ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Παρακαλούμε πολύ τους ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ αδελφούς κατηχητές και κατηχήτριες ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΚΟΜΑ να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από τους ναούς τους.

Στην φωτογραφία να φαίνονται το δυνατόν καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και των κατηχητών/τριών καθώς και των βοηθών τους. Παρακαλούμε να γράψετε τα ονόματα των κατηχητών και των βοηθών τους.

Παρακαλούμε εάν έχετε 2 ή 3 κατηχητικές ομάδες (π.χ. μια ομάδα Δημοτικού και μια ομάδα Γυμν.-Λυκ.) να στείλετε αντίστοιχα δύο φωτογραφίες, μία για κάθε κατηχητικό μαζί με βοηθούς και κατηχητές.

Να τα στείλετε στο e-mail του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας: info.grnef@gmail.com. Ευχαριστούμε πολύ.

Εισαγωγή

Χαίρετε!!!
Τί κάνουν τα καλά μας παιδάκια;;;
Με την βοήθεια του Θεού φτάσαμε και στην Γ΄ Κυριακή του Τριωδίου!!!
Αλήθεια πως περάσατε την Τσικνοπέμπτη;;;
Μμμ Φάγατε σουβλάκια! Ψήσατε! Νόστιμα πράγματα!!! Ότι προλάβουμε από κρέας μέχρι αύριο… ,Κυριακή της Αποκρέω, γιατί μετά τέλος το κρέας!!!Εξάλλου αυτό σημαίνει η λέξη ”από- κριες” ! Αποχή από το κρέας!!! Βέβαια εσείς παιδάκια μου , επειδή ακόμα είστε μικρά θα τρώτε ότι σας λέει η μαμά και ο μπαμπάς!!!
Αυτή η εβδομάδα που θα μας έρθει λέγεται η εβδομάδα της ”Τυρινής”! Ξέρετε γιατί;;;
Πολύ σωστά!!! Τρώμε φαγητά με τυριά , γάλατα και αυγά!!! Τα έχει βάλει έτσι ωραία η εκκλησία μας ώστε να πάμε σιγά- σιγά στην Κυρά – Σαρακοστή!!!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Για να ρωτήσω τώρα…
Πότε ήρθε ο Χριστός μας στον κόσμο για πρώτη φορά;
Πολύ σωστά!!! Τα Χριστούγεννα!!!Τότε ήρθε για να μας διδάξει την αληθινή αγάπη που πρέπει να έχουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας αλλά και απέναντι στον Θεό και Πατέρα μας!!!
Ο Χριστός, παιδιά μου, θα ξαναέρθει στον κόσμο, αυτή την φορά για να δει αν οι άνθρωποι άκουσαν τον Θείο Λόγο Του και έκαναν πράξη την αγάπη που μας έμαθε ο Χριστός!!! Να κρίνει τον κόσμο με την αγάπη. Αυτή θα είναι η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού μας!! Όλοι θα αναστηθούμε και, αν έχουμε δείξει αγάπη, θα πάρουμε μέρος στην αιώνια ζωή!!! Θα ζούμε αιώνια κοντά Του!!!

Ο Κύριος μάς θέλει όλους στον Παράδεισο, θέλει δηλαδή να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα στην Αγάπη Του. Αν όμως δεν ετοιμάσουμε ελεύθερα τον εαυτό μας εξασκούμενοι στην αγάπη, δεν θα μπορέσουμε να χαιρόμαστε με την παρουσία του Θεού, παρόλο που Εκείνος ήδη θα μας έχει συγχωρήσει.( Τα παιδιά το κατανοούν αυτό από εμπειρίες φίλων τους, που όσο και να τους ζητά κανείς συγνώμη και να τους φέρεται με καλοσύνη, εκείνοι αντιδρούν όλο και χειρότερα. Γι’ αυτό και η Αγάπη του Θεού είναι για άλλους Φως και γι’ άλλους φωτιά, για άλλους Παράδεισος και για άλλους Κόλαση!!!).

Τι ζητάει, λοιπόν, από μας ο Θεός; Πώς θα μας κρίνει; Και μάλιστα, όχι μόνον τότε, στο μακρινό μέλλον, αλλά και στο παρόν, σε κάθε στιγμή της τωρινής ζωής μας. Ας διαβάσουμε λοιπόν από το Ευαγγέλιο μας:

Πώς θα κριθεί ο κόσμος

«Όταν θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου με όλη του τη μεγαλοπρέπεια και θα τον συνοδεύουν όλοι οι άγιοι άγγελοι, θα καθίσει στο βασιλικό θρόνο του. Τότε θα συναχθούν μπροστά του όλα τα έθνη, και θα τους ξεχωρίσει όπως ξεχωρίζει ο βοσκός τα πρόβατα από τα κατσίκια. Τα πρόβατα θα τα τοποθετήσει στα δεξιά του και τα κατσίκια στ’ αριστερά του.

Θα πει τότε ο βασιλιάς σ’ αυτούς που βρίσκονται δεξιά του: “ελάτε, οι ευλογημένοι απ’ τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που σας έχει ετοιμαστεί απ’ την αρχή του κόσμου. Γιατί, πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ’ επισκεφθήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε”. Τότε θα του απαντήσουν οι άνθρωποι του Θεού: “Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σε θρέψαμε ή να διψάς και σου δώσαμε να πιεις; Πότε σε είδαμε ξένον και σε περιμαζέψαμε ή γυμνόν και σε ντύσαμε; Πότε σε είδαμε άρρωστον ή φυλακισμένον κι ήρθαμε να σε επισκεφθούμε;” Τότε θα τους απαντήσει ο βασιλιάς: “σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα”.

Ύστερα θα πει και σ’ αυτούς που βρίσκονται αριστερά του: “φύγετε από μπροστά μου, καταραμένοι· πηγαίνετε στην αιώνια φωτιά, που έχει ετοιμαστεί για το διάβολο και τους δικούς του. Γιατί, πείνασα και δε μου δώσατε να φάω, δίψασα και δε μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και δε με περιμαζέψατε, γυμνός και δε με ντύσατε, άρρωστος και φυλακισμένος και δεν ήρθατε να με δείτε”. Τότε θα του απαντήσουν κι αυτοί: “Κύριε, πότε σε είδαμε πεινασμένον ή διψασμένον ή ξένον ή γυμνόν ή άρρωστον ή φυλακισμένον και δε σε υπηρετήσαμε;” Και θα τους απαντήσει: “σας βεβαιώνω πως αφού δεν τα κάνατε αυτά για έναν από αυτούς τους άσημους αδερφούς μου, δεν τα κάνατε ούτε για μένα”. Αυτοί λοιπόν θα πάνε στην αιώνια τιμωρία, ενώ οι δίκαιοι στην αιώνια ζωή».


ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

1. Τραγούδι

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
 
 ΚΟΥΜΠΑΓΙΑ
 Κουμπαγιά μάι Λορ κουμπαγιά (3)
 Ο Λορ κουμπαγιά (2) (Γύρνα ξανά εδώ, Κύριε)
 Κάποιος πεινάει Θεέ μου, δος του ψωμί (3)
 Ω Θεέ μου, δος του ψωμί (2)
 Κάποιος διψάει Θεέ μου, δος του νερό (3)
 Ω Θεέ μου, δος του νερό (2)
 Κάποιος προσεύχεται Θεέ μου, δος του ειρήνη (3)
 Ω Θεέ μου, δος του ειρήνη (2)
 Κουμπαγιά μάι Λορ κουμπαγιά (3)
 Ο Λορ κουμπαγιά (2)
       2. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ 
 •  Το γνωστό παιχνίδι που πάντα κερδίζει τα παιδιά.
   Οι κανόνες πολύ απλοί: ο αριθμός των καρεκλών είναι πάντα κατά μία καρέκλα μικρότερος από τον αριθμό των παιδιών. Η επιλογή της μουσικής είναι δική σας και ωραίο θα ήταν να βάλετε τα παιδιά να τραγουδούν όλα μαζί.
 • Όσο η μουσική παίζει ή ενώ τραγουδούν, τα παιδιά γυρίζουν γύρω από τις καρέκλες. Όταν η μουσική σταματά ή μόλις χτυπήσει παλαμάκια ο κατηχητής και σταματήσει το τραγούδι, τα παιδιά πρέπει να καθίσουν. Όποιος δεν προλάβει να κάτσει βγαίνει από το παιχνίδι και συνεχίζουμε αφαιρώντας μια καρέκλα. Νικητής είναι όποιος απ’ το τελευταίο ζευγάρι παιδιών προλάβει να κάτσει!!
3. ΑΣΤΕΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΒΑΡΩΝ 
 •  Οι μισοί παίκτες στέκονται σε μια γραμμή αντιμέτωποι προς τους άλλους μισούς. Στη μια πλευρά ονομάζονται «αστείοι» και κάνουν γκριμάτσες κι ό,τι άλλα αστεία μπορούν για να κάνουν τους αντιπάλους τους, που ονομάζονται «σοβαροί», να γελάσουν.
 • Όσοι από τους «σοβαρούς» παίκτες δεν τα καταφέρουν και γελάσουν χάνουν και βγαίνουν από το παιχνίδι.
 • Έπειτα οι πλευρές αλλάζουν ρόλους και συνεχίζουν. Νικητές είναι όσοι μείνουν ως το τέλος!!
Καλή Επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.