ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:
• Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους και όσους κατηχητές βοήθησαν στο να συγκεντρωθούν τα σχετικά τρόφιμα και είδη καθαρισμού όπως και υποδήματα ως ΔΩΡΕΑ & ΠΡΟΣΦΟΡΑ στην ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ για την βοήθεια Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και τους άπορους νέους. Συν τω χρόνω θα σας κοινοποιήσουμε αναφορικά τα είδη που παραλάβαμε και αποστείλαμε στους έχοντας ανάγκη.
• Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ στο Τρίκορφο Δωρίδος, μαζί με τον 5ο Διαγωνισμό Γνώσεων “Πάτα Το” παρά την βροχούλα, πραγματοποιήθηκε και ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην δραστηριότητα αυτή.
Την 1η θέση πήρε η Μαρία Μπάτζιου από το κατηχητικό της περιφέρειας Ευπαλίου.
Την 2η θέση πήρε ο Γιάννης Καρυδάκης από το κατηχητικό της Άμφισσας.
Την 3η θέση πήρε η Κωνσταντίνα Κοκκίνου επίσης από το κατηχητικό της Άμφισσας.
Στην 4η θέση ο Γιάννης Βαβάτσικος από την Περιφέρεια Ευπαλίου και στην 5η ο Αδαμάντιος Μαντζαβράς από το Γαλαξίδι. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!
Εισαγωγή
Αγαπητά μας παιδιά, καλή Χρονιά κι ευλογημένη, γεμάτη με καρπούς του Αγίου Πνεύματος.
Χρόνια πολλά! Καλή κι ευλογημένη χρονιά! Καλό Παράδεισο σε όλους! Εύχομαι σε όλους και όλες ό,τι καλύτερο! Κάλαντα είπαμε; (Ναιαιαιαιαι!) Κουραμπιέδες φάγαμε; (Ναιαιαιαιαι!) Ξεκουραστήκαμε; (Ναιαιαιαιαι!) Εκκλησία πήγαμε; (…) Ας είναι η νέα χρονιά το 2024 είναι ένα νέο σκαλοπάτι που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στην ουράνια πατρίδα μας!
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου; (…) Σωστά! Τη βάπτιση του Χριστού ή αλλιώς Θεοφάνεια ή Επιφάνεια ή Φώτα. Σήμερα, όμως δεν θα μιλήσουμε για την βάπτιση του Χριστού μας, αλλά για κάτι σχετικό με αυτό. Για να δούμε λοιπον.
Κύρια αφήγηση ή διήγηση
Τι ζητούσε ο μεγάλος στρατηγός από έναν φτωχό Προφήτη; Γιατί άραγε έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι μέχρι εκεί;
Τι ζητούσε! Ο Νεεμάν, ο έξυπνος και δυναμικός στρατηγός, ήταν – ποιος να το ακούσει; – ήταν λεπρός! Κι έψαχνε με κάθε τρόπο να βρει την υγεία του. Γι’ αυτό ήλθε τώρα εδώ και χτυπά ικετευτικά την πόρτα του Προφήτη.
Ο Νεεμάν ξαφνιάσθηκε με τέτοια μεταχείρηση. Το θεώρησε προσβλητικό που δεν βγήκε ο Ελισαίος να του μιλήσει και να τον ευλογήσει. Νόμιζε ότι τον περιφρονούσε. Γι’ αυτό και θύμωσε.
Δεν είχα εγώ ποτάμια στη Συρία, είπε, για να λουσθώ, πολύ καλύτερα μάλιστα απ τον Ιορδάνη κι απ’ όλα τα νερά του Ισραήλ; Γι’ αυτό ήλθα τόσο ταξίδι; Πίσω! Πάμε να γυρίσουμε στην πατρίδα! Έδωσε εντολή στην συνοδεία του εκνευρισμένος. Θα κάνω λουτρό ναί, αλλά εκεί, στον Αβανά και τον Φαρφάρ, τα ωραία μας ποτάμια, που τα ξέρω και τα αγαπώ.
Όμως οι υπασπιστές του, πιο ψύχραιμοι και με μεγάλο ενδιαφέρον για το καλό του, όσο και με πίστη πιο αληθινή, του είπαν πιο σεβαστικά.
Να μας συγχωρείς, στρατηγέ, μα σε νιώθουμε σαν πατέρα. Μια σκέψη ταπεινή να εκφράσουμε. Τι μεγάλο και βαρύ τάχα σε πρόσταξε ο προφήτης; Αν σου ζητούσε κάτι άλλο δυσκολότερο, θα’ ταν καλύτερα; Τι σε πειράζει να κάνεις αυτό το λουτρό, τώρα, εδώ, στον Ιορδάνη;
Αυτό το θαύμα από τα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης ήταν προφητικό διότι προτύπωνε την αγιαστική και ιαματική χάρη που θα αποκτούσε ο ποταμός Ιορδάνης μετά την Βάπτιση του Κυρίου και συμβολικό διότι η θεραπεία του λεπρού Νεεμάν συμβολίζει την θεραπεία και την ψυχική κάθαρση από την αμαρτία που μας παρέχει ο Θεός με την αγιαστική χάρη των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας.Β ́. Ανάπτυξη θέματος:
Μας «υιοθετεί» ο Θεός! Μας γράφει στον κατάλογο της Βασιλείας Του, που εδώ στη γη είναι η Εκκλησία μας. Αν δεν βαπτιστούμε, ούτε στα άλλα Άγια Μυστήρια μπορούμε να μετέχουμε.
– «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. η’ 19). Ποιο είναι το νόημα;… Ότι, για να σωθεί ο άνθρωπος, δεν φτάνει μόνο να ακούσει το λόγο του Θεού. Πρέπει και να πιστέψει. Απαραίτητα, πρέπει και να βαπτισθεί. «Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται» (Μαρκ. ιζ’ 16).
• Η Βάπτιση γίνεται στον Ιερό Ναό· τον οίκο του Ουρανίου Πατέρα! Το παλάτι της Εκκλησίας Του, που ιδιαίτερα εκείνη την ώρα γιορτάζει! Ένα καινούργιο παιδί Του, μπαίνει στην οικογένεια του Θεού, την Εκκλησία! Από Ορθόδοξο Χριστιανό Ιερέα. Γιατί μόνο οι Ορθόδοξοι Ιερείς έχουν πάρει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και μπορούν να τη μεταδίδουν.
Γιορτή, πρώτη και μεγαλύτερη του κάθε Χριστιανού! Ένας όμως πρέπει να λείπει απ’ τη γιορτή μακριά. Ποιος;
– Ο Σατανάς! Και να! Πριν αρχίσει η Βάφτιση, στο μπρός μέρος του Ναού (άλλοτε Πρόναο) ο Ιερέας τον διώχνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Πρέπει, όμως, σ ̓ αυτό να συμφωνήσει και ο Νονός.
– Τι να συμφωνήσει;
– Να συμφωνήσει και να βεβαιώσει ότι ο ίδιος και ο αναδεξιμιός του καμιά σχέση δεν έχουν με τον Σατανά. Φεύγουν από κοντά Του. Να βεβαιώσει ότι ανήκουν στο στράτευμα του Χριστού.
– «Αποτάσση τω Σατανά»; Ρωτάει ο ιερέας. «Αποτάσσομαι». Απαντά ο νουνός. «Συνετάξω τω Χριστώ»; – «Συνεταξάμην».
Καμιά σχέση πιά ο Χριστιανός με το Διάβολο.
Και ο Νονός τώρα (αντί για το νήπιο) ομολογεί ευλαβικά την Πίστη του στην Αγία Τριάδα, και την Εκκλησία του Χριστού. Απαγγέλλει, το «Σύμβολο της Πίστεως».
Αρχίζει η κύρια τελετή του Βαπτίσματος, εις το όνομα της Αγίας Τριάδος.
– «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…». Ο Ιερέας, ευλογεί το νερό της κολυμβήθρας. Υπέροχοι οι ύμνοι και οι ευχές (προσευχές).
Παίρνει στα χέρια του το νήπιο και το αλείφει σε όλο του το σώμα με το λάδι το οποίο συμβολίζει την πνευματική πανοπλία που μας δίνει η Εκκλησία μας για τον πόλεμο κατά του διαβόλου.
Η μεγάλη στιγμή φθάνει. Ταφή και Ανάσταση μαζί με το Χριστό γίνεται τώρα! (Η τριήμερη Ταφή και Ανάστασή του). Τρεις «καταδύσεις» στον τάφο του Χριστού (που συμβολίζει η κολυμβήθρα) και τρεις αναδύσεις.
– «Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού… εις το όνομα του Πατρός. (Κατάδυση).
– Αμήν! (Ανάδυση)
– Και του Υιού! (Κατάδυση).
– Αμήν (Ανάδυση).
– Και του Αγίου Πνεύματος (Κατάδυση).
– Αμήν» (Ανάδυση).
Κατάδυση, βούτηγμα τέλειο-Βάπτισμα. Όπως όρισε ο Κύριος. Όχι ράντισμα, όπως κάνουν οι αιρετικοί.
Τρεις καταδύσεις «και τρεις» αναδύσεις. Τιμή στην Αγία Τριάδα, που με την επέμβαση του Αγίου Πνεύματος ξαναγεννά τον αμαρτωλό άνθρωπο σε νέα ζωή μαζί με το Χριστό. Γι’ αυτό και λέγεται «Λουτρό παλιγγενεσίας»! Δηλαδή, που σε ξαναγεννάει σε νέο άνθρωπο!
Το «προπατορικό αμάρτημα» θάφτηκε πιά.
– «Μακάριοι, ων αφέθησαν αι ανομίαι…» ψάλλουν οι ψάλτες χαρούμενα! Στο χέρι του Χριστιανού αγωνιστή είναι πιά να διατηρήσει τον χιτώνα της ψυχής του καθαρό. Αυτό εύχεται ο ιερέας φορώντας στο νεοβαπτισμένο τα λευκά βαπτιστικά ρουχαλάκια, ενώ οι ψάλτες ικετεύουν:
– «Χιτώνά μοι παράσχου φωτεινόν, ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον»! (Χάρισέ μου χιτώνα καθαρότητας φωτεινό Συ, Κύριε, που φοράς για ένδυμά Σου το φως)!
(Μεσολαβεῖ τό Μυστήριο τοῦ Ἁγίου Χρίσματος, πού θά μιλήσουμε γι’ αυτό ἄλλη φορά).
Στη συνέχεια θα φορέσει ο Ιερέας επίσημα στο μικρό Χριστιανό το χρυσό Σταυρό με το όνομά του, δώρο του Νονού. Το πολυτιμότερο στολίδι για όλη του τη ζωή. Μ’ αυτόν, θα βγεί νικητής στους αγώνες του. Ποιος θα δεχθεί ποτέ να ανταλλάξει αυτό το πολύτιμο στολίδι και ακατανίκητο όπλο με κορδονάκια και χωρίς σταυρό αλυσιδάκια;
Η πνευματική χαρά έχει τώρα φθάσει στο κατακόρυφο! Γύρω από την κολυμβήθρα, σαν σε χορό άγιο, γυρίζουν τρεις φορές ο Ιερέας, ο Ανάδοχος με το μικρό στην αγκαλιά του. Αναμμένη η λευκή λαμπάδα, συμβολίζει το καινούργιο φως που χαρίστηκε σήμερα στο «νεοφώτιστο»!
Σ ̓ όλα τα πρόσωπα φωτεινά χαμόγελα. Δάκρυα χαράς στης μανούλας, του πατέρα τα μάτια. Οι ψάλτες κι όλος ο λαός ψάλλουν με θριαμβευτική χαρά:
– «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε»! «Αλληλούια»!
Λίγο πριν το τέλος ο Ιερέας με ένα ψαλιδάκι κόβει σταυροειδώς λίγα μαλλάκια από το νεοβαπτισμένο παιδάκι. Τι συμβολίζει αυτό;
– Συμβολίζει το πρώτο δώρο του στο Σωτήρα Χριστό! Και ότι σ ̓ Εκείνον θα χαρίζει πιά όλες τις μέρες της ζωής του. Θα Τον ακολουθεί πιστά.
Το Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος έχει φθάσει στο τέλος του. Η ευτυχισμένη Μητέρα με βαθιά μετάνοια μπροστά στο Νονό, σε ένδειξη σεβασμού, παίρνει στην αγκαλιά της το αναγεννημένο παιδί της. Από σήμερα ανήκει και σε μια δεύτερη οικογένεια. Την οικογένεια του Ουρανίου Πατέρα. Την οικογένεια της Εκκλησίας του Χριστού.
Πρακτική εφαρμογή
Κλείνοντας, παιδιά, το σημερινό θέμα μας, που ήταν αφιερωμένο στο πρώτο και βασικό μυστήριο, στο βάπτισμα, να ξέρουμε και τα εξής:
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, τι έλεγε σε κείνους που πήγαιναν να βαπτισθούν στον Ιορδάνη;
-«Εγώ σας βαπτίζω με νερό. Δείγμα ότι μετανοείτε. Εκείνος όμως, που έρχεται πίσω από μένα (ο Χριστός) θα σας βαπτίσει με Άγιο Πνεύμα… Αυτό το Βάπτισμα θα είναι για τη Σωτηρία σας». Και αυτό, παιδιά, πραγματοποιείται στην Εκκλησία μας, από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεως της.
Με το Άγιο Βάπτισμα καθαρίζομαι από την λέπρα, όχι του σώματος, όπως ο Βασιλιάς Νεεμάν που είδαμε στη διήγηση, αλλά από την πνευματική λέπρα της αμαρτίας και μάλιστα του πρωτατορικού αμαρτήματος.
Με το Αγ. Βάπτισμα ανήκω πιά και ‘γω στο Χριστό! Έδωσα υπόσχεση με το στόμα του Νονού μου; Ποια; Αποτάσσομαι τον Σατανά! Συντάσσομαι με το Χριστό! Τι σημαίνουν αυτά;
Μόνο στο Χριστό ανήκω πιά! Χριστιανός! Δικός Του είμαι. Αυτόν ακολουθώ, όπως ο καλός στρατιώτης το Βασιλιά του! Τις άγιες εντολές Του εκτελώ από αγάπη σε Κείνον! Είμαι ντυμένος τον Χριστό!
Ευλογημένο το νέο έτος 2024, καλή Χρονιά
ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:
Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:
1. ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗ
Σε κάθε παιδί αντιστοιχεί το όνομα ενός ψαριού. Βάζουμε όλα τα παιδιά να καθίσουν σε καρέκλες εκτός από ένα που μένει όρθιο. Λέμε μερικά ονόματα ψαριών και τα παιδιά στα οποία αντιστοιχούν τα ονόματα σηκώνονται γρήγορα και αλλάζουν θέσεις. Αυτός που θα μείνει όρθιος χάνει. Κάθε φορά βγάζουμε και μια καρέκλα ώστε πάντα κάποιος να μένει όρθιος. Όταν πούμε θαλασσοταραχή όλοι σηκώνονται και αλλάζουν θέση.
2. ΜΠΟΥΜ
Κάθε παιδί ξεκινάει με τη σειρά να λέει έναν αριθμό (1,2,3,4 κτλ).Σε συγκεκριμένους αριθμούς που έχουμε ορίσει π.χ. 5,6 η 7 το παιδί πρέπει να πει μπουμ αντί για τον αριθμό. Το ίδιο ισχύει και για τα πολλαπλάσια τους π.χ. του 7 (14,21,28,35κτλ) αλλά και για όσους αριθμούς λήγουν σε αυτόν π.χ. (17,27,37 κτλ)
ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
- Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.