ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας,
πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο
σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ
δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί
σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
1. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή πλησιάζουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα, καλό είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης και να κανονίσουμε με τους πνευματικούς να έρθουν για εξομολόγηση.
2. Την Κυριακή 4 Μαΐου 2025 και ώρα 3:00 μ.μ., στο Τρίκορφο Δωρίδος θα πραγματοποιηθεί το 5ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών και η γιορτή για τα 10 χρὀνια Νεότητα Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας. Είσοδος Ελεύθερη. Η μετακίνηση των παιδιών και τα έξοδα είναι φροντίδα των ενοριών και κατηχητικών.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: για τα 10 χρόνια Νεότητα Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος & το 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΪΟΥ 2025 – 3:00 μ.μ.
Παρουσίασε κι εσύ το νεανικό έργο της ενορίας σου
- Σας υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στισ 4 Μαΐου 2025 καιώρα 3 μ.μ. όπου θα δοθεί ένα «ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» -ὀπως γίνεται στις εκθέσεις- σε ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ μεγέθους 2μ. Χ 2μ. στο οποίο θα μπορεί να εκθέσει το υλικό του το κάθε κατηχητικό για την περίοδο 2015 – 2025.
- ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ Η ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΥΧΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΑΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΠΤΟΠ.
- Θα θέλαμε να μας αποστείλετε (όσοι δεν στείλατε) στο e-mail: info.grnef@gmail.com ένα ιστορικό του κατηχητικού σας, κάτι σαν γραπτή έκθεση για την δεκαετία 20215-2025 για να το συμπεριλάβουμε στην γιορτή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης
Στάδιο 1ο: «Βιώνοντας»
Χαίρετε! Τι κάνουν τα καλά μας παιδιά; Πώς πέρασε η εβδομάδα μας; Βρισκόμαστε στην 5η Εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή την Παρασκευή όσοι πήγαμε στην εκκλησία συμμετείχαμε στον Ακάθιστο Ύμνο της Παναγίας μας.
Γιατί λέγεται Ακάθιστος; (…) Πολύ σωστά! Λέγεται έτσι γιατί σε όλη τη διάρκεια της ακολουθίας οι πιστοί κάθονταν όρθιοι, εκφράζοντας έτσι την ευλάβειά και την ευχαρίστησή τους προς την Παναγία. Δεν έχει διασωθεί ποιος μπορεί να έγραψε τον Ακάθιστο Ύμνο, υποστηρίζεται όμως από την παράδοσή μας ότι γράφτηκε για να σωθεί ο λαός της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων το 626. Λέγεται ότι ο λαός συγκεντρώθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών και έψαλλε τον Ακάθιστο Ύμνο προς την Παναγία μας και έτσι σώθηκαν από τους κατακτητές.
Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της Σαρακοστής πρέπει να σκεφτούμε, είμαστε έτοιμοι και έτοιμες πνευματικά να ζήσουμε την Εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση του Χριστού μας;
Στάδιο 2ο: «Γνωρίζοντας μέσω της εμπειρίας»
Τι έχει μείνει να κάνουμε ακόμη για να βιώσουμε αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από την καρδιά μας; Νηστέψαμε; Αν δεν τα καταφέραμε ας προσπαθήσουμε από τώρα. Κάναμε κάποια ελεημοσύνη ή κάποια όμορφη πράξη; Αν όχι τώρα είναι η ευκαιρία! Τι άλλο έχει μείνει για πείτε μου…
Υπάρχει ένα μυστήριο που με την χάρη του Θεού θα ετοιμάσει την ψυχή μας για τα Πάθη του Χριστού. Είναι το μυστήριο της εξομολόγησης. Για να ζούμε ως χριστιανοί, οφείλουμε να συμμετέχουμε στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, τα οποία ο ίδιος ο Χριστός μας παρέδωσε, για να τρεφόμαστε πνευματικά και να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς. Έτσι, οφείλουμε να συμμετέχουμε τακτικά και στο μυστήριο της Εξομολόγησης ή της Μετάνοιας.
Στάδιο 3ο: «Εξερευνώντας & αναλύοντας»
Αρχικά, ποιος δημιούργησε το μυστήριο της εξομολόγησης; Όπως είπαμε όλα τα μυστήρια, έτσι και αυτό, το παρέδωσε ο ίδιος ο Χριστός στους μαθητές και Αποστόλους του, λέγοντας τα εξής λόγια: «Ας είστε ειρηνικοί μέσα σας και μεταξύ σας. Όπως με έστειλε ο Πατέρας να φέρω τη σωτηρία στον κόσμο, έτσι την στέλνω και εγώ σε εσάς». Μετά από αυτά τα λόγια φύσηξε στα πρόσωπά τους και τους είπε: «Πάρτε το Άγιο Πνεύμα. Σε όσους ανθρώπους συγχωρείτε τις αμαρτίες, θα είναι συγχωρεμένες και από τον Θεό. Σε όσους δεν τις συγχωρείτε, θα μείνουν ασυγχώρητες για πάντα». Επομένως, το μυστήριο της εξομολόγησης δεν είναι μια παράδοση των ανθρώπων αλλά την έδωσε ο ίδιος ο Χριστός.
Εσείς θεωρείτε απαραίτητη την εξομολόγηση; Στο μυστήριο της εξομολόγησης πάμε για να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, για τα δικά μας λάθη. Και τι σημαίνει να μετανοήσουμε; Να ομολογήσουμε το λάθος που κάναμε στον Θεό, όχι ότι ο ίδιος δεν ξέρει τα λάθη μας, αλλά για να μετανιώσουμε ειλικρινά. Στο μυστήριο της εξομολόγησης γίνονται δυο πράγματα: το πρώτο είναι ότι ομολογούμε τις αμαρτίες μας για να μας συγχωρέσει ο Θεός και το δεύτερο είναι ότι αν όντως θέλουμε, μετανοούμε για τα λάθη μας και προσπαθούμε από εκείνη τη στιγμή να μην τα επαναλάβουμε. Θα με ρωτήσετε βέβαια: Εφόσον βαφτιστήκαμε δεν καθαριστήκαμε από όλες μας τις αμαρτίες; Γιατί να πηγαίνουμε να εξομολογηθούμε; Κατά την ώρα της Βάπτισής μας καθαριστήκαμε από τις αμαρτίες που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά την βάπτιση, ως άνθρωποι κάνουμε συχνά αμαρτίες που άλλες τις καταλαβαίνουμε και άλλες όχι.
Πως προετοιμάζομαι σωστά για την εξομολόγηση; Αρχικά, καλό είναι πριν κάτσουμε να σκεφτούμε τι αμαρτίες έχουμε κάνει, να προσευχηθούμε στον Θεό να μας φωτίσει να θυμηθούμε όλες μας τις αμαρτίες για να τις πούμε στο μυστήριο και να συγχωρεθούν. Στη συνέχεια μπορούμε αν θέλουμε για να μη τις ξεχάσουμε, να γράψουμε τις αμαρτίες μας σε ένα χαρτί. Σημασία έχει να μη φοβόμαστε να ομολογήσουμε και πράγματα για τα οποία ντρεπόμαστε. Νομίζουμε δηλαδή ότι αν τα κρύψουμε από τον ιερέα ότι δεν ντροπιαζόμαστε; Ο ιερέας που μας εξομολογεί είναι και αυτός άνθρωπος και γνωρίζει ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει και τη χειρότερη αμαρτία. Επίσης απαγορεύεται ο ιερέας που εξομολογεί να πει τις αμαρτίες μας σε κάποιον άλλο. Ό,τι λέμε, μένει εκεί στο μυστήριο της εξομολόγησης. Επιπλέον, αν σκεφτούμε ότι ο Θεός γνωρίζει τα πάντα για εμάς, ό,τι έχουμε κάνει και ό,τι έχουμε σκεφτεί, από ποιόν κρυβόμαστε; Επομένως ας μη ντρεπόμαστε να ομολογούμε τα λάθη μας και τις αμαρτίες μας στην εξομολόγηση.
Τι γίνεται στο μυστήριο της εξομολόγησης; Συνήθως το μυστήριο της εξομολόγησης γίνεται στον χώρο της Εκκλησίας αλλά μπορεί να γίνει και σε άλλο χώρο. Απαραίτητο για αυτό το μυστήριο είναι ο ιερέας να φορά πετραχήλι για να μπορέσει να μας διαβάσει τη συγχωρητική ευχή. Καθόμαστε λοιπόν με τον ιερέα, του λέμε όσα έχουμε σκεφτεί ή όσα έχουμε γράψει κάπου και αυτός μας δίνει τις ανάλογες συμβουλές. Αφού πούμε όσα έχουμε να πούμε, γονατίζουμε και ο ιερέας ακουμπά πάνω στο κεφάλι μας το πετραχήλι και μας διαβάζει τη συγχωρητική ευχή.
Τι γίνεται μετά την εξομολόγηση; Όσο πιο αγνά και ταπεινά πηγαίνει κάποιος στο μυστήριο της εξομολόγησης, τόσο πιο καθαρός και ελαφρύς θα νιώσει μετά τη συγχωρητική ευχή. Πολλοί άνθρωποι μετά την εξομολόγηση νιώθουν ότι πετάνε, ότι έχει φύγει ένα βάρος από πάνω τους, νιώθουν σαν να έχουν τεράστια αγάπη μέσα τους την οποία θέλουν να προσφέρουν στους ανθρώπους γύρω τους. Αυτά τα συναισθήματα είναι η χάρη του Αγίου Πνεύματος, το οποίο μετά τη συγχώρεση των αμαρτιών μας από τον Θεό, πλημμυρίζει την ψυχή μας και το σώμα μας. Άλλοι άνθρωποι το νιώθουν για μέρες και άλλοι για ώρες ή και για λεπτά. Να θυμάστε: όσο πιο ειλικρινά πηγαίνουμε να εξομολογηθούμε, μετανοώντας για τα αμαρτήματά μας, τόσο περισσότερο θα λάβουμε και εμείς τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
4ο: «Εφαρμόζοντας & αξιολογώντας»
Για θυμείστε μου…
1. Ποιος δημιούργησε το μυστήριο της εξομολόγησης;
2. Γιατί πηγαίνουμε στο μυστήριο της εξομολόγησης;
3. Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης;
Ωραία τα είπαμε για το μυστήριο της εξομολόγησης… Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο ιερέας δεν είναι ο δάσκαλος που θα ακούσει τις αμαρτίες μας και θα μας βαθμολογήσει κατά πόσο είμαστε καλοί από το 1 μέχρι το 10. Είναι και αυτός ένας άνθρωπος που έχει περάσει από την ηλικία μας και γνωρίζει τις αδυναμίες και τα λάθη που μπορεί να κάνει ο καθένας μας σε αυτή την ηλικία. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να πάμε να εξομολογηθούμε στον ίδιο ιερέα που εξομολογούνται οι γονείς μας, αν νιώθουμε άβολα. Μπορούμε να επιλέξουμε εμείς έναν ιερέα στον οποίο η καρδιά μας να νιώθει ότι θέλει να εξομολογηθεί τα πάντα, που να αισθανόμαστε πιο άνετα μαζί του.
Για να ολοκληρωθεί λοιπόν η συμφιλίωση μας με τον Θεό, μετά την εξομολόγηση είναι απαραίτητη η ένωση μας με τον Θεό μέσω της Θείας Κοινωνίας, κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Αν λοιπόν ο πνευματικός μας, μας δώσει την ευλογία να κοινωνάμε, ας προσπαθήσουμε να βλέπουμε την κάθε Θεία Κοινωνία σαν ένα σημαντικό και μοναδικό γεγονός για το οποίο δεν είμαστε άξιοι, αλλά το βιώνουμε λόγω της άπειρης αγάπης του Θεού. Ας δούμε τη Θεία Κοινωνία όχι απλά ως «φάρμακο» για την υγεία της ψυχής και του σώματος αλλά ως κάτι πολύ πιο σημαντικό, ως την απόλυτη ένωση με τον Πατέρα μας.
Συμπέρασμα:
«Αν τους συγχωρείτε εσείς, τους συγχωρώ και εγώ», είπε ο Χριστός στους Αποστόλους και μαθητές Του. Ακόμη και αν κάνουμε τη μεγαλύτερη αμαρτία, αν την ομολογήσουμε και μετανοήσουμε ειλικρινά ο Θεός θα μας συγχωρέσει και θα μας δεχτεί πάλι πίσω, όπως ο πατέρας με τον άσωτο υιό του.
4. Δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, βίντεο προβολή…
1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Παιχνίδια (Από Συναθλούντες)
- Πιες αν μπορείς!
Υλικά: ποτήρια και καλαμάκια (όσα τα παιδιά του κατηχητικού), καρφίτσα
Εκτέλεση: Το παιχνίδι απαιτεί μια σχετική προετοιμασία: Παίρνουμε όλα τα καλαμάκια που θα χρησιμοποιηθούν και τα γεμίζουμε τρύπες (με καρφί ή οδοντογλυφίδα ή καρφίτσα κλπ). Τοποθετούμε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό μπροστά από κάθε διαγωνιζόμενο. Στόχος είναι να πιουν το νερό με το τρύπιο καλαμάκι. Όποιος τελειώσει πρώτος είναι ο νικητής. - Ο δρόμος των 2
Υλικά: αντοχή για τρέξιμο!
Εκτέλεση: Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες, έτσι ώστε κάθε ομάδα να έχει τον ίδιο αριθμός παιδιών και τουλάχιστον 7 παιδιά η καθεμία. Χαράζουμε μια γραμμή εκκίνησης και μια γραμμή τερματισμού με απόσταση τουλάχιστον 15-20 μέτρων. Οι ομάδες τοποθετούνται πίσω από την γραμμή εκκίνησης σε φάλαγγα (το ένα πίσω από το άλλο τα παιδιά). Ο πρώτος από κάθε ομάδα φεύγει και πάει πίσω από την γραμμή τερματισμού απέναντι από την ομάδα του. Και το παιχνίδι ξεκινά! Τα παιδιά που είναι στην γραμμή τερματισμού (πρώτοι παίκτες) τρέχουν στην ομάδα τους, πιάνουν τον δεύτερο παίκτη και τρέχουν χέρι-χέρι μέχρι τον τερματισμό. Εκεί, οι πρώτοι κάθονται, ενώ οι δεύτεροι πηγαίνουν πίσω και φέρνουν τον τρίτο. Και συνεχίζει έτσι μέχρι το τέλος. Νικήτρια είναι η ομάδα που τελειώσει πρώτη!
ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:
Όλα τα παιδιά μαζί με τον κατηχητή, γονατισμέμοι μπροστά από το εικόνισμα του Χριστού στο ιερό τέμπλο θα εκφωνήσουμε την προσευχή του Αγίου Εφραίμ, λέγοντας στο τέλος όλοι μαζί το “Δι’ εὐχῶν…”
«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας,
πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο
σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ
δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί
σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».
Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς.