ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

1. Παρακαλούμε πολύ τους αδελφούς κατηχητές και κατηχήτριες (ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ) να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από τους ναούς τους.

Στην φωτογραφία να φαίνονται το δυνατόν καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και των κατηχητών/τριών καθώς και των βοηθών τους. Παρακαλούμε να γράψετε τα ονόματα των κατηχητών και των βοηθών τους.

Παρακαλούμε εάν έχετε 2 ή 3 κατηχητικές ομάδες (π.χ. μια ομάδα Δημοτικού και μια ομάδα Γυμν.-Λυκ.) να στείλετε αντίστοιχα δύο φωτογραφίες, μία για κάθε κατηχητικό μαζί με βοηθούς και κατηχητές.

Να τα στείλετε στο e-mail του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας: info.grnef@gmail.com. Ευχαριστούμε πολύ. 

Παράδειγμα:

      1. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Δημοτικού στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Γρηγόριος Σαμάς, Βοηθός: πρεσβυτέρα Ιωάννα Φωτοπούλου.
      2. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου  στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Αυγουστίνος Σύρρος  Βοηθός: π. Γρηγόριος Σαμάς.

  1. Την Κυριακή 18  Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Τελική φάση του 7ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο Δημοτικό γήπεδο Προοδευτικής Άμφισσας μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων που αφορά παιδιά 12 έως 18 ετών (ΣΤ´Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου), που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος. Είναι κρίσιμοι οι αγώνες, καθότι αυτή τη φορά ο νικητής θα σηκώσει το κύπελλο της νίκης.
  2. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί το Πρώτο Πρωτάθλημα Μπάσκετ μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αρχικά πριν ξεκινήσουμε το θέμα μας ας κάνουμε λίγα νέα Ελληνικά για να δούμε τι σημαίνει η λέξη αισχρολογία, βωμολοχία ή κοινώς βρισιά.

Αισχρολογία = λέξεις, φράσεις, οι οποίες προσβάλλουν τον ομιλητή

Βωμολοχία = χυδαιολογία, προστυχιά, απρεπές αστείο, η χρήση άσεμνων ή υβριστικών λέξεων και φράσεων

Βρισιά = η προσβλητική ή απρεπής λέξη ή η φράση εναντίον κάποιου, η βλαστήμια

Μωρολογία (λόγια λέξη) = ανοησία, ανόητες φλυαρίες

ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η βλασφημία και η βωμολοχία έχουν γίνει καθημερινά παραδείγματα. Είναι πολύ δημοφιλής και συνήθης πρακτική, όχι μόνο για τους νέους ανθρώπους αλλά και για τους μεγαλύτερους. Αν καθίσεις να παρακολουθήσεις συζητήσεις μεταξύ της νεολαίας, οι 5 στις 10 λέξεις είναι βρισιές. Μάλλον γιατί υπάρχει η πεποίθηση πως τίποτα το κακό δεν υπάρχει σε αυτό… Αλλά ακόμα χειρότερα γιατί οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι πιστεύουν πως έτσι θα γίνουν αποδεκτοί από το σύνολο και θα είναι περισσότερο μέσα στο πνεύμα της εποχής τους!

Όμως τι αναφέρει η Αγία Γραφή για αυτό το θέμα;

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ:

  • “Μην προφέρεις το όνομα του Κυρίου του Θεού σου μάταια, χωρίς λόγο σημαντικό· επειδή, δεν θα αθωώσει ο Κύριος εκείνον που παίρνει μάταια το όνομά του.” (Έξοδος 20:7)
  • “Αυτός που φυλάττει το στόμα του, προφυλλάσει τη ζωή του· ενώ αυτός που ανοίγει τα χείλη του με προπέτεια, θα χαθεί.” (Παροιμίες 13:3)

ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ:

  • Ακόμη δε δεν πρέπει ούτε και να αναφέρεται μεταξύ σας: “Ούτε και αισχρότητα και μωρολογία ή χυδαιολογία, που είναι απρεπή· αλλά, μάλλον ευχαριστία.” (Προς Εφεσίους 5:4)
  • “Τώρα, όμως, απορρίψετε κι εσείς από το στόμα σας όλα αυτά: Οργή, θυμό, κακία, βλασφημία, αισχρολογία.” (Προς Κολοσσαείς 3:8)
  • “Ο λόγος σας ας είναι πάντοτε με χάρη, αρτυμένος με αλάτι, για να ξέρετε πως πρέπει να απαντάτε προς κάθε έναν ξεχωριστά.” (Προς Κολοσσαείς 4:6)
  • “Κανένας ας μην καταφρονεί τη νεότητά σου, αλλά γίνε τύπος των πιστών σε λόγο, σε συναναστροφή, σε αγάπη, σε πνεύμα, σε πίστη, σε αγνότητα.” (Προς Τιμόθεον Α΄ 4:12)

Αυτά λέει η Αγία Γραφή αγαπητοί μου φίλοι.

– “Έλα μωρέ αφού έτσι κάνουν όλοι»! Που είναι το κακό?” Θα πει κάποιος.

Δυστυχώς αυτή η αντίληψη είναι πλέον κυρίαρχη και κανένας δεν αντιλαμβάνεται ότι «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει»! Το ότι το κάνουν όλοι δεν είναι δικαιολογία για να το κάνουμε κ εμείς! Δεν μας αφαιρεί την ευθύνη ούτε μπορούμε να υποστηρίζουμε την οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά επειδή ένα σύνολο ανθρώπων το κάνει.

Ο λόγος όμως έχει βαρύτητα, έχει δύναμη. Μέσω αυτού επικοινωνούν οι άνθρωποι και καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Πόσες φορές μια απλή βρισιά έχει οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες? Οι περισσότερες δολοφονίες έχουν ξεκινήσει από απλές βρισιές… Από μια κουβέντα που δεν ήταν όπως έπρεπε.

Η ευγένεια και η γλυκύτητα από την άλλη πλευρά, πόσες και πόσες φορές δεν έχει αναστρέψει κάτι που πάει να γίνει καταστροφικό? Μερικές φορές οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μας έχουν τέτοια δύναμη που παρομοιάζονται με σφαίρες… Γιατί πληγώνουν, τρομοκρατούν, προσβάλλουν, υποτιμούν και καταστρέφουν… Δεν παίζει ρόλο το τι θα πεις, αλλά πώς θα το πεις!

– Οι Χριστιανοί, ειδικά, πρέπει να προσέχουν περισσότερο από τους υπολοίπους

Οι χριστιανοί και όσα παιδιά πιστεύουν στον Θεό πρέπει να αισθάνονται αυτή την υποχρέωση γιατί καλούνται να είναι το φως μέσα σε έναν σκοτεινό κόσμο. Να γίνουν το παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Δεν είμαστε χριστιανοί μόνο στο όνομα. Η ιδιότητά μας αυτή έχει κάποιες ευθύνες, κάποιες υποχρεώσεις. Αλλιώς οδηγούμε τον άλλον που μας ακούει στην αμφισβήτηση του ίδιου του Χριστού! Μέσα από τα καλά έργα και λόγια των χριστιανών δοξάζεται ο Κύριος.

Ο Χριστός μάλιστα έδωσε κι άλλη αιτία ελέγχου των λόγων όταν είπε:

«Σας λέγω δε και τούτο· ότι δια κάθε περιττό και μάταιο λόγο, τον οποίο θα πουν οι άνθρωποι, θα λογοδοτήσουν κατά την ημέραν της κρίσεως στο Θεό. Διότι από τα λόγια σου θα δικαιωθείς και από τα λόγια σου θα καταδικασθείς”. (Ματθ. 12:36, 37) Επομένως, για να διεκδικήσει κάποιος μια θέση εύνοιας ενώπιον του Θεού, πρέπει να φυλάγεται από βλασφημίες, ρυπαρούς αστεϊσμούς και βωμολοχίες.

Ο Απόστολος Παύλος τόνισε επίσης αυτό το θέμα και έδωσε μια συμβουλή που στους καιρούς μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: “Κανένας λόγος να μην βγαίνει από το στόμα σας, παρά μόνον αυτό ο λόγος που είναι καλός για να οικοδομήσει τους αδελφούς σας. Κάθε πικρή κουβέντα και θυμός και οργή και φωνή και βλαστήμια και κάθε κακία να αφαιρεθεί από εσάς… Η πορνεία, η ακαθαρσία, ή πλεονεξία, να μην υπάρχει μεταξύ σας ούτε σαν όνομα όπως πρέπει να συμπεριφέρονται οι άγιοι· ούτε αισχρές κουβέντες να εκστομίζετε, ούτε χυδαιολογία ή προστυχιά, ούτε να φλυαρείτε με ανόητες κουβέντες, τα οποία δεν ταιριάζουν σε χριστιανούς· αλλά πιο πολύ πρέπει να ακούγεται μεταξύ σας προσευχή ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τον Θεό.

Διότι πρέπει να γνωρίζετε καλά και να έχετε στον νου σας τούτο· ότι κάθε πόρνος η ακάθαρτος η πλεονέκτης, ο οποίος πλεονέκτης με το να λατρεύη τα υλικά αγαθά είναι ειδωλολάτρης, δεν έχει κανένα απολύτως μερίδιον κληρονομίας εις την βασιλείαν του Χριστού και του Θεού. Μη γίνεσθε λοιπόν συμμέτοχοι αυτών. Διότι κάποτε ήσασταν στο πνευματικό σκοτάδι, τώρα όμως είστε λουσμένοι στο φως του Κυρίου· περιπατείτε ως παιδιά φωτός.» (Εφεσ. 4:29-5:8)

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αισχρολογία είναι διαδεδομένη. Μάλιστα, μερικοί νεαροί θα έλεγαν ότι, αν για κάθε χυδαία λέξη που άκουγαν στο σχολείο έπαιρναν ένα ευρώ, δεν θα χρειαζόταν ποτέ να εργαστούν και οι γονείς τους θα μπορούσαν να σταματήσουν να δουλεύουν. «Στις καθημερινές τους συνομιλίες», λέει η 15χρονη Ιωάννα, «οι συμμαθητές μου χρησιμοποιούν αρκετές βρισιές σε κάθε πρόταση. Όταν ακούς τέτοια λόγια όλη μέρα, είναι δύσκολο να μην κάνεις ό,τι κάνουν οι πολλοί».

Μήπως και εσύ, όπως η Ιωάννα, περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που βρίζουν; Μήπως έχεις αποκτήσει και εσύ αυτή τη συνήθεια; Αν ναι, στάσου μια στιγμή και σκέψου τι ακριβώς σε ωθεί να βρίζεις. Από τη στιγμή που θα το εντοπίσεις, θα είναι ευκολότερο να κόψεις αυτή τη συνήθεια.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να σταματήσει κάποιος τις βωμολοχίες ή να μην παρασύρεται από ανθρώπους που το κάνουν δεν είναι εύκολο. Θέλει αγώνα, όπως αγώνα θέλει και η κάθε αρετή. Το να πούμε σταμάτα να το κάνεις είναι το πιο εύκολο. Πώς θα το καταφέρει όμως κάποιος? Δεν αρκεί να πούμε τι να μην κάνεις αλλά τι να κάνεις… Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο κάθε χριστιανός είναι η προφύλαξη! Του νου και της διάνοιάς του. Όταν φροντίζεις τους λογισμούς σου, τότε σιγά σιγά θα έρθει και η φροντίδα των λόγων σου.

Αυτά που έχουμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας βγάζουμε από το στόμα μας! Θέλει εκπαίδευση καθημερινή και αποφυγή όσων μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση. Ανθρώπων και καταστάσεων. Σίγουρα κανένας δεν θέλει να μην κάνει παρέα με τους φίλους του, αλλά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Σκέψου: Θέλει ο Θεός να βρίζω να βωμολοχώ, να μιλάω με άσχημες εκφράσεις και  λέξεις; -Φυσικά και όχι! Άρα μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να βρίζεις;


Προσπάθησε να περιορίσεις όλα τα άσχημα που βλέπεις, που διαβάζεις, που ακούς. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου. Όπως τον εκπαίδευσες να βρίζει-γιατί αυτό δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη- εκπαίδευσε τον να μην βρίζει. Ξεκίνα εσύ και θα βοηθήσει και ο Κύριος για να το επιτύχεις!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:

Λεπτομέρειες για τον Ετήσιο Διαγωνισμό “25 Challenges”, διαβάστε στο παρακάτω λινκ:

    • Challenge #14
    • ΤΙΤΛΟΣ: Τρεχάτε ποδαράκια μου
    • Υλικά: ——-
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Καλούνται 3 ζευγάρια παιδιών (άρα 6 διαφορετικά παιδιά) να κάνουν ότι βλέπουν στο παρακάτω βίντεο.

3. Παρακαλούμε να τραβάτε το βίντεο με όρθιο το κινητό.

4. Στην διάθεση του κάθε κατηχητικό θα έχει  χρόνο 45 δευτερόλεπτα στο σύνολο και των 3 ζευγαριών για να φτιάξει το ΕΝΑ δικό του βίντεο.

5. Το τελικό βίντεο θα πρέπει να μας το στείλετε στο Ίνσταγκραμ https://www.instagram.com/pat.augoustinos/,  στο ομαδική κάθε κατηχητικού, ΟΧΙ στις προσωπικές συνομιλίες.

6. Παρακαλούμε, οι κατηχητές, να ρωτάτε τα παιδιά σας εάν συμφωνούν να παρουσιαστεί το πρόσωπό τους στο διαδίκτυο! Αν όχι τότε πρέπει να μας το γνωστοποιήσετε, να μην τα παρουσιάσουμε δημόσια.

Είναι λίιιιγο δύσκολο !!!!

Καλή επιτυχίαααα!!!

Δείτε αυτό το βίντεο για να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε