ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:
Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
- Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.
Εισαγωγή
Καλώς τα τα καλά παιδιά! Καλό μήνα! Μου λείψατε, το ξέρετε; Εσάς σας έλειψε η παρεούλα μας; Πώς τα περάσατε το προηγούμενο Σάββατο; Κάνατε παρέλαση, είπατε ποιήματα; Μπράβο παιδιά! Οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν για την Πίστη και την Ελευθερία της Πατρίδας μας και εμείς οφείλουμε να τους τιμούμε. Ας συνεχίσουμε το ταξίδι στην Παλαιά Διαθήκη, ανοίγοντας το συγκινητικό βιβλίο της Ρουθ…
Κύρια αφήγηση ή διήγηση
Η Ρουθ ήταν ένα κορίτσι που γεννήθηκε στη χώρα της Μωάβ, όχι πολύ μακριά από τη μικρή πόλη της Βηθλεέμ (ναι, της γνωστής Βηθλεέμ!). Μα ενώ στη Βηθλεέμ γνώριζαν τον αληθινό Θεό, στα μέρη της Ρουθ βασίλευε η ειδωλολατρία.
Όταν κάποτε έπεσε ξηρασία και πείνα στη Βηθλεέμ, ο Ελιμέλεχ με τη γυναίκα του τη Νωεμίν και τους δυο γιους τους ταξίδεψαν στη Μωάβ, για να μπορέσουν να ζήσουν. Τα παλικάρια παντρεύτηκαν εκεί δυο κοπέλες όμορφες και καλοσυνάτες. Η μια λεγόταν Ορφά κι η άλλη ήταν η γνωστή μας Ρουθ.
Μεγάλη δοκιμασία όμως περίμενε την αγαπημένη οικογένεια: Πρώτος πέθανε ο Ελιμέλεχ και πριν περάσει πολύς καιρός χάθηκαν από τη ζωή κι οι δυο γιοί του. Απελπισμένες οι τρεις χήρες έμειναν χωρίς προστάτη και δίχως περιουσία. Το μόνο καλό νέο ήταν πως τώρα πια στη Βηθλεέμ η ξηρασία είχε περάσει, τα κτήματα ξαναγέμισαν καρπούς κι έτσι η Νωεμίν πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα της.
Δεν ήθελε όμως να υποχρεώσει και τις νύφες της να την ακολουθήσουν και τις συμβούλεψε με στοργή να γυρίσουν στους γονείς τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Η Ορφά δακρυσμένη την αποχαιρέτησε αλλά η Ρουθ ήταν αμετάπειστη. Κοντά στη Νωεμίν δεν είχε βρει μόνο μια αγαπημένη μητέρα, μα είχε γνωρίσει και τον αληθινό Θεό. Έτσι, οι δυο φτωχές γυναίκες έφτασαν στη Βηθλεέμ στην αρχή του καλοκαιριού κι η Ρουθ άρχισε κάθε πρωί να μαζεύει τα στάχυα που έπεφταν από τους θεριστές στα χωράφια, για να μπορέσει να ζήσει μαζί με την πεθερά της.
Ο Βοόζ, μακρινός συγγενής της Νωεμίν, πρόσεξε την εργατική κοπέλα κι έμαθε την ιστορία της. Έδωσε εντολή στους θεριστές του να ρίχνουν επίτηδες στάχυα στον αγρό του και να την αφήνουν ανεμπόδιστα να τα μαζεύει, προσφέροντάς της νερό και τροφή τις ζεστές ώρες της ημέρας. Η Ρουθ τον ευχαρίστησε ταπεινά που ελέησε μια ξένη κι η Νωεμίν άρχισε να ελπίζει πως ο Θεός άκουσε τις προσευχές της να φανερώσει ο Κύριος έναν ευσεβή και στοργικό σύζυγο για την αγαπημένη της νύφη, που τη θεωρούσε πια κανονική της κόρη.
Πράγματι, ο πιστός Βοόζ πήρε γυναίκα του τη Ρουθ που σύντομα του χάρισε ένα αγοράκι, τον Ωβήδ. Από τη γενιά του θα ερχόταν στον κόσμο ένας σπουδαίος βασιλιάς, ο Δαβίδ, κι αιώνες αργότερα ο ασύγκριτος απόγονός του, ο Βασιλιάς και Σωτήρας μας, ο Χριστός! Η μακρινή προγιαγιά Του, η Ρουθ, αν και ξένη, κατέχει ξεχωριστή θέση στον Παράδεισο!
Πρακτική εφαρμογή
Στη σημερινή διήγηση/αφήγηση είδαμε πώς η Ρουθ, αν και ξένη, ποθούσε την Αλήθεια και γι’ αυτό ο Θεός ανταποκρίθηκε στον πόθο της και της αποκαλύφθηκε.
Παιδιά μου, έχουμε την μεγάλη ευλογία να μεγαλώνουμε σε έναν Ορθόδοξο τόπο, να είμαστε βαπτισμένοι, να μπορούμε να κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού… Υπάρχουν άνθρωποι όμως που όλα αυτά δεν τα έχουν ή δεν τα γνωρίζουν. Ας δοξάζουμε τον Θεό για τη μεγάλη Του φιλανθρωπία και ας προσευχόμαστε για τον φωτισμό των υπόλοιπων αδελφών μας…
Αλήθεια, τι θα κάνουμε με όλους αυτούς τους ξένους που έχουν έρθει στην πατρίδα μας; Τώρα με τον πόλεμο θα γεμίσουμε ξανά μετανάστες. Τι φταίμε εμείς που στον κόσμο υπάρχει φτώχεια και δυστυχία;
Όλοι οι άνθρωποι (ακόμα και όσοι δεν πιστεύουν στον αληθινό Θεό) είναι πλασμένοι «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» Θεού.
Το «κατ’ εικόνα» είναι το σύνολο των χαρισμάτων που μας κάνει ικανούς να μοιάσουμε στον Θεό ενώ το «καθ’ ομοίωσιν» αποτελεί τη δική μας προσπάθεια για αύξηση και καρποφορία και την τελική ένωσή μας μαζί Του (θέωση).
Άρα όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την αγάπη και τον σεβασμό μας. Όλοι. Ο Χριστός σταυρώθηκε, πέθανε και αναστήθηκε για κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως . Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι έννοιες αντίθετες με την Πίστη.
Χωρίς εκπτώσεις στην Ορθοδοξία μας αλλά με έμπρακτη αγάπη και συμπόνια προς κάθε ξένο και κυνηγημένο που καταφεύγει στην πατρίδα, το σχολείο, το σπίτι μας. Μόνο έτσι σεβόμαστε αληθινά την ετερότητα φυλής, πατρίδας και πίστης, μένοντας στέρεοι και αμετακίνητοι στην Αλήθεια.
Ο Θεός είναι Θεός ειρήνης, η Εκκλησία μας εύχεται συνεχώς για την ειρήνη όλου του κόσμου. Αυτό ας κάνουμε κι εμείς, η προσευχή που γίνεται με αγάπη και αληθινό ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν έχει τεράστια δύναμη. Ας προσευχηθούμε λοιπόν για την κατάπαυση του πολέμου στη Γάζα, στην Ουκρανία και οπουδήποτε αλλού… Κύριε, Ιησού Χριστέ, σταμάτα τους πολέμους και δώρισε την Ειρήνη Σου σε όλο τον κόσμο. Αμήν.
Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξετε με τα παιδιά σας, ή παίξτε τα παρακάτω:
Η λίστα με τα ψώνια
Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και ορίζεται εκείνος που θα ξεκινήσει πρώτος. Ο πρώτος παίκτης ξεκινάει με μια λέξη, πχ “Γάλα”. Ο επόμενος παίκτης πρέπει να επαναλάβει τη λέξη και να προσθέσει άλλη μία, πχ “Γάλα, Ψωμί”. Αν κάποιος παίκτης ξεχάσει μια λέξη ή μπερδέψει τη σειρά βγαίνει από το παιχνίδι και συνεχίζει ο επόμενος μέχρι να μείνει ένας νικητής.
Η αλεπού ή πιάνω ξύλο
Ένα παιδί κάνει την αλεπού. Τα άλλα σχηματίζουν κύκλο γύρω από την αλεπού. Μετρούν ως τα τρία και τότε η αλεπού φωνάζει: «Βγαίνω!» και αρχίζει να τα κυνηγάει. Μόλις ένα παιδί δει πως κινδυνεύει να το πιάσει η αλεπού, τρέχει και πιάνει μια πόρτα, ένα δέντρο, ένα παράθυρο ή οτιδήποτε άλλο από ξύλο και φωνάζει: «Πιάνω ξύλο!» οπότε η αλεπού πρέπει να κυνηγήσει ένα άλλο. Αν τύχει και έχουν πιάσει το ίδιο ξύλο δυο ή περισσότερα παιδιά, πρέπει να σκορπιστούν, γιατί μόλις τα δεί η αλεπού τους φωνάζει: «Σκουλήκιασες! Σκουλήκιασες!» και μπορεί να πιάσει όποιον απ’ αυτούς θέλει, έστω κι αν κρατούν ξύλο. Το παιχνίδι συνεχίζεται, ώσπου να πιάσει κάποιο παιδί η αλεπού και να γίνει με τη σειρά του αλεπού.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
- Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
- Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
- Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.
Π Δ επ 18 Η ζωή της Ρουθ (βἰντεο)