ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους και όσους κατηχητές βοήθησαν στο να συγκεντρωθούν τα σχετικά τρόφιμα και είδη καθαρισμού όπως και υποδήματα ως ΔΩΡΕΑ & ΠΡΟΣΦΟΡΑ στην ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και τους άπορους νέους. Συν τω χρόνω θα σας κοινοποιήσουμε αναφορικά τα είδη που παραλάβαμε και αποστείλαμε στους έχοντας ανάγκη.

Με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Θεοκτίστου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά η θεατρική παράσταση “Κάθε μέρα Χριστούγεννα”,  που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας, στη Μανάγουλη Φωκίδος χθες 14 Ιαν. 2024. Ολόθερμα, με επιφωνήματα και χειροκροτήματα υποδέχθηκε το κοινό της περιοχής Δωρίδος και της ευρύτερης περιοχής την παράσταση ….


Εισαγωγή

Χαιρετάμε όλη την καλή μας παρέα!!! Τι κάνουν τα παιδάκια μας;
Χρόνια πολλά στον Αντώνη και στον Αθανάσιο που γιόρταζαν στις 17 και 18 Ιανουαρίου αντίστοιχα!!! Μεγάλοι άγιοι της Εκκλησίας μας, οι άγιοι που φέρετε το όνομά τους, γι’ αυτό ονομάζονται Μέγας Αντώνιος και Μέγας Αθανάσιος!!!
Ευχόμαστε να τους μοιάσετε!!!
Οι γιορτές συνεχίζουν… Στις 25 του Γενάρη γιορτάζει ένας άγιος από τους Τρεις Ιεράρχες που είναι Θεολόγος… Ποιος θα το βρει;;;
Πολύ σωστά!!! Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Σας αρέσουν οι ιστορίες για βασίλισσες και βασιλιάδες;;; Κι έμενα πολύ!!!
Ελάτε να γνωρίσουμε μια ξεχωριστή βασίλισσα την… Εσθήρ!!!
Για κοιτάξτε το βιβλίο που κρατάω…
  Ένα ολόκληρο βιβλίο, στην Π. Διαθήκη, είναι αφιερωμένο σε μια Ιουδαία κοπέλα με ξεχωριστή ομορφιά, που έσωσε το λαό του Ισραήλ τα χρόνια της αιχμαλωσίας, την Εσθήρ.
    Ας μην ξεχνάμε πως τότε οι Βαβυλώνιοι είχαν πολιορκήσει την Ιερουσαλήμ κι εξόρισαν ένα μεγάλο μέρος των Ισραηλιτών. Η ορφανή Εσθήρ έτσι μεταφέρθηκε με το μεγαλύτερο ξάδελφο και προστάτη της, το Μαρδοχαίο, στα Σούσα, την πρωτεύουσα της περσικής αυτοκρατορίας του πανίσχυρου, γνωστού μας από την ιστορία βασιλιά, Ξέρξη, μια πόλη γεμάτη με ειδωλολάτρες. Πόση δύναμη θα χρειαζόταν για να κρατήσει εκεί κανείς την πίστη του στον αληθινό Θεό!
    Κάποτε, λοιπόν, διαδόθηκε η επιθυμία του Ξέρξη να παντρευτεί. Πολλές κοπέλες διατάχτηκαν να παρουσιαστούν στο παλάτι του κι ανάμεσά τους κι η πανέμορφη Εσθήρ. Ο Μαρδοχαίος τη συμβούλευσε να μην αποκαλύψει σε κανέναν την καταγωγή της για να μην κινδυνέψει. Έτσι κι έγινε. Κι όταν η Εσθήρ εμφανίστηκε μπροστά στο βασιλιά ξεχώριζε τόσο πολύ από τις άλλες κοπέλες σε ομορφιά, ώστε ο Ξέρξης αμέσως την επέλεξε και την έκανε βασίλισσα. Μια βασίλισσα που, νηστεύοντας μυστικά, προσευχόταν στο Θεό των Πατέρων της να την κρατήσει αγνή και σταθερή στην αληθινή πίστη και να μην την αφήσει να παρασυρθεί από τα πλούτη και τη δόξα του ειδωλολατρικού παλατιού.
     Κι ο καρδιογνώστης Θεός, βέβαια, δεν άφηνε αβοήθητο το πλάσμα Του! Έφερε έτσι τα πράγματα ώστε ο Μαρδοχαίος να πληροφορηθεί για μια συνομωσία εναντίον του βασιλιά και ειδοποιώντας την Εσθήρ να προλάβει τους ενόχους που φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν. Η αγάπη κι ο σεβασμός του Ξέρξη για τη βασίλισσά του αλλά και για τον αιχμάλωτο Ιουδαίο, που κανείς δε γνώριζε πως ήταν συγγενής της, μεγάλωσαν δείχνοντας την ευγνωμοσύνη του. Δυστυχώς όμως μια πολύ μεγάλη δοκιμασία περίμενε τα δυο πιστά ξαδέλφια.
   Μια μέρα ο Αμάν, ένας ισχυρός άνδρας και βασιλικός σύμβουλος, ανάμεσα στο πλήθος που με φόβο τον προσκυνούσε καθώς διέσχιζε το δρόμο, διέκρινε έναν άνδρα ο οποίος δεν υποκλινόταν μπροστά του. Γεμάτος περιέργεια ρώτησε κι έμαθε πως ήταν ο Μαρδοχαίος, Ιουδαίος στην καταγωγή, και πως όλοι οι Ιουδαίοι προσκυνούσαν μονάχα το Θεό τους και κανέναν άλλο. Ο εγωιστής Αμάν, μην μπορώντας να συγκρατήσει το θυμό του, παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και τον έπεισε να διατάξει το θάνατο όλων των Ιουδαίων, ως το πιο μικρό παιδί!
    Ένα ολόκληρο έθνος και μάλιστα ο εκλεκτός λαός απ’ τον οποίο θα γεννιόταν ο Χριστός μας κινδύνευε εξαιτίας του εγωισμού ενός ανθρώπου! Κι ο βασιλιάς έβγαλε το φοβερό διάταγμα, χωρίς να ξέρει βέβαια ότι κι η αγαπημένη του Εσθήρ ήταν κι εκείνη Ιουδαία. Τα νέα διαδόθηκαν από τους κήρυκες αστραπιαία στην αυτοκρατορία. Όταν ο Μαρδοχαίος άκουσε για το διάταγμα εναντίον των Ιουδαίων, έτρεξε αμέσως στην Εσθήρ. Της εξήγησε συγκινημένος ότι ο Θεός θέλησε να την κάνει βασίλισσα, για να σώσει το λαό της σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα, παρακαλώντας τον Ξέρξη να ακυρώσει την παράλογη κι άδικη απόφασή του. Αν εκείνη αρνιόταν, ο Παντοδύναμος Θεός θα έβρισκε άλλο τρόπο, μα η Εσθήρ θα έχανε για πάντα τη μοναδική αυτή ευκαιρία να υπηρετήσει το θέλημά Του.
    Η πιστή κοπέλα άκουσε τον ξάδελφό της προσεκτικά και σαν άνθρωπος δείλιασε μπροστά στο μεγάλο δίλημμα. Αν ζητούσε απ’ το βασιλιά τη σωτηρία των Ιουδαίων, θα έπρεπε να αποκαλύψει ότι κι εκείνη είναι Ιουδαία, οπότε θα κινδύνευε κι η δική της ζωή. Αν όμως σώπαινε και δεν έλεγε σε κανέναν για την καταγωγή της, τότε μπορεί ο λαός της να χανόταν αλλά η ίδια θα γλίτωνε από το θάνατο. Πόσο η αγωνία της μας θυμίζει σήμερα τις Μυροφόρες, που βάδιζαν μόνες τα ξημερώματα, με το φόβο των Ρωμαίων στρατιωτών και την αδυναμία τους μπροστά στην τεράστια πέτρα που νόμιζαν πως ακόμα σκέπαζε τον Τάφο του Κυρίου! Μια αγωνία όμως που έγινε απέραντη χαρά όταν έτρεξαν πρώτες να ειδοποιήσουν ότι ο Χριστός «ανέστη»!
      Κι έτσι η Εσθήρ αποφάσισε να μιλήσει στον Ξέρξη με ταπείνωση αλλά και θάρρος που στηριζόταν στην εμπιστοσύνη της στο Θεό. Δεν άντεχε στη σκέψη του χαμού των συμπατριωτών της, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να χάσει η ίδια τα πάντα αποκαλύπτοντας την αλήθεια. Ζήτησε να μεσολαβήσουν όλοι στο Θεό για εκείνην με το να νηστέψουν και να προσευχηθούν μαζί της για τρεις μέρες, πριν αυτή πάει στο βασιλιά. Την τέταρτη, λοιπόν, μέρα η Εσθήρ με λαμπερά ρούχα μπήκε στην αίθουσα του θρόνου τρέμοντας γιατί, αν και βασίλισσα, απαγορευόταν να παρουσιαστεί μπροστά στον Ξέρξη απρόσκλητη. Εκείνος όμως την καθησύχασε απλώνοντάς της το χρυσό του σκήπτρο και λέγοντάς της πως μπορεί να του ζητήσει ό,τι θέλει. Η βασίλισσα τότε γονάτισε παρακαλώντας τον να τη σώσει από βέβαιο θάνατο! Έκπληκτος ο βασιλιάς την ρώτησε ποιος την απείλησε κι η Εσθήρ έδειξε με θάρρος τον Αμάν, αποκαλύπτοντας πως είναι κι αυτή μια Ιουδαία που κινδυνεύει από το μίσος του.
     Ο Ξέρξης, μαθαίνοντας όλη την αλήθεια, χωρίς δισταγμό διέταξε να κρεμάσουν τον Αμάν και να σωθεί η βασίλισσά του μαζί με ολόκληρο το λαό της. Όσο για το Μαρδοχαίο, ο βασιλιάς δε φάνηκε αχάριστος. Τον έκανε έμπιστο σύμβουλό του, σίγουρος πως κάθε του λόγος θα ήταν δίκαιος και σοφός.
    Η Εσθήρ έμεινε στην ιστορία ως μια ενάρετη βασίλισσα που με γενναιότητα έσκυψε στο δράμα του λαού της και τον έσωσε. Μόνο ο Χριστός μας, που αν και Θεός, έγινε άνθρωπος φτάνοντας μέχρι το θάνατο για να σωθούν τα πλάσματά Του μπορεί να χαρίσει σε άνδρες και γυναίκες μια τέτοια δυνατή αγάπη που ξεπερνά το φόβο του θανάτου!!!
     Μακάρι κι εμείς να αποκτήσουμε μεγάλη πίστη στον Θεό και να της μοιάσουμε!!!

ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:

1) Χρωματίστε την εικόνα και γράψε πάνω το όνομά της (Βασίλισσα Εσθήρ )

2. Το παιχνίδι του γέλιου


Με το παιχνίδι αυτό εξασκούνται τα παιδιά στην αυτοκυριαρχία. Ένα ανοικτό μαντίλι ρίχνεται στον αέρα, όλα τα παιδιά πρέπει να γελούν με την καρδιά τους, αλλά τη στιγμή που το μαντίλι αγγίξει το έδαφος, ή το πιάσει ο κατηχητής αμέσως πρέπει να σταματήσει το γέλιο. Ο κατηχητής μπορεί για να ξεγελάσει τα παιδιά να πηδά στον αέρα για να πιάσει το μαντίλι ή να το αφήσει να πέσει κάτω κ.λπ

Όσοι μπερδευτούν παύουν να γελούν!!!
Καλή Επιτυχία!!!.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.