ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

1. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 5:30 το απόγευμα η θεατρική ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος παρουσιάζει την θεατρική παράσταση με τίτλο: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Παρακαλούμε ενημερώστε σχετικά τα παιδιά σας. Είσοδος ελεύθερη. ΔΕΝ επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Παρακάτω δημοσιεύουμε την σχετική αφίσα την οποία παρακαλούμε να τυπώσετε και να αναρτήσετε στα κατηχητικά σας.

Η θεατρική παράσταση αφορά την περιοχή της ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ δηλ. από Γαλαξίδι έως Αντίκυρα και Γραβιά. Δεν αφορά την περιοχή της Δωρίδος στην οποία η θεατρική παράσταση θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο του 2024.

 2. Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17  Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο Α´ Γύρος του 7ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο γήπεδο της Γαλαξιδίου μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων που αφορά παιδιά 12 έως 18 ετών (ΣΤ´Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου).  

3. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Πρωτάθλημα Βόλεϊ μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια κατηχητικά θα κατεβάσουν ομάδα βόλεϊ για να φροντίσουμε τα σχετικά.

Εισαγωγή

Μην σπρώχνεστε, όλοι θα κάτσετε! Δεν μπορείτε να κρατηθείτε, βλέπω! Την εβδομάδα που πέρασε η Εκκλησία μας πανηγύρισε μια μεγάλη Θεομητορική εορτή, ποια; (…) Σωστά των Εισόδια (δηλ. την είσοδο) της Θεοτόκου στον Ναό του Θεού. Οι γονείς της Παναγίας, ο Ιωακείμ και η Άννα, την απέκτησαν σε μεγάλη ηλικία μετά από πολλή προσευχή και νηστεία. Η μικρή Μαρία, η οποία ήταν το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στο ευσεβές ζευγάρι αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα, όταν έφτασε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γονείς της στον Ναό όπου την περίμενε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας για να την οδηγήσει στα Άγια των Αγίων, το πιο ιερό μέρος του Ναού. Μα ποιος ήταν αυτός ο Ναός για τον οποίο μιλάμε, πού βρισκόταν και ποιος τον έχτισε; Συνέχεια της αφήγησης/διήγησης…

.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Όταν ο προφήτης και βασιλιάς Δαβίδ έφτασε σε μεγάλη ηλικία, κατάλαβε πως είχε έρθει η στιγμή να παραδώσει την εξουσία στον γιο του, τον Σολομώντα. Του έδωσε πολλές οδηγίες και συμβουλές με πιο σημαντικές δύο: πρώτον, να ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και δεύτερον, να αφιερώσει στον Κύριο τον Ναό που ο ίδιος ο Δαβίδ δεν κατάφερε να χτίσει, αν και συγκέντρωνε εδώ και χρόνια τα πολύτιμα υλικά του. Κι έτσι ο Σολομώντας σε μια λαμπρή τελετή, ανέλαβε τη διακυβέρνηση των 12 φυλών του Ισραήλ.

Σύντομα παρουσιάστηκε στον ύπνο του νέου βασιλιά ο Κύριος και τον ρώτησε τι θέλει να του δώσει. Ο Σολομώντας ζήτησε με ταπείνωση από το Θεό σοφία, για να μπορεί να διακρίνει τι είναι καλό και τι κακό, ώστε να διοικεί σωστά και ν’ αποφεύγει τα λάθη. Πράγματι, έλαβε το δώρο που ζήτησε, γιατί ο Κύριος έβλεπε την καλοσύνη στο βάθος της καρδιάς του. Η φήμη για τη σοφία και τη δικαιοσύνη του βασιλιά Σολομώντα εξαπλώθηκε παντού.

Μια μέρα ήρθαν στο παλάτι του δύο γυναίκες και στάθηκαν μπροστά του, κρατώντας ένα βρέφος. Ζούσαν εδώ και καιρό στο ίδιο σπίτι κι η καθεμία είχε γεννήσει ένα μωρό. Όμως, μια απ’ αυτές την ώρα που κοιμόταν, χωρίς να το καταλάβει, πλάκωσε το μωράκι της κι εκείνο πέθανε. Απελπισμένη, σηκώθηκε τα μεσάνυχτα και κρυφά άλλαξε το νεκρό της παιδί με το κοιμισμένο ζωντανό παιδί της διπλανής της. Όταν ξύπνησαν, η αληθινή μητέρα ζητούσε πίσω το παιδί της. Η άλλη έλεγε πως το μωρό είναι δικό της! Κι επειδή καμία δεν υποχωρούσε, αποφάσισαν να πάνε στον σοφό Σολομώντα, για να δώσει εκείνος λύση.

Όταν άκουσε ο βασιλιάς τις δύο γυναίκες, ξεστόμισε μια φοβερή διαταγή: είπε στους φρουρούς του να κόψουν στη μέση το παιδί και να δώσουν το μισό στη μία και το άλλο μισό στην άλλη! Μα ήταν τόσο άκαρδος ο δίκαιος Σολομώντας; Όχι, βέβαια. Είχε τον σκοπό του, δίνοντας μια τόσο τρομερή εντολή. Και να: η πραγματική μητέρα, που αγαπούσε αληθινά το παιδί της, άρχισε να φωνάζει: «Όχι, μην πειράξετε το μωρό μου! Δώστε το στην άλλη, αλλά μην το σκοτώσετε!» Η άλλη όμως γυναίκα φώναζε: «Ούτε δικό μου ούτε δικό σου. Σφάξτε το!». Τότε ο βασιλιάς κατάλαβε την αλήθεια και διέταξε να δώσουν το παιδί στην αληθινή του μητέρα, που ποτέ δεν θα ζητούσε το θάνατό του. Όλος ο λαός που είδε κι άκουσε όσα έγιναν, θαύμασε κι είπε πως ο Θεός, πράγματι, έδωσε μεγάλη σοφία στον βασιλιά τους. Και σήμερα η φράση «σολομώντεια λύση» χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε ότι ένα πρόβλημα λύθηκε με πολύ σοφό και δίκαιο τρόπο.

Ο Σολομώντας, με τις τόσες ευλογίες από το Θεό, κυβέρνησε το κράτος σοφά και δίκαια για σαράντα ολόκληρα χρόνια και χάρισε σ’ όλη τη χώρα μεγάλη δύναμη και τόση δόξα όση δεν γνώρισε ποτέ, ούτε στις μέρες του Δαβίδ ούτε στις μέρες άλλου βασιλιά. Όλοι οι λαοί ήθελαν να είναι σύμμαχοι και φίλοι του. Έτσι οι Ισραηλίτες ζούσαν με ασφάλεια και ευημερούσαν. Είχε έρθει πια ο καιρός να πραγματοποιήσει και την τελευταία εντολή του πατέρα του.

Έχτισε τον μεγαλόπρεπο Ναό, που έμεινε γνωστός ως Ναός του Σολομώντα. Ήταν θέλημα Θεού να χτιστεί και απ’ το Άγιο Πνεύμα είχαν δοθεί στο Δαβίδ γραπτώς οι σχετικές οδηγίες. Επτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί ο Ναός αυτός (ολοκληρώθηκε το 955 π.Χ.) και χιλιάδες άνδρες δούλευαν στο περίφημο αυτό κτήριο που υψώθηκε στο πιο ψηλό σημείο της Ιερουσαλήμ, ακριβώς δίπλα στο παλάτι του βασιλιά. Ο Ναός ήταν μακρόστενος, με μεγάλη αυλή, και χωριζόταν σε τρία μέρη: α) τον πρόναο, β) τα Άγια και γ) τα Άγια των Αγίων, όπου φυλασσόταν η Κιβωτός της Διαθήκης.

Όταν πια ολοκληρώθηκε ο Ναός, ο Σολομώντας δόξασε τον Θεό και κάλεσε τα πλήθη να κάνουν το ίδιο. Οι Ισραηλίτες, όπου κι αν ζούσαν, όταν ήθελαν να προσευχηθούν, στρέφονταν προς τη μεριά της ιερής πόλης τους, όπου βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα. Δεν υπήρχε άλλος ναός γι’ αυτούς · αρκούσε μόνο ένας, διότι ένας ήταν και ο αληθινός Θεός.

(Όταν η Παναγία οδηγήθηκε σε ηλικία τριών ετών στον Ναό του Σολομώντα, αυτός είχε καταστραφεί ήδη δύο φορές. Ανοικοδομήθηκε από τον Ηρώδη το 20 π.Χ. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 70μ.Χ. από τους Ρωμαίους.)

Ο Σολομώντας ήταν φωτισμένος συγγραφέας και ποιητής. Πολλά βιβλία θεόπνευστα που διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη θεωρούνται έργα δικά του: ο Εκκλησιαστής, οι Παροιμίες, το Άσμα Ασμάτων και η Σοφία Σολομώντα. Δυστυχώς όμως, αν και ο Κύριος του είχε χαρίσει τόσα δώρα, ο Σολομώντας σε μεγάλη ηλικία παρασύρθηκε στην ειδωλολατρία και λάτρεψε άλλους θεούς.

Ευτυχώς για τον Σολομώντα η αγάπη του Θεού αποδείχθηκε μεγάλη. Όταν ο Χριστός μας κατέβηκε στον Άδη τις τρεις ημέρες πριν την Ανάστασή Του, ο Σολομώντας Τον αναγνώρισε ως Δημιουργό του κόσμου και νικητή του θανάτου κι επέστρεψε κοντά Του. Γι’ αυτό και τον αντικρίζουμε χαρούμενο, κοντά στον πατέρα του Δαβίδ, στην εικόνα της Ανάστασης!

Πρακτική εφαρμογή

1. Ο Ιωακείμ και η Άννα με πολλή προσευχή και νηστεία απέκτησαν την χαριτωμένη κόρη τους, την Παναγία μας. Πόση δύναμη έχουν αυτές οι δύο αρετές! Κατεβάζουν τον ίδιο τον Θεό στη γη! Με προσευχή και νηστεία που γίνονται με πίστη και ταπείνωση, τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον άνθρωπο.  Και ο Σολομώντας, όταν χτίστηκε ο Ναός, προσευχήθηκε στο Θεό. Δεν ξέχασε το καθήκον της προσευχής. Έπαιρνε από τον Θεό όσα Εκείνος του έδινε κατόπιν προσευχής. Δεν θεωρούσε υποτιμητικό του βασιλικού του αξιώματος ούτε ντροπή το να προσευχηθεί ενώπιον του λαού του. Έτσι ο Σολομών διδάσκει σε όλους μας το πώς γίνεται η ειλικρινής λατρεία και η ταπεινή προσευχή.

Εμείς δοξάζουμε καθημερινά τον Θεό; Κάνουμε καθημερινά την πρωινή, την βραδινή προσευχή μας; Κάνουμε την προσευχή πριν και μετά το φαγητό μας; Ή το ξεχνάμε ή δεν τις γνωρίζουμε; Επίσης, μήπως Τον θυμόμαστε μόνο όταν βρισκόμαστε σε δυσκολίες; Μήπως Τον αντιμετωπίζουμε σαν ένα  μαγικό πηγάδι με ευχές; Μήπως Τον δοξάζουμε μόνο όταν μας κάνει τα χατίρια; Όχι, παιδιά μου, ο Θεός Πατέρας μας ξέρει τι είναι προς το συμφέρον της ψυχής μας και μας το δίνει απλόχερα. Δοξασμένο λοιπόν το Άγιο όνομά Του.

2. Όσοι δείχνουν ζήλο για τον Θεό πρέπει να είναι πάντοτε άγρυπνοι και να προσέχουν πολύ στη ζωή τους. Ο άνθρωπος είναι σαν τον αθλητή: μπορεί να αρχίσει να τρέχει καλά, αλλά υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να τερματίσει ακόμα και τελευταίος. Ο δρόμος προς το Θεό δεν είναι εύκολος, γιατί στη ζωή μας υπάρχουν εμπόδια και πονηρές παγίδες: τα ανθρώπινα πάθη κι οι αδυναμίες μας.

Ο σοφός Σολομώντας σε μεγάλη ηλικία παρασύρθηκε από τα πάθη του κι αντί να πλησιάζει τον Κύριο όλο και περισσότερο, απομακρυνόταν από τη Θεία Χάρη. Αν ένας τόσο σοφός άνθρωπος αμάρτησε τόσο πολύ, πόσο μάλλον εμείς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όσα σκεφτόμαστε, λέμε ή κάνουμε. Διότι κινδυνεύουμε από τώρα που είμαστε μικροί στην ηλικία να παρασυρθούμε από κακές συνήθειες ή παρέες και να ξεχάσουμε αφενός την προσευχή και αφετέρου να κάνουμε κακές παρέες που θα μας παρασύρουν μακρυά από το θέλημα του Θεού. Προσοχή λοιπόν να μείνουμε σταθεροί στην ορθή (Ορθόδοξη) πίστη μας απέναντι στο Θεό.

Καλή συνέχεια!

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξετε με τα παιδιά σας, ή παίξτε τα παρακάτω:

1. Ο λύκος και το αρνί

Τα παιδιά σχηματίζουν κύκλο πιασμένα απ’ τα χέρια. Ένα παιδί κάνει τον λύκο, που στέκει απ’ έξω, και ένα άλλο το αρνί. Ο λύκος κοιτάζει αγριωπά το αρνί και λέει: «Αν μπω μέσα;». «Αν βγω έξω;» λέει τ’ αρνί. Τα παιδιά σηκώνουν τα χέρια χωρίς να σπάσουν τον κύκλο και από τα ανοίγματα ο λύκος μπαίνει μέσα στον κύκλο, το αρνί βγαίνει και ο λύκος το κυνηγάει. Όμως, τα παιδιά στον κύκλο τον εμποδίζουν κλείνοντας απότομα τα ανοίγματα ή τον αφήνουν να μπει μέσα και τον εγκλωβίζουν. Ο λύκος επιτρέπεται να πιάσει το αρνί μόνο όταν είναι έξω από τον κύκλο. Όταν πιάσει το αρνί, το παιχνίδι συνεχίζεται με νέο λύκο και αρνί.
.

2.Ξετύλιξε το δώρο!

Τυλίγουμε ένα δώρο (εικόνα, βιβλίο, σοκολάτα) με πολλά και διαφορετικά στρώματα από χαρτί (η χρήση διαφορετικού μοτίβου ή χρώματος για κάθε στρώμα θα διευκολύνει τα παιδιά στο να τα ξεχωρίζουν). Στη συνέχεια, τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και μπαίνει μουσική. Οι παίκτες περνούν το δέμα ο ένας στον άλλον μέχρι να σταματήσει η μουσική. Ο παίκτης που κρατά το “δώρο” αφαιρεί το πρώτο στρώμα χαρτιού. Στη συνέχεια παίζει ξανά η μουσική, το “δώρο” περνάει από χέρι σε χέρι και στην παύση της μουσικής, αφαιρείται το επόμενο στρώμα χαρτιού. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να αφαιρεθεί το τελικό στρώμα χαρτιού και το παιδί που το δώρο μπορεί να το κρατήσει

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.