Ο θυμός είναι ένα προσωρινό συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι έχουμε νιώσει ή θα νιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η κοινή συμπτωματολογία του θυμού συμπεριλαμβάνει συνήθως ταχυκαρδίες, αναστάτωση ένταση στους μύες και σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Ουσιαστικά ο θυμός είναι η αντίδραση μας σε πράξεις ή συμπεριφορές που είτε θεωρούμε άδικες είτε πράγματι αδικούν εμάς ή τους γύρω μας.
Σε περιπτώσεις μάλιστα που ο θυμός δεν εξωτερικεύεται ελλοχεύουν προβλήματα υγείας όπως πονοκέφαλοι, επίδειξη ευερεθιστότητας, πόνους στο στομάχι. Ουσιαστικά τα άτομα αυτά επιθυμώντας να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους συνανθρώπους τους αποτραβιούνται από τους άλλους και αποσιωπούν το γεγονός που τους θύμωσε.
Στον αντίποδα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που «απαντά» επιθετικά και βίαια στον συνομιλητή του ξεπερνώντας το μέτρο και πολλές φορές η ένταση του θυμού του δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της αφορμής που προκάλεσε τον θυμό.
Άρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο θυμός τείνει να θολώνει τη κρίση και το νου του ανθρώπου είναι καλό να εκδηλώνεται με έναν υγιή τρόπο με τον οποίο δεν θα ζημιώνεται ούτε ο εαυτός μας αλλά και ούτε οι άλλοι λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που λίγο αργότερα θα μετανιώσουμε. Ας αναλογιστούμε πόσο συχνά συμβαίνει στη καθημερινή μας ζωή να παρερμηνεύουμε τα λόγια που ακούσαμε ή το μήνυμα που λάβαμε από τον καλύτερο μας φίλο/φίλη…
Όμως τι στα αλήθεια μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε θυμωμένοι;
Τρόποι διαχείρισης του θυμού
1) Παίρνω βαθιές αναπνοές και μετράω από μέσα μου μέχρι το 10 φέρνοντας στο νου μου μια ευχάριστη ανάμνηση του καλοκαιριού, το νόστιμο κέικ που έφτιαξε η γιαγιά μου, την ζεστή αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά μου,
2) Προσπαθώ να καταλάβω γιατί θυμώνω και παίρνω λίγο χρόνο να σκεφτώ.
3) Μοιράζομαι τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου με τα πιο κοντινά μου πρόσωπα, την οικογένεια μου ή τον δάσκαλο/ δασκάλα μου που είναι βέβαιο ότι θα με βοηθήσουν και θα με στηρίξουν.
4) Ζητάω συγνώμη
5) Απομακρύνομαι από τον χώρο και το άτομο με το οποίο είμαι θυμωμένος για λίγο μέχρι να ηρεμήσω.
6) Δεν χτυπάω και δεν σπάω πράγματα.
7) Ασχολούμαι με μια δραστηριότητα που με κάνει να περνάω καλά και να ξεχνιέμαι όπως την ζωγραφική, να ακούσω μουσική, να παίξω μπάλα κτλ
8) Γράφω σε ένα χαρτί ή στο ημερολόγιο μου τι μου προκάλεσε θυμό και πως ένιωσα
9) Αντιμετωπίζω με χιούμορ αυτό που μου προκαλεί θυμό.
10) Αγνοώ ότι μου προκαλεί ένταση.
11) Αφού ηρεμήσω κάνω διάλογο με το άλλο άτομο αναπτύσσοντας με ειλικρίνεια τις σκέψεις μου ώστε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως οι άνθρωποι δεν συμφωνούμε πάντα όμως δεν γίνεται να διαφωνούμε και σε όλα.
Είναι στο χέρι σου να αλλάξεις τώρα τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον θυμό σου. Εγώ το δοκίμασα, εσύ τι λες;
Το ήξερες;
Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος αναφερόμενος στο συναίσθημα του θυμού συστήνει στους ανθρώπους να ξεχνούν τα λόγια που ειπώθηκαν και τους προκάλεσαν εκνευρισμό.
Αντιθέτως προτρέπει τον κάθε άνθρωπο να εστιάζει στα προτερήματα του συνομιλητή του και στις αγαθές πράξεις που έχει κάνει.
Επίσης πιστεύει πως ο θυμός πρέπει να αποφεύγεται ως στάση ζωής διότι στερεί την ευτυχία, την ειρήνη και την ηρεμία από τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς. Ταυτόχρονα καλλιεργείται η οργή και το μίσος απέναντι στους άλλους το οποίο αντιπαρατίθεται στις διδασκαλίες του Χριστού.
Και ο απόστολος Παύλος μας παροτρύνει και μας συμβουλεύει, σχετικά με την οργή, κάτι πολύ χρήσιμο και πρακτικό για την καθημερινή μας ζωή. «Ο ήλιος», λέει, «να μη βασιλεύει, αφήνοντάς σας θυμωμένους, ούτε να δίνετε τόπο στον διάβολο».
Τι θα μπορούσε να πει κανείς για όλα αυτά, όταν πολλές φορές η οργή δεν κυριεύει την ψυχή μας μόνο μέχρι τη δύση τον ήλιου, αλλά παραμένει μέσα μας ζωντανή για πολλές ημέρες και μάλιστα μερικές φορές και για χρόνια;
Πολύ προσοχή λοιπόν!