ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, 

πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο 

σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ 

δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί 

σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,

ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν». 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

1. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή πλησιάζουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα, καλό είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης και να κανονίσουμε με τους πνευματικούς να έρθουν για εξομολόγηση.

2. Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο γήπεδο των Μαλαμάτων Δωρίδος στο οποίο παρέστη ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας… Λεπτομέρειες στο παραπάνω λινκ.

Εισαγωγή

Χαιρετώ την όμορφη παρέα του κατηχητικού μας!!!
Τι κάνετε παιδάκια μας καλά;
Πώς πέρασε η εβδομάδα σας;
Σε μία εβδομάδα θα κλείσουν και τα σχολεία! Έρχεται η Πασχαλιά!!!
Πώς πάει η προετοιμασία;;;
Πολύ ωραία! Δόξα τω Θεώ! Αφού αγωνιζόμαστε να προετοιμάσουμε σωστά την ψυχή μας με την νηστεία, την προσευχή και με τις όμορφες ακολουθίες της εκκλησίας μας , έφτασε και η ώρα να ετοιμάσουμε και το σπίτι μας!!! Να βοηθήσουμε και την μαμά στις δουλειές, εεε;
Πάει και το 5ο ποδαράκι της κυράς Σαρακοστής!!!

Η 5η Κυριακή είναι η γιορτή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

 Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα μετάνοιας αλλά και αγάπης του Χριστού για κάθε άνθρωπο. Έζησε μια ζωή μακριά από τον Χριστό, αλλά εκείνος σαν «καλός Ποιμένας» την αναζήτησε και εκείνη τον ακολούθησε και έζησε κοντά Του. Γι’ αυτό να μην ξεχνάμε, πως δεν υπάρχει κακό που δεν συγχωρείται από τον Χριστό μας, αρκεί και εμείς να νιώσουμε την διάθεση να αλλάξουμε τρόπο ζωής μας, και να Του το ζητήσουμε!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση – Η θεραπεία ενός τυφλού

Πάμε να μάθουμε σήμερα ένα θαυμαστό γεγονός του Χριστού μας πριν οδηγηθεί στην Σταύρωσή Του;
Θα γνωρίσουμε την Μεταμόρφωσή Του στο όρος Θαβώρ!!!

Ο Χριστός, παιδιά μου, άρχισε να προετοιμάζει τους μαθητές του για όλα όσα επρόκειτο να του συμβούν, δηλαδή για τη σταύρωση, την τριήμερη ταφή και την ανάσταση. Τους έλεγε επίσης ότι όποιος θέλει να τον ακολουθήσει πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό του, να σηκώσει τον σταυρό του και να βαδίσει στον δικό του δρόμο. Αυτός που νοιάζεται πολύ για τη ζωή του, αυτός θα χάσει την πνευματική, την αληθινή ζωή. Εκείνος που θα χάσει την επίγεια ζωή για χάρη του Χριστού, εκείνος θα κερδίσει την αιώνια, τη μέλλουσα ζωή.

Μια μέρα παίρνει ο Ιησούς τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανεβαίνει μ’ αυτούς στο Θαβώρ, ένα ψηλό βουνό. Κι εκεί, μπροστά στα μάτια τους, μεταμορφώθηκε. Η όψη του έλαμψε σαν ήλιος και τα ρούχα του έγιναν λαμπρά σαν το φως. Και δίπλα του φανερώθηκαν ο Προφήτης Ηλίας κι ο Μωυσής. Οι μαθητές φοβήθηκαν πολύ κι ο Πέτρος ταραγμένος είπε: «Κύριε, να στήσουμε τρεις σκηνές, μια για σένα , μια για τον Μωυσή και μια για τον Ηλία. Είναι καλά να μείνουμε εδώ». Κι ενώ ακόμα μιλούσε, ήρθε ένα φωτεινό σύννεφο και τους σκέπασε. Και μέσα από το σύννεφο ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός. Αυτού τις διδασκαλίες να ακούτε και τις εντολές να τηρείτε». Οι μαθητές έπεσαν στο χώμα και κάλυψαν τα πρόσωπά τους. Κι ύστερα τους άγγιξε ο Ιησούς και τους είπε: «Μη φοβάστε!». Κι όταν σήκωσαν τα μάτια τους δεν είδαν πια κανέναν άλλον, παρά μόνον τον Ιησού.

Καθώς κατέβαιναν από το Θαβώρ, ο Κύριος τους ζήτησε να μην πουν σε κανέναν αυτό που είχαν δει, ώσπου να αναστηθεί από τους νεκρούς ο Υιός του Ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

1. Τραγούδι:

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ”ΘΑΒΩΡ”
Θα ανεβούμε μαζί στο βουνό,
 στο βουνό το ψηλό, το μεγάλο.
Μπρος Εσύ, πίσω εγώ,
 κι αρχινώ της αυγής το τραγούδι να ψάλλω.
 Μπρος Εσύ, πίσω εγώ,
και γοργοί στου Θαβώρ τις κορφές θ’ ανεβούμε,
και μακριά απ’ την πολύβουη γη άλλων κόσμων το φως θα χαρούμε.
 Πόσο λάμπει η θεϊκιά Σου μορφή!
Πως αστράφτει ο λευκός Σου χιτώνας!
Τρείς σκηνές να στηθούν στην κορφή κι ας τις δέρνει ο βοριάς κι ο χειμώνας.
 Μπρος Εσύ, πίσω εγώ,
 και γοργοί στου Θαβώρ τις κορφές θ’ ανεβούμε,
και μακριά απ’ την πολύβουη γη άλλων κόσμων το φως θα χαρούμε.(2 φορές)

2. Ο γρήγορος λαγός

Υλικά: ψεύτικο  αυγό (ίσως από φελιζόλ) ή μπαλάκι, στεφάνι

Περιγραφή: Τοποθετούμε το στεφάνι στη μέση της αυλής/τάξης και μέσα βάζουμε το αυγό και ζητάμε από τα παιδιά να χωριστούν σε δύο ομάδες και να κάτσουν οκλαδόν και εκατέρωθεν του στεφανιού. Ο κατηχητής “βαφτίζει” κάθε παιδί της ομάδας με ένα νούμερο (1,2,3).

Προσοχή: Όσα νούμερα δώσουμε στους παίκτες της μιας ομάδας, τόσα θα δώσουμε και στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Θα έχουμε, δηλαδή, έναν παίκτη με τον αριθμό 1 από την μια ομάδα και έναν άλλον παίκτη με τον ίδιο αριθμό από την αντίπαλη ομάδα.

Ο κατηχητής, λοιπόν, καλεί κάθε φορά τον γρήγορο λαγό φωνάζοντας ένα νούμερο. Το παιδί που έχει αυτό το νούμερο από τη κάθε ομάδα πρέπει να σηκωθεί γρήγορα και να προλάβει να αρπάξει το αυγό.

Κάθε φορά που κάποιος παίκτης προλαβαίνει να αρπάξει το αυγό η ομάδα του κερδίζει ένα πόντο. Ορίστε με τα παιδιά στους πόσους πόντους τελειώνει το παιχνίδι.
Καλή επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Όλα τα παιδιά μαζί με τον κατηχητή, γονατισμέμοι μπροστά από το εικόνισμα του Χρι στού στο ιερό τέμπλο θα εκφωνήσουμε την προσευχή του Αγίου Εφραίμ, λέγοντας στο τέλος όλοι μαζί το “Δι’ εὐχῶν…” 

[Από πριν πρέπει να έχουμε βγάλει φωτοτυπίες την προσευχή για να την μοιράσουμε στα παιδιά].

«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, 

πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο 

σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ 

δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί 

σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,

ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν». 

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.