ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Παρακαλούμε πολύ τους αδελφούς κατηχητές και κατηχήτριες να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από τους ναούς τους.

Στην φωτογραφία να φαίνονται το δυνατόν καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και των κατηχητών/τριών καθώς και των βοηθών τους. Παρακαλούμε να γράψετε τα ονόματα των κατηχητών και των βοηθών τους.

Παρακαλούμε εάν έχετε 2 ή 3 κατηχητικές ομάδες (π.χ. μια ομάδα Δημοτικού και μια ομάδα Γυμν.-Λυκ.) να στείλετε αντίστοιχα δύο φωτογραφίες, μία για κάθε κατηχητικό μαζί με βοηθούς και κατηχητές.

Να τα στείλετε στο e-mail του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας: info.grnef@gmail.com. Ευχαριστούμε πολύ. 

Παράδειγμα:

    1. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Δημοτικού στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Γρηγόριος Σαμάς, Βοηθός: πρεσβυτέρα Ιωάννα Φωτοπούλου.
    2. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου  στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Αυγουστίνος Σύρρος  Βοηθός: π. Γρηγόριος Σαμάς.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  • Καλό μήνα να έχουμε! Και πώς να μην είναι ο Φλεβάρης καλός μήνας αφού ξεκινά με μεγάλες γιορτές! Την 1η του μήνα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος ο οποίος μαρτύρησε όταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο τρομερός διώκτης των Χριστιανών, ο Δέκιος. Είναι ο προστάτης Άγιος των αμπελουργών και των γεωργών, οι οποίοι δεν εργάζονται την ημέρα της εορτής του.
  • Στις 2 Φεβρουαρίου η Εκκλησία πανηγυρίζει την Υπαπαντή (υποδοχή) του Κυρίου, μια μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική γιορτή. Ουσιαστικά πρόκειται για τον Σαραντισμό του Χριστού. Σαράντα μέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού, η Θεοτόκος Μαρία και ο Ιωσήφ οδηγούν τον μικρό Ιησού στην Ιερουσαλήμ για να τον αφιερώσουν στον Θεό σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο και για να προσφέρουν θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Στον Ναό τους υποδέχεται ο υπερήλικας Συμεών ο οποίος δέχεται τον μικρό Ιησού στην αγκαλιά του και προφητεύει ότι ο Χριστός θα γίνει αιτία να σωθούν και να χαθούν πολλοί. Επίσης προφητεύει τον πόνο που θα νιώσει η Παναγία κάτω από τον Σταυρό του υιού της. Μαζί του προφητεύει και η ηλικιωμένη Άννα, με την οποία συνεορτάζουν την επόμενη μέρα (3 Φεβρουαρίου).

ΔΙΗΓΗΣΗ 

Στην τσαρική Ρωσία τον Απρίλιο του 1849 η αστυνομία συλλαμβάνει κάποιους νεαρούς με την κατηγορία ότι ήθελαν την ανατροπή του καθεστώτος. Τους ρίχνουν στην φυλακή μέχρι να εκδοθεί η καταδικαστική απόφαση. Περνούν 8 μήνες. Και η απόφαση βγαίνει. Οι νέοι καταδικάζονται σε θάνατο. Και η μεγάλη μέρα φτάνει. 22 Δεκεμβρίου 1949. Τα νεαρά παιδιά οδηγούνται στην πλατεία Σεμιόνοφσκι. Τους διαβάζουν τη θανατική καταδίκη. Τους ντύνουν με λευκά πουκάμισα. Όλα είναι έτοιμα. Ένας από τους καταδίκους, 28 χρονών, συγκλονισμένος ψιθυρίζει με τρόμο στους συντρόφους του: “Δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω ότι θα πεθάνουμε. Είναι μόλις 28 χρονών. Όλη η ζωή είναι ακόμη μπροστά του. Κι όμως. Σε λίγες στιγμές όλα θα τελειώσουν”.

Το βλέπεις αυτό το κάρο; Του απαντά ένας από τους φίλους του. Μέσα εκεί είναι τα φέρετρά μας! Αυτό ήταν. Τέλος η ζωή για μας.
Δεν αμφέβαλλαν. Ο θάνατος βρισκόταν εκεί. Ο 28χρονος νεαρός αισθάνθηκε ότι βρίσκεται ήδη στα βάθη του Άδη. Κοίταξε για τελευταία φορά τον ουρανό. Λίγα δευτερόλεπτα έμεναν. Οι στρατιώτες-δήμιοι ετοιμάστηκαν. Μια απέραντη σιωπή απλώθηκε παντού. Όλα ήταν έτοιμα. Όταν ξαφνικά… ένα σάλπισμα οπισθοχώρησης αντήχησε. Ένας έφιππος αγγελιαφόρος έτρεχε τώρα προς το σημείο της εκτέλεσης. Σε λίγες στιγμές ανακοίνωνε την τσαρική απόφαση. Ο τσάρος τους χάριζε τη ζωή. Η θανατική καταδίκη μετατρεπόταν σε τετραετή εξορία στη Σιβηρία.

Ανακούφιση γέμισε τις ψυχές των νέων. Αργά η γρήγορα θα πέθαιναν. Το γνώριζαν. Όχι όμως σήμερα. Όχι τώρα. Μια αισιοδοξία άρχισε να γεννιέται μέσα τους. Μια αισιοδοξία όμως που έμελλε σε λίγο να διαλυθεί. Κι αυτό γιατί η εξορία και μάλιστα στη Σιβηρία ήταν για πολλούς χειρότερη και από τον ίδιο τον θάνατο.

Αναχωρούσαν τώρα για τη Σιβηρία. Και να… κατά την αναχώρηση μια ευχάριστη έκπληξη τους περίμενε. Κάποιες απλές και καλοκάγαθες κυρίες βρίσκονταν εκεί και τους περίμεναν. Έβλεπαν με ευαισθησία τους καταδίκους. Τους πονούσαν σαν παιδιά τους. Γι αυτό και έτρεχαν στις φυλακές ή στους τόπους αναχώρησης των καταδίκων και τους πρόσφεραν τρόφιμα, γλυκά, ρούχα. Κάποια γυναίκα πλησίασε τα νεαρά παιδιά και τους έδωσε ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης. Ο 28χρονος κατάδικος το πήρε βαριεστημένα στην τσέπη του. Δεν ήθελε να προσβάλει την άγνωστη γυναίκα.

Οι κατάδικοι πορεύονται τώρα αλυσοδεμένοι προς τη Σιβηρία. Η πορεία με έλκηθρα μέσα στον βαρύ σιβηρικό χειμώνα, μέσα στο κρύο και στις χιονοθύελλες, είναι πραγματικό μαρτύριο. Φτάνουν στη Σιβηρία, στην πόλη Ομσκ. Αρχίζει η φρίκη της φυλακής. Δουλεύουν στα καταναγκαστικά έργα, μέσα στο κρύο και τις κακουχίες, κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Ο 28χρονος νέος ζει ανάμεσα στους καταδίκους. Παρ’ ότι τόσοι άνθρωποι τριγυρνούν γύρω του, νιώθει απέραντη μοναξιά… Τι ζωή είναι αυτή που ζει; Σκληρή, φρικτή, απάνθρωπη μέσα στη φρίκη της παγωμένης εκείνης φυλακής. Απελπίζεται. Θυμώνει και αρχίζει να καπνίζει μ’ ένα ξύλινο τσιγάρο. Κάθε τόσο θέλει να το καθαρίσει. Με τι; Θυμάται τότε εκείνο το Ευαγγέλιο. Το έχει ακόμη στην τσέπη του. Τώρα μπορεί να χρησιμεύσει. «Έτσι κι αλλιώς άχρηστο είναι», σκέφτεται. «Παπαδοκουβέντες… Ανοησίες…» Αρχίζει λοιπόν με αυτό να καθαρίζει το τσιγάρο του κόβοντας κάθε φορά και από μία σελίδα.

Και οι μέρες περνούν. Ο νεαρός έχει σκίσει όλες τις σελίδες του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, όλες τις σελίδες του κατά Μάρκον και αρχίζει το κατά Λουκάν. Σκίζει τα 14 πρώτα κεφάλαια. Δεν αντέχει άλλο. Μονοτονία, προσμονή θανάτου, κάπνισμα και… μαυρίλα. Πάνω στην απόγνωσή του πιάνει την Καινή Διαθήκη στα χέρια του. «Δεν διαβάζω να δω τι λέει;», σκέφτεται. Ανοίγει την Καινή Διαθήκη. Είναι στο 15ο κεφάλαιο του κατά Λουκάν Ευαγγελίου…

Αρχίζει και διαβάζει. Είναι η ιστορία του ασώτου υιού η μάλλον του εύσπλαγχνου πατέρα! Στην ύπαρξή του γίνεται σεισμός. «Το ότι είμαι άσωτος το ξέρω. Αξία έχει που μαθαίνω ότι Αυτός δεν είναι αστυνόμος της ζωής μου, αλλά πατέρας που με αγαπά… Αλλάζουν όλα. Αποκτούν νόημα. Τελειώνει η “ορφάνια”. Δεν τρέχω να ζω τζάμπα. Η ζωή γίνεται όμορφη όχι μόνο από τα νιάτα (υπήρχαν και πριν), αλλά γίνεται όμορφη κι από το νόημα που απόκτησε».

Ο νέος συγκλονίζεται. Δεν σκίζει πιά άλλη σελίδα. Μόνο διαβάζει. Διαβάζει αχόρταγα και καθημερινά. Και η ζωή του αλλάζει. Όχι, δεν φεύγει από τη φυλακή. Εκεί μένει, κι όμως η ζωή του γεμίζει ελπίδα. Η ψυχή του βρίσκει γαλήνη. Η ζωή αποκτά νόημα. Αυτό το «ακρωτηριασμένο» Ευαγγέλιο ανοίγει στον νεαρό εκείνο μια άλλη προοπτική ζωής. Αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή
του.

Τα χρόνια περνούν. Η εξορία τελειώνει και μια νέα ζωή ανοίγει πλέον μπροστά του. Μια ζωή κοντά στον Χριστό. Ο νεαρός της ιστορίας δεν είναι άλλος από τον μεγάλο και παγκόσμιας φήμης λογοτέχνη Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Έναν άνθρωπο που αγάπησε όσο λίγοι τον λόγο του Θεού, κάτι που φάνηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Ο Ντοστογιέφσκι φεύγει για τον ουρανό στις 28 Ιανουαρίου 1881. Γνωρίζει ότι θα φύγει. Καλεί τον πνευματικό του πατέρα. Εξομολογείται και κοινωνεί για τελευταία φορά. Είναι ήρεμος και γαλήνιος. Καλεί τα παιδιά του και ζητά από τη γυναίκα του να ανοίξει την Αγία Γραφή. Στο 15ο κεφάλαιο του Κατά Λουκάν Ευαγγελίου. Στην παραβολή του Ασώτου Υιού. Την καλεί να την διαβάσει για μία τελευταία φορά. Όταν τελειώνει αγκαλιάζει συγκινημένος τα παιδιά του….


…παίρνει στα χέρια του την Αγία Γραφή. Την παραδίδει στον γιό του Φέντια. Ήταν ότι πιο πολύτιμο είχε…


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ 

Η Αγία Γραφή συγκλόνισε, άλλαξε, μεταμόρφωσε την ζωή του μεγάλου Ντοστογιέφσκι. Από ανάγκη, πάνω στην απόγνωση και την απελπισία του άνοιξε το ιερό αυτό βιβλίο, λίγους στίχους διάβασε και άλλαξε όλη του η ζωή. Η ψυχή του συγκλονίστηκε, η καρδιά του γαλήνεψε, βρήκε νόημα και σκοπό. Δύναμη μεγάλη έχει η Αγία Γραφή. Δύναμη να αλλάξει την ζωή μας! Γι αυτό λοιπόν κι εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε πιο συστηματικά με το αιώνιο αυτό βιβλίο του Θεού, τον αθάνατο λόγο Του, την Αγία Γραφή να μάθουμε τι είναι ακριβώς, να γνωρίσουμε περισσότερο την αξία της, αλλά και ποιο είναι το καθήκον μας ως προς αυτή…

1. Η Αγία Γραφή είναι ένα μόνο βιβλίο;

Όχι!… Είναι συλλογή ιερών κειμένων, που τα συγκέντρωσε (δεν γράφτηκαν τότε) η Εκκλησία από το 100μ.Χ. έως το 300 μ.Χ.

2. Σε πόσα μέρη διαιρείται η Αγία Γραφή; (…) Σε δύο, Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Η Αγία Γραφή λοιπόν περιέχει:

3. Τι σημαίνει Διαθήκη; Υπόσχεση

α) την υπόσχεση του Θεού προς τους ανθρώπους ότι θα στείλει στη γη τον Υιόν Του, για να τους σώσει από την αμαρτία (Π.Δ.) β) την πραγματοποίηση της υποσχέσεως αυτής (Κ.Δ.)

4. Πόσα βιβλία περιλαμβάνει η Παλαιά Διαθήκη;

(49) και πόσα η Καινή Διαθήκη; (27)

5. Ποιος είναι ο πρώτος και ποιος ο τελευταίος συγγραφέας των βιβλίων της Αγίας Γραφής; Πόσο απέχουν μεταξύ τους;

Οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής έζησαν σε διαφορετικές εποχές και απέχουν μεταξύ τους, ο πρώτος από τον τελευταίο, 16 αιώνες δηλ. 1600 χρόνια!… Ο Μωϋσής, είναι ο πρώτος συγγραφέας, κι έγραψε την Πεντάτευχο της Παλαιάς Διαθήκης. Έζησε περίπου το 1500 π. Χ. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είναι ο τελευταίος συγγραφέας της Καινής Διαθήκης και έγραψε την Αποκάλυψη. Έζησε στο τέλος του 1ου αι. μ.Χ. Το εκπληκτικό είναι πως όλοι συμφωνούν στα γραφόμενά τους σαν να ήταν σύγχρονοι και μάλιστα συνεννοημένοι! Τι φανερώνει αυτό; Ότι καθοδηγούνταν από την ίδια δύναμη, αντλούσαν τα όσα έγραψαν από την ίδια πηγή. Ποια; Το Άγιο Πνεύμα. Να γιατί λέμε πως είναι Θεόπνευστο Βιβλίο.

6. Ποιο είναι το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής; (…)

Αρχίζει από τη συγκλονιστική περιγραφή της δημιουργίας του κόσμου. Στη συνέχεια περιγράφει τη δημιουργία των πρωτοπλάστων και την ευτυχία τους μέσα στον Παράδεισο. Φτάνει μέχρι τις τραγικές συνέπειες της παρακοής τους στο Θεό! … Όμως ποτέ ο Θεός δεν εγκατέλειψε τους ανθρώπους. Μεταχειρίστηκε πολλούς τρόπους, για να τους βοηθήσει να ξαναγυρίσουν κοντά του! Τους έδωσε τον πρώτο Νόμο Του, το Δεκάλογο! Τους μίλησε με Αγγέλους η Προφήτες (φωτισμένοι άνθρωποι) που φανέρωναν στον αποστάτη λαό το θέλημά Του! Όμως κανένας και τίποτε δεν μπόρεσε να σταματήσει τον άνθρωπο, το τέλειο και αγαπημένο δημιούργημα του Θεού, από την καταστροφή και τον όλεθρο.

Ο Θεός σαν σπλαχνικός Πατέρας δείχνοντας την άπειρη αγάπη Του έστειλε τελικά το Μονογενή Υιόν Του στη γη. Τη ζωή, τη διδασκαλία και τα θαύματα του Χριστού, τη Σταυρική Του θυσία, την Ανάσταση, τις εμφανίσεις Του, την Ανάληψή Του και στη συνέχεια την πορεία της ζωής της Εκκλησίας από την ίδρυσή της κατά την Πεντηκοστή ως την προσδοκία της Δευτέρας Παρουσίας τα αναφέρει περιληπτικά η Καινή Διαθήκη.
Μπορούμε να πούμε, παιδιά, ότι ολόκληρη η Αγία Γραφή μας διηγείται τη μεγαλειώδη κίνηση της άπειρης Αγάπης του Θεού να βρεί και να σώσει τον αμαρτωλό άνθρωπο!… Η Αγία Γραφή είναι το χρονικό της πορείας του Θεού μέσα στην προιστορία και στην ιστορία, για να συναντήσει τον άνθρωπο και να τον ξαναφέρει κοντά Του.

7. Χρησιμοποιείται η Αγία Γραφή στη ζωή της Εκκλησίας μας και πότε; (…)

Βέβαια· κι αυτό δείχνει το μεγάλο σεβασμό της στο λόγο του Θεού κι ακόμη πως αυτός είναι το αληθινό και ελπιδοφόρο μήνυμα που έχει να προσφέρει στα παιδιά της.
α. Σε κάθε Θεία Λειτουργία διαβάζεται ο «Απόστολος» (από λαικούς) και το «Ευαγγέλιο» (από Κληρικούς).
β. Στις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας χρησιμοποιούνται οι «Ψαλμοί» του Δαβίδ καθώς και περικοπές από το Ιερό Ευαγγέλιο (π.χ. στο Απόδειπνο, στον Αγιασμό, στην Παράκληση…) .
γ. Στους Εσπερινούς μεγάλων εορτών και τη Μεγάλη Εβδομάδα διαβάζονται αποσπάσματα από βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.
δ. Στα ιερά Μυστήρια (Βάπτισμα, Γάμος, Ευχέλαιο….) διαβάζονται Αποστολικές και Ευαγγελικές περικοπές.

8. Με ποιους τρόπους η Ορθόδοξη Εκκλησία εκδηλώνει την πίστη και το σεβασμό της στο ιερό Ευαγγέλιο;

α. Το χρυσόδετο ιερό Ευαγγέλιο (τέσσερα Ευαγγέλια, που περιγράφουν τη ζωή του Χριστού), τοποθετείται και παραμένει πάντοτε στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης.
β. Οι κληρικοί, μόλις μπαίνουν στο ιερό Βήμα, ασπάζονται το ιερό Ευαγγέλιο.
γ. Εμείς οι λαικοί, όταν στη μικρή Είσοδο περνάει το ιερό Ευαγγέλιο η αν το ακούμε να διαβάζεται μένουμε όρθιοι!
δ. Όταν ο ιερέας στο μέσο του Ναού, υψώνοντας το ιερό Ευαγγέλιο, λέει: «Σοφία Ορθοί!» (δηλ. το Ευαγγέλιο είναι Σοφία, γιατί περιέχει το λόγο του Θεού· ας το υποδεχθούμε όρθιοι, από σε βασμό), εμείς απαντάμε ευλαβικά: «Δεύτε προσκυνήσωμεν …»

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1. Η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί τόσο συχνά την Αγία Γραφή και για ένα ακόμη λόγο. Ποιος είναι αυτός; (…)

Θέλει να μας δείξει, ότι κι εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Να είναι δηλαδή στο κέντρο και της δικής μας ζωής.

2. Και πώς θα γίνει αυτό; (…)

α. Αν τη χρησιμοποιούμε συχνότατα, όχι να τη φυλάγουμε στο εικονοστάσι ή στη βιβλιοθήκη, αλλά να τη μελετούμε με δίψα. Όσο μελετά κανείς την Αγία Γραφή, τόσο φωτίζεται ο νούς του και ενισχύεται στον αγώνα του, αισθάνεται το Θεό κοντά του! Και να την τοποθετήσουμε πάνω στο γραφείο μας, ώστε συχνά, καθημερινά να την ανοίγουμε και να τρεφόμαστε από τον αθάνατο λόγο του Θεού. Όλες άλλωστε οι απαντήσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν βρίσκονται μέσα στην Αγία Γραφή, αρκεί να τις αναζητήσουμε στο πλουσιώτατο χρυσορυχείο της…

β. Αν εφαρμόζουμε στη ζωή μας τις αλήθειές της. Έτσι θα μπορούμε να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από το ψέμα, την τιμιότητα από την υποκρισία, την απανθρωπιά από τη φιλανθρωπία. Αλλά και θα φωτίζεται ο νους μας για να διακρίνουμε και τους ανθρώπους, να καταλαβαίνουμε τις κακοτοπιές της αμαρτίας στο σχολείο, στην τηλεόραση, σε κάποιες παρέες και έτσι να είμαστε πιο προσεκτικοί…

γ. Αν αυτό το θησαυρό τον γνωρίζουμε και στους άλλους. Αυτή θα ‘ναι η μεγαλύτερη ευεργεσία που θα τους κάνουμε, να τους βάλουμε στα χέρια το λόγο του Θεού. Δεν πρέπει να υπάρχει χριστιανικό σπίτι, που να μην έχει την Αγία Γραφή, και ιδιαίτερα την Καινή Διαθήκη. Και τι χαρά, ευλογία, ευτυχία για μας να είναι τα δικά μας χέρια αυτά που θα φέρουν την Αγία Γραφή στα χέρια, στα σπίτια κάποιων συνανθρώπων μας, συμμαθητών, καθηγητών, συγγενών μας!

3. Τι μπορούμε εμείς καθημερινά να κάνουμε; (…)

Ας βάλουμε ένα μικρό αγώνισμα στον εαυτό μας (ιδίως την εβδομάδα που έρχεται)· να μελετούμε καθημερινά την Αγία Γραφή, την Καινή Διαθήκη (έστω 5′), (και την επόμενη Κυριακή στην Ομάδα μας να πούμε τις εντυπώσεις μας από την καθημερινή αυτή εξάσκηση).

Αλλά πάνω απ’ όλα να γίνονται βίωμά μας, όσα παραγγέλλει ο Θεός μέσα στις σελίδες της! Και να κάνουμε προσευχή ώστε να μας φωτίζει ο Θεός να κατανοούμε κάθε φορά ό,τι μελετούμε, σκεπτόμενοι τι λέει σε μένα προσωπικά αυτό το κομμάτι που μόλις πριν λίγο μελέτησα, τι λέει για τη ζωή μου. Και τέλος να κάνουμε θερμή προσευχή να εξαπλώνεται το Ευαγγέλιο του Χριστού σ’ ολόκληρο τον κόσμο και έτσι πολλοί άνθρωποι να οδηγούνται κοντά στον Άγιο Θεό και τη σωτηρία της ψυχής τους!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  • Μελετώ καθημερινά την Αγία Γραφή

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ:

Λεπτομέρειες για τον Ετήσιο Διαγωνισμό “25 Challenges”, διαβάστε στο παρακάτω λινκ:

    • Challenge #12
    • ΤΙΤΛΟΣ: Σταθερἀ και με στὀχο
    • Υλικά: Γερό και ισορροπημένο σώμα
    • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Καλούνται 3 ζευγάρια παιδιών (άρα 6 διαφορετικά παιδιά) των κατηχητικών μας ομάδων να πραγματοποιήσουν την άσκηση όπως την βλέπουν στα παρακάτω βίντεο.

2. Παρακαλούμε να τραβάτε το βίντεο με όρθιο το κινητό.

3. Στην διάθεση του κάθε κατηχητικό θα έχει  1´ λεπτό στο σύνολο για να φτιάξει το σχετικό βίντεο και με τις τρεις ομάδες παιδιών.

4. Το τελικό βίντεο θα πρέπει να μας το στείλετε στο Ίνσταγκραμ https://www.instagram.com/pat.augoustinos/,  αλλιώς στο μέιλ γράφοντας από πιο κατηχητικό είστε.

5. Παρακαλούμε, οι κατηχητές, να ρωτάτε τα παιδιά σας εάν συμφωνούν να παρουσιαστεί το πρόσωπό τους στο διαδίκτυο! Αν όχι τότε πρέπει να μας το γνωστοποιήσετε, να μην τα παρουσιάσουμε δημόσια.

Είναι λίιιιγο δύσκολο !!!!

Καλή επιτυχίαααα!!!