ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τo ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


Ας ψάλλουμε χριστουγεννιάτικους ύμνους, και κυρίως τον ύμνο του μεγάλου ποιητή και μουσικού του Βυζαντίου, του αγίου Ρωμανού του Μελωδού, που λέει:

“Η Παρθένος σήμερα έρχεται προς το σπήλαιο,

για να γεννήσει μυστηριωδώς τον προαιώνιο Θεό.

Άγγελοι μαζί με βοσκούς δοξολογούν,

μάγοι ταξιδεύουν μαζί μ’ ένα αστέρι, για το ξεχωριστό Παιδί,

τον προαιώνιο Θεό, που θέλησε να Τον δούμε”.

Στ’ αρχαία, ο ύμνος είναι:

“Η Παρθένος σήμερον τον προαιώνιον Λόγον

εν σπηλαίω έρχεται αποτεκείν απορρήτως.

Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι,

μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσι,

βουληθέντα επωφθήναι παιδίον νέον, τον προ αιώνων Θεόν”.



Νἐο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι: “Χριστούγεννα Μαζί”

Δημιουργία Νεανικού Μουσικού Σχήματος.

Το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, προχώρησε σε μια πειραματική δημιουργία ενός Νεανικού Μουσικού Σχήματος που σκοπό έχει να γράφει στίχους και μουσική με την οποία θα κρατά συντροφιά στους νέους, θα τους προσφέρει υγιή ευχαρίστηση και χαρά.

Eπικεντρώνεται σε όσα σχετίζονται με την ηλικία τους, τις ανάγκες τους, τα συναισθήματα τους, τις εμπειρίες τους, τους προβληματισμούς τους, την καθημερινότητά τους αλλά και σε θέματα όπως η χαρά, η πίστη, η ελπίδα, η αγάπη κ.λπ. όπως είναι εκφρασμένες μέσα από Ορθόδοξη Παράδοση της Εκκλησίας μας.


1,2 Κυρίως Θέμα: H γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού (2\2)


[Στάδιο 1ο: «Βιώνοντας» (1) Το πρώτο στάδιο ονομάζεται «βιώνοντας» και επιδιώκει να αντιληφθεί ποια  εμπειρία έχουν τα παιδιά σχετικά με το θέμα που πρόκειται να διδαχθεί. Το στάδιο αυτό αφορά το βίωμα και την εμπειρία των παιδιών ακόμη και για πράγματα που δεν έχουν καμμία θρησκευτική σχέση]

Xαίρετε! Τι κάνουν τα καλά μας παιδάκια;

Πώς πέρασε η εβδομάδα μας; Θυμάστε για ποιο θέμα είχαμε μιλήσει στην προηγούμενή μας συνάντηση;

Ποιος- ποια από εσάς θα μου θυμίσει πότε έχει γενέθλια ο Χριστός; Πολύ σωστά!

Εδώ και 2.024 χρόνια γιορτάζουμε τη Γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Πριν συνεχίσουμε την ιστορία μας από εκεί που την αφήσαμε την προηγούμενη φορά, θα ήθελα να ακούσουμε όλοι μαζί το «αλφάβητο των Χριστουγέννων».

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε το κάθε γράμμα σε ποια λέξη αντιστοιχεί, γιατί τις περισσότερες από αυτές τις συναντάμε στην ιστορία μας.


[Στάδιο 2ο: «Γνωρίζοντας μέσω της εμπειρίας» (2) Στο δεύτερο στάδιο επιδιώκεται να συνδεθεί η εμπειρία των μαθητών/μαθητριών με τις απαντήσεις που έδωσαν στην προηγούμενη ερώτηση, με τη θρησκευτική γνώση που θέλουμε να αποκτήσουν τα παιδιά. Ουσιαστικά η εμπειρία που έχουν τα παιδιά, συνδέεται με τη θρησκευτική γνώση.

Το αλφάβητο των Χριστουγέννων

Κάποτε στην πολύσοφη χώρα των γραμμάτων έπεσε μεγάλη στενοχώρια. Γιατί, ενώ πλησίαζαν Χριστούγεννα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα γράμματα για να σχηματίσουν λέξεις όπως πόλεμος, ζήλια, κακία, εγωισμός. Ύστερα από πολλές συζητήσεις τα γράμματα αποφάσισαν να κάνουν κάτι σημαντικό, για να συμμετέχουν κι αυτά στη γιορτή: Να γίνουν η Αλφαβήτα των Χριστουγέννων! Δεν θα δέχονταν να φτιάχνουν λέξεις παρά μόνο χριστουγεννιάτικες!

Πήρα ένα Α και το έκανα άστρο.

Με το Β έγραψα Βηθλεέμ

και με το Γ τη γέννηση του Κυρίου.

Στο Δ βρήκα τα δώρα που Του χάρισαν

και με το Ε την ελπίδα που μάς έφερε στη γη.

Με το Ζ θυμήθηκα τα ζώα που Τον ζέσταιναν

και με το Η τον Ηρώδη τον κακό βασιλιά.

Με το Θ είπα “Θεέ μου”

και με το Ι ψιθύρισα “Ιωσήφ”.

Το Κ μού έφερε στο νου την καλοσύνη

και με το Λ το λιβάνι και το λυτρωμό.

Μέσα στο Μ είδα τους Μάγους

και στο Ν την Άγια Νύχτα.

Το Ξ σκόρπισε την ξαστεριά

και με το Ο γιόρτασε η οικουμένη.

Το Π με γονάτισε μπροστά στην Παναγία.

Το Ρ μού θύμισε το Ραββί, το δάσκαλο.

Μ’ ένα μεγάλο Σ το σπήλαιο.

Μ’ ένα χαρούμενο Τ τραγούδησα τραγούδια.

Το Υ ήταν για τους ύμνους

και το Φ το φως που φώτισε την πλάση.

Ένα Χ είπε “Χριστέ μου!”.

Οι άγγελοι έψελναν με το Ψ ψαλμούς

και το Ωσσανά που αρχίζει από Ω.

Από τότε κάθε Χριστούγεννα, η αλφαβήτα δοξάζει το νεογέννητο Χριστό με το δικό της τρόπο και δίνει παντού το μήνυμα των Χριστουγέννων:

«Επί γης ειρήνη!»

3. Κύρια αφήγηση ή διήγηση


[Στάδιο 3ο: «Εξερευνώντας & αναλύοντας»(3) το τρίτο στάδιο, βασική επιδίωξη αποτελεί η εξερεύνηση και σε βάθος ανάλυση της νέας γνώσης. Ουσιαστικά είναι το κυρίως θέμα που θέλουμε να διδάξουμε.]

Πως σας φάνηκε το αλφάβητο των Χριστουγέννων; Όπως ακούσατε μπορούμε να βρούμε πάρα πολλούς τρόπους για να δοξάσουμε τον Θεό. Έχοντας στο μυαλό σας όσα ακούσατε στο αλφάβητο, ας συνεχίσουμε την ιστορία μας από εκεί που την αφήσαμε:

Όπως είχαμε πει, ο Ιωσήφ με την Μαρία έψαχναν για ώρα έναν τόπο για να περάσουν το βράδυ τους, καθώς σύντομα η Μαρία θα γεννούσε. Δυστυχώς όλα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα και το μοναδικό μέρος που βρήκαν για να ξεκουραστούν ήταν ένας στάβλος με ζώα. Μπήκαν μέσα στον στάβλο και η Μαρία ξάπλωσε σε ένα μέρος, περιμένοντας να γεννηθεί το βρέφος. Αφού γεννήθηκε ο Χριστός μας, η Μαρία τον σπαργάνωσε, τον τύλιξε δηλαδή με πανιά και τον έβαλε στην φάτνη. Η φάτνη έμοιαζε με ξύλινο κουτί, το οποίο ήταν γεμάτο με σανό, φυτό με το οποίο τρέφονται τα ζώα. Γύρω από την φάτνη ήταν μαζεμένα τα ζωάκια, τα οποία με την ανάσα τους ζέσταιναν τον μικρό Χριστό.

Την ίδια ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, λίγο πιο πέρα υπήρχαν κάποιοι βοσκοί που φύλαγαν τα πρόβατά τους. Ξαφνικά τους εμφανίστηκε ένας λαμπρός άγγελος. Εκείνοι τρόμαξαν πάρα πολύ αλλά ο άγγελος για να τους καθησυχάσει τους είπε:

-Μη φοβάστε γιατί σας φέρνω ένα χαρούμενο νέο για όλο τον κόσμο! Σήμερα στη Βηθλεέμ γεννήθηκε για χάρη σας αυτός που θα σας σώσει. Αυτός είναι ο Χριστός, ο Κύριος σας. Για να τον αναγνωρίσετε, σας λέω το εξής σημάδι: θα δείτε ένα βρέφος σπαργανωμένο, το οποίο θα είναι ξαπλωμένο μέσα σε μια φάτνη.

Εκείνη τη στιγμή δίπλα στον άγγελο, εμφανίστηκαν πάρα πολλοί άγγελοι που υμνούσαν και έψελναν προς τον Θεό: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επι γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», δηλαδή όπως θα λέγαμε εμείς σήμερα: «Δόξα στον ουράνιο και μεγάλο Θεό και ειρήνη στη γη, αγάπη και σωτηρία για τους ανθρώπους». Όταν οι άγγελοι ανέβηκαν στον ουρανό, οι βοσκοί θέλησαν να πάνε μέχρι τη Βηθλεέμ να δουν αν όλα αυτά που τους είπε ο άγγελος, συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Έτρεξαν έως εκεί και βρήκαν όντως την Μαρία με τον Ιωσήφ και το βρέφος σπαργανωμένο και ξαπλωμένο στη φάτνη. Οι βοσκοί διηγήθηκαν στην Μαρία και στον Ιωσήφ όλα όσα τους είπε ο άγγελος και όλοι χάρηκαν και θαύμασαν.

Οι βοσκοί γύρισαν πίσω δοξολογώντας τον Θεό για όλα όσα αξιώθηκαν να ακούσουν αλλά και να δουν. Τη νύχτα εκείνη ένα πολύφωτεινό αστέρι, το οποίο τους στεκόταν πάνω από το σημείο που γεννήθηκε ο Χριστός, έγινε αντιληπτό από τρεις Μάγους που βρίσκονταν στη μακρινή Ανατολή. Λέγεται ότι το φωτεινό αστέρι στην πραγματικότητα ήταν άγγελος, ο οποίος στεκόταν εκεί για να δείχνει τον δρόμο στους μάγους. Οι μάγοι απόρησαν βλέποντας αυτό το παράξενο άστρο και το ακολούθησαν. Στον δρόμο τους έκαναν μια στάση να χαιρετήσουν τον βασιλιά Ηρώδη και του είπαν ότι θα ακολουθήσουν το φωτεινό άστρο για να προσκυνήσουν τον νέο βασιλιά του κόσμου που γεννήθηκε. Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο Ηρώδης, φοβήθηκε ότι θα χάσει την θέση του και πονηρός καθώς ήταν, διέταξε τους μάγους μόλις επιστρέψουν να περάσουν ξανά να του πουν που βρίσκεται ο νέος βασιλιάς για να πάει να τον προσκυνήσει και εκείνος. Λέγεται ότι έκαναν δυο χρόνια να φτάσουν εκεί που βρισκόταν ο Χριστός. Αφού τον βρήκαν, τον προσκύνησαν και του προσέφεραν ως δώρα χρυσό, λιβάνι και σμύρνα.

Κατά την επιστροφή τους, τους εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου και τους αποκάλυψε ότι πρέπει να επιστρέψουν από άλλο δρόμο στην πατρίδα τους, καθώς αν πουν στον Ηρώδη που βρίσκεται ο Χριστός, θα πάει να τον σκοτώσει. Εκείνοι υπάκουσαν στην εντολή του αγγέλου και επέστρεψαν από άλλο δρόμο. Ο βασιλιάς Ηρώδης οργισμένος που οι μάγοι τον εξαπάτησαν, διέταξε τον στρατό του να σκοτώσει όλα τα νήπια που βρίσκονταν στο βασίλειο του, από δύο ετών και κάτω. Ό,τι ακολούθησε ήταν φριχτό: ο στρατός του Ηρώδη σκότωσε περίπου 15.000 νήπια καθώς και αρκετές μητέρες των παιδιών, οι οποίες προσπαθούσαν να προφυλάξουν τα μωρά τους. Έτσι, ο βασιλιάς Ηρώδης έμεινε ήσυχος με την εντύπωση ότι σκότωσε τον βασιλιά που θα του έκλεβε τη θέση. Άγγελος Κυρίου όμως είχε προλάβει αυτή την εγκληματική απόφαση του Ηρώδη και είχε πει στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το Θείο Βρέφος και να φύγουν για την Αίγυπτο, πράγμα το οποίο και έκαναν.


Χριστός Γεννάται δοξάσατε!


4. Πρακτική εφαρμογή – Ας γίνουμε και εμείς φωτεινά αστέρια


[Στάδιο 3ο: «Εξερευνώντας & αναλύοντας»(3) το τρίτο στάδιο, βασική επιδίωξη αποτελεί η εξερεύνηση και σε βάθος ανάλυση της νέας γνώσης. Ουσιαστικά είναι το κυρίως θέμα που θέλουμε να διδάξουμε.]

(Σημείωση: Τα έντονα χρωματιστά γράμματα της αλφαβήτου αντιστοιχούν σε αντίστοιχες λέξεις με το ίδιο χρώμα που επαναλαμβάνονται στην ιστορία).

Όπως σας είπα και πριν, μερικές λέξεις από το αλφάβητο των Χριστουγέννων θα βρίσκονταν μέσα στην ιστορία μας. Ποιος ή ποια θυμάται κάποια λέξη; (…) Σωστά! Ακούσαμε τις λέξεις άστρο/ αστέρι, Βηθλεέμ, γέννησε/ γέννηση, δώρα, ζώα, Ηρώδης, Ιωσήφ, λιβάνι, μάγους, ύμνους, φωτεινό/ φως και Χριστός. Για να δούμε και τι άλλο θυμάστε:

  1. Που γεννήθηκε ο Χριστός;
  2. Πως έμαθαν οι βοσκοί ότι γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου εκείνο το βράδυ;
  3. Τι δώρα έφεραν οι Μάγοι στον Χριστό;
  4. Τι έκανε ο Ηρώδης για να σώσει τον θρόνο του από τον νέο βασιλιά;

Από την ιστορία που ακούσαμε λίγο πριν, είναι σημαντικό να κρατήσουμε κάποια στοιχεία από τα πρόσωπα που έζησαν από κοντά τη γέννηση του Χριστού και να προσπαθήσουμε να τους μοιάσουμε. Αν θέλεις και εσύ να νιώσεις πραγματικά Χριστούγεννα, πρέπει να γίνεις…

  • ΒΟΣΚΟΣ: Οι βοσκοί ήταν οι πρώτοι που έλαβαν το μήνυμα ότι ο Χριστός γεννήθηκε.
    • Γιατί όμως; Γιατί ο Θεός επέλεξε τρεις βοσκούς και όχι τους πολιτικούς και τους διάσημους εκείνης της εποχής;
    • Όπως ο Θεός έστειλε τον Υιό του να γεννηθεί στο πιο απλό και ταπεινό μέρος του κόσμου, έτσι επέλεξε ταπεινούς και απλούς ανθρώπους για να τους αποκαλύψει την είδηση της Γεννήσεως.
    • Από αυτό το γεγονός καταλαβαίνουμε ότι ο  Θεός αποκαλύπτεται στα πιο ταπεινά και απλά παιδιά του.
    • Επομένως, για να έχουμε τη χάρη του Θεού κοντά μας, πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε απλοί και ταπεινοί, όπως και οι βοσκοί.
  • ΣΟΦΟΣ: Σοφοί ήταν οι μάγοι που αναζητούσαν την αλήθεια.
    • Προσέξτε όταν λέμε μάγοι δεν εννοούμε τους μάγους που κάνουν μαγικά αλλά τους μάγους της τότε εποχής που είχαν πολλές γνώσεις και ασχολούνταν με την αστρονομία, μελετούσαν δηλαδή τους πλανήτες, τα αστέρια και ότι έβλεπαν στον ουρανό.
    • Οι μάγοι άφησαν την πατρίδα τους και ταξίδευαν τόσο καιρό μόνο και μόνο επειδή είδαν ένα παράξενο λαμπερό αστέρι.
    • Δεν δείχνει την σταθερή τους πίστη αυτή η απόφαση τους; Είναι ευκαιρία για εμάς από τα φετινά Χριστούγεννα να αναζητήσουμε με την πίστη των μάγων τον Θεό Πατέρα μας, να τον προσκυνήσουμε και να του προσφέρουμε τα δώρα μας όπως έκαναν και οι μάγοι.
    • Αντί για λιβάνι, χρυσό και σμύρνα, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε μια καθαρή και αγνή καρδιά, την αγάπη μας, την προσευχή μας και άλλα πολλά.
  • «ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ»:
    • Ας μετανιώσουμε για τις αμαρτίες μας με την εξομολόγηση και ας πάμε και φέτος στην εκκλησία να δοξολογήσουμε μαζί με τους αγγέλους τον Θεό μας.
    • Όπως οι άγγελοι και ιδίως ο φύλακας- άγγελος μας βρίσκεται δίπλα μας και μας φροντίζει, ας φροντίσουμε και εμείς όσους έχουν την ανάγκη μας.
  • ΑΣΤΕΡΙ:
    • Ας γίνουμε και εμείς φωτεινά αστέρια που θα δείχνουμε σε όλους τον δρόμο της αληθινής χαράς και ευτυχίας, τον δρόμο κοντά στον Θεό μας.
  • ΔΙΚΑΙΟΣ:
    • Ο Ιωσήφ, παρόλο τον κίνδυνο που είχε να χάσει τη θέση του στην κοινωνία, υπηρέτησε και προστάτεψε τον Χριστό και την Παναγία, υπακούοντας στο θέλημα του Θεού.
    • Έτσι πρέπει και εμείς να υπηρετήσουμε το θέλημα του Θεού, χωρίς να υπολογίζουμε τα εμπόδια που μπορεί να μας δυσκολέψουν.
  • ΦΑΤΝΗ:
    • Για να γεννηθεί και να έρθει ο Χριστός μέσα στην καρδιά μας, πρέπει να κρατήσουμε την καρδιά μας όσο πιο ταπεινή, απλή, φτωχική και γεμάτη αγάπη, μπορούμε.
    • Έτσι θα εορτάσουμε τα πραγματικά Χριστούγεννα!

Συμπέρασμα:

Ας ετοιμαστούμε να δεχτούμε για Σωτήρα μας το Θείο Βρέφος, ας ζήσουμε με τον Χριστό. Ας γίνουμε απλοί σαν τους βοσκούς, σοφοί σαν τους μάγους, άγγελοι σαν τους αγγέλους, λαμπροί σαν τα αστέρια, δίκαιοι σαν τον Ιωσήφ και ταπεινοί σαν την φάτνη. Αν κάνουμε όλα αυτά, θα μπορέσουμε όντως να εορτάσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα!


Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα 


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

1. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η κατ’ εξοχήν εκκλησία της «Αναστάσεως». Δεν πρέπει όμως να υποβαθμίζουμε το μυστήριο της «Ενσαρκώσεως» που είναι ουσιαστικά η αφετηρία και το θεμέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου.

Πρέπει να μας γίνει κατανοητό πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί από μόνος του, ό,τι κι αν κάνει, όσο κι αν το θέλει. Όχι με την έννοια πως ό,τι κάνουμε είναι μάταιο και δεν αναγνωρίζεται από τον Θεό, αλλά με την έννοια ότι την δυνατότητα της σωτηρίας στην καταδικασμένη σε θάνατο ανθρωπότητα, την έδωσε μόνο ο Χριστός με την ενανθρώπιση και την ανάστασή Του.

Εμείς όμως πως βιώνουμε την Γέννηση του Χριστού? Σαν μια ακόμα συγκινητική ή και πολλές φορές αδιάφορη γιορτή? Συσχετίζουμε άμεσα το γεγονός της Γέννησης του Χριστού με τους εαυτούς μας? Η απάντηση είναι όχι! Πρέπει να παραδεχτούμε πως ενώ ο Χριστός γεννήθηκε για να σώσει τον άνθρωπο από την φθορά της αμαρτίας και του θανάτου, οι άνθρωποι καθημερινά φθείρονται, καταστρέφονται και καταστρέφουν και τους άλλους.

Τι μπορούμε να κάνουμε? Πρώτα από όλα. Να μελετήσουμε και να γνωρίσουμε σε βάθος τα γεγονότα της Γέννησης. Να ρωτήσουμε τους πνευματικούς μας για επιπλέον λεπτομέρειες ή απορίες. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι αν προηγουμένως δεν το έχουμε διδαχθεί. Δεύτερον, ας γιορτάσουμε αν όχι με μεγαλύτερη, έστω με την ίδια χαρά και λαμπρότητα την Γέννηση όπως και τα δικά μας γενέθλια. Γιορτάζουμε τα γενέθλια μας, λες και εξαρτάται από εμάς το μέλλον της ανθρωπότητας…! Και το μέγα γεγονός της Ενανθρωπίσεως το αντιμετωπίζουμε ως μια χριστιανική γιορτή που απευθύνεται μόνο στους παππούδες μας. Τρίτον. Η Γέννηση του Χριστού δεν σημαίνει την αναγκαστική επικράτηση της αγάπης και της ειρήνης. Είναι η αφετηρία για αλλαγή του ανθρώπου, η δυνατότητα της ριζικής μεταστροφής- μεταβολής. Η απορία και η διαμαρτυρία μας για την γενική επικράτηση του μίσους και του πολέμου, θα παραμένει αδικαιολόγητη όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε τον συνάνθρωπο ως εχθρό. Όταν ξεκινήσουμε να βλέπουμε τον διπλανό μας, ακόμα και τον «εχθρό» μας, ως αδελφό για τον οποίο επίσης γεννήθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός, τότε πραγματικά θα ξεκινήσει και η προσωπική μας ανακαίνιση. Ας γονατίσουμε όλοι ταπεινά μπροστά στην φάτνη και ας ξεκινήσουμε τον διάλογο με τον γεννηθέντα και πάντοτε παρόντα Σωτήρα.

2.Τα γεγονότα της Γέννησης του Χριστού, έστω και ως διήγηση, τα γνωρίζουμε όλοι. Γνωρίζουμε το «γράμμα», δηλαδή τις γραφές, όμως λίγοι έχουν εντρυφήσει στο «πνεύμα», δηλαδή στην ουσία. Αν ρωτήσουμε γιατί ο Χριστός, όντας Θεός, επέλεξε να γεννηθεί σε μια φάτνη, η απάντηση όλων θα ήταν αναμενόμενη. Γιατί ήταν ταπεινός και δεν ήθελε να προκαλέσει. Μα και σε ένα φθηνό πανδοχείο αν γεννιόταν, ή ακόμα και σε ένα οποιοδήποτε φτωχικό σπίτι, το ίδιο ταπεινός δεν θα ήταν? Γιατί εκεί? Γιατί πολύ απλά η μεγάλη αυτή αντίθεση (Θεός-φάτνη) φανερώνει το ανεξάντλητο μεγαλείο της Θείας Σοφίας. Διδάσκει με αυτό τον τρόπο τον άνθρωπο για το πόσο ο Θεός αγαπάει την ταπεινότητα και ταυτόχρονα του δίνει το κλειδί για να ανοίξει τις πύλες του παραδείσου. Πώς? Χωρίς την ταπεινότητα, ακόμα και μεγάλες αρετές να έχεις, δεν μπορείς να πας μακριά. Σκεφτείτε. Αυτήν ακριβώς την αρετή έχασε ο εωσφόρος και αυτήν μισεί θανάσιμα για πάντα. Οπουδήποτε αλλού κι αν γεννιόταν ο Χριστός δεν θα ήταν το ίδιο. Ανάμεσα στα ζώα και στα άχυρα. Χωρίς ένα κομμάτι ύφασμα για να σκεπαστεί. Χωρίς την ζεστασιά μιας στέγης. Τα ζώα όμως προσκύνησαν και εκείνα με την αγνή καρδιά τους και την ταπεινή φύση τους, τον Σωτήρα όλης της πλάσης.

Και ερχόμαστε σε εμάς. Ποιος μπορεί να πει ότι είναι ταπεινός? Ποιος αντέχει τις κατηγορίες και τις βρισιές? Ποιος γυρίζει και το άλλο μάγουλο? Λίγοι έως κανείς. Ποιος θα αδικηθεί και δεν θα εξαγριωθεί? Ποιος δεν θα θελήσει να εκδικηθεί?

Και εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο χριστιανός δεν είναι το παιδί της σφαλιάρας. Δεν είναι το άβουλο ον που όλοι μπορούν να  το κάνουν ό,τι θέλουν. Ο χριστιανός ό,τι κάνει το κάνει από επιλογή και όχι από χαζομάρα. Αγαπάει την ταπείνωση γιατί ξέρει τα οφέλη της στην ψυχή του. Υπομένει για να ανέβει την σκάλα των αρετών, όχι για κάποιο χαζό challenge. Έχει άποψη και είναι ισχυρή. Βασίζεται στην μοναδική αληθινή θρησκεία.

Άρα αυτή την φορά θα απαντήσεις εσύ για το τι πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά που ο Γιάννης θα σε αδικήσει. Ξέρεις τι να απαντήσεις στην Μαρία που σε κοροϊδεύει ή στον Παναγιώτη που σε έβρισε. Αυτήν την φορά την πρακτική εφαρμογή για όλα τα παραπάνω, καλείσαι να την διδάξεις εσύ. Τί θα έκανες λοιπόν??

  (Και εδώ θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν το μάθημα το συνέχιζαν τα παιδιά. Αντί να ακούνε παθητικά, να συμμετάσχουν και να διδάξουν το ένα το άλλο για το τι θα έκαναν για όλα τα παραπάνω και αφού έχουν ακούσει το μάθημα).


Στο σπήλαιο της Βηθλεέμ ο Χριστός έλαβε ανθρώπινη σάρκα και στο ίδιο σπήλαιο λαμβάνει διαχρονικά ο άνθρωπος σάρκα αιώνια, μέσω της ενανθρωπήσεως του Χριστού!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση

Εἰς τo ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.