Πανελλήνιες… Μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα!!

Όσοι από εσάς περάσατε από αυτή την περίοδο γνωρίζετε πολύ καλά όπως και εγώ πως πρόκειται για μια από τις πιο αγχωτικές περιόδους της ζωής μας. Από τη μια εμείς ως μαθητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με πλήθος πληροφοριών που καλούμαστε να αποστηθίσουμε και περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα να επιλύσουμε και από την άλλη οι  γονείς μας που είναι συνοδοιπόροι σε αυτή την επίπονη διαδικασία που ονομάζεται πανελλήνιες.

Αλήθεια οι πανελλήνιες είναι τόσο τραγικές όσο ακούγονται; Και γιατί έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις;

Φυσικά και η απάντηση είναι ΟΧΙ!! Αν είσαι μαθητής της Γ’ Λυκείου πιθανότατα να μην μπορείς να ταυτιστείς με την ακόλουθη απάντηση και δεν θα ήταν παράλογο. Μιας και οι ρυθμοί της ζωής σου έχουν πλέον αλλάξει συγκριτικά με ένα-δυο χρόνια πριν αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πλέον πως τα πράγματα σοβάρεψαν και πως το διάβασμα σου χρειάζεται να είναι πιο συστηματικό, οι έξοδοι σου άρχισαν να περιορίζονται και οι συζητήσεις με τους συμμαθητές σου και τις φιλικές σου παρέες στρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από τις πανελλήνιες.

Επομένως η μεγέθυνση του θέματος μας κάνει να είμαστε κατά κάποιο τρόπο προκατειλημμένοι και να φοβόμαστε για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τον Ιούνιο κατά την εξεταστική περίοδο.

Είναι εξίσου αξιοσημείωτο να γνωρίζεις πως οι πανελλήνιες δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά διαγωνίσματα και τα θέματα που τίθενται σίγουρα δεν θα σου είναι τελείως άγνωστα. Και αν ακόμη υπάρξει κάποιο ερώτημα που σε δυσκολέψει να έχεις στο νου σου πως δεν είσαι ο μόνος/η που γράφεις τα συγκεκριμένα θέματα και κατά πάσα πιθανότητα να δυσκολέψει και άλλους μαθητές/τριες.

Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των πανελληνίων είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η επίδοση σου στα μαθήματα δεν καθορίζει ούτε τις δυνατότητες σου ούτε αυτά που μπορείς να καταφέρεις στο μέλλον!

Όλοι μας είμαστε καλοί σε κάτι και μπορεί να μας πάρει πολλά χρόνια για να το ανακαλύψουμε. Σε καμία περίπτωση λοιπόν οι πανελλήνιες δεν είναι το τέρμα αλλά η έναρξη της επαγγελματικής μας ζωής. Ακόμα και αν αποτύχεις δεν σημαίνει πως δεν είσαι καλός μαθητής ή δεν είσαι έξυπνος/η.

Διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες που προκύπτουν όπως το άγχος, η κούραση, η δυσκολία των θεμάτων μπορούν να επιφέρουν απροσδόκητα αποτελέσματα και να μην γράψουμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε ή ελπίζαμε. Οι 3 ώρες γραψίματος σε ένα μάθημα σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το διάβασμα που έχεις κάνει σε παραπάνω από 1 χρόνο. Είναι καλό να ξέρεις πως στην ζωή μας έχουμε συχνά ατυχίες όμως δεν πρέπει να τα παρατάμε! Κάθε προσπάθεια μας είναι καρποφόρα, έχει να μας διδάξει κάτι καινούργιο και να μας κάνει να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη φορά.


Νομίζεις πως όλοι αυτοί οι πετυχημένοι και διάσημοι άνθρωποι του Χόλιγουντ ήταν πάντα τόσο τυχεροί; Πως δεν απέτυχαν ποτέ;

Και όμως έναυσμα για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται τώρα είναι οι αποτυχίες τους.

Πολλές πόρτες έκλεισαν στη ζωή τους με σκοπό να οδηγηθούν σε ένα καλύτερο μέλλον το οποίο δεν είχαν καν φανταστεί.


Ο Jim Carrey, διάσημος κωμικός ηθοποιός, έζησε φτωχικά, μοναχικός καθώς δεν είχε φιλικές παρέες και θεωρούταν «κακός» μαθητής στο σχολείο αφού το γεγονός ότι ήταν δυσλεκτικός δεν τον βοηθούσε ιδιαίτερα στην σχολική του επίδοση. Εξαιτίας των συνθηκών της ζωής του αναγκαστικά διέκοψε το σχολείο προκειμένου να μπορεί να εργάζεται σε παραπάνω από μια δουλειές μαζί με τον πατέρα και τα αδέρφια του. Στην αρχή της καριέρας του ως ηθοποιός ανέλαβε μικρούς ρόλους και ερμηνείες σε μαγαζιά από τα οποία δεν αποκόμιζε κανένα οικονομικό όφελος.

Η πορεία της ζωής του ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν που θα φανταζόταν κανείς! Η αναγνώριση του καταξιωμένου ηθοποιού από το ευρύ κοινό και η επιτυχία που συνόδεψε την ζωή του είναι ένα παράδειγμα για όλους εκείνους που προδικάζουν ότι το μέλλον τους θα είναι δυσοίωνο επειδή η τωρινή τους ζωή δεν είναι η ιδανική.

Ο Bill Gates αποτελεί έναν από τους δυο ιδρυτές της γνωστής εταιρίας σε όλους μας Microsoft. Αν και οι γονείς του εξασκούσαν τη δικηγορία ο ίδιος αποφάσισε να αφήσει το Harvard και ξεκινώντας από το μηδέν προσπάθησε να στελεχώσει μια εταιρία που θα πραγματευόταν την επεξεργασία δεδομένων. Η επιχείρηση του αυτή δεν ήταν επιτυχής όμως οι γνώσεις που αποκόμισε από όλη αυτή την προσπάθεια του έδωσαν το κίνητρο να κατασκευάσει την Microsoft, μια διαδικασία η οποία δεν ήταν επίσης εύκολη και πάντα πετυχημένη.

H Jennifer Lopez από πολύ μικρή ηλικία είχε κλίση προς τον χορό. Παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε όπως ήταν η αρνητική στάση της οικογένειας της στα επαγγελματικά της σχέδια και παρά το γεγονός ότι υπήρξε άστεγη βρίσκοντας στέγη σε μια σχολή χορού εν τέλει η ζωή την δικαίωσε. Σήμερα πέρα από την επιτυχία που έχει σημειώσει στο τραγούδι και στην ηθοποιία έχει καταφέρει να δημιουργήσει την “Nuyorican Productionsκαθώς και να αναπτύξει φιλανθρωπική δράση στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στην στήριξη γυναικών και παιδιών (Lopez Family Foundation).

 Η Jane Goodall αν και δεν σπούδασε ποτέ σε κολέγιο κατάφερε να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ίδια σήμερα συνεχίζει να προσφέρει στον επιστημονικό κλάδο καινοτόμες εφευρέσεις λόγω της πολύχρονης μελέτης της πάνω στη συμπεριφορά των χιμπατζήδων καθώς και της ενασχόλησης της με την διαφύλαξη και προστασία της φυσικού περιβάλλοντος και των ζώων.

 Ο EdDocRicketts ήταν Αμερικανός βιολόγος και οικολόγος της θαλάσσιας φύσης που έζησε κατά τη περίοδο 1897-1948. Παρά την απόφαση του να μην σπουδάσει σε κολέγιο εντούτοις ο Doc αφοσιώθηκε με αγάπη στην έρευνα της οικολογίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και στη συγγραφή βιβλίων με κέντρο αναφοράς το θαλάσσιο οικοσύστημα.

 H J.K. Rowling ήταν μια απελπισμένη μητέρα που μεγάλωνε μόνη της το παιδί της, χωρίς εργασία άρα και μισθό για να μπορεί να συντηρεί το σπίτι της παρά μόνο λίγα χρήματα που λάμβανε από το κράτος. Στήριγμα στη ζωή της υπήρξε η συγγραφή. Το πιο γνωστό έργο της ήταν το πρώτο βιβλίο της σειράς «Harry Potter”. Έπειτα από πολλές απορρίψεις εκδοτών η Rowling στάθηκε τυχερή αφού ο Bloomsbury προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου της. Η ζωή της Rowling έμοιαζε επιτέλους να της χαμογελά! Τα βιβλία της πλέον έχουν κερδίσει πολλά βραβεία, φήμη και εκτόξευση των πωλήσεων τους σε όλο τον κόσμο.

Για να καταλάβεις πως οι πανελλήνιες δεν είναι καθοριστικές για το πώς θα εξελιχθεί η ζωή σου οφείλω να σου πω πως αν και πολλοί άνθρωποι που σπούδασαν αυτό που τους άρεσε στην ηλικία των 17-18 ετών, οι ανάγκες της ζωής τους, η αλλαγή του τρόπου σκέψης, τα νέα ερεθίσματα και οι εμπειρίες της ζωής, τους κατεύθυναν σε άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Δεν είναι ποτέ αργά για ότι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους! Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι σε μια δουλειά που όχι μόνο θα είσαι καλός/ή σε αυτήν αλλά και που θα χαίρεσαι που βρίσκεσαι εκεί παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που την συνοδεύουν.

Όμως πάνω από όλα να έχεις εμπιστοσύνη σε αυτά που ο Θεός φέρνει στη ζωή σου, Αυτός γνωρίζει πολύ καλά τι επιθυμείς και έχει πάντα λόγο που επιτρέπει και τις αποτυχίες! Όχι για να σε τιμωρήσει αλλά για να σε κάνει ευτυχισμένο επειδή Εκείνος αγαπάει τα παιδιά του και θέλει το καλύτερο για εμάς.

Οπότε ας μην ξεχνάς να ζητάς την βοήθεια του Θεού, να σε φωτίσει να διαβάσεις πρώτα αλλά και να γράψεις σωστά στα θέματα που θα εξεταστείς. Και μην αμφιβάλλεις καθόλου. Βοηθάει η πίστη μας! Απόλυτα! Ο αγώνας συνοδοιπορεί μαζί με την ελπίδα και η ελπίδα για κάθε άνθρωπο είναι ο Χριστός, γι’ Αυτόν αξίζει κάθε αγώνας…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

“Κι αν φτωχική τη βρήκες,
η Ιθάκη δεν σε γέλασε….”

Κ.Π. Καβάφης

Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδας | Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, | θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, | Π.Τ.Δ.Ε. | MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία