• Φιλίες

  • Διάβασμα

  • Υποχρεώσεις

  • Οικονομικές δυσκολίες

  • Περιορισμένος χρόνος

  • Η Νηστεία στην Εστία

  • Πού θα πάμε για καφέ;

  • Για φαγητό υπάρχει κάτι;

Εισαγωγικά

Τα παιδιά συνηθίζουν να προχωρούν στη ζωἠ τους με την προστασία των γονιών τους μέχρι το Λύκειο. Όμως στο Πανεπιστήμιο απογαλακτίζονται από τους γονείς αλλά, δυστυχώς, το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος που οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν. Αναγκαστικά οι νέοι απαγκιστρώνονται από τους γονείς και παίρνουν την ζωή στα χέρια τους. Πρέπει μόνοι τους να διαβάζουν, να φάνε, να περιποιούνται το χώρο που μένουν, να βλέπουν το πρόγραμμά τους, να διαμορφώνουν το μέλλον τους. Η φοιτητική ζωή θέλει τα δικά της… Είσαι έτοιμος να της τα δώσεις;;; Λοιπόν διάβασε τα παρακάτω και πιστεύουμε θα σου φανούν χρήσιμα.

Το Διάβασμα

Φίλε μου, ερχόμενος ξαφνικά από το Λύκειο, καλείσαι να αντιμετωπίσεις νέα και δύσκολου επιπέδου μαθήματα, με απαιτητικούς καθηγητές που δεν έχουν καμμιά σχέση με τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απόδειξη των παραπάνω είναι το συχνό φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών αλλά και των φοιτητών που χρωστάνε μαθήματα. Άρα στις εξεταστικές καλό διάβασμα, καφέδες, σοκολάτα υγείας, ξενύχτια, όχι σε κλαμπ αλλά στο διάβασμα… και καλή επιτυχία!!!

Το φαγητό στο σπίτι ή στην Εστία;

Πολλοί νέοι παιδιά που μετακομίζουν δεν έχουν μάθει να μαγειρεύουν, ίσως ούτε τα βασικά. Έτσι, αναγκάζονται σιγά-σιγά να μάθουν να μαγειρεύουν αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο στην αρχή. Ωστόσο υπάρχει η σίτηση η οποία δεν είναι σε όλα τα πανεπιστήμια δωρεάν με αποτέλεσμα οι φοιτητές να επιβαρύνονται και οικονομικά. Υπάρχει η λύση της παραγγελίας “Διανομή στο σπίτι῾῾, αλλά βλέπω βαθμιαία να γίνεσαι θρεφταράκι! Βέβαια αν νηστεύεις τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα! “Στην Εστία τις νηστίσιμες ημέρες Τετάρτης και Παρασκευής είχε αρτύσιμα φαγητά, ή είχε το μεσημέρι της Τετάρτης λαδερό φαγητό και το απόγευμα ψάρι ή κρέας. Ομοίως και την Παρασκευή. Πήγα και έπιασα το μάγειρα και του είπα ότι κάποια παιδιά νηστεύουν εκείνες τις μέρες και υποσχέθηκε ότι θα το άλλαζε αλλά έμεινα με την υπόσχεση…” Μάλλον πρέπει να ρωτήσεις τον πνευματικό σου για το τι πρέπει να κάνεις…”.

Η παρέα και η φιλία

“Αγχωμένη για το περιβάλλον “έπεσα με τα μούτρα” και δέθηκα με ένα συγκεκριμένο άτομο, καθώς έδειξα από την πρώτη στιγμή την καλοσύνη μου σε πολλά πράγματα, ακόμα και σε αυτά τα οποία δεν μου άρεσαν ώσπου στο τέλος έγινε κάτι ασήμαντο μεταξύ μας και άρχισε να μιλάει άσχημα για μένα στους υπόλοιπους και με δικά της λόγια για να την πιστέψουν. Γι᾽ αυτό δεν χρειάζονται βιασύνες στο συγκεκριμένο θέμα γιατί το μόνο σίγουρο είναι οτι θα πληγωθούμε!”

Υποχρεώσεις

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που ξεκινάς να ζεις μόνος σου, αποκτάς εντελώς ξαφνικά πάρα πολλές υποχρεώσεις τις οποίες πιο πριν δεν είχες, καθώς πολλά από αυτά τα έβρισκες έτοιμα ή τα έκαναν άλλοι για εσένα. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι όλες οι καθημερινές ασχολίες ενός νοικοκυριού όπως το σπίτι, η καθαριότητα, το μαγείρεμα, οι εξωτερικές δουλειές καθώς και ό,τι άλλο κάνει κάποιος ώστε να ζει μόνος και ανεξάρτητος, όσο είναι εφικτό αυτό.

Οικονομικές Δυσκολίες

Οι φοιτητές καλούνται να διαχειριστούν μόνοι τους πλέον τα οικονομικά και αυτό μπορεί να αποτελέσει δυσκολία διότι μπορεί να μην έχουν μάθει να διαχειρίζονται χρήματα ή να κάνουν οικονομία. Πολλοί μάλιστα, αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα, πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη με αποτέλεσμα τα νέα παιδιά να χρειαστεί να δουλέψουν, συνήθως σε delivery ή καφετέρια ή πιτσαρία… Όταν δεν σου αρέσει η σχολή που πέρασες… “…να είσαι σε μια σχολή που δεν σου αρέσει και ν᾽αγαπάς κάτι άλλο, να θες να το ακολουθήσεις και να μην ξέρεις τι να κάνεις. Πω πω… μεγάλο δίλημμα και μπέρδεμα! Να προσπαθείς να βγάλεις τη σχολή με το ζόρι, με σκοπό να εισαχθείς σε άλλη σχολή και να σου φαίνονται όλα βουνό. Οπότε όταν τα κενά στα μαθήματά σου είναι πολλά και δεν μαζεύονται, τότε μήπως…”

Να δώσω ξανά εξετάσεις;

“Εγώ δόξα τω Θεώ νιώθω τυχερή σε αυτό γιατί όταν έδωσα ξανά Πανελλήνιες είχα την επιλογή να σκεφτώ πολύ καλά το τι θέλω να κάνω στην ζωή μου και τι θα ήθελα να ακολουθήσω. Όμως οι περισσότεροι φοιτητές δεν έχουν στόχους πραγματικούς και είναι ανασφαλείς με αποτέλεσμα να οδηγούνται π.χ.σε υπερβολική διασκέδαση, ξενύχτια και αποχή από την σχολή. Ένας που έχει βάλει στόχο ουδέποτε θα βάλει την διασκέδαση πάνω από την σχολή του. Γιατί όμως η αίθουσα στο αμφιθέατρο είναι σχεδόν άδεια και τα παιδιά τρέχουν σε κλαμπ και σε καφέδες μην ξέροντας τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους; Δεν πρέπει κανένας να αφήνει τα όνειρα του, για κανένα λόγο εκτός και αν είναι θέλημα Θεού. Αλλά όπως λέει και η γιαγιά μου:


“Βλέπει ο Θεός παιδί μου τι θέλεις, πράξε όμως, κάνε κι εσύ κάτι. Μην περιμένεις να σε βοηθήσει όσο κάθεσαι στο καναπέ!!!”.


Περιορισμένος Χρόνος

Αυτό αφορά ένα μέρος των φοιτητών. Μερικοί από αυτούς έχουν πολλές ασχολίες πέρα από τα βασικά, όπως τη σχολή και τις βασικές υποχρεώσεις. Κάποιοι παράλληλα δουλεύουν ή συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες ή έχουν υποχρεώσεις, οπότε ο χρόνος περιορίζεται σημαντικά, άρα θέλει καλή διαχείριση.

Πάρε μαζί σου και τα αγιοτικά

Όταν πας σε άλλη πόλη πάρε μαζί σου και την αγαπημένη σου εικόνα, μια εικόνα του Χριστού, της Παναγίας, λίγο λιβάνι, θυμιατήρι, κ.λπ. διότι για την προσευχή είναι πολύ βοηθητικά αυτά.

Τέλος…

Πρόσεχε τις σχέσεις σου με το άλλο φίλο, γιατι αν αρχίσεις τους έρωτες, τις αγάπες, την ψυχαγωγία κ.λπ., ίσως χάσεις την μπάλα και αντί για σπουδές που είναι το κύριο μέλημά σου βρεθεἰς… καμμένος… κ.λπ…

Μια συμβουλή…

Μην ξεχνάς ότι έχεις κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στη ζωή σου μέσα στο οποίο, κοίταξε να τοποθετήσεις στην πρώτη θέση τον Θεό, στον Οποίο να προσεύχεσαι ώστε να κάνεις σωστές επιλογές. Μόνο το Άγιο Πνεύμα μπορεί να σε φωτίσει και με την βοήθεια του πνευματικού να σντιμετωπίζεις τα θέματα που αναδύονται κάθε φορά.

Σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία.

Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, | θεολόγος,
Υπεύθυνος Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδος