Σήμερα, το διαδίκτυο αποτελεί πηγή πληροφοριών και γνώσεων για μικρούς και μεγάλους. Κάθε άνθρωπος πλέον δεν χρειάζεται να ανατρέξει σε συγγενικά του πρόσωπα, σε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες για να βρει απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής του αλλά με ένα μόνο κλικ έχει πρόσβαση σε πλήθος άρθρων και δημοσιεύσεων που διατίθενται στο διαδίκτυο αναφορικά με το θέμα της αρεσκείας του.

Ωστόσο υπάρχει τόσο μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο με αποτέλεσμα οι νέοι γονείς να αφήνουν ελεύθερα τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να σερφάρουν μόνα τους στο ίντερνετ χωρίς γονική επιτήρηση για να εξασφαλίσουν πολλές φορές ηρεμία στο σπίτι. Άλλες φορές πάλι, οι γονείς αδυνατούν να θέσουν όρια στα παιδιά τους και υποκύπτουν στις επιθυμίες τους ξεπερνώντας το μέτρο χρήσης του λάπτοπ ή το κινητού.

Σίγουρα σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος έχει γνωρίσει σημαντική άνθηση και έχει συνδράμει σε πολλούς τομείς της ζωής μας όπως την υγεία, την εκπαίδευση και την επιστήμη, είναι αδύνατον να αποκοπούμε τελείως από αυτήν. Απεναντίας οφείλουμε όλοι μας να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες όταν περνάμε χρόνο στο διαδίκτυο σε όποια ηλικία και αν είμαστε διότι ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους χρήστες.

Πώς μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου και τους άλλους στο διαδίκτυο;

  • Αποφύγετε να κοινοποιείτε άρθρα ή ειδήσεις που δεν είστε σίγουροι ότι αληθεύουν. Η διάδοση μιας φήμης μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση έναν ή περισσότερους ανθρώπους όπως και να προκαλέσει την αμφισβήτηση και τη δυσπιστία των αναγνωστών σε επόμενη είδηση ή συμβάν.  
  • Όταν πρόκειται να κάνετε μια εργασία στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο είναι προτιμότερο να παίρνετε ιδέες από άλλες εργασίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο προσαρμόζοντας τες στο δικό σας ύφος προσθέτοντας και δικά σας στοιχεία παρά να αντιγράφετε αυτούσιες πληροφορίες άλλων χωρίς να αναφερθείτε στην πηγή, στον δημιουργό τους.
  • Όταν λαμβάνετε ένα μήνυμα ελέγξτε αν γνωρίζετε το άτομο που σας το στέλνει καθώς ενδέχεται να έχει σταλεί από ψεύτικο προφίλ και συνεπώς από άνθρωπο που δεν γνωρίζετε.
  • Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες με αγνώστους για το που μένετε, που πηγαίνετε σχολείο, που σπουδάζετε, που εργάζεστε και που συχνάζετε γιατί υπάρχει πιθανότητα ακόμα και αν φαίνεται καλός ο συνομιλητής σας από τα μηνύματα να είναι κακόβουλος και να θέλει να σας βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Αν είσαι ανήλικος/η και κάποιος που συνομιλείς στο διαδίκτυο σε απειλεί, σε φοβίζει ή δεν νιώθεις άνετα με την συμπεριφορά του καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον μεγαλύτερο όπως τους γονείς σου ή τον/την δάσκαλο/δασκάλα σου που είναι σίγουρο ότι θα σε βοηθήσουν. Αν από την άλλη είσαι ενήλικος μη διστάσεις να μοιραστείς τα συναισθήματα σου με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που νιώθεις ότι θα σε καταλάβει και θα σε στηρίξει αλλά και να επικοινωνήσεις με την αστυνομία όταν χρειαστεί καθώς η παρενόχληση μέσω διαδικτύου διώκεται ποινικά από τον νόμο.
  • Αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την άποψη των άλλων χρηστών ακόμα και αν είμαστε αντίθετοι/ες. Είναι απόλυτα λογικό οι πεποιθήσεις και οι απόψεις μας να διαφέρουν, όμως ας λάβουμε υπόψη μας ότι όλοι είμαστε ίδιοι στα μάτια του Θεού και μας έπλασε όντως για να διαφέρουμε και για να μπορούμε να ωφελούμε ο ένας τον άλλον με τις γνώσεις μας και την διαφορετική οπτική μας για τα πράγματα.
  • Εξαίρεση αποτελούν τα σχόλια που γίνονται στο διαδίκτυο με σκοπό να βλάψουν, να στιγματίσουν και να πληγώσουν ψυχολογικά και συναισθηματικά έναν συνάνθρωπο μας. Στη περίπτωση αυτή ας παραδειγματίσουμε τον άνθρωπο αυτόν με τη καλή διαγωγή μας και τις συμβουλές μας. Τέλος, ας προσευχόμαστε με τη βοήθεια του Θεού να βρει τον δρόμο του, να σωθεί και να γαληνέψει η ψυχή του. 
  • Φερόμαστε στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε να μας φέρονται και εκείνοι.
  • Είμαστε ευγενικοί και εκφραζόμαστε με χιούμορ στο διαδίκτυο απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε διάθεση προσβολής ή υποτίμησης της προσωπικότητας των άλλων χρηστών.
  • Άλλωστε όταν η ευγένεια πηγάζει από μέσα μας και όχι επειδή ανταποκρινόμαστε απλώς στην ευγένεια των άλλων ανθρώπων, στα αλήθεια αντιγράφουμε τον χαρακτήρα του Θεού. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Θεός συνεχίζει παρά την αμαρτία που υπάρχει στον κόσμο να κάνει αγαθοεργίες χαρίζοντας μας τη βροχή, τον ήλιο, τη φύση και άλλα τόσα αναρίθμητα αγαθά επειδή μας αγαπάει.
  • Άλλωστε σαν εκλεκτοί του Θεού αγιασμένοι και αγαπημένοι από ΑΥΤΟΝ, να έχουμε καρδιά γεμάτη ευσπλαχνία, αγαθότητα αλλά και καλοσύνη (Κολ. 3,12)

Να μην εκθέτουμε το σώμα μας και γενικότερα τον εαυτό μας υπερβολικά στο διαδίκτυο επειδή υπάρχει πιθανότητα να τραβήξουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον κοσμικών ανθρώπων που είναι επιφανειακοί και στην πραγματικότητα δεν νοιάζονται για τη ψυχή μας αλλά για το σώμα μας. Επίσης, προβάλλοντας τα πιο ελκυστικά σημεία του σώματος μας δείχνουμε σε μεγάλο βαθμό ότι είμαστε ανασφαλείς και αναμένουμε να λάβουμε την επιβεβαίωση των άλλων με κάθε ευκαιρία.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο Χριστός μας προτρέπει να μην αμαρτάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά Του και να κατακτήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών. Όταν λοιπόν ξεγυμνώνουμε το σώμα μας φορώντας λίγα και προκλητικά ρούχα διαπράττουμε αμαρτία. Επιπλέον, η δική μας προσωπική αμαρτία επηρεάζει άμεσα και τους συνανθρώπους μας οι οποίοι σκανδαλίζονται από την εμφάνισή μας και προβαίνουν σε πονηρούς λογισμούς. Άρα η τάση μας να επιδεικνύουμε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κακό.

Την ίδια άποψη ενστερνίζεται ο Απόστολος Παύλος, μαθητής του Χριστού ο οποίος μάλιστα διακηρύσσει πως η ιερότητα του ανθρώπινου σώματος δεν θα πρέπει να καταπατάται. Αλλά και ο Μέγας Αθανάσιος ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της σεμνότητας αφού ο γυμνισμός υποδηλώνει απουσία ντροπής και σεβασμού απέναντι στον εαυτό μας, στους άλλους και στον Δημιουργό μας.

Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδας | Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, | θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, | Π.Τ.Δ.Ε. | MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία