Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεόκτιστου το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» που ανεβάζει στη σκηνή η θεατρική ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο κύκλος της ζωής ενός ανθρώπου μας μεταφέρει στα Χριστούγεννα τριών διαφορετικών εποχών της σύγχρονης ελληνικής ζωής, για να απολαύσουμε, να εκτιμήσουμε και να προβληματιστούμε σχετικά με τις ίδιες μας τις επιλογές:

ΣΚΗΝΗ Α΄: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ένα μωρό γεννιέται στα τέλη της δεκαετίας του ’40, όταν η πατρίδα προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο, όπου οι σκληραγωγημένοι Έλληνες αντιστάθηκαν με σθένος στους κατακτητές γράφοντας ένα ηρωικό έπος.

Οι οικογένειες της υπαίθρου είναι πατριαρχικές και πολύτεκνες με την χριστιανική πίστη, την πειθαρχία, την εργατικότητα και εντιμότητα να συνιστούν αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν ‘’προκοπή’’ και ‘’πρόοδο’’. Η επαφή με τη φύση, οι στερήσεις, οι παραδοσιακές αξίες, τους βοηθούν να δένονται μεταξύ τους, να εκτιμούν τα αγαθά, να εμπιστεύονται τον Θεό, να έχουν την Εκκλησία ως κέντρο της ζωής τους, με τους Ναούς να δεσπόζουν στο κέντρο των xωριών.

Η Δεσποτική γιορτή των Χριστουγέννων έχει ξεχωριστά έθιμα με ιερό νόημα, που όλοι τα τιμούν και τα χαίρονται. Τα παιδιά που τρέχουν στα σπίτια ψάλλοντας τα κάλαντα ανακοινώνουν το μεγάλο γεγονός για την ανθρωπότητα που είναι ο ερχομός του Χριστού στον κόσμο. Η νυχτερινή λειτουργία των Χριστουγέννων μεταφέρει θυσιαστικά τους πιστούς στην ταπεινή φάτνη του Χριστού, για να μεταλάβουν τον ίδιο τον Σωτήρα τους ως μυστηριακό Δώρο!

Στα φιλόξενα σπίτια, γύρω από το τραπέζι με το χριστόψωμο που εικονίζει το Θείο Βρέφος τυλιγμένο στα σπάργανα, η πνευματική πανδαισία της ημέρας λαμπρύνεται με τα τραγούδια, τους παραδοσιακούς μεζέδες και τα γλυκά , χωρίς να λησμονούνται οι προσφορές στους φτωχούς και οι ευχές που ανταλλάσσονται αβίαστα από τις γενναιόδωρες καρδιές.

ΣΚΗΝΗ Β΄: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Στο αστικό διαμέρισμα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η οικογένεια έχει μόνο δύο παιδιά και βιώνει τη στολισμένη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της κατανάλωσης δώρων, εδεσμάτων και θεαμάτων της τηλεόρασης, ενώ τα κάλαντα λέγονται με κύριο στόχο το οικονομικό κέρδος. Τα κατάλοιπα της παλιάς ευλάβειας ξεθωριάζουν μαζί με το νόημα της Γέννησης του Θεανθρώπου.

Πίσω από το κοσμικό παραπέτασμα των ρεβεγιόν και του τζόγου που επιβάλλουν οι μοντέρνες γιορτές, ο ώριμος οικογενειάρχης αναζητά με νοσταλγία την ιερότητα των αγίων ημερών, ενώ νιώθει και κάποια ανησυχία για τα νέα ήθη που προβάλλονται και υιοθετούνται από τα παιδιά του.

ΣΚΗΝΗ Γ΄: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ

Συρρικνωμένη πνευματικά και βιολογικά η νεοταξική ελληνική οικογένεια και κοινωνία παίρνει σήμερα στρεβλές μορφές κινδυνεύοντας άμεσα από διάλυση και αφανισμό. Στις καρδιές των μελών της τη θέση της φάτνης έχει καταλάβει το κενό, αφού ο Χριστός είναι εξόριστος και πρόσφυγας προτού να γεννηθεί.

Τα σπίτια δεν κρατούν πλέον τους ανθρώπους ενωμένους. Καθώς τα πάθη γίνονται αυτοσκοπός, οι γιορτές πνίγονται στα ποτά, στα χρέη, στην απομόνωση της οθόνης, η αγορά αφηνιάζει, τα απατηλά όνειρα αναζητούν την επίδειξη, την απολαυστική εμπειρία, οι ψυχές αιχμαλωτίζονται στα δίχτυα της κατάθλιψης, η θυσία που γεννά τη χαρά αποφεύγεται, η αγάπη δυσκολεύεται να βγει στο φως… 

Όμως ένας παππούς που κρατά μέσα του τον Ζωντανό Χριστό, ανήκει σ’ αυτούς που μπορούν να γιορτάζουν  κάθε μέρα Χριστούγεννα!

ΔΙΑΝΟΜΗ: 

Βασίλης Κύρος (Θεοφύλακτος)

Γωγώ Αποστολοπούλου (Σοφία)

Μαρία Αγγελοπούλου (Εύα)

Παναγιώτης Ανδριακόπουλος (Παναγιώτης)

Δημήτρης Λάμπρου (Βαγγέλης)

Σεραφείμ Δημακόπουλος (Τέο)

Νίκη Πανά (Γιαγιά-Σοπράνο)

Γιώργος Παντούνας (Πατέρας-Τενόρος)

Ειρήνη Κατσούπη (Παγώνα)

Χριστίνα Λιβάνη ( Φρίντα)

Χαρίκλεια Κακούρη  (Ζωή)

Ιωάννα Φωτοπούλου (Μητέρα)

Αναστασία Λάμπρου (Δήμητρα)

Νεκτάριος Βέλλιος (Αντώνης)

Ευαγγελία Σαμά (Λουκία)

Εφραιμία Σαμά (Βαγγελίτσα)

Βασίλης Καλαβρουζιώτης (Θανάσης)

Θοδωρής Φοής (Τενόρος)

Κυριακή Φωτοπούλου (Παρουσιάστρια)

 – – – – –

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκας

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ & ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΗΧΟΥ  & ΦΩΤΙΣΜΟΥ:

Ευθύμιος & Λεωνίδας Ξηρός

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΧΟΥ: Γιώργιος Σφακιανάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ματίνα Γκοτσοπούλου, Ραφαηλία Βέλιου

ΣΚΗΝΙΚΑ- ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Αντωνία Ανδριανέση

ΥΠΟΒΟΛΗ: Παναγιώτα Νικολακοπούλου, Ελένη Καλιόγλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχιμ. Θεόκτιστος Παλαιοδήμος

ΤΗΛΕΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΛΗΨΙΑ: Θανάσης Καραμολέγκος 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Galilaia music and theater

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Κων/ντίνα Δικμπασάνη

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ: Διάκ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  – ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος | Γραφείο Νεότητας Ι.Μ. Φωκίδος