ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας,
πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο
σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ
δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί
σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».
10 χρόνια Νεότητα Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος
Σεβαστοί πατέρες ευλογείτε και αγαπητοί αδελφοί κατηχητές χαίρετε. Παρακαλούμε, όσοι δεν μας έχετε στείλει ακόμα τα παρακάτω να μας τα αποστείλετε στο e-mail: info.grnef@gmail.com
1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Να γράψετε ένα μικρό ιστορικό σαν έκθεση που αφορά την πορεία του κατηχητικού από την έναρξη των κατηχητικών επί Θεοκτίστου από τον Οκτ. 2015 έως σήμερα 2025. Π.χ.: Το κατηχητικό μας ανήκει στην ενορία τάδε…………. που βρίσκεται στ………… και έχει τάδε κατοίκους….. Ξεκινήσαμε τον Οκτ. του 2015 με πολλές δυσκολἰες και χωρίς να υπάρχει κάτι ανάλογο πριν. Αρχικά ήρθαν ………..λίγα παιδιά (π.χ. 10), αλλά σήμερα έχουν γίνει 20, 30 κλπ. και κάποιες άλλες πληροφορίες που να βοηθούν κάποιον να καταλάβει τι πνευματική εργασία έχει γίνει στο κατηχητικό.
2. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μια ή περισσότερες φωτογραφίες ολόκληρης της ομάδας του κατηχητικού σας μαζί με εσάς και τους βοηθούς σας.
Αναμένοντας την απάντησή σας
π. Αυγουστίνος
[Επειδή το θέμα αυτό είναι το ίδιο και για τις 3 βαθμίδες παρακαλούμε να το προσαρμόσετε στις ανάλογες βαθμίδες]
ΘΕΜΑ: Τιμή στον Ήρωα Αθανάσιο Διάκο
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:
«Ελευθερία ή Θάνατος !! Αυτές οι δύο λέξεις, αδέλφια μου, πάνε αγκαλιασμένες. Πολλές φορές η λευτεριά σε αυτούς που την ποθούν και την αναζητάνε φέρνει τον θάνατο, γι’ αυτό έχετε κατά νου, πως χωρίς θύματα της λευτεριάς το δένδρο δεν ρίχνει ρίζες, δεν στεριώνει. Σ ’αυτόν τον αγώνα πολλοί θα χαθούν και δεν θα χαρούν την ομορφιά της λευτεριάς. Σε όλους αυτούς όμως, το Γένος μας για πάντα θα το χρωστάει, που του χάρισαν την Ανάσταση και για ήρωες θα τους μνημονεύει».
.
Εκεί πλάι του στο γιοφύρι της Αλαμάνας ήταν όλα τα παλικάρια του, ήταν ο αδελφός του Μήτρος, αλλά και ο αγαπημένος του φίλος ιερομόναχος Ιερόθεος. Μάλιστα λίγη ώρα πριν την μάχη, παρουσιάστηκε ο Ηγούμενος Νεόφυτος της Ιεράς Μονής Δαμάστας για να πολεμήσει πλάι τους.
Οι Τούρκοι χωρίζουν τον στρατό τους σε τρία. Με σφοδρότητα επιτίθενται στα περάσματα. Η ηρωική αντίσταση των παλικαριών του Δυοβουνιώτη και του Πανουργιά κάμπτεται. Στην Αλαμάνα ο Διάκος συνεχίζει να μάχεται σκληρά. Με έναν επικό ηρωισμό. Βλέπει να πέφτουν οι γύρω του ο ένας μετά τον άλλο. Ο Μήτρος σωριάζεται νεκρός από ένα βόλι στο κεφάλι. Την επόμενη στιγμή ένα εχθρικό βόλι βρίσκει τον Διάκο στον ώμο τραυματίζοντάς τον. Κοιτάει γύρω του, όλοι νεκροί.
«Ωρέ Διάκο, άλλαξε την πίστη σου και έλα να τουρκέψεις, στρατηγό θα σε κάνω, τιμές πολλές θα έχεις και δεν θα χάσεις τη ζωή σου. Δεν λυπάσαι την ομορφιά σου και τη λεβεντιά σου;»
.
Του απαντά με υπερηφάνεια ο Διάκος: «Στο Θεό θα παραδώσω ό,τι μου ‘δωσε».
«Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω»*
.
* Γραικός < (κληρονομημένο) αρχαία ελληνική Γραικός· η ονομασία του αρχαίου φύλου των Γραικών πέρασε στη λατινική γλώσσα (Graecus) και από αυτήν στην ελληνιστική ως αντιδάνειο (χρησιμοποιήθηκε έως και την Τουρκοκρατία), αλλά και στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, επικράτησε ο όρος Έλληνες.
Η χώρα μας λέγεται Ελλάδα, Hellas όπως είναι το επίσημο διεθνές της όνομα και εμείς αποκαλούμαστε Έλληνες. Έλα όμως που οι ξένοι μας αποκαλούν Γραικούς (Greece, Griechenland), ενώ οι ανατολικοί γείτονές μας ως Ίωνες ( Γιουνάν οι Τούρκοι, Ιωνάν οι ραββίνοι). Γιατί λοιπόν εμείς σήμερα θεωρούμε πως το όνομα «Γραικός» είναι περιφρονητικό ή σκωπτικό; Από άγνοια φαντάζομαι. Γιατί το όνομα «Γραικός», όπως και το όνομα «Ρωμιός», το χρησιμοποιούσαμε πάνω από 13 αιώνες και είναι αρχαιότερο της λέξης «Έλληνας»!
Είναι η κλασική απάντηση των ηρώων και των νεομαρτύρων της Τουρκοκρατίας, που μας δείχνει ότι ταυτίζουν μέσα στην καρδιά τους την ορθόδοξη πίστη με την εθνική τους συνείδηση! Ο Κιοσέ σταματάει τις ερωτήσεις, θύμωσε, δεν θέλει άλλες κουβέντες με τον αιχμάλωτο. Καρδιά πέτρα είχε ο Μεχμέτ, δεν το λυπήθηκε το παλικάρι· διάλεξε τον χειρότερο τρόπο εκτέλεσης, τον πιο απάνθρωπο, το παλούκωμα. Αρχικά δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον ζόρικο αιχμάλωτο, άλλα τον είχαν κουρδίσει και οι Τούρκοι από τη Λαμία. Η εκτέλεσή του έγινε την άλλη μέρα το πρωί, στην καρδιά της πόλης, μέσα στο Ζητούνι, στη σημερινή Λαμία.
Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν όμορφος, νέος, δυνατός, ένα πραγματικό παλικάρι. Όταν οι ο Ομέρ Βρυώνης τον συνέλαβε, θαύμασε τη λεβεντιά του και θέλησε να τον σώσει. Το μόνο που είχε να κάνει ο Διάκος ήταν να τουρκέψει, δηλαδή να αρνηθεί τον Χριστό και να ασπαστεί την ισλαμική θρησκεία. Ο Διάκος, χωρίς να το σκεφτεί ούτε στιγμή, αρνήθηκε την πρόταση του πονηρού πασά και πέθανε μαρτυρικά για χάρη του Χριστού. Ήταν ένας πραγματικός ήρωας και μάρτυρας.
Ο Αθανάσιος Διάκος είχε από μικρός διδαχτεί ότι πιο σημαντική από τη επίγεια ζωή είναι η αιώνια ζωή, η ζωή κοντά στον Χριστό. Το βασανιστήριο του ήταν φρικτό και η πρόταση του Ομέρ Βρυώνη δελεαστική, αλλά για τίποτε στον κόσμο δε θα αρνούνταν τον Αληθινό Θεό, τον Σωτήρα του Κόσμου, Ιησού Χριστό.
Εμείς;;; Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για την Πίστη μας; Είμαστε έτοιμοι να ομολογήσουμε τον μόνο Αληθινό Θεό; Είναι ο Χριστός ό,τι πιο σημαντικό στην ζωή μας; Πάνω απ’ όλα ο Χριστός!
Είναι πολύ σημαντικό να τιμούμε τους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους κι έδωσαν τη ζωή τους για την Πίστη και την Ελευθερία της πατρίδας μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους έχουμε ξεχάσει.
Πώς μπορώ να τους τιμήσω; Αρχικά τιμώ την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου (βγάζω την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι, εκκλησιάζομαι, συμμετέχω σε σχετικές εκδηλώσεις που γίνονται…).
Δεν είναι αγγαρεία, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής. Μαθαίνω τον βίο τους, μιμούμαι τις αρετές και την φιλοπατρία τους, κρατάω το παράδειγμά τους στην καρδιά μου, τους βάζω στην προσευχή μου:
Κύριε, ανάπαυσε τις ψυχές των ηρωικών προγόνων μας!
Ζήτω η Ελληνική Επανάσταση! Ζήτω το 1821!
Αθανάσιος Διάκος, ο Λεωνίδας του 1821 (βίντεο)
4. Δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, βίντεο προβολή…
1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
2, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:
Όλα τα παιδιά μαζί με τον κατηχητή, γονατισμέμοι μπροστά από το εικόνισμα του Χριστού στο ιερό τέμπλο θα εκφωνήσουμε την προσευχή του Αγίου Εφραίμ, λέγοντας στο τέλος όλοι μαζί το “Δι’ εὐχῶν…”
«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας,
πνεῦμα φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δέ σωφρο
σύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ
δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταί
σματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».
Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς.