ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Αναρτἠθηκε στην ιστοσελίδα μας η παράσταση “ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ” σε video το οποίο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω λινκ


Εισαγωγή

 • Αυτές τις ημέρες εορτάζουμε τη μεγάλη εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών των γραμμάτων, των μαθητών, των καθηγητών. Την εορτή των δικών μας Αγίων! Ο αληθινά Μέγας Άγιος Βασίλειος, ο αετός της Θεολογίας Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, και το χρυσό στόμα της Εκκλησίας, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εορτάζουν μεθαύριο, στις 30 Ιανουαρίου.

 • Στο πλαίσιο του αγώνα μας να πλησιάσουμε περισσότερο τους αγίους και την αγιότητα, όπως μας προτρέπει και το φετινό μας σύνθημα «Άγιοι γίνεσθε», θα γνωρίσουμε σήμερα καλύτερα και βαθύτερα έναν από τους τρεις Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, προσπαθώντας, μέσα από ένα περιστατικό της ζωής του, να ανακαλύψουμε τι ήταν αυτό που τον έκανε πραγματικά μεγάλς!

 ΔΙΗΓΗΣΗ 

4ος αιώνας μ.Χ. Η αυτοκρατορία του Βυζαντίου ταλανίζεται από τους φοβερούς πολέμους των αιρετικών ενάντια στην ορθόδοξη πίστη. Πλήθη απλών πιστών, κληρικών και επισκόπων υποχωρούν μπροστά στην αίρεση του ‘Αρειανισμού και παρασύρονται. Υπάρχουν περίοδοι μάλιστα που αιρετικοί καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την πλήρη υποστήριξη του παλατιού. Τότε, ο αγώνας των αληθινών πιστών γίνεται πολύ πιο δύσκολος, ακατόρθωτος για τα ανθρώπινα μέτρα. Τότε, διωγμοί εξαπολύονται για τους φύλακες της Ορθοδοξίας. Απειλές, εξορίες, δημεύσεις περιουσιών, βασανιστήρια, μαρτύρια…

Βρισκόμαστε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 371 μ.Χ. Οι Ορθόδοξοι της Καππαδοκίας αποτελούν ένα νησάκι μέσα στον ωκεανό των αιρετικών. Ο αυτοκράτορας Ουάλης έχει φροντίσει να καταστείλει σχεδόν οποιαδήποτε αντίσταση κατά της αίρεσης. Μόνο η Καππαδοκία αντιστέκεται: υπάρχει εκεί ένας βράχος, που στέκεται ολόρθος σπάζοντας τα κύματα της αίρεσης. Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας. Ο αυτοκράτωρ Ουάλης, σε μια προσπάθεια να τον τρομοκρατήσει, αποστέλλει στην Καισάρεια τον διαβόητο για τη βιαιότητά του ύπαρχο Μόδεστο. Μέσα σε κλίμα τρόμου, ο ύπαρχος καλεί για ανάκριση τον Άγιο. Ας παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα τον συγκλονιστικό, ιστορικό τους διάλογο, όπως μας τον παρέδωσε ο φίλος του Μεγάλου Βασιλείου, Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος…

-Βασίλειε, πως τόλμησες μόνο εσύ να κάνεις τέτοια μεγάλη ανοησία και να αυθαδιάζεις; (Ούτε καν τον τίτλο του Βασιλείου δεν ανέφερε ο Μόδεστος, αντιμετωπίζοντας τον Επίσκοπο σαν έναν οποιουδήποτε κατηγορούμενο.)

– Για ποιο πράγμα με κατηγορείς; Ποιο είναι το σφάλμα μου και δεν το ξέρω;

.

– Δεν έχεις την πίστη του βασιλιά, τώρα που όλοι υποτάχθηκαν. Είσαι ο μόνος ανυπότακτος, συνέχισε σε αυστηρό τόνο ο Μόδεστος.
– Κάνω έτσι, γιατί ο δικός μου, ο ουράνιος Βασιλιάς, δεν θέλει την πίστη του αυτοκράτορα. Ο Ουάλης πιστεύει πως ο Υιός του Θεού είναι κτίσμα. Εγώ όμως προσκυνώ τον Υιό ως Θεό. Είμαι κτίσμα του Θεού εγώ, έχω διαταχθεί να γίνω θεός! Και δεν προσκυνώ κτίσματα.

.

– Και δεν μου λες… τότε τι είμαστε εμείς, που πιστεύουμε όπως ο αυτοκράτορας;
– Ένα τίποτα είστε, όσο προστάζετε τέτοια πράγματα!

Ο Βασίλειος, με τη γενναία απάντησή του, έδειξε ότι δεν θα υποχωρούσε. Άναυδος ο Μόδεστος από αυτή την αντίδραση, έμεινε σκεπτικός για λίγο.

.

–  Τι λοιπόν, δεν είναι σημαντικό να έχεις υποστήριξη από ανθρώπους με εξουσία; Να μας έχεις φίλους;
– Βεβαίως, είσαι ύπαρχος και μάλιστα από τους ισχυρούς· δεν το αρνούμαι. Μα δεν σε έχω πιο σεβαστό από τον Θεό. Είστε τέκνα του Θεού και είναι σπουδαίο να σας έχω φίλους. Όμως σαν χριστιανός που είμαι, θέλω να έχω φίλους με πίστη, όχι με αξιώματα.

Ο ύπαρχος εξοργισμένος πετάχτηκε από το κάθισμά του και φώναξε:

.

– Ώστε έτσι; Δεν φοβάσαι, λοιπόν, την εξουσία μου;
– Μα γιατί να φοβηθώ; Τι μπορείς να μου κάνεις; Τι πρόκειται να πάθω; συνέχισε ατάραχος ο Επίσκοπος.

.

– Τι μπορώ; Ένα από τα πολλά που έχω δικαιοδοσία!
– Ποια είναι αυτά που θα πάθω; Πες τα μου να τα ακούσω.

.

– Δήμευση της περιουσίας σου, εξορία, βασανιστήρια, θάνατο!
-Αν έχεις κάτι άλλο να με απειλήσεις, κάνε το, διότι κανένα από αυτά δεν με αγγίζει.

Ήταν και πάλι η σειρά του Μόδεστου να σιωπήσει. Παραξενεμένος ρώτησε:

.

– Μα, πως γίνεται αυτό; Πως και δεν φοβάσαι;

– Η μόνη μου περιουσία είναι λίγα τριμμένα ρούχα και κάτι παλιά βιβλία. Γι’ αυτό δεν φοβάμαι τη δήμευση. Η εξορία, πάλι, δεν με τρομάζει. Όλη η γη του Θεού είναι! «Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής». Άλλωστε, σε αυτή τη γη είμαι πάροικος και παρεπίδημος. Όσο για τα βασανιστήρια, μάθε ότι το σώμα μου είναι πολύ ασθενικό και σύντομα θα υποκύψει! Με απειλείς, τέλος, με τον θάνατο; Θα μου γίνεις ευεργέτης! Αυτόν ποθώ κι εγώ, για να ενωθώ το συντομότερο με τον Θεό μου!

Εξουθενωμένος, ηττημένος ο Μόδεστος από την αλύγιστη στάση του Βασιλείου, άλλαξε τώρα τόνο.

.

– Βασίλειε, κανείς μέχρι τώρα δεν μίλησε ἔτσι καί μέ τόσο θάρρος μπροστά σέ ἐμένα, τόν Μόδεστο. 

– Ίσως επειδή δεν συνάντησες ποτέ σου αληθινό επίσκοπο. Αλλιώς θα σου μιλούσε με τον ίδιο τρόπο, αφού θ’ αγωνιζόταν για υψηλά πράγματα. Εμείς οι Ορθόδοξοι, ύπαρχε, είμαστε καλοί και ταπεινοί όσο κανείς άλλος. Αυτό προσπαθούμε στη ζωή μας. Όχι μόνο στον βασιλιά δεν φερόμαστε υπεροπτικά, μα ούτε και στον πιο μικρό άνθρωπο. Αν όμως τύχει να κινδυνεύει η πίστη στον Θεό, τότε περιφρονούμε τα πάντα και αγκαλιάζουμε αυτήν. Τότε η φωτιά, το ξίφος του δημίου, τα θηρία και το ξέσκισμα της σάρκας με τα σιδερένια νύχια των βασανιστών, φέρνουν σε εμάς περισσότερο ευχαρίστηση παρά φόβο. Γι’ αυτό, σου λέω κάνε ο,τι θέλεις. Ο,τι έχεις δικαιοδοσία. Βρίσε με, απείλησέ με όσο θέλεις. Ας το ακούσει όμως και ο βασιλιάς. Δεν θα με καταφέρεις να δεχθώ την αίρεση, έστω και αν απειλήσεις χειρότερα!

Ο Μόδεστος κατάλαβε ότι πλέον δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Πρόσταξε, χωρίς απειλές και φωνές πιά, να οδηγήσουν τον Βασίλειο έξω από την αίθουσα. Φρόντισε ο ίδιος πολύ σύντομα να βρεί τον βασιλιά· και να του πεί την πραγματικότητα: «Ηττήθημεν, βασιλεύ, του τήσδε προβεβλημένου της Εκκλησίας».


Δηλ. Χάσαμε, ήττηθήκαμε από τον Δεσπότη αυτής της Εκκλησίας. Ας απειλήσουμε κανένα δειλό, όχι πάντως αυτόν… . 


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ 

Μετά από αυτόν τον εκπληκτικό διάλογο, που πιστεύω ότι όλους μας εντυπωσίασε, ας προσπαθήσουμε με προσοχή να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς ζωής του Βασιλείου που κρύβονταν μέσα στα λόγια του.

 • Ποια χαρακτηριστικά της ζωής του Αγίου μαρτυρούν τα λόγια του απέναντι στον Μόδεστο;
  • (α) Ακρίβεια, σταθερότητα στην Ορθόδοξη πίστη, στη μόνη αλήθεια! Κι ας είχε μείνει σχεδόν μόνος του στο ανατολικό τμήμα της Αυτοκρατορίας. Κι ας έβλεπε πόσοι υποχωρούσαν. Κι ας διαφημιζόταν παντού η αίρεση ως ορθή.
   (β) Ηρωισμό, χαλύβδινο φρόνημα, θάρρος, αφοβία, τόλμη! Δεν φοβήθηκε, δεν δείλιασε μπροστά στις απειλές του αιμοσταγούς υπάρχου Μοδέστου. Δεν τον ανησύχησε στο παραμικρό η προοπτική για εξορία, δήμευση, βασανιστήρια, θάνατο…
   (γ) Ασκητικό πνεύμα και ακτημοσύνη: δεν είχε τίποτα δικό του παρά λίγα τριμμένα ρούχα και λίγα βιβλία. Και να σκεφτούμε ότι στην αυγή της ζωής του είχε μεγάλη περιουσία, την οποία μοίρασε στους φτωχούς. Για την αγάπη του Χριστού!
   (δ) Πραγματική αγάπη και σεβασμό για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θέση και το αξίωμά τους. Σεβασμό που όμως δεν τον ωθούσε σε υποχωρήσεις στην πίστη.
   (ε) Πόθο για τον Παράδεισο! Δεν προσκολλήθηκε στη γη περαστικός θεωρούσε πως ήταν, προσδοκώντας τη στιγμή που θα έφθανε κοντά στον Χριστό, ακόμα και με το μαρτύριο!
 • Ποιο είναι το πιο βασικό στοιχείο από τη ζωή του αγίου, που φαίνεται ότι καθόριζε τη σκέψη και τη ζωή του και τον οδήγησε σε όλα τα προηγούμενα;

Η αγάπη στον Χριστό. Αυτός, ο Κύριος, ήταν ο σκοπός και ο οδηγός της ζωής του. Γι’ Αυτόν ήταν έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα, να υπομείνει τα πάντα. Για χάρη της ορθής πίστης σε Εκείνον, για να σταματήσει να βλασφημείται το άγιο όνομά Του, στάθηκε ασάλευτος απέναντι σε βασιλείς και ισχυρούς ηγεμόνες. Και τελικά κράτησε, διέσωσε ανόθευτη την Ορθοδοξία στην Καισάρεια και έδωσε ελπίδα σε όλους τους Ορθοδόξους. Αυτή η αγάπη του στον Χριστό τον έκανε πραγματικά μεγάλο!

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ


Θέλεις να γίνεις μεγάλος; Θέλεις να γίνεις σπουδαίος; Ο Μέγας Βασίλειος διδάσκει τον τρόπο. Όλοι οι άγιοι μας δείχνουν τον δρόμο!


 • Πως λοιπόν θα βαδίσουμε στα βήματά τους; 

Στην πραγματικότητα ένας είναι ο δρόμος που όλοι βάδισαν: η αγάπη για τον Χριστό. Να αγαπήσουμε ολοκληρωτικά τον Χριστό. Άλλωστε πρώτος αυτός μας αγάπησε και έδωσε για εμάς το αίμα Του το τίμιο επάνω στον Σταυρό για τη δική μας σωτηρία και ανάσταση. Να Τον αγαπήσουμε και να ζητήσουμε τον μόνιμο σύνδεσμο μαζί Του.

 • Πώς εκφράζεται σήμερα από ένα νέο η αγάπη στον Χριστό; 

Με τον διαρκή σύνδεσμο μαζί Του, που επιτυγχάνεται μέσα από τη μυστηριακή ζωή, τη ζωή της προσευχής, τη μελέτη των λόγου Του μέσα από την Αγία Γραφή!

Με την τήρηση των εντολών Του! Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης μας προς τον Χριστό. Ο ίδιος είπε: «εάν αγαπάτέ με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε» (Ιω. ιδ ́ 15). Οι εντολές Του δεν είναι βαριές· είναι ελαφριές (Πρβλ. Ματθ. ια’ 30) και σωτήριες και απελευθερωτικές και οδηγούν με ασφάλεια κοντά Του.

Αγαπώντας τα πλάσματά του. Όλους τους συνανθρώπους μας αγαπούμε, για όλους τρέχουμε να θυσιαστούμε. Αλλά και όλα όσα ο καλός μας Θεός έπλασε τα αγαπούμε. Αγαπούμε τις εικόνες του Θεού, τους συνανθρώπους μας, και τα έργα του Θεού. Στο πρόσωπο του κάθε αδελφού μας να βλέπουμε τον Χριστό!

Με την παραμονή κοντά Του, μέσα στη σωτήρια Κιβωτό, την Εκκλησία Του, κάτω από οποιεσδήποτε αντιξοότητες, όποιες φωνές και αν μας καλούν να φύγουμε από δίπλα του! Και οι φωνές αυτές πληθαίνουν στις μέρες μας, και στην ηλικία που βρισκόμαστε ακούγονται πιο δυνατές και μας κλονίζουν μερικές φορές. Από αγάπη στον Χριστό όμως δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση, καμία υποχώρηση! Τίποτα δεν θα μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 • Αυτός ας είναι ο στόχος μας: να αγαπήσουμε τον Χριστό ολοκληρωτικά. Να Τον πλησιάσουμε, και τότε και Εκείνος θα έλθει πιο κοντά μας (Ιακ. δ’ 8), θα έλθει να κατοικήσει μέσα μας (Πρβλ. ιδ ́ 23). Ο Χριστός να γίνει το Α και το Ω της ζωής μας, η πρώτη μας σκέψη κάθε μέρα, ο σκοπός και ο προορισμός μας, ο οδηγός, ο βοηθός, η καταφυγή μας. Και τότε Εκείνος θα μας φωτίζει στην ορθή πίστη και θα μας χαρίζει τη σταθερότητα και το θάρρος στον πνευματικό αγώνα, πραγματική αγάπη και πνεύμα θυσίας προς τους συνανθρώπους μας, πόθο για τον Παράδεισο… Τότε Εκείνος θα μας αναδείξει… πραγματικά μεγάλους!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:

Λεπτομέρειες για τον Ετήσιο Διαγωνισμό “25 Challenges”, διαβάστε στο παρακάτω λινκ:

  • Challenge #11
  • ΤΙΤΛΟΣ: Πάτα, κάτσε και άνοιξε τα χέρια σου
  • Υλικά: Γερό και ισορροπημένο σώμα
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Καλούνται 3 παιδιά των κατηχητικών μας ομάδων να πραγματοποιήσουν την άσκηση όπως την βλέπουν στα παρακάτω βίντεο.

2. Παρακαλούμε να τραβάτε το βίντεο με όρθιο το κινητό.

3. Στην διάθεση του κάθε κατηχητικό θα έχει  30” (δευτερόλεπτα) για να φτιάξει το σχετικό βίντεο.

4. Το τελικό βίντεο θα πρέπει να μας το στείλετε στο Ίνσταγκραμ https://www.instagram.com/pat.augoustinos/,  αλλιώς στο μέιλ γράφοντας από πιο κατηχητικό είστε.

5. Παρακαλούμε, οι κατηχητές, να ρωτάτε τα παιδιά σας εάν συμφωνούν να παρουσιαστεί το πρόσωπό τους στο διαδίκτυο! Αν όχι τότε πρέπει να μας το γνωστοποιήσετε, να μην τα παρουσιάσουμε δημόσια.

Είναι λίιιιγο δύσκολο !!!!

Καλή επιτυχίαααα!!!