ΠΡΟΣΕΥΧΗ

ΠΡΙΝ από κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

Το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως μας προσκαλεί τα κατηχητικά Γυμνασίου και Λυκείου σε 3 ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ. στις ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ της Μητροπόλεως μας.1. Οι ομάδες ποδοσφαίρου θα διαγωνιστούν για το ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Η νικήτρια ομάδα θα πάρει κύπελλο και μετάλλια.Όσα μεμονωμένα παιδιά επιθυμούν θα διαγωνιστούν σε:2. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ3. ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ PAINTBALL Ο πρώτος στις ΒΟΛΕΣ και στην ΣΠΟΠΟΒΟΛΗ θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο. Ο δεύτερος και ο τρίτος νικητής θα πάρουν μετάλλια.ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΦΙΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΛΕΫ.

  • Θα υπάρχουν ΦΑΓΩΣΙΜΑ, αλλά πάρτε και κάτι μαζί σας καλού κακού!
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ το απόγευμα.
  • Την ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ των παιδιών θα αναλάβει κάθε κατηχητικό μόνο του.
  • Κλείστε θέση πριν να είναι αργά…

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Halloween: Διασκέδαση ή μήπως κάτι άλλο… σκοτεινό;

(…) Τι θέση παίρνει η Ορθόδοξη Εκκλησία;

Σήμερα, κατά τους οπαδούς του, το Halloween είναι μία γιορτή χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα σε παιδιά και ενήλικες. Η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη, σε κάποιες χώρες το κέρδος είναι τεράστιο, και γι’ αυτό προβάλλεται θερμά.
 
Το Halloween είτε μας αρέσει είτε όχι δεν είναι απλά μια γιορτή. Είναι ένας τρόπος, ευχάριστος μεν, για να μυηθούμε, να εξοικειωθούμε με τον αποκρυφισμό, τις τελετές μαγείας, την ιδέα πως οι ζωντανοί μπορούν να έρθουν εύκολα σε επαφή με τους νεκρούς και τα πνεύματα γενικότερα. Και όταν λέμε πνεύματα εννοούμε τους δαίμονες. Κανένας Άγιος της εκκλησίας μας δεν έρχεται σε επαφή με εμάς μέσω τελετών ή μέσω εορτών ή μέσω τέτοιων πρακτικών.

Όμως, πιο συνοπτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:   

  • Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο εξοικείωσης των νέων με τη μαγεία.
  • Αποτελεί ακόμη, προθάλαμο για την ένταξη σε οργανώσεις μαγισσών, που κάνουν θραύση σε νεαρές ηλικίες, κυρίως στην Αμερική.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι εξοικειώνει ανεπαίσθητα αλλά σταθερά και με τον σατανισμό, τα παιδιά του Δημοτικού και μάλιστα από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου (πολλά Δημοτικά και στην Ελλάδα οργανώνουν εκδηλώσεις γι’ αυτή τη μέρα). Στο σατανιστικό ημερολόγιο είναι μία από τις δύο σημαντικότερες γιορτές. Οι νεοειδωλολατρικές οργανώσεις θεωρούν το Χάλλογουιν επίσημη γιορτή και τη συνοδεύουν με ποικίλες τελετές.
  • Στις ψυχές των παιδιών και των νέων, γίνεται συχνά σύγχυση όταν ανακατεύονται οι παραδόσεις μας με τα ξενόφερτα ήθη.
  • Καταλαβαίνουμε ότι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν έχει σχέση με αυτές τις εκδηλώσεις. Εξάλλου, στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες έχουμε την εθνική μας επέτειο και τη γιορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας. Αξίζει να αφήσουμε ξένες συνήθειες και αμφίβολες γιορτές να αντικαταστήσουν τον εορτασμό τους με…. κολοκύθια;

Εισαγωγή
Καλώς τους! Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω! Στο σχολείο όλα καλά; Κουράζεστε, εεε; Έχω να σας πω και κάτι ευχάριστο… την Παρασκευή τα σχολεία είναι κλειστά! Ποιος θα μου πει γιατί; (…) Σωστά, γιορτάζουμε την επέτειο του Όχι. Για να ξεκαθαρίσουμε τι γιορτάζουμε ακριβώς…

ΘΕΜΑ: α) Η εορτή της Αγίας Σκέπης

Στα χρόνια του βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου (457-474 μ. Χ.) ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ο όσιος Ανδρέας, ο κατά Χριστόν σαλός. Μια νύχτα που γινόταν αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, που έγινε αργότερα πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (520-536 μ. Χ.), βλέπει ο άγιος Ανδρέας τη Θεοτόκο Μαρία να προχωρεί απ’ τις βασιλικές πύλες προς το Θυσιαστήριο. Φαινόταν πολύ υψηλή, και είχε λαμπρή τιμητική συνοδεία λευκοφόρων αγίων.

    Όταν πλησίασε στον άμβωνα, είπε ο όσιος Ανδρέας στον Επιφάνιο:

– Βλέπεις, παιδί μου, την Κυρία και Δέσποινα του κόσμου;

– Ναι, τίμιε πάτερ, αποκρίθηκε ο νέος.

Η Θεοτόκος εν τω μεταξύ είχε γονατίσει και προσευχόταν για πολλή ώρα. Παρακαλούσε τον Υιό της για τη σωτηρία του κόσμου, και έραινε με δάκρυα το άγιο πρόσωπό της. Μετά τη δέηση μπήκε στο θυσιαστήριο, όπου προσευχήθηκε για τους πιστούς που αγρυπνούσαν εκείνη την ώρα.

Όταν ολοκλήρωσε τη δέησή της, έβγαλε από την άχραντη κεφαλή της το αστραφτερό μαφόριο* με μια κίνηση χαριτωμένη και σεμνή, και καθώς ήταν μεγάλο και επιβλητικό, το άπλωσε σαν Σκέπη (=σκέπασμα) με τα πανάγια χέρια της επάνω στο εκκλησίασμα. Έτσι απλωμένο το έβλεπαν και οι δύο τους για πολύ ώρα. Όσο φαινόταν εκεί η Κυρία Θεοτόκος, φαινόταν και η ιερή εσθήτα να σκορπίζει τη χάρη της.

Όταν εκείνη άρχισε να ανεβαίνει στον ουρανό, άρχισε και η Θεία Σκέπη να συστέλλεται λίγο-λίγο και να χάνεται. Το ιερό αυτό μαφόριο που φυλασσόταν εκεί, στον άγιο αυτό ναό, συμβόλιζε τη χάρη που παρέχει η Θεοτόκος στους πιστούς.

*Μαφόριο (ή μανοφόριο) ή Εσθήτα της Θεοτόκου ονόμαζαν οι βυζαντινοί αυτό το πορφυρό (κυρίως) ύφασμα που στις εικόνες της βλέπουμε να σκεπάζει το κεφάλι και το σώμα της Παναγίας πάνω από τον εσωτερικό χιτώνα.

ΘΕΜΑ: β) 28η Οκτωβρίου 1940

Οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν τη λήξη ενός πολέμου και την έλευση της ειρήνης. Εμείς όμως γιορτάζουμε τη μέρα που η χώρα μας μπήκε στον πόλεμο του ‘40! Στην πραγματικότητα ο εορτασμός αναφέρεται σε όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Τα ιστορικά γεγονότα έχουν ως εξής: Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι επισκέπτεται απροειδοποίητα τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά στο σπίτι του. Γνώριζαν και οι δύο γαλλικά και δεν χρειάζονταν διερμηνέα. Ο Γκράτσι μπήκε αμέσως στο θέμα: «Με έχουν επιφορτίσει να σας επιδώσω αυτή τη διακοίνωση», είπε. Ο Μεταξάς πήρε το έγγραφο κι άρχισε να διαβάζει: Η Ιταλία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι παραβίασε τις αρχές της ουδετερότητας, παραχώρησε διευκολύνσεις στον βρετανικό στόλο και καταπίεζε τους Αλβανούς της Τσαμουριάς. Για όλα αυτά, η Ιταλία ζητούσε να εγκατασταθούν ιταλικές δυνάμεις σε στρατηγικά σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η ελληνική ουδετερότητα, ειδάλλως «κάθε αντίδραση θα καμφθεί δια των όπλων». 
Το τελεσίγραφο εξέπνεε στις 6 το πρωί της 28ης του Οκτώβρη του 1940. Ο Μεταξάς κοίταξε το ρολόι του. Περασμένες τρεις! «Alors, c’ est la guerre» (λοιπόν, έχουμε πόλεμο), διαπίστωσε. Ο Γκράτσι ψέλλισε ότι ελπίζει πως όχι, και αποχώρησε. Κοντοστάθηκε ακούγοντας τον Μεταξά να σχολιάζει: «Vous êtes les plus forts» (είστε οι πιο δυνατοί). Γράφει στα απομνημονεύματά του ο Γκράτσι: «Ένιωσα ντροπή. Με ευλάβεια υποκλίθηκα στον Έλληνα πρωθυπουργό και έφυγα με το κεφάλι σκυμμένο».
Με το πρώτο φως της ημέρας οι Ιταλοί εισβάλουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει ανελέητα για πέντε ώρες την πόλη της Πάτρας αφήνοντας πίσω της 193 νεκρούς. Οι Έλληνες με μια ψυχή αντιστέκονται και, πολεμώντας σαν λιοντάρια, αποκρούουν την ιταλική επίθεση και μετά από μόλις τρεις εβδομάδες απωθούν τους ξαφνιασμένους Ιταλούς στις αρχικές τους θέσεις και συνεχίζουν γράφοντας το έπος του ‘40 κυνηγώντας τους στα βουνά της Πίνδου και απελευθερώνοντας μέχρι τον Απρίλιο του ‘41 όλη τη Βόρεια Ήπειρο.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

    Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος είναι από τις μεγαλύτερες συμφορές του ανθρωπίνου γένους, μια συμφορά που οφείλεται αποκλειστικά στην απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό. Οι Χριστιανοί πρέπει πάντα να επιδιώκουν την ειρήνη, ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά  που μας χαρίζει ο καλός Θεός. Παντού μέσα στην Αγία Γραφή τονίζεται η σημασία της ειρήνης για τον άνθρωπο, τόσο η εσωτερική όσο και στη σχέση του με τον Θεό και τους άλλους. Στην επί του όρους ομιλία ο Κύριος λέει: “Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται” (Ματθ. 5, 9). Η Εκκλησία μας απεύχεται τον πόλεμο και παρακαλεί συνεχώς για την ειρήνη (Εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν…, Υπέρ της άνωθεν ειρήνης…, Εν ειρήνη προέλθωμεν…, Ειρήνη πάσι…). 
    Οι πρόγονοί μας που πολέμησαν το 1940 και στους άλλους αγώνες του ελληνικού έθνους, λοιπόν, δεν έπρεπε να αντισταθούν; Τι λέτε; (…) Σωστά! Έκαναν το καθήκον τους και γι’ αυτό τιμούνται ως ήρωες -γιατί αυτό ήταν: ΗΡΩΕΣ. Υπάρχει διαφορά στον επιθετικό (επεκτατικό) πόλεμο που γίνεται για να κατακτήσεις έναν άλλο λαό και στον αμυντικό πόλεμο που γίνεται για να αντισταθείς στον εχθρό της πατρίδας. Οι πόλεμοι των προγόνων μας ήταν αμυντικοί ή απελευθερωτικοί. Πολέμησαν όχι μόνο για την ελευθερία αλλά και για την Πίστη, γι΄ αυτό οι αγώνες αυτοί είχαν την ευλογία της Εκκλησίας και η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία, προστάτευε και οδηγούσε τους Έλληνες στη νίκη.
    Όλοι πρέπει καθημερινά να επιδιώκουμε την ειρήνη. Δεν πρέπει να τσακωνόμαστε, να λογομαχούμε, να προκαλούμε με τα λόγια και τις πράξεις μας. Αντιθέτως πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα, να συγχωρούμε τους άλλους, να συμφιλιώνουμε τους γύρω μας, να κάνουμε πίσω ακόμα κι αν αδικούμαστε (δύσκολο, εεε;). Προσοχή όμως! Σε ό,τι έχει σχέση με την Πίστη μας στον Χριστό και την Εκκλησία δεν υποχωρούμε! Δεν κάνουμε ούτε εκατοστό πίσω, μένουμε ακλόνητοι!

Η παρουσίαση για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, έχει να κάνει με την προβολή βίντεο, τα οποία είναι κατατοπιστικά και έξυπνα μονταρισμένα έτσι ώστε να καταλαβαίνουν μικροί και μεγάλοι τα ιστορικά γεγονότα.

Δεν είναι μια απλή προβολή βίντεο, αλλά μέσα από την ψηφιακή φιγούρα του Φώτη, προβάλλονται με σαφήνεια και ακρίβεια τα γεγονότα χωρίς να κουράζουν.

Πάρτε ένα λάπτοπ, συνδέστε το με ηχεία, πάρτε ποπ κορν και καθήστε να δείτε παρέα με τα παιδιά σας τα γεγονότα που έγραψαν ιστορία, αλλά και τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν θυσιάζοντας και την ζωή τους ακόμα για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερα.

Όσοι έχετε smart tv ή projector θα είναι πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα! Καλή επιτυχία… και πάντα ελεύθεροι από τους εισβολείς, αλλά και από τα πάθη που μας μαστίζουν.

Η ελευθερία μας σήμερα εκδηλώνεται αρχικά με την ενότητα και την πίστη μας στον ένα Θεό, τον Ιησού Χριστό.

Το διαχρονικό μήνυμα “Ελευθερία ή Θάνατος”, το ιστορικό “OXI” σήμερα αφορά την αντίστασή μας κατά των ποικίλων εξαρτήσεων, την προφύλαξή μας από τα σύγχρονα μέσα ατομικής και μαζικής εξαπάτησης, στον αγώνα εναντίον του διχασμού και του κακού εαυτού μας, στην απαίτησή μας για γνώση και έκφραση της αλήθειας, για το βίωμα της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, που τόσο περιφρονείται πλέον από το σύγχρονο κοσμικό ρεύμα.

Καλή επιτυχία, Καλή λευτεριά!


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πρέπει ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μέσω υπολογιστή ή κινητού για να μπορείτε να προβάλλετε τα βίντεο. Δεν μπορείτε να τα κατεβάσετε διότι είναι “κλειδωμένα”.


1. https://fotis-istoria.gr/1940/i-arxi-tou-polemou1η Σεπτ. 1939 – 28η Οκτ. 1940

2. https://fotis-istoria.gr/1940/i-ellada-ston-polemoΕλληνοϊταλικός πόλεμος

3. https://fotis-istoria.gr/1940/earini-epithesi Εαρινή επίθεση

4. https://fotis-istoria.gr/1940/roupel – Ρούπελ 

5. https://fotis-istoria.gr/1940/mahi-tis-kritisΜάχη της Κρήτης: 20-31 Μαΐου 1941

6. https://fotis-istoria.gr/1940/apeleytherosiΚατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση

Το παρακάτω βίντεο είναι πιο συνοπτικό και δείχνει μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων.

4. Δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, βίντεο προβολή,..

Α. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Παιχνίδια και δραστηριότητες για την 28η Οκτωβρίου!
Χρωματίζουμε όλοι μαζί την εικόνα, την κολλάμε σε χαρτόνι και την κρεμάμε σε περίοπτη θέση στο κατηχητικό μας!!! Τί θέλει να μας δείξει αυτή η εικόνα;;;
Ενσωματωμένη εικόνα

Κινητικά παιχνίδια

1. Το ΟΧΙ:
 
   Χωριζόμαστε σε 2 ομάδες. Η κάθε ομάδα σχηματίζει το” ΟΧΙ” ,που είπε ο Ιωάννης Μεταξάς, με κοντάρια και στεφάνια στο κέντρο της παρεούλας μας! Η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη και θα φωνάξει το ” ΟΧΙ” δυνατά κερδίζει!!!
2. Μιμητικές κινήσεις:
  Ο κατηχητής δίνει το παράγγελμα και τα παιδιά εκτελούν … Περπατούν στο χιόνι, κουβαλούν φορτία, περνούν ποτάμια κρατώντας το όπλο ψηλά, περνούν κάτω από μία γέφυρα με το όπλο χαμηλά, περνούν κάτω από ένα συρματόπλεγμα κοκ
3. Η σημαία: 
   Ετοιμάστε τον χώρο ως εξής:
Σχοινί-οχυρό κυκλικό και στη μέση τα κομμάτια της ελληνικής σημαίας. Ο Ιταλός-παιδί φυλάει τα κομμάτια με ένα όπλο-μαντήλι. Οι Έλληνες-παιδιά προσπαθούν να αρπάξουν τα κομμάτια της σημαίας. Όποιο παιδί όμως το αγγίξει το μαντήλι- όπλο βγαίνει από το παιχνίδι.
   Ελληνόπουλα πριν ξεκινήσετε τον αγώνα κάντε τον σταυρό σας!!!
4. Παραδοσιακό Παιχνίδι: ¨Τα στρατιωτάκια”:
   Ένα παιδί ακουμπά στον τοίχο με τα μάτια κλειστά και την πλάτη γυρισμένη στα άλλα παιδιά, που βρίσκονται σε απόσταση κρατώντας τη σημαία τους και λέει: “”Στρατιωτάκια ακούνητα, με τη σημαία στο χέρι!”
Στο διάστημα αυτό τα παιδιά παίρνουν στάσεις στρατιωτών, προσέχοντας να έχουν βρει ποια πόζα θα πάρουν προτού τελειώσει το παράγγελμα! Μόλις γυρίσει αυτός που τα φυλάει προσέχει μήπως κάποιο παιδί κουνιέται. Προσπαθεί να τα κάνει να μιλήσουν ή να γελάσουν και να χάσουν. Αρχίζει να τα ρωτά διάφορες ερωτήσεις πχ. Εσύ έφτιαξες τη σημαία; Αν το παιδί απαντήσει χάνει και τα φυλάει.
5.Βγείτε έξω με τα παιδιά να βρείτε άσπρες πετρούλες! Εύκολα μπορείτε να τις κάνετε ελληνικές σημαίες!!! Πώς;;; Πάνω στην πέτρα κολλάτε χαρτοταινία σε σχήμα σταυρού. Στην συνέχεια τα παιδιά την βάφουν όλη την πέτρα γαλάζια και στο τέλος αφαιρείτε τις χαρτοταινίες. Η σημαιούλα σας είναι έτοιμη!!!
Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα
….
Ενσωματωμένη εικόνα6.Έξω στα δέντρα μπορείτε να βρείτε Δάφνες, να κόψετε κλαδιά και να φτιάξετε με τα παιδιά ένα μεγάλο στεφάνι και τα το καταθέσετε στο μνημείο του χωριού!!!
Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα
Καλή επιτυχία και πάντα ελεύθεροι!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.