Στις μέρες μας, τα social media έχουν γίνει αναφαίρετο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων κυρίως των εφήβων και των νέων έχοντας κατά κάποιο αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως 4,74 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι ενεργοί χρήστες των social media. Οι πιο συχνές επισκέψεις των νεαρών χρηστών πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στο Instagram, στο Youtube και στο Tik-tok ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαθέτουν λογαριασμό σε Facebook, Linkedln, Snapchat, Twitter.
Πλεονεκτήματα social media
Οι πάντες έχουν την δυνατότητα να μετέχουν στην παγκόσμια γνώση με πολύ εύκολο τρόπο αφού πλέον googlάρεις ό,τι ερώτημα έχεις.
Άτομα διαφορετικών πόλεων και χωρών μπορούν να συνδεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με άμεσο τρόπο.
Μπορούν να βοηθήσουν μαθητές να συνεργαστούν για μια ομαδική εργασία του σχολείου χωρίς να χρειαστεί να βρεθούν από κοντά σε κάποιο σπίτι ή εξωτερικό χώρο.
Νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα χωρίς κάποιο κόστος με τα μέλη της οικογένειας τους οποιαδήποτε στιγμή.
Δίνουν κίνητρο στους άλλους ανθρώπους να προσέξουν την υγεία τους προβάλλοντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκησης.
Βοηθά τους εσωστρεφείς νέους να επικοινωνήσουν πολύ πιο εύκολα με τους συνομηλίκους τους, κάτι που θα τους ήταν πολύ δύσκολο να κάνουν αν βρίσκονταν από κοντά λόγω της ντροπής τους.
Δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία προβάλλοντας ένα ψηφιακό βιογραφικό στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν όλοι οι εργοδότες.
Προσφέρει την δυνατότητα εργασίας από το σπίτι προωθώντας προϊόντα κυρίως στο ευρύ κοινό του Instagram και του Youtube έπειτα από συνεργασία με εταιρίες και μαγαζιά για την διαφήμισή τους. Έτσι, αφενός καταπολεμάται η ανεργία και αφετέρου ο νέος ασχολείται με κάτι ευχάριστο και ταυτόχρονα κερδοφόρο στον χώρο του σπιτιού του.
Μειονεκτήματα social media
1) Εθίζουν τους ανθρώπους σε έναν εικονικό τρόπο ζωής αναπτύσσοντας ναρκισσισμό, άγχος, στρες, ένταση, ζήλια και κατάθλιψη.
2) Παρασέρνουν μαθητές και φοιτητές σε έναν πλασματικό κόσμο χάνοντας πολύτιμο χρόνο από το διάβασμα και επομένως οπισθοδρομεί η προσωπική τους εξέλιξη που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα.
3) Κρατούν ξύπνιο τον νέο στερώντας του σημαντικές ώρες ύπνου και ξεκούρασης συντελώντας στην εμφάνιση διαρκούς αίσθησης κόπωσης και σημαντικής έλλειψης ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
4) Αδρανοποιούν το νου και το σώμα των χρηστών οδηγώντας τους στη καθιστική ζωή και την παχυσαρκία.
5) Αποπροσανατολίζουν τους νέους από την αλήθεια, παραλύουν τη κριτική τους σκέψη και τους παραπληροφορούν μέσω της διαρροής αναληθών και αβάσιμων ειδήσεων.
6) Η συνήθεια των νέων να ωραιοποιούν τον εαυτό τους, τον τρόπο ζωής τους με τις προβολές και τα like, κάνει τους άλλους που τους παρακολουθούν να αισθάνονται μειονεκτικά για τον εαυτό τους και να μην νιώθουν αρκετοί όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση, τα κιλά τους, το σπίτι τους, τη ζωή τους.
Αυτό που έχει νόημα στη ζωή μας δεν είναι πως θα αρέσουμε στους άλλους ανθρώπους αφού η εξωτερική μας εμφάνιση αλλάζει με τη πάροδο των χρόνων. Μόνο η ψυχή μας είναι σταθερή στον χρόνο και σε αυτή οφείλουμε να επενδύουμε.
Για τον τρόπο που ντυνόμαστε, για τα μέρη που πάμε και για τις επιλογές που κάνουμε καλό είναι να σκεπτόμαστε αν θα άρεσε στον Θεό, αυτός ο τρόπος ζωής μας. Άρα είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της εγκράτειας και της σεμνότητας στη ζωή γενικότερα, αλλά ΚΑΙ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικότερα.
7) Είναι αμφίβολο όταν η επικοινωνία γίνεται με έναν άλλον άνθρωπο μέσω οθόνης να γνωρίζεις πραγματικά ποιος κρύβεται από πίσω. Έτσι δεν είναι λίγα τα περιστατικά παιδιών και εφήβων που πέφτουν θύματα διαδικτυακής απάτης και εκφοβισμού. Σε ακραίες περιπτώσεις οι νέοι καταλήγουν στην αυτοκτονία.
8) Οι άνθρωποι παύουν να είναι παραγωγικοί εφόσον περνούν πιο πολύ χρόνο με το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους παρά με την οικογένεια τους, τους φίλους τους, το χόμπι τους, ένα άθλημα.
9) Ενισχύεται το αίσθημα της μοναξιάς γιατί δεν υπάρχει αληθινή αλληλεπίδραση με άλλα άτομα.
10) Αλλοτριώνεται η προσωπικότητα των νέων εφόσον προσπαθούν να αλλάξουν τον εαυτό τους και να ακολουθήσουν την μόδα της εποχής για να είναι αρεστοί και να λαμβάνουν σχόλια θαυμασμού από τους άλλους χρήστες.
Άλλαξε τρόπο ζωής
Το να επιχειρήσεις να διακόψεις για ένα διάστημα από τα social media είναι δικαιολογημένο και σωστό όταν πρόκειται για το καλύτερο του εαυτού σου.
Βέβαια είναι πολύ πιθανό η απομάκρυνση από τον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης να θεωρηθεί περίεργη, υποσθοδρομική και «ύποπτη» απόφαση από τα άλλα άτομα, για αυτό και είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να αποκολληθεί από αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.
Μάθε να μην εξαρτάσαι από το τι θα πουν οι άλλοι αλλά κάνε τη διαφορά και ζήσε!! Ζήσε πραγματικά όμως, βγες έξω με φίλους, χόρεψε, πήγαινε μονοήμερες εκδρομές, ταξίδια, βγες για φαγητό με την οικογένεια σου, δες σινεμά, πήγαινε για ψώνια κ.λπ.
Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας έλεγε πως στο βωμό του χρήματος ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να πουλάει τον εαυτό του και την ελευθερία του διότι τα χρήματα έρχονται και φεύγουν. Τα λόγια του Αγίου Αντωνίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη τάση των σύγχρονων ανθρώπων γνωστών ως influencers να αναζητούν τη φήμη και το χρηματικό κέρδος προβάλλοντας διαρκώς τον εαυτό τους στα social media.
Ο Άγιος Αντώνιος είπε επίσης πως η προσπάθεια των ανθρώπων να γίνουν ενάρετοι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πράγματι, στην αρχή θα σου είναι δύσκολο αλλά κάνοντας ένα βήμα τη μέρα μειώνοντας τις ώρες που ξοδεύεις στα social, θα σου γίνει συνήθεια μέχρι που δεν θα τα έχεις ανάγκη πια. Η επιδίωξη του μέτρου είναι αβδήριτη ανάγκη για να εξασφαλίσεις μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.
Και επιτέλους δώσε λίγο χρόνο στην ψυχή σου, δώσε λίγο χρόνο στον Θεό, ΔΕΝ είναι τα πάντα στη ζωή σου η ψυχαγωγία ΔΕΝ είναι «το να περνάς καλά στη ζωή σου»!
Λοιπόν, πόσο κολλημένος είσαι στα social media;
M.Π.