Με τα παραπάνω λόγια καλοδέχθηκαν οι οι εκπαιδευτικοί του Ευπαλίου (Γυμνασίου και στο Λυκείου) τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκτιστο, όπου ο ίδιος παρέστη και τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό συνοδευόμενος από τον Διάκονο της Ι. Μητροπόλεως Νικόλαο, τον υπεύθυνο Νεότητας της Μητροπόλεως π. Αυγουστίνο και τον π. Κων/νο εφημέριο του Αγίου Γεωργίου Ευπαλίου.

Πριν την ακολουθία του αγιασμού μίλησε ο Σεβασμιώτατος στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απλά, κατανοητά και ουσιαστικά οι οποίοι, μάλιστα, έκαναν απόλυτη ησυχία για να τον ακούσουν. Ο Ποιμενάρχης μας τόνισε στα παιδιά τη μεγάλη σημασία που έχει για τους νέους η μάθηση αφού και ο ίδιος ο Χριστός όταν ήταν 12χρονο παιδί, όπως διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο, ρωτούσε τους διδασκάλους και τους άκουγε στο τι έλεγαν προς αυτόν.

«Στο σχολείο ερχόμαστε για να μάθουμε και όχι για να περάσουμε την ώρα μας» τόνισε τελειώνοντας είπε, ότι «απευθύνομαι σε παιδιά που ποθούν την μάθηση και θέλουν να προοδεύσουν στη ζωή τους.» Ευχές απηύθυνε και στους καθηγητές οι οποίοι έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουν και είναι οι εντεταλμένοι να το πραγματοποιήσουν όπως πρέπει.

Μετά τον αγιασμό όλοι οι καθηγητές και οι μαθητές ασπάστηκαν τον σταυρό και ραντίστηκαν με τον βασιλικό και κατόπιν χωρίστηκαν στις τάξεις τους. Οι δε καθηγητές προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο ένα μικρό κέρασμα στο γραφείο των καθηγητών.

Ο αγιασμός έγινε παρουσία του Αντπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ.Γεωργίου Δελμούζου, του δημάρχου Δωρίδος κ. Δημητρίου Γιαννόπουλου, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου σε θέματα παιδείας κ. Γεωργίας Παπαδοπούλου, των διευθυντών Γυμνασίου και Λυκείου κας Ταραβίρα και κου Ανδρικόπουλου αντίστοιχα, καθώς επίσης και των εκπαιδευτικών της σχολικής κοινότητας, μαθητών και λίγων γονέων των εφήβων.