Αναντίρρητα, όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός Ελλήνων και Ελληνίδων άνω των 18 ετών που αποφασίζουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, η ανεργία και η απουσία ευκαιριών εργασίας αναγκάζουν χιλιάδες νέους είτε αμέσως μετά την αποφοίτηση τους από το σχολείο είτε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους να εγκαταλείψουν τις οικογένειες και τους φίλους τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα «προς το ζην» και να ασχοληθούν άμεσα με το αντικείμενο που ποθούν.

Εκτός των άλλων οι νέοι παίρνουν την απόφαση να φύγουν στο εξωτερικό διότι οι μισθοί που προσφέρονται εκεί είναι σαφώς υψηλότεροι και ανταποκρίνονται στα προσόντα που έχουν αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής τους. Για εκείνους/ες που διαθέτουν συγγενείς σε μια ξένη χώρα τα πράγματα είναι σίγουρα ευκολότερα συγκριτικά με τους νέους που καλούνται να προσαρμοστούν σε μια χώρα με διαφορετική γλώσσα και τρόπο ζωής στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις.

Όμως τι συμβαίνει με εκείνους τους νέους που φοβούνται ή δεν θέλουν πραγματικά να φύγουν στο εξωτερικό; Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ίδιοι καλούνται να αντιμετωπίσουν με θάρρος την παρούσα κατάσταση και να αναλάβουν δράση για να κάνουν καλύτερη τη διαβίωση τους στην πατρίδα τους.

Αν ανήκεις και εσύ στην δεύτερη κατηγορία των νέων που δεν ξέρεις τι να κάνεις στην επαγγελματική σου ζωή, αν αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι με δεμένα χέρια και δεν μπορείς να βρεις τη δουλειά που έχεις ονειρευτεί τότε είναι σημαντικό να αναλογιστείς ότι:

  1. Δεν είσαι ο/η μόνος/η που νιώθει έτσι. Έχει αποδειχθεί ότι νέοι που είναι προικισμένοι με πτυχία και ξένες γλώσσες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προτού βρουν μια μόνιμη εργασία.
  2.  Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι της ανεργίας είναι σημαντικό να είσαι εξοπλισμένος/η με υπομονή. Η απόκτηση του πτυχίου οποιασδήποτε σχολής δεν συνεπάγεται και εύρεση εργασίας την επόμενη κιόλας ημέρα. Χρειάζεται μέσα από προσωπική αναζήτηση και προσπάθεια να έρθεις σε επαφή με διάφορους εργοδότες που πιθανόν να θελήσουν να συνεργαστούν μαζί σου. Είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα προκύψει κάποια δουλειά που θα σου επιτρέψει να γνωρίσεις καλύτερα τον χώρο που θέλεις να ασχοληθείς και να αποκτήσεις μια στοιχειώδη προϋπηρεσία για το μέλλον σου.
  3. Ψάξε με ποιον εναλλακτικό τρόπο μπορείς να εργαστείς. Με άλλα λόγια, το ότι δεν μπορείς να βρεις εργασία στο αντικείμενο των σπουδών σου δεν σε εμποδίζει από το να βρεις μια τελείως διαφορετική εργασία βασισμένη στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα σου. Ακόμη, ίσως με αυτόν τον τρόπο καταλήξει το χόμπι σου να γίνει η μόνιμη δουλειά σου.
  4. Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο για να εξελιχθείς επαγγελματικά. Με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοιού χιλιάδες άτομα επιμορφώθηκαν εξ αποστάσεως μέσα από σεμινάρια και εξειδικεύτηκαν στο αντικείμενο τους παρακολουθώντας μεταπτυχιακά προγράμματα της αρεσκείας τους.

Επίσης μέσα από το διαδίκτυο δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εργαστούν χρησιμοποιώντας μόνο τον υπολογιστή του σπιτιού τους με αποτέλεσμα να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος. Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις διατίθενται εφαρμογές όπως το LinkedIn με τη βοήθεια του οποίου δημιουργείς ένα προσωπικό προφίλ με τα προσόντα σου το οποίο γίνεται ορατό σε ένα μεγάλο αριθμό εταιριών και επιχειρήσεων που ενδεχομένως να θέλουν να σε προσλάβουν ως προσωπικό τους.

5. Αναζήτησε «τεχνικά» επαγγέλματα που έχουν άμεση απορρόφηση στον επαγγελματικό τομέα της Ελλάδας. Είναι βέβαιο πως από τα σχολικά σου χρόνια θα είχες ακούσει γονείς ή και εκπαιδευτικούς να εγκωμιάζουν επαγγέλματα που έχουν να κάνουν κυρίως με ιατρικές και νομικές επιστήμες παραμερίζοντας κάποια άλλα επαγγέλματα θεωρώντας τα υποδεέστερα.

  • Όμως για τα ελληνικά δεδομένα η στροφή σε «τεχνικά» επαγγέλματα όπως μηχανικοί αυτοκινήτων, υδραυλικοί, κομμωτές κ.α επιφυλάσσει καλύτερες προοπτικές εργασίας και επιφέρει πολλές φορές μεγαλύτερο κέρδος στους εργαζόμενους.Άρα, ας είναι ο καθένας από εμάς ξεχωριστά ευγνώμων για ότι γνώσεις έχει ήδη αποκτήσει μέχρι τώρα και ας αρπάζει τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προκύπτουν στη διάρκεια της ζωής του. Άλλωστε η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη που δεν ξέρεις αν αυτό που μοιάζει σε σένα τώρα ιδανικό θα συνεχίζει να σε κάνει χαρούμενο σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα που οι ανάγκες και οι προτεραιότητες σου θα είναι σαφώς αλλιώτικες.

    Τέλος, πριν αρπάξεις τη βαλίτσα σου για άλλη χώρα αναρωτήσου..


    έκανες ότι περνούσε από το χέρι σου για να αλλάξεις τη κατάσταση της ζωής σου ή με τη πρώτη δυσκολία το έβαλες στα πόδια; Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε φυσικά και αξίζει να κάνεις μια νέα αρχή στο εξωτερικό και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου!

Όποιον δρόμο και αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μη ξεχνάς να ζητάς την καθοδήγηση του Χριστού όταν προσεύχεσαι, διότι Αυτός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη γη και κατευθύνει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Ακόμα και όταν τύχουν αποτυχίες και απορρίψεις στην επαγγελματική μας ζωή θα πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο και να έχουμε στο νου μας πώς υπήρχε κάποιος βαθύτερος λόγος που επιτράπηκαν τον οποίο εμείς αδυνατούμε να αντιληφθούμε. Παράλληλα, όπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή αν παρουσιαστεί σε έναν χριστιανό κάποια ευκαιρία να δουλέψει με χαμηλές αμοιβές και σε κατώτερη θέση από αυτήν που περίμενε δεν θα πρέπει να την απορρίψει διότι η στάση του αυτή υποδηλώνει ότι είναι υπερήφανος και αυτό δεν αρέσει στον Θεό.

Επομένως, είναι σημαντικό να δείχνουμε εμπιστοσύνη στον Θεό γιατί δεν θα επιτρέψει ή θα παραχωρἠσει να δοκιμαστούμε σε βαθμό μεγαλύτερο από όσο αντέχουμε, αλλά ούτε και θα πάρει από πάνω μας τις δυσκολίες, απλά θα μας δώσει την δύναμη να αγωνιστούμε και να τα “βγάλουμε πέρα”. Όπως μετά τη βροχή έρχεται ο ήλιος έτσι και ο Θεός αφού πρώτα επιτρέψει να διανύσει ο χριστιανός μια δοκιμασία, για να ενδυναμώσει τη πίστη του, αργά ή γρήγορα θα τον ανταμείψει για την υπομονή του όπως Εκείνος ξέρει! 

Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδας | Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, | θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, | Π.Τ.Δ.Ε. | MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία