ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Παρακαλούμε πολύ τους αδελφούς κατηχητές και κατηχήτριες ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από τους ναούς τους.

Στην φωτογραφία να φαίνονται το δυνατόν καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και των κατηχητών/τριών καθώς και των βοηθών τους. Παρακαλούμε να γράψετε τα ονόματα των κατηχητών και των βοηθών τους.

Παρακαλούμε εάν έχετε 2 ή 3 κατηχητικές ομάδες (π.χ. μια ομάδα Δημοτικού και μια ομάδα Γυμν.-Λυκ.) να στείλετε αντίστοιχα δύο φωτογραφίες, μία για κάθε κατηχητικό μαζί με βοηθούς και κατηχητές.

Να τα στείλετε στο e-mail του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας: info.grnef@gmail.com. Ευχαριστούμε πολύ. 

Παράδειγμα:

    1. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Δημοτικού στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Γρηγόριος Σαμάς, Βοηθός: πρεσβυτέρα Ιωάννα Φωτοπούλου.
    2. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου  στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Αυγουστίνος Σύρρος  Βοηθός: π. Γρηγόριος Σαμάς.

Εισαγωγή

Χαιρετώ την πιο χαρούμενη ομάδα!!!
Τί κάνουν τα καλά μας παιδιά;;;
Πώς πέρασε η εβδομάδα σας;;;
Τί ωραία να είμασταν όλοι για πάντα παιδιά σαν κι εσάς!!! Έχετε μια χαρά, ζωντάνια και ομορφιά που πολύ δύσκολα την αποκτούμε εμείς οι μεγάλοι!!! Βέβαια με την βοήθεια του Χριστού μας τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!!!
Ένα Ξεχωριστό , Ευλογημένο παιδί ήταν ο Ιησούς μας, ο Θεός μας που έγινε άνθρωπός για μας τους αμαρτωλούς  ανθρώπους ώστε να μας σώσει και να μας πάρει κοντά Του!!! Τί λέτε πάμε να γνωρίσουμε την ζωή Του από τότε που γεννήθηκε και μετά;
Οκτώ ηµέρες µετά τη γέννηση του µικρού Χριστού,  Του δόθηκε το όνοµα Ιησούς, που θα πει «ο Θεός σώζει». Αυτό το όνοµα ζήτησε να δωθεί στο παιδί, ο αρχάγγελος Γαβριήλ, από την Παναγία την ηµέρα του Ευαγγελισµού και τον Ιωσήφ, τον µνηστήρα της, λίγο αργότερα.

  Έπειτα από σαράντα ηµέρες από την γέννησή Του ο Ιησούς, -δηλ. όταν σαράντησε ο Ιησούς όπως λέμε σήμερα- ο Ιωσήφ παρέλαβε το παιδί και τη µητέρα Του και ξεκίνησαν για την Αγία πόλη. Εκεί λοιπόν σηνάντησαν έναν άγιο γέροντας τον Συμεών ο οποίος φωτισµένος από το Άγιο Πνεύµα αναγνώρισε τον µικρό Μεσσία και Τον πήρε µε πολύ συγκίνηση στην αγκαλιά του. Τα µάτια του, γεµάτα δάκρυα χαράς και ευγνωµοσύνης, κοίταζαν µε λαχτάρα το Θείο βρέφος. Τα χείλη του τρεµάµενα από συγκίνηση δοξολόγησε τον Θεό.

  Έτσι κι εμείς σήμερα. . . Οι μητέρες, κατά το πρότυπο της Παναγίας, όταν τα νεογέννητα μωρά τους γίνουν 40 ημερών τα φέρνουν στην Εκκλησία για να τους διαβάσει ο ιερέας μια ευχή που ονομάζεται ευχή του σαραντισμού. Λέγοντας «σαραντισμό», εννοούμε ότι η μητέρα προσφέρει το νεογέννητο στο Ναό προς δόξα του τριαδικού Θεού. Αφού διαβάσει ο ιερέας την ευχή στον πρόναο, παίρνει το βρέφος στα χέρια του και το πηγαίνει στον κυρίως ναό μπροστά στην ωραία πύλη (και μετά στο ιερό βήμα, αν είναι αγόρι) όπου το σηκώνει με τα χέρια του στον ουρανό και το προσφέρει ως δώρο στο Θεό και ακολουθεί η μητέρα του παιδιού που φιλάει με ευλάβεια τις εικόνες. Όλα αυτά γίνονται προς μίμηση του «σαραντισμού», δηλαδή, της Υπαπαντής του Χριστού.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Τα χρόνια περνούσαν. Ο Ιησούς μεγάλωνε όπως όλα τα εβραιόπουλα εκείνης της εποχής.

Κάθε χρόνο το Πάσχα, όπως και οι περισσότεροι Ισραηλίτες, οι γονείς του συνήθιζαν να πηγαίνουν στα Ιεροσόλυμα, για να γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή. Κι αυτή τη χρονιά που ο Ιησούς ήταν δώδεκα ετών, ξεκίνησαν με μια μεγάλη συντροφιά από τη Ναζαρέτ, έφτασαν στα Ιεροσόλυμα και πήραν μέρος στις τελετές και τις γιορτές. Ύστερα ξεκίνησαν για το ταξίδι του γυρισμού πάλι πολλοί μαζί. Μετά από μιας ημέρας δρόμο, όταν στάθηκαν για να περάσουν τη νύχτα, η Μαρία και ο Ιωσήφ αναζήτησαν τον Ιησού. Δεν ήταν μαζί τους όλη μέρα, αλλά πίστεψαν ότι θα περπατούσε παρέα με άλλα παιδιά. Όταν δεν τον βρήκαν πουθενά, σ’ όλη τη συντροφιά των προσκυνητών, γύρισαν πίσω στα Ιεροσόλυμα, γεμάτοι αγωνία για το χαμένο τους παιδί. Μάταια τον έψαξαν σ’ όλη την πόλη. Τέλος ξαναπήγαν στον Ναό κι εκεί τον βρήκαν καθισμένο ανάμεσα σε σοφούς δασκάλους με τους οποίους συζητούσε σαν να ήταν όμοιος μ’ αυτούς, απαντούσε στα ερωτήματά τους και υπέβαλλε κι αυτός ερωτήσεις με πολλή σοβαρότητα και σοφία.

«Παιδί μου, τι είναι αυτό που μας έκανες; Παντού σε γυρεύαμε με πολλή αγωνία», είπε η Μαρία αναστατωμένη. Κι ο Ιησούς με πραότητα αποκρίθηκε: «Γιατί με ψάχνατε; Δεν ξέρατε ότι θα βρίσκομαι εδώ στο Ναό, στο σπίτι του Πατέρα μου;». Ακολούθησε ωστόσο τους γονείς του στη Ναζαρέτ κι έζησε μαζί τους υπακούοντας σ’ αυτούς. Κι η μητέρα του κρατούσε μες στην καρδιά της σαν πολύτιμο θησαυρό όλα του τα λόγια. Κι ο Ιησούς προόδευε σε σοφία και σε χάρη που του έδινε ο Θεός.

Μεγαλώνοντας, έρχεται ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη, προς τον Ιωάννη για να βαφτιστεί από αυτόν. Ο Ιωάννης όμως τον εμπόδιζε λέγοντας του: «Εγώ έχω ανάγκη να βαφτιστώ από σένα κι έρχεσαι εσύ σε μένα;» Ο Ιησούς όμως του αποκρίθηκε: «Ας τα αφήσουμε τώρα αυτά, γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε και οι δυο μας ότι προβλέπει το σχέδιο του Θεού». Τότε ο Ιωάννης τον άφησε να βαφτιστεί. Βαφτίστηκε, λοιπόν, ο Ιησούς και αμέσως βγήκε από το νερό. Και αμέσως άνοιξαν οι ουρανοί και είδε το Πνεύμα του Θεού σαν περιστέρι να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω Του. Ακούστηκε τότε μια φωνή από τα ουράνια που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, Αυτός είναι ο εκλεκτός μου. Έτσι εμφανίστηκαν και  τα Τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας: 1) ο Πατέρας( με την φωνή Του) 2) Ο Υιός (ο Χριστός) και 3) το Άγιο Πνεύμα( με μορφή περιστεριού).

Μετά τη Βάπτιση ο Ιησούς οδηγήθηκε από το Πνεύμα το Άγιο στην έρημο, στο βουνό Σαραντάριο. Νήστεψε σαράντα ημέρες και νύχτες κι ύστερα πείνασε. Τότε του παρουσιάστηκε ο διάβολος για να τον πειράξει. «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες σ’ αυτές τις πέτρες να γίνουν ψωμιά», του είπε κι ο Ιησούς του απάντησε: «Ο άνθρωπος δεν θα ζήσει μόνο με το ψωμί, αλλά και με τον λόγο του Θεού».

Ύστερα ο διάβολος τον πήρε και τον έφερε στην πόλη την αγία, την Ιερουσαλήμ, στην άκρη της στέγης του Ναού και του είπε: «Αν είσαι Υιός του Θεού πέσε κάτω. Να δούμε, θα διατάξει ο Θεός τους αγγέλους του να σε σηκώσουν στα χέρια, ώστε να μη χτυπήσεις στις πέτρες, όπως λένε οι Γραφές;». Και ο Κύριος του απάντησε: «Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή ότι δεν πρέπει να προκαλούμε τον Θεό με τις πράξεις μας».

Πάλι τον παίρνει ο διάβολος και τον μεταφέρει σε πολύ ψηλό βουνό, απ’ όπου φαίνονταν όλα τα βασίλεια του κόσμου μ’ όλα τα πλούτη και τη δόξα τους και του λέει: «Αν με προσκυνήσεις, όλ’ αυτά θα σου τα χαρίσω». Κι ο Ιησούς του είπε αυστηρά: «Ύπαγε οπίσω μου, σατανά. Στη Γραφή είναι γραμμένο: Μόνο τον Κύριό σου να προσκυνήσεις και μόνο Αυτόν να λατρέψεις».

Νικημένος ο διάβολος έφυγε μακριά από τον Ιησού. Τότε ήρθαν άγγελοι του Θεού και Τον υπηρετούσαν.


ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

1. Χρωματίζουμε την εικόνα
2. Ποιος θα γελάσει πρώτος;
 Σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες έρχονται ο ένας αντίκρυ του άλλου. Πρόσωπο με πρόσωπο. Ο κάθε παίκτης έχει κάποιο χρόνο στη διάθεση του να κάνει τον άλλο παίκτη να γελάσει χωρίς να τον ακουμπήσει και να χρησιμοποιήσει κανένα υλικό ή αξεσουάρ μεταμφίεσης. Ο νικητής παίζει με τον επόμενο παίχτη!!! Ο πιο σοβαρός παίχτης σε αυτό το παιχνίδι κερδίζει!!!
Καλή Επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.