζει πολύ όμορφα τη λύρα. Έτσι κι έγινε. Ο Δαβίδ ήρθε στο παλάτι. Ο Σαούλ τον έκανε υπασπιστή του. Με τη λύρα και τα τραγούδια του έδιωχνε τη στεναχώρια από τον Σαούλ.
    Όπως είδαμε οι Φιλισταίοι ήταν οι φοβερότεροι εχθροί των Ισραηλιτών. Κάποια φορά οι στρατοί των δύο αντιπάλων ήταν έτοιμοι για μάχη. Ενώ ετοιμάζονταν για την επίθεση, παρουσιάστηκε ένας πανύψηλος και γεροδεμένος Φιλισταίος, πολύ άγριος στην όψη με ισχυρότατη πανοπλία, ο Γολιάθ, και ζήτησε να μονομαχήσει με όποιον Εβραίο θα τολμούσε να τα βάλει μαζί του. Μάλιστα, αυτή η μονομαχία θα έκρινε όλη τη μάχη. Αν νικούσε ο Γολιάθ, θα νικούσαν όλοι οι Φιλισταίοι κι αν νικούσε ο αντίπαλός του, όλοι οι Εβραίοι. Όλοι όμως έτρεμαν τον φοβερό γίγαντα. Μόνον ο νεαρός Δαβίδ, παρόλο που ήταν πολύ μικροκαμωμένος, πλησίασε τον βασιλιά Σαούλ και είπε: «Ποιος είναι αυτός ο άπιστος που ντροπιάζει τον λαό του Θεού; Εγώ θα παλέψω μαζί του. Ο Κύριος θα με σώσει». Ο Σαούλ του είπε: «Πήγαινε, παιδί μου, κι ο Θεός ας είναι μαζί σου».
 Με θάρρος και πίστη στον Θεό βγήκε μπροστά στον Γολιάθ. Εκείνος περιφρονητικά του είπε: «Για σκυλί με πέρασες και ήρθες να με χτυπήσεις με ραβδί; Θα δώσω το κουφάρι σου στα κοράκια». Κι ο Δαβίδ του απάντησε: «Εσύ έρχεσαι εναντίον μου με τη δύναμη των όπλων σου κι εγώ έρχομαι με τη δύναμη του Θεού. Αυτός θα νικήσει». Πήρε ένα βότσαλο και το έβαλε στη σφεντόνα του. Πριν ο Γολιάθ πιάσει το σπαθί του, το βότσαλο τον χτύπησε στο μέτωπο κι ο Γολιάθ σωριάστηκε νεκρός.

 Τίποτα τελικά δεν είναι αδύνατο για εκείνον που εμπιστεύεται τον Κύριο. Το ίδιο άλλωστε δεν έγινε κι όταν οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον των Τούρκων το 1821; Αν και φαίνονταν μικροί κι αδύναμοι μπροστά στους ισχυρούς κατακτητές τους, ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης κι έδωσαν μάχες ηρωικές για την ορθόδοξη πίστη τους και για την ελευθερία της πατρίδας τους. Μπορεί οι Τούρκοι να ήταν πολλοί και να είχαν δύναμη, οι Έλληνες όμως, όπως ο μικρόσωμος Δαβίδ, είχαν κοντά τους το Θεό. Σ’ Αυτόν προσεύχονταν, σ’ Αυτόν είχαν στηρίξει όλες τις ελπίδες τους και γι’ αυτό τελικά τα κατάφεραν.

Μετά από αυτή τη φοβερή μονομαχία, παιδιά μου, και την απίστευτη νίκη του ο Δαβίδ έγινε αρχηγός του στρατού και παντρεύτηκε την κόρη του Σαούλ. Όλοι τον αγαπούσαν και κατάφερνε με επιτυχία όποιο έργο του ανέθετε ο βασιλιάς. Φοβερή ζήλια όμως κυρίεψε τον Σαούλ, που αποφάσισε να θανατώσει τον Δαβίδ, αλλά με πολλές επεμβάσεις του Θεού δεν τα κατάφερε.  Αργότερα, σε πόλεμο με τους Φιλισταίους, ο Σαούλ νικήθηκε και πληγώθηκε βαριά. Για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών του, αυτοκτόνησε. Σκοτώθηκαν επίσης και τα τρία παιδιά του. Ένα από αυτά, ο Ιωνάθαν, ήταν αδελφικός φίλος του Δαβίδ. Ο Δαβίδ θρήνησε πικρά και τον φίλο του και τον βασιλιά Σαούλ, παρόλο που του είχε φερθεί με φθόνο και μίσος.

    Τώρα γίνεται βασιλιάς ο Δαβίδ σε ηλικία τριάντα χρόνων. Αναδείχτηκε εξαίρετος βασιλιάς. Κυβέρνησε με σύνεση και πίστη, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Πάντα ήταν νικητής στους πολέμους εναντίον των εχθρών του Ισραήλ. Έκανε την Ιερουσαλήμ  εθνικό και θρησκευτικό κέντρο των Ισραηλιτών. Το εβραϊκό κράτος στη διάρκεια της βασιλείας του γνώρισε τη μεγαλύτερη δύναμη και δόξα. Ήταν και άριστος ποιητής και μουσικός. Σώζονται εκατόν πενήντα τραγούδια του που τα συνόδευε με τη λύρα του. Αυτά είναι οι Ψαλμοί του Δαβίδ, που μέχρι σήμερα τους ακούμε στις ιερές ακολουθίες. Ο Δαβίδ πέθανε σε ηλικία εβδομήντα ετών, αφού βασίλεψε σαράντα χρόνια.
Από τη γενιά του Δαβίδ θα γεννηθεί ο Χριστός μας!

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξετε με τα παιδιά σας, ή επιλέξτε τα παρακάτω:

1) Ζωγραφική

1) Χρωματίζουμε την εικόνα και μαθαίνουμε απ’  έξω τον μικρό στίχο από τους ψαλμούς του Δαβίδ!!!

2) Και μια που ξεκίνησε η νηστεία… Σπέρνω-θερίζω φασόλια!!!

 • Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο.
 • Ο δάσκαλος σχεδιάζει πέντε μικρούς κύκλους απέναντι από κάθε ομάδα.
 • Το πρώτο παιδί κάθε ομάδας έχει μπροστά του πέντε φασόλια και με το σύνθημα του δασκάλου παίρνει ένα φασόλι και τρέχει να το τοποθετήσει(να σπείρει) σ’ έναν από τους κύκλους.
 • Μετά επιστρέφει στη γραμμή του για να πάρει άλλο ένα φασόλι και συνεχίζει μέχρι να τελειώσουν όλα τα φασόλια. Το επόμενο παιδί, παίρνει (θερίζει) ένα ένα φασόλι κάθε φορά από τους κύκλους και το τοποθετεί μπροστά στα πόδια του επόμενου συμπαίκτη του. Το τρίτο παιδί φεύγει για να «σπείρει» ένα ένα φασόλι ξανά.
 • Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι όλα τα παιδιά να έχουν «σπείρει» ή «θερίσει» φασόλια.
  Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη!!!

Καλή Επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.