ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

1. Παρακαλούμε πολύ τους αδελφούς κατηχητές και κατηχήτριες (ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ) να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από τους ναούς τους.

Στην φωτογραφία να φαίνονται το δυνατόν καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και των κατηχητών/τριών καθώς και των βοηθών τους. Παρακαλούμε να γράψετε τα ονόματα των κατηχητών και των βοηθών τους.

Παρακαλούμε εάν έχετε 2 ή 3 κατηχητικές ομάδες (π.χ. μια ομάδα Δημοτικού και μια ομάδα Γυμν.-Λυκ.) να στείλετε αντίστοιχα δύο φωτογραφίες, μία για κάθε κατηχητικό μαζί με βοηθούς και κατηχητές.

Να τα στείλετε στο e-mail του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας: info.grnef@gmail.com. Ευχαριστούμε πολύ. 

Παράδειγμα:

      1. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Δημοτικού στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Γρηγόριος Σαμάς, Βοηθός: πρεσβυτέρα Ιωάννα Φωτοπούλου.
      2. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου  στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Αυγουστίνος Σύρρος  Βοηθός: π. Γρηγόριος Σαμάς.

  1. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Τελική φάση του 7ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο Δημοτικό γήπεδο Προοδευτικής Άμφισσας μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων που αφορά παιδιά 12 έως 18 ετών (ΣΤ´Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου).
  2. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί το Πρώτο Πρωτάθλημα Μπάσκετ μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων.


Εισαγωγή

Εισαγωγή

Χαίρετε, χαίρετε! Στο προηγούμενο μάθημα ολοκληρώσαμε ένα όμορφο ταξίδι με ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη -ένα ταξίδι που κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο. Από σήμερα θα ασχοληθούμε με την Καινή Διαθήκη, δηλαδή την εκπλήρωση των προφητειών στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος με την επίγεια παρουσία του χώρισε την ιστορία του ανθρωπίνου γένους στα δύο, σε γεγονότα που έγιναν «προ Χριστού» και σε όσα έγιναν και γίνονται «μετά Χριστόν».  Ας ξεκινήσουμε!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Για τη Γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ από την Παρθένο Μαρία έχουμε ήδη μιλήσει -είναι άλλωστε η δεύτερη σημαντικότερη εορτή της Εκκλησίας μας μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Την όγδοη ημέρα από τη Γέννησή Του, το Θείο Βρέφος οδηγείται από την Παναγία Μητέρα Του και τον Άγιο Ιωσήφ τον Μνήστορα στη Συναγωγή της Βηθλεέμ όπου, σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, περιτέμνεται και λαμβάνει το όνομα Ιησούς (Εβρ. Γεσούα) που είναι ίδιο με το όνομα Εμμανουήλ που αναφέρει ο Προφήτης Ησαΐας και σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας» (την 1η Ιανουαρίου η Εκκλησία εορτάζει την Περιτομή του Κυρίου μαζί με τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου).

Σαράντα μέρες μετά τη Γέννηση εορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου, για την οποία μιλήσαμε στο προηγούμενο μάθημα (εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου). Ακολουθεί η προσκύνηση των Μάγων στη Βηθλεέμ, ο διωγμός του Ηρώδη, η φυγή στην Αίγυπτο και η εγκατάσταση του Ιησού με τη Θεοτόκο και τον Ιωσήφ στη φτωχική κωμόπολη Ναζαρέτ όπου θα περάσει την παιδική και νεανική Του ηλικία. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τα χρόνια αυτά. Ο Ιησούς έμαθε την τέχνη του Ιωσήφ, ο οποίος ήταν ξυλουργός και φρόντιζε τη μητέρα Του ενώ προετοιμαζόταν για το σπουδαίο έργο Του σύμφωνα με το θέλημα του Θεού Πατέρα.

Το μόνο γνωστό περιστατικό από την παιδική ηλικία του Ιησού στο Ευαγγέλιο -το αναφέρει μάλιστα μόνο ο Ευαγγελιστής Λουκάς- είναι το εξής: Κάθε χρόνο οι γονείς του Ιησού πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να εορτάσουν το Πάσχα -την ανάμνηση δηλαδή της Διάβασης της Ερυθράς Θάλασσας από τους Ισραηλίτες με αρχηγό τον Μωυσή και της απελευθέρωσής τους από τη σκλαβιά του Φαραώ της Αιγύπτου. Όταν ο Ιησούς έγινε δώδεκα ετών, τους συνόδευσε στα Ιεροσόλυμα σύμφωνα με το έθιμο της εορτής. Στον δρόμο του γυρισμού, ο Ιωσήφ και η Μαρία με τρόμο συνειδητοποιούν πως ο μικρός Ιησούς δεν είναι μαζί τους. Επιστρέφουν ανήσυχοι στην Ιερουσαλήμ όπου τελικά Τον βρίσκουν έπειτα από τρεις (!) ημέρες να κάθεται στην αυλή του Ναού ανάμεσα σε διδασκάλους του Νόμου και να κουβεντιάζει μαζί τους για πολύ σπουδαία θεολογικά θέματα αταίριαστα με την ηλικία Του. Και όλοι όσοι Τον άκουγαν, θαύμαζαν την μοναδική εξυπνάδα και τις απαντήσεις Του!

Και όταν ο Ιωσήφ και η Μαρία Τον είδαν, κατελήφθησαν από έκπληξη και η μητέρα Του είπε: «Παιδί μου, τι είναι αυτό που μας έκανες και έμεινες πίσω; Με πόνο και μεγάλην ανησυχία σε αναζητούσαμε!». Κι ο Ιησούς απάντησε: «Γιατί με αναζητούσατε; Δε γνωρίζατε ότι στο σπίτι του Πατέρα Μου πρέπει να είμαι;». Εκείνοι δεν κατάλαβαν τα λεγόμενά Του και ανακουφισμένοι επέστρεψαν στη Ναζαρέτ.

Όταν ο Ιησούς ήταν περίπου 30 ετών και μπορούσε πια σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο να κηρύξει και να διδάξει περί του Θεού, παρουσιάστηκε κάποια ημέρα στον Ιωάννη τον Πρόδρομο και ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Ιωάννης τον βάπτισε μέσα στον Ιορδάνη ποταμό καθώς αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον αναμενόμενο Μεσσία που περίμεναν οι Ιουδαίοι. Θυμάστε τότε τι συνέβη; (Με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στον βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούστηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» -«Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου». Γι’ αυτό η Βάπτιση του Κυρίου ονομάζεται και Θεοφάνεια, φανέρωση δηλαδή του Τριαδικού Θεού).

Ο Ιησούς κατόπιν αποχώρησε στην έρημο και προετοιμάστηκε ψυχολογικά για την δημόσια δράση Του με νηστεία και προσευχή. Μετά από σαράντα μέρες νηστείας πείνασε. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του ο Σατανάς ο οποίος τον πείραξε (δοκίμασε) τρεις φορές. Ο Ιησούς τον αντιμετώπισε με επιτυχία και ήταν έτοιμος πια να ξεκινήσει το Θείο έργο Του. Αυτό το Έργο που διήρκεσε περίπου τρία χρόνια θα δούμε στα επόμενα μαθήματα…

Πρακτική εφαρμογή

Ο Χριστός ήρθε στη Γη για να μας σώσει από την αμαρτία και να μας δείξει τον δρόμο προς τον Παράδεισο. Κάθε πράξη και λέξη του Ιησού μάς οδηγεί στη Σωτηρία. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι το ανώτατο παράδειγμα προς μίμηση, το πρότυπο δηλαδή κάθε Χριστιανού. Άρα “αντιγράφουμε” την ζωή Του και την εφαρμόζουμε στην δική μας ζωή. Ο Χριστός λοιπόν:

  • α) σαράντα ημερών παρουσιάστηκε στον Ναό
    • -το ίδιο κάνουμε και εμείς οι Χριστιανοί όταν στις σαράντα μέρες μετά τη γέννηση ενός μωρού πηγαίνουμε στο Ναό και μας διαβάζει τις ευχές του Σαραντισμού ο ιερέας.
  • β) έμεινε κοντά στους γονείς του και τους βοηθούσε δουλεύοντας
    • κι εμείς βοηθάμε στο σπίτι με το να καθαρίζουμε τουλάχιστον το δωμάτιό μας , βοηθάμε στο χωράφι με χειρονακτικές δουλειές, βοηθάμε στο μαγαζί των δικών μας εάν έχουμε, βοηθάμε με το να πάμε για ψώνια…. γενικά βοηθάμε!!! ή… τεμπελιά, δεν κάνουμε τίποτε!!! ολέ;
  • γ) βαπτίστηκε (αν και δεν είχε ανάγκη να βαπτιστεί σαν αναμάρτητος Θεός που είναι)
    • το ίδιο κάναμε και κάνουμε οι χριστιανοί έτσι ώστε να γίνουμε μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Βαπτιζόμαστε δηλαδή και με την βοἠθεια του νονού ή της νονάς (ανάδοχος λέγεται κανονικά, διότι αναδέχεται την ευθύνη να μας διδάξει τον Χριστό), μαθαίνουμε να είμαστε καλοί χριστιανοί.
  • δ) νήστεψε 40 μέρες
    • το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς, να νηστεύουμε κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και τις μεγάλες νηστείες με την σύμφωνη γνώμη των γονέων μας.
  • δ) αν και Θεός πειράχτηκε από τον Σατανά 
    • έτσι κι εμείς δεχόμαστε καθημερινά πειρασμούς, στους οποίους πρέπει να αντιστεκόμαστε, όπως το να μας βρίσει κάποιος και εμείς να την απαντήσουμε, να νηστέψουμε, κ.λπ.
  • Ο Χριστός δεν ήρθε να καταργήσει την Παλαιά Διαθήκη, ήρθε να την συμπληρώσει.
    • Γι’ αυτόν τον λόγο δέχεται τον Μωσαϊκό Νόμο και περιτέμνεται, σαραντίζει, περιμένει να φτάσει 30 χρονών για να διδάξει –ο Ίδιος άλλωστε είχε παραδώσει αυτόν τον Νόμο στον Μωυσή. Αν ο Ίδιος ο Κύριος σεβάστηκε την Παλαιά Διαθήκη, πόσο μάλλον εμείς πρέπει να τη σεβόμαστε και να τη μελετάμε…
  • Ο δωδεκαετής Ιησούς λέει ξεκάθαρα πως ο Ναός είναι το σπίτι του Πατέρα Του.
    • Κάθε Ιερός Ναός είναι λοιπόν σπίτι του Θεού. Πολλοί Χριστιανοί δεν πάνε στην Εκκλησία -εκκλησιαζόμαστε στο σπίτι μας, λένε, αφού ο Θεός είναι «πανταχού παρών» και πως η παρουσία μας στον Ιερό Ναό δεν είναι υποχρεωτική.
    • Όμως μόνο μέσα στον Ιερό Ναό όμως, με τη συμμετοχή μας στα Ιερά Μυστήρια και κυρίως στο φοβερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον Σωτήρα Χριστό.
    • Οτιδήποτε άλλο σκαρφιζόμαστε (δεν αναπαύομαι στον Ναό, η προσευχή είναι ίδια παντού, θέλω ησυχία για να μιλήσω με τον Θεό κ.ά.) αποτελεί φθηνή δικαιολογία.
    • Εμείς, εσείς παιδιά πηγαίνετε στην Εκκλησία κάθε Κυριακή; Για να δω… (…) Μπράβο σας, την άλλη φορά να δω να σηκωθούν όλα τα χέρια!

Καλό απόγευμα παιδιά μας, πάμε για προσευχή!

ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

  • Μην ακουμπήσεις… κάηκες!

Ένα παιδί ή ο/η κατηχητής/χήτρια κρατά ένα στεφάνι χούλα-χουπ αρχικά στα έδαφος σε διάφορα ύψη και κλήσεις και έπειτα σε θέσεις στον αέρα με αυξανόμενη δυσκολία. Τα παιδιά σχηματίζουν ουρά και με τη σειρά περνούν μέσα ή πάνω από το χούλα-χουπ προσέχοντας να μην το ακουμπήσουν. Όποιο παιδί ακουμπήσει έστω και λίγο στο  χούλα-χουπ «καίγεται» και βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Νικητής όποιος μείνει τελευταίος! Φυσικά με δύο ή τρία  χούλα-χουπ η δυσκολία αυξάνεται…

  • Μουσικά Αγάλματα

Από κινητό/ηχείο κ.τ.λ. ο/η κατηχητής/χήτρια βάζει δυνατά μουσική. Τα παιδιά χορεύουν όσο ακούγεται η μουσική και, αμέσως μόλις η μουσική σταματήσει, πρέπει να σταματήσουν αστραπιαία. Η δυσκολία είναι να μείνουν όλοι οι παίκτες εντελώς ακίνητοι, μέχρι να ξαναρχίσει η μουσική, στη στάση και το σημείο ακριβώς που βρίσκονταν όταν σταμάτησε. Όποιος κουνηθεί έστω και λίγο, χάνει. Ο παίκτης που θα τα καταφέρει ως το τέλος, κερδίζει!

Καλή Επιτυχία!!!.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.