Αρχικά το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε, έχει μια ιδιότητα: δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ.

Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και “ζωντανό”. Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

Τώρα, αν παρατηρήσετε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου -του έλατου- είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.

Πολλές φορές έχουμε το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος Χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

Τα στολίδια του…

Τώρα τα στολίδια επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού.

Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.

Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.

Οι Χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς και οι πολύχρωμες μπάλες συμβολίζουν τις αρετές που πρέπει να έχουμε ως χριστιανοί.

Οι γιρλάντες που βάζουμε, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο της γέννησης του Χριστού.

Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού, που χρησίμευε στο να φέρει ο βοσκός τα πρόβατα στο σωστό δρόμο.


Τα Χριστούγεννα εορτάζουμε το γεγονός της γέννησης του Σωτήρα Χριστού που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.

Σε γενικές γραμμές… Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο υπενθυμίζει την γέννηση του Χριστού, ο Οποίος από Θεός έγινε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός, κατά χάριν.


Πρόκειται για μια υπενθύμιση αυτού του θαύματος “έγχρωμα” και όμορφα, αναπαριστώντας με ιδιαίτερο τρόπο όλα τα επιμέρους γεγονότα και τιμώντας στην ουσία το χαρμόσυνο αυτό γεγονός στο σύνολό του.

Τέλος ας μην αμελούμε να βάζουμε την φάτνη στη βάση του δένδρου για να αναπαριστούμε την γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού. Σας ευχόμαστε να έχετε ευλογημένα Χριστούγεννα και ο Χριστός να γεννηθεί και στην δική μας καρδιά!!

Σας ευχόμαστε να έχετε ευλογημένα Χριστούγεννα και ο Χριστός να γεννηθεί και στην δική μας καρδιά!!