ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εισαγωγή στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μιας «γιορτής» που απευθύνεται κυρίως στην νεολαία, το περίφημο Halloween. Τι είναι όμως αυτή η «γιορτή»; Τι ακριβώς γιορτάζουμε συμμετέχοντας σε αυτή;
ΘΕΜΑ: Halloween: Διασκέδαση ή μήπως κάτι άλλο… σκοτεινό;
Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο της γιορτής αυτής, που μας ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα μικρά παιδιά στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνου που ντύνονται με στολές μαγισσών, ξωτικών, δαιμόνων και φαντασμάτων, επισκέπτονται τα σπίτια προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γλυκά, μία ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” (φάρσα ή κέρασμα).
Τις τελετές της γιορτής του Σαμαίν πραγματοποιούσαν οι ιερείς των Κελτών που ονομάζονταν Δρυίδες. Οι Δρυίδες προήδρευαν και των θυσιών που τελούνταν. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν, πως οι θυσίες που τελούνταν δεν ήταν μόνο θυσίες ζώων, αλλά και ανθρωποθυσίες. Οι ανθρωποθυσίες δεν ήταν άγνωστες στη θρησκευτική λατρεία των Κελτών.
Οι ειδωλολάτρες των περιοχών εκείνων αντέδρασαν στη χριστιανική προσπάθεια και γι’ αυτό η γιορτή δεν αποκόπηκε ποτέ από την ειδωλολατρική της καταγωγή και δεν έπαψε νά συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα και τη μαγεία. Προβάλλεται στους νέους ως μείγμα τρόμου και διασκέδασης, μείγμα πολύ δημοφιλές πλέον. Κυριαρχούν οι μορφές της μάγισσας, των φαντασμάτων, των ξωτικών (με μεταμφιέσεις και διακοσμητικά αντικείμενα) και φυσικά οι σκαλισμένες κολοκύθες. Γιατί οι κολοκύθες; Σύμφωνα με έναν αρχαίο κελτικό μύθο, τα σκοτεινά πνεύματα, που κυκλοφορούν αυτή τη μέρα ψάχνοντας τόπο να σταθούν, χρειάζονται λίγο φως, που το κρύβουν σε σκαλισμένες κολοκύθες ή άλλα λαχανικά. Γι’αυτό και η σχετική διακόσμηση… Η ονομασία Halloween είναι συντομογραφία του All Hallows Evening (γιορτή των Αγίων Πάντων). Όμως το Halloween είναι μια γιορτή που όχι μόνο δεν συμβαδίζει με την διδασκαλία της Ορθοδοξίας, άλλα αποτελεί ένα ειδωλολατρικό μίασμα που μολύνει την κοινωνία. Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να βρει σοβαρούς λόγους για να πάρει αποστάσεις από αυτό το ξενόφερτο έθιμο, άλλα ιδιαίτερα ο χριστιανός θα πρέπει να απέχει πλήρως, και κυρίως για πνευματικούς λόγους.
Τo Halloween έχει σχέση με τον αποκρυφισμό;
Σύμφωνα με αναφορές, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 31ης Οκτωβρίου πραγματοποιούνται σατανιστικές τελετές και θυσίες ζώων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Η.Π.Α. οι φιλοζωικές οργανώσεις σταματούν να δίνουν μαύρες γάτες τις παραμονές της γιορτής και κάποιες άλλες όλο τον Οκτώβριο.
Είναι κακό να συμμετέχω στους εορτασμούς του Halloween; Τι κακό υπάρχει σε αυτό;
Συνηθίζεται όταν κάτι μας αρέσει, να προσπαθούμε να το ωραιοποιήσουμε ή να υποβιβάσουμε την αρνητική χροιά που μπορεί να έχει, για να ησυχάσουμε την συνείδησή μας ή για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το Halloween. Οι περισσότεροι θα πουν: «Έλα μωρέ μια γιορτούλα είναι, μια ευκαιρία για να ξεδώσουμε. Γιατί το κάνουμε μεγάλο θέμα? Άλλωστε τι μας ενδιαφέρει τι κρύβεται από πίσω? Μήπως πρόκειται να κάνουμε εμείς αυτά τα πράγματα? Μια στολή φορέσαμε και μια κολοκύθα ζωγραφίσαμε. Που είναι το κακό σε όλα αυτά? Μήπως είστε υπερβολικοί και βλέπετε παντού δράκους ή είστε τελοσπάντων τόσο οπισθοδρομικοί που κάθε τι καινούριο το πετάτε στην πυρά?».
Οι παγίδες του Halloween
Ουσιαστικά μέσω του Halloween, τα παιδιά εξοικειώνονται με την μαγεία και τον κόσμο των πονηρών πνευμάτων, ενώ τους εντυπώνεται πως είναι δυνατόν να έχουν κάποιου είδους «μαγική» επαφή και επικοινωνία με τους νεκρούς. Μικρά παιδιά αποκτούν μια ωραιοποιημένη και παραπλανητική εικόνα για τις μάγισσες, την μαγεία, τα πνεύματα, τα «πλάσματα» του σκότους, και συνδυάζουν τις αποκρυφιστικές πλάνες με το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από αυτό; Ακόμα, το γεγονός ότι το Halloween είναι περισσότερο γιορτή που απευθύνεται στη νεολαία, δίνει πρόσφορο έδαφος σε αποκρυφιστικές θρησκείες να προσηλυτίζουν νεαρά μέλη και να τα εντάσσουν στις τάξεις τους.
Τι θέση παίρνει η Ορθόδοξη Εκκλησία;
Όμως, πιο συνοπτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:
- Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο εξοικείωσης των νέων με τη μαγεία.
- Αποτελεί ακόμη, προθάλαμο για την ένταξη σε οργανώσεις μαγισσών, που κάνουν θραύση σε νεαρές ηλικίες, κυρίως στην Αμερική.
- Έχει παρατηρηθεί ότι εξοικειώνει ανεπαίσθητα αλλά σταθερά και με τον σατανισμό, τα παιδιά του Δημοτικού και μάλιστα από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου (πολλά Δημοτικά και στην Ελλάδα οργανώνουν εκδηλώσεις γι’ αυτή τη μέρα). Στο σατανιστικό ημερολόγιο είναι μία από τις δύο σημαντικότερες γιορτές. Οι νεοειδωλολατρικές οργανώσεις θεωρούν το Χάλλογουιν επίσημη γιορτή και τη συνοδεύουν με ποικίλες τελετές.
- Στις ψυχές των παιδιών και των νέων, γίνεται συχνά σύγχυση όταν ανακατεύονται οι παραδόσεις μας με τα ξενόφερτα ήθη.
- Υπάρχει μια γενικότερη παγκόσμια προσπάθεια ανάδειξης νέων εορτών, παγκόσμιων ημερών, που σταδιακά υποβαθμίζουν τις χριστιανικές γιορτές μας και μπερδεύουν τον νέο κόσμο για το ποια γιορτή είναι σημαντική και ποια όχι. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συγκεκριμένη μέρα.
- Καταλαβαίνουμε ότι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν έχει σχέση με αυτές τις εκδηλώσεις. Εξάλλου, στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες έχουμε την εθνική μας επέτειο και τη γιορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας. Αξίζει να αφήσουμε ξένες συνήθειες και αμφίβολες γιορτές να αντικαταστήσουν τον εορτασμό τους με…. κολοκύθια;