ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο 7ο Τουρνουά ποδοσφαίρου 2023-24

Στο ανακαινισμένο Δημοτικό γήπεδο Προοδευτικής Άμφισσας του Δήμου Δελφών, με την παρουσία και την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Θεοκτίστου, πραγματοποιήθηκε το 7ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 2023-’24, εκ μέρους του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μ. Φωκίδος.

Το Πρωτάθλημα πήρε η ομάδα του Γαλαξιδίου μετά από πολλών αγώνων και κόπων και σήκωσε το κύπελλο της νίκης. Κυριολεκτικά το πήρε στο παρά ένα, μέσα από την άξια ομάδα της Ερατεινής, αφού το τελευταίο πέναλτυ στον τελικό αγώνα της έδωσε το προβάδισμα! Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην ομάδα του Γαλαξιδίου και ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά της ομάδας…

Περισσότερα στο άρθρο: https://neotitafokidas.gr/o-sev-poimenarchis-mas-sto-7o-tournoua-podosfairou-2023-24/

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Παρακαλούμε πολύ τους αδελφούς κατηχητές και κατηχήτριες ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από τους ναούς τους.

Στην φωτογραφία να φαίνονται το δυνατόν καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και των κατηχητών/τριών καθώς και των βοηθών τους. Παρακαλούμε να γράψετε τα ονόματα των κατηχητών και των βοηθών τους.

Παρακαλούμε εάν έχετε 2 ή 3 κατηχητικές ομάδες (π.χ. μια ομάδα Δημοτικού και μια ομάδα Γυμν.-Λυκ.) να στείλετε αντίστοιχα δύο φωτογραφίες, μία για κάθε κατηχητικό μαζί με βοηθούς και κατηχητές.

Να τα στείλετε στο e-mail του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας: info.grnef@gmail.com. Ευχαριστούμε πολύ.

Παράδειγμα:

  1. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Δημοτικού στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Γρηγόριος Σαμάς, Βοηθός: πρεσβυτέρα Ιωάννα Φωτοπούλου.
  2. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου  στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Αυγουστίνος Σύρρος  Βοηθός: π. Γρηγόριος Σαμάς.

Εισαγωγή

Χαιρετώ τα καλά μας παιδάκια!!!
Πώς πέρασε η εβδομάδα σας;
Τελειώνει και ο Κουτσοφλέβαρος!!!
Την Κυριακή που μας έρχεται θα ανοίξει το Τριώδιο. Να γνωρίζετε  παιδιά μου πως  το Τριώδιο είναι ένα βιβλίο της εκκλησίας μας με όμορφους ύμνους και που μας βοηθάει να προετοιμάσουμε την ψυχή μας για τον ερχομό της Αναστάσεως του Χριστού μας! Το βιβλίο παραμένει ανοιχτό όλες τις Απόκριες, την περίοδο της κυράς -Σαρακοστής, δηλαδή την περίοδο της νηστείας, την Μ. Εβδομάδα και κλείνει το βράδυ του Μ. Σαββάτου. (Το βιβλίο αυτό μπορούμε να το δείξουμε στα παιδιά και όσα ξέρουν γράμματα να  διαβάσουν τον τίτλο δυνατά!)
Έρχονται λοιπόν πολύ ωραίες μέρες και γιορτές!!! Ευτυχία για τα παιδάκια και τους μεγάλους!!!
Αλήθεια για να ρωτήσω… Πότε λέτε πως κάποιος είναι ευτυχισμένος;;;
-Μμμ..
– Όταν κερδίζει στα παιχνίδια!!!, – Όταν έχει πολλά λεφτά για να ψωνίσει ότι του αρέσει!,  – Όταν είναι μεγάλος και δεν πάει σχολείο!!!,  – Όταν μπορεί να ταξιδεύσει σε όλο τον κόσμο!!!, – Όταν είναι καλά και όχι άρρωστος!!!, Πολύ ωραία! Όλα αυτά τα πιστεύουμε εμείς οι άνθρωποι!
Πάμε τώρα να δούμε και τι μας λέει ο Χριστός μας! Αλήθεια ποιος είναι ο πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος;;;
Ας ανοίξουμε την Αγία μας Γραφή…

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Τι είπαμε στο προηγούμενο μάθημα: Πόσοι ήταν οι μαθητές του; Πάμε να τους πούμε και να τους μετρήσουμε;;;
Τα ονόματα των μαθητών του ήταν:
 1. Ανδρέας (ο πρωτόκλητος)
 2. Πέτρος
 3. Ιάκωβος
 4. Ιωάννης
 5. Φίλιππος
 6. Ναθαναήλ (Βαρθολομαίος)
 7. Θωμάς
 8. Ματθαίος
 9. Ιάκωβος
 10. Σίμωνας (ο Ζηλωτής)
 11. Θαδδαίος
 12. Ιούδας (ο Ισκαριώτης)- Δύο μαθητές είχαν το ίδιο όνομα. Ποιοι είναι αυτοί;

Οι Μακαρισμοί

Πλήθος ανθρώπων ακολουθούσαν τον Κύριο για ν’ ακούσουν τα λόγια του, αλλά κι επειδή έλπιζαν σε κάποια θεραπεία. Για να τον ακούσουν καλύτερα, ο Ιησούς ανέβηκε σ’ ένα ύψωμα και δίδασκε από εκεί (Επί του όρους ομιλία). Τους έλεγε:

«Μακάριοι (ευτυχισμένοι) είναι όσοι έχουν ταπεινό φρόνημα και μικρή ιδέα για τον εαυτό τους, γιατί σ’ αυτούς ανήκει η Βασιλεία των Ουρανών.

Μακάριοι είναι εκείνοι που τώρα λυπούνται και πενθούν για τις αμαρτίες τους, γιατί αυτοί θα παρηγορηθούν από τον Θεό.

Μακάριοι είναι όσοι είναι πράοι και συγκρατούν την οργή τους, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

Μακάριοι είναι όσοι πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη, γιατί θα χορτάσουν όταν έρθει η βασιλεία του Θεού.

Μακάριοι είναι αυτοί που ελεούν τους συνανθρώπους τους, γιατί κι αυτοί θα ελεηθούν από τον Θεό.

Μακάριοι είναι αυτοί που έχουν καθαρή καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν τον Θεό.

Μακάριοι είναι όσοι αγαπούν και εργάζονται για την ειρήνη, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού.

Μακάριοι είναι όσοι έχουν καταδιωχθεί για χάρη της δικαιοσύνης, γιατί δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι κι ευτυχισμένοι να αισθάνεστε όταν σας κακολογούν και σας καταδιώκουν και λένε εναντίον σας κάθε ψεύτικη κατηγορία για χάρη μου. Να χαίρεστε και να αγάλλεστε γιατί θα έχετε μεγάλη ανταμοιβή».
.
Τι όμορφα τα λόγια του Χριστού μας!!! Αυτά πρέπει να έχουμε από εδώ και πέρα στην καρδιά μας, μικροί και μεγάλοι, ώστε να γίνουμε αληθινά ευτυχισμένοι σε αυτή μα και στην αιώνια ζωή!!!

ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

1. Σπασμένο Τηλέφωνο: 
    Τα παιδάκια κάθονται στη σειρά και ο πρώτος λέει στο αυτί του άλλου μια λέξη. Με τη σειρά του ψιθυρίζει στο άλλο παιδάκι και ούτω καθεξής. Αν ο τελευταίος βρει τη σωστή λέξη νικάει και πηγαίνει στην αρχή της σειράς. Η πλάκα του παιχνιδιού αυτού είναι ότι συχνά τα παιδιά λένε τη λέξη χαμηλόφωνα ή πολύ γρήγορα ή την ξεχνάνε και στο τέλος η λέξη που προκύπτει είναι πολύ αστεία

2. Χρώμα της Μέλισσας:
Ένα παιδί κάνει το ρόλο της «μέλισσας» και οι υπόλοιποι  είναι γύρω της. Όταν λέει «το χρώμα της μέλισσας είναι τάδε», όλοι τρέχουν να πιάσουν οποιοδήποτε αντικείμενο έχει το συγκεκριμένο χρώμα. Αλλά δεν περιορίζονται μόνο στα αντικείμενα, αφού μπορούν να πιάσουν ακόμη και ρούχα, κάλτσες, παπούτσια κ.α. Όποιος ακουμπήσει το χρώμα είναι προστατευμένος. Αν δεν προλάβει να το ακουμπήσει και η «μέλισσα» πιάσει το παιδί, τότε εκείνο γίνεται απευθείας μέλισσα!!!
Καλή Επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.