ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
- Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.
Εισαγωγή
“Γιατί υπάρχουν στην πίστη μας τόσα ΠΡΕΠΕΙ και τόσα ΜΗ που πολλές φορές δεν μας αφήνουν να χαρούμε την ζωή μας;»
«Ναι, η θρησκεία μας υπερέχει έναντι των άλλων για πολλούς και γνωστούς λόγους. Ναι, είναι η θρησκεία της αγάπης και της αλληλεγγύης και σε σχέση με τις μουσουλμανικές χώρες για παράδειγμα, πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε και γαλουχηθήκαμε χριστιανοί. Όμως οι περιορισμοί είναι πολλοί, τα μη και τα πρέπει βρίσκονται σε κάθε πτυχή της ζωής μας και έτσι δεν μπορούμε να αισθανθούμε πραγματικά ελεύθεροι και εν τέλει δεν μπορούμε να χαρούμε τις ομορφιές της ζωής».
Νιώθεις ότι κάτι σε πνίγει και δεν μπορείς να ζήσεις πραγματικά έτσι όπως επιθυμείς. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα? Σκέφτεσαι σωστά? Τι συμβαίνει στην ουσία? Τι ακριβώς είναι η ελευθερία?
Ελευθερία είναι…
Ελευθερία, όπως διαβάζουμε στο ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, είναι η δυνατότητα που έχει ένας άνθρωπος να δρα κατά βούληση. Όπως δηλαδή θέλει, όπως σκεφτεί, όπως νιώθει. Η καθολική ελευθερία, με τα σημερινά δεδομένα, είναι το σωρευτικό (συνολικό) αποτέλεσμα της ατομικής, της κοινωνικής και της πολιτικής ελευθερίας, καθώς και των εσωτερικών ελευθεριών. Άρα με πιο απλά λόγια, Ελευθερία είναι να μπορείς να αποφασίζεις ελεύθερα χωρίς εξωτερικούς (π.χ. φασιστικό πολίτευμα, δουλεία) και εσωτερικούς περιορισμούς (π.χ. πνευματική, ψυχολογική, ηθική ελευθερία).
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως εσύ δεν θες να πιστεύεις πουθενά, δεν θες να ακολουθείς νόμους και κανόνες πνευματικούς, θες να ζεις ελεύθερο πουλί. Μπορείς να το κάνεις? Όντως αυτό που σε περιορίζει είναι η θρησκεία σου? Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα!
Παράδειγμα πρώτο
Παράδειγμα δεύτερο
Παράδειγμα τρίτο
Εντάξει να δεχτούμε ότι εσύ θες να ζεις πράγματι ελεύθερος, χωρίς περιορισμούς. Πώς θα το κάνεις αυτό όταν περιβάλλεσαι από εκατομμύρια ανθρώπους που και αυτοί με την σειρά τους θέλουν να είναι το ίδιο ελεύθεροι με εσένα? Πού ξεκινάει η ελευθερία του άλλου και πού τελειώνει η δική σου? Ας υποθέσουμε ότι βγαίνεις για έναν καφέ με την παρέα σου. Δίπλα σου τα τραπέζια είναι γεμάτα. Μπορείς να κάτσεις στο τραπέζι ενός άλλου επειδή δεν σου αρέσει το δικό σου? Μπορείς να αρχίσεις να φωνάζεις μέσα στον κόσμο επειδή αισθάνεσαι αγανακτισμένος με τον πατέρα σου? ΌΧΙ!
Παράδειγμα τέταρτο
Αποφασίζεις να ζήσεις ελεύθερος και αφήνεις τα πάντα, να γίνεις ερημίτης (όχι με την έννοια του μοναχού). Σπίτια, αυτοκίνητα, συγγενείς, υποχρεώσεις, σχολεία κ.λπ., και πας σε ένα βουνό. Εκεί θα ζήσεις πραγματικά και ειλικρινά χωρίς περιορισμό. Χωρίς να πληρώνεις φόρους, χωρίς να χρειάζεται να στρώνεις το κρεβάτι σου και χωρίς να ακολουθείς τους κανόνες της μαμάς και του μπαμπά. Τώρα δεν σε περιορίζει τίποτα και κανένας. ΝΑΙ? Όχι…. Γιατί ακόμα και το ίδιο σου το σώμα σου επιβάλλει περιορισμούς. Μπορείς να ζήσεις χωρίς τροφή? Χωρίς νερό? Συναναστρεφόμενος τα άγρια θηρία ή ζώντας με ακραίες καιρικές συνθήκες? Το σώμα του ανθρώπου φτιάχτηκε έτσι από τον Δημιουργό του ώστε να μπορεί ή να μην μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Φτιάχτηκε με περιορισμούς γιατί ο άνθρωπος δεν είναι Θεός.
Το νόημα όλων αυτών των παραδειγμάτων, και τόσων άλλων που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, περικλείεται στην εξής φράση του Αποστόλου Παύλου: «Πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει· πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσομαι ὑπό τινος». = Δηλαδή, τα πάντα επιτρέπονται αλλά δεν με συμφέρουν όλα, τα πάντα επιτρέπονται αλλά εγώ δεν θα εξουσιαστώ από τίποτα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!
Το να μπορείς να έχεις εξουσία πάνω στην ελευθερία που σου δόθηκε από τον Δημιουργό σου, το να καταλαβαίνεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα αλλά δεν είναι όλα προς όφελος σου, το να γνωρίζεις ότι όλες σου οι πράξεις έχουν ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, το να ακολουθείς κανόνες χωρίς να αισθάνεσαι ότι περιορίζεσαι… συνιστούν την πραγματική ελευθερία. Ο άνθρωπος θέλοντας ή μη, πρέπει να ακολουθεί κανόνες, να υποκύπτει σε έλεγχο-αυτοέλεγχο, να συμβιβάζεται με ό,τι του είναι χρήσιμο και ΟΧΙ με ό,τι τον καταστρέφει.
Ο δημιουργός του οποιουδήποτε πράγματος είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του και εκείνος που θα βάλει τους κανόνες για να μπορεί κάτι να λειτουργήσει σωστά.
Ο Δημιουργός του ανθρώπου δεν θέλει να βλέπει το δημιούργημα Του να υποφέρει και να βασανίζεται. Γνωρίζοντας καλύτερα ποιο είναι το καλό και το κακό για την ανθρώπινη φύση, μας παρέδωσε κάποιους νόμους, κάποιους περιορισμούς. ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΖΩΗΣ!
Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί όμως και ο ίδιος άνθρωπος που αντιτάσσεται σε όλα αυτά, την στιγμή που γίνεται και ο ίδιος γονιός. Ποιος πατέρας ή ποια μητέρα που αγαπούν τα παιδιά τους θα τα αφήσουν χωρίς κανόνες? Χωρίς ΌΡΙΑ? Θα άφηνες εσύ το παιδί σου να πηδήξει από έναν γκρεμό μόνο και μόνο για να νιώσει ελεύθερο? Θα άφηνες ένα παιδί να καταναλώνει οποιαδήποτε τροφή βρεθεί μπροστά του επειδή το θέλει? Η Επιστήμη της Ψυχιατρικής ορίζει μάλιστα, πως τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και ευτυχισμένα όταν από το σπίτι τους έχουν όρια και δεν είναι ανεξέλεγκτα.
Ασφαλώς και μπορείς να μην ακολουθήσεις τίποτα από όλα αυτά αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι θα έχεις και τις ανάλογες συνέπειες.
Το να πιστεύουμε ότι η θρησκεία μας μάς υποβάλλει σε αβάσταχτους περιορισμούς είναι μεγάλη ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ. Ο άνθρωπος ούτως ή άλλως από την στιγμή της σύλληψής του και καθόλη την διάρκεια της ζωής του δεσμεύεται από ποικίλα πράγματα. Το πρόβλημα δεν είναι η δέσμευση που όπως και να έχει υπάρχει, αλλά το να επιλέξεις την σωστή δέσμευση για εσένα, την ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ! Κι εμείς επιλέγουμε την όμορφη δέσμευση το να είμαστε ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ και να υπακούμε στον ΧΡΙΣΤΟ!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Τα «πρέπει» και «μη» του τέλειου του ευαγγελικού νόμου δεν είναι μια καθηκοντολογία, που απλἀ πρέπει να εφαρμοστεί αλλά είναι θεραπευτική αγωγή που σώζει, όπως στον τομέα της ιατρικής.
Όπως η θεραπευτική αγωγή δεν είναι δεσμά, αλλά τρόπος που οδηγεί στην αποκατάσταση της υγείας, έτσι τα πρέπει και τα μη του θείου θελήματος είναι η θεραπευτική αγωγή της ψυχής η οποία και βρίσκει την ειρήνη και την ηρεμία της.
Όσο ο άνθρωπος νοιώθει πιεσμένος και πολύ μάλιστα από τα ΜΗ και τα ΠΡΕΠΕΙ της Εκκλησίας μας, βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό πνευματικό στάδιο και θέλει αγώνα για να εφαρμόζει με χαρά αυτά που η πίστη του λέει, πάντα όμως εφόσον θέλει και όχι με το ζόρι!
ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
- Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:
Λεπτομέρειες για τον Ετήσιο Διαγωνισμό “25 Challenges”, διαβάστε στο παρακάτω λινκ:
-
- ΤΙΤΛΟΣ: Κράτα με να σε κρατώ!
- Υλικά: Γυμνασμένα νειάτα!
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
1.Καλούνται αρχικά 2 παίχτες με γυρισμένη την πλάτη τους και πιασμένα τα χέρια τους στους αγκώνες να εκτελέσουν την άσκηση όπως στο βίντεο που βλέπετε παρακάτω.
2. Κατόπιν 3 παίχτες θα κάνετε το ίδιο, κατόπιν 4, 5 ως και 6 παίχτες θα επαναλάβετε την άσκηση αυτή!
3. Στην διάθεση του, κάθε κατηχητικό θα έχει 30” (δευτερόλεπτα) για να εκτελέσει σωστά την άσκηση με 2, 3,4,5 και 6 παιδιά!
4. Το challenge θα βιντεοσκοπείται με ένα βίντεο των 30 δευτ. . Μπορείτε να το κόψετε ανάμεσα στην προετοιμασία για την κάθε άσκηση για να μην ξεπεράσετε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας!
5. Αυτή την φορά θέλουμε ΜΟΝΟ ένα βίντεο που να περιλαμβάνει την άσκηση με 2,3,4,5 και 6 παιδιά!
6. Το τελικό βίντεο θα πρέπει να μας το στείλετε στο Ίνσταγκραμ https://www.instagram.com/pat.augoustinos/, αλλιώς στο μέιλ info.grnef@gmail.com γράφοντας από πιο κατηχητικό είστε.
7. Παρακαλούμε, οι κατηχητές, να ρωτάτε τα παιδιά σας εάν συμφωνούν να παρουσιαστεί το πρόσωπό τους στο διαδίκτυο! Αν όχι τότε πρέπει να μας το γνωστοποιήσετε, να μην τα παρουσιάσουμε δημόσια.
Προσοχή στην άσκηση!!! Δεν είναι τόσο εύκολη!!!