ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου,
πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.
Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης,
ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα,
καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου,
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

ΘΕΜΑ: Οι Τρεις Νέοι στη φωτιά (Τρεις Παίδες εν καμίνω)

Την τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής η Εκκλησία υψώνει στο μέσο των Ιερών Ναών τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού μας.

Εισαγωγή

  Πέρασαν και οι Γ΄ Χαιρετισμοί, έφτασε κιόλας η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως! Στη μέση της Σαρακοστής η Εκκλησία υψώνει στο μέσο των Ιερών Ναών τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού μας ώστε προσκυνώντας τον να πάρουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα της νηστείας και της βελτίωσης του εαυτού μας. Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει σου!

  Για ποιον μεγάλο Προφήτη μιλήσαμε στο προηγούμενο μάθημα; (…) Σωστά, μιλήσαμε για τον Προφήτη Δανιήλ ο οποίος ρίχτηκε στον λάκκο και τα πεινασμένα λιοντάρια κάθισαν ήσυχα σαν πρόβατα στα πόδια του! Όπως θυμάστε, ο Δανιήλ σύρθηκε αιχμάλωτος μαζί με τους άλλους Ισραηλίτες στη Βαβυλώνα (Βαβυλώνιος αιχμαλωσία). Ας δούμε άλλο ένα συγκλονιστικό γεγονός από εκείνη την εποχή…

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Ο προφήτης Δανιήλ οδηγήθηκε στο παλάτι του τρομερού βασιλιά Ναβουχοδονόσορα μαζί με τρεις μικρότερους σε ηλικία φίλους του: τον Ανανία, τον Μισαήλ και τον Αζαρία. Στο παλάτι ο βασιλιάς τούς άλλαξε τα εβραϊκά ονόματα που είχαν και τους έδωσε νέα ονόματα ειδωλατρικά: ο Ανανίας ονομάστηκε Σεδράχ, ο Μισαήλ, Μισάχ και ο Αζαρίας, Αβδεναγώ.

Οι πιστοί νέοι γρήγορα ξεχώρισαν για τη σοφία, τη δύναμη και τις άλλες αρετές τους μέσα στο παλάτι, παρόλο που νήστευαν μυστικά τρώγοντας μόνο όσπρια και πίνοντας μόνο νερό. Ο υπεύθυνος για τη ζωή και την εκπαίδευσή τους υπηρέτης απορούσε. Πώς γινόταν τα παλικάρια αυτά, που από την πρώτη μέρα αρνήθηκαν να αγγίξουν τα πλούσια βασιλικά φαγητά και το ακριβό κρασί του παλατιού, να νηστεύουν και να δείχνουν τόσο δυνατοί και υγιείς; Στην αρχή φοβήθηκε να τους προσφέρει τα όσπρια και το νερό που ζητούσαν, μα έπειτα υποχώρησε στις παρακλήσεις τους και σε κανένα δε φανέρωσε τη μυστική τους νηστεία. Γιατί, αν και αιχμάλωτοι, οι πιστοί νέοι είχαν κρατήσει την ψυχή τους ελεύθερη από την αμαρτία.

Κάποτε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ έφτιαξε ένα θεόρατο ολόχρυσο άγαλμα του εαυτού του και κάλεσε όλους τους υπηκόους του να το προσκυνήσουν. Οι τρεις νέοι αρνήθηκαν να προσκυνήσουν το άγαλμα και ο βασιλιάς οργισμένος διέταξε να τους φέρουν μπροστά του. Με θυμό τους διέταξε να προσκυνήσουν το άγαλμά του αλλιώς θα τους έριχνε σε καμίνι όπου έκαιγε δυνατή φωτιά.

Οι τρεις γενναίοι νέοι του απάντησαν πως δεν λατρεύουν τους ψεύτικους θεούς ούτε θα προσκυνήσουν το άγαλμά του γιατί μόνο τον ένα και μοναδικό Θεό λατρεύουν και προσκυνούν. Ο Ναβουχοδονόσορ κοκκίνισε από τον θυμό του και διέταξε να βάλουν εφτά φορές (επταπλασίως) δυνατή φωτιά για να πυρώσει πολύ το καμίνι. Επίσης διέταξε τους πιο δυνατούς άντρες του στρατού να δέσουν τους τρεις νέους και να τους ρίξουν στη μέση του πυρακτωμένου καμινιού, πράγμα το οποίο έγινε.

  Οι τρεις παίδες ευλόγησαν το όνομα του Κυρίου και σήκωσαν στους γενναίους τους ώμους όλες τις αμαρτίες του λαού τους, αναγνωρίζοντας πως δίκαια βρέθηκαν σκλαβωμένοι στον σκληρό Ναβουχοδονόσορα. Εύχονταν η θυσία τους να γίνει αιτία συγχώρεσης για όλους τους Ισραηλίτες. Μα μόλις εμφανίστηκε ένας άλλος Νέος με φωτεινή μορφή μες στο καμίνι, έδιωξε τις φλόγες μακριά από τους τρεις φίλους, φέρνοντας με την παρουσία Του δροσερό αεράκι!

Κατά παράδοξο και θαυμαστό τρόπο οι τρεις νέοι έμειναν άθικτοι! Μα η φωτιά ήταν τόσο δυνατή που έκαψε τους στρατιώτες παρά το γεγονός ότι φορούσαν ειδικές πυρίμαχες στολές! Μαζί τους κάηκαν και όσοι ειδωλολάτρες περίμεναν με μίσος τον θάνατο των τιμωρημένων!
Ο βασιλιάς, έκπληκτος, φώναξε πως οι τρεις αιχμάλωτοι λύθηκαν και προχωρούν αμέριμνοι μέσα στο καμίνι, ενώ τους συντροφεύει Κάποιος που μοιάζει με Υιό Θεού! Γιατί πράγματι ο άγνωστος Επισκέπτης ήταν ο ίδιος ο Χριστός μας!

  Τότε η προσευχή των τριών παλικαριών έγινε ύμνος ευχαριστίας προς τον Θεό, που έστειλε τον Υιό Του να τους σώσει: «Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας!». Τον υπέροχο αυτό ύμνο, τον Ύμνο των Τριών Παίδων, ψάλλουμε στους Ιερούς Ναούς μας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Ο Ναβουχοδονόσορ αμέσως ελευθέρωσε τους τρεις νέους, δίνοντάς τους ακόμα μεγαλύτερα αξιώματα και δηλώνοντας πως ο Θεός τους είναι ανώτερος απ’ όλα τα είδωλα.

Οι Τρεις Παίδες εορτάζουν στις 17 Δεκεμβρίου μαζί με τον Προφήτη Δανιήλ. Αγιογραφούνται συχνά στους Ιερούς Ναούς, συνήθως μέσα στο Ιερό και πολλοί ύμνοι της Εκκλησίας μας αναφέρονται σε αυτούς. Λόγω της θαυμαστής τους διάσωσης μέσα στό καμίνι της φωτιάς, είναι οι προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρακτική εφαρμογή

1. Όπως είδαμε στην ιστορία των Τριών Παίδων, η εξωτερική σκλαβιά δεν εμποδίζει την εσωτερική ελευθερία. Η άσκηση, η εγκράτεια και η νηστεία των αιχμαλώτων νέων στο παλάτι της Βαβυλώνας τούς κράτησαν αληθινά ελεύθερους και προκάλεσαν θαυμαστές επεμβάσεις του Θεού.

Έτσι κι εμείς μπορούμε να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού ακόμα κι αν ο κόσμος (η οικογένεια, η παρέα, γενικότερα η κοινωνία) μας βάζει εμπόδια. Ειδικά τώρα την περίοδο της Σαρακοστής μπορούμε να νηστεύουμε, να απέχουμε από κακές συνήθειες, να συμμετέχουμε στις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας, να προσευχόμαστε, να διαβάζουμε Αγία Γραφή και άλλα ψυχωφελή βιβλία…

2. Οι Τρεις Παίδες προτίμησαν να καούν παρά να προσκυνήσουν το χρυσό είδωλο.
Άραγε, πόσα είδωλα προσκυνούμε καθημερινά με τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας (το χρήμα, το φαγητό, τις άσχημες φιλίες, την ανεξέλεγκτη χρήση της τηλεόρασης, του κινητού τηλεφώνου, του διαδικτύου, τον ύπνο κ.λπ.). Αυτά αποτελούν εξαρτήσεις που μας υποδουλώνουν και μας απομακρύνουν από τον Θεό.

Πολλές φορές, ακόμη, μιλάμε άσχημα στους φίλους μας, στα αδέλφια μας, ακόμη και στους γονείς μας, τσακωνόμαστε μαζί τους, τους βρίζουμε, τους κτυπάμε και γενικότερα η συμπεριφορά μας δεν είναι καλή απέναντί τους. Αυτά απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον Θεό και δεν πρέπει να τα κάνουμε.

3. Ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ άλλαξε τα ονόματα των τριών νέων. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως κι εμείς αλλάζουμε και παραποιούμε τα ονόματά μας. (π.χ. Λάκης αντί για Μιχαήλ, Βούλα αντί για Σταυρούλα κ.ο.κ.). Τα χριστιανικά ονόματα συνδέουν τον πιστό με τον Άγιο και γίνονται αφορμή για εορτασμό μέσα στην Εκκλησία (ονομαστική εορτή). Αντίθετα, ο εορτασμός των γενεθλίων, που τελευταία έχει επικρατήσει, παραπέμπει σε ειδωλολατρικές συνήθειες και είναι ξένος προς την ελληνοχριστιανική μας παράδοση.

Η ονομαστική μας εορτή είναι αυτή που πρέπει να γιορτάζουμε και όχι τα γενέθλια! Τούρτα και γλυκό λοιπόν τότε, αφού πρώτα θα πάμε στην Εκκλησία να κοινωνήσουμε έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία (εξομολόγηση και νηστεία). Από σήμερα δεν υπάρχει πια Σία, Μπία και Τάκης, Μάκης! Υπάρχει Αθανασία, Χαραλαμπία και Παναγιώτης, Γεράσιμος!

4. Είπαμε επίσης σήμερα, ότι οι νέοι νήστευαν και μάλιστα αυτό τους βοηθούσε να είναι πιο ρωμαλαόι και δυνατοί από τους υπολοίπους νέους που έτρωγαν όλα τα φαγητά!

Τι σημαίνει αυτό, καταλαβαίνετε; (….) Σημαίνει ότι η νηστεία που έχει τοποθετήσει η Εκκλησία, ιδιαίτερα τώρα την Σαρακοστή, καθόλου δεν βλάπτει τον άνθρωπο, ούτε το νέο, αλλά αντιθέτως τον ωφελεί πολύ περισσότερο. Εσείς βέβαια που είστε μικρά παιδιά θα ρωτάτε πρώτα τους γονείς σας για τη νηστεία, και κατόπιν θα κάνετε ότι σας πουν.

Σύμφωνοι; Πάμε έξω για παιχνίδι!
– Ναιιιιιιιιι

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω, παιδιά, είναι προστάτες Άγιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδας και Κύπρου και η μνήμη τους τιμάται με σειρά εκδηλώσεων. Έτσι λοιπόν πάνω από τους φιλότιμους πυροσβέστες είναι η προστασία του Θεού που μας φυλάει από την ΠΥΡΚΑΓΙΑ!!!

Το τροπάριο των Αγίων:
«Προστάται θερμοί, πυροσβεστών υπάρχοντες, ω Παίδες Θεού και θείοι αντιλήπτορες, πυροσβεστών επαρήγεις αεί τω σώματι, και δύναμιν και θάρρος αεί τούτοις παρέχεις, ορμώσι πρός τήν σβέσιν πυρκαϊών, μη ελλείπητε Άγιοι ότι υμάς αντιλήπτηρας και θερμούς, εν παντί έχομεν φύλακας».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Π Δ επ 15 Οι Τρείς Παίδες

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση
Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”