ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστέ ὁ Θεός, ἡ ἐλπίς ἡμῶν, δόξα σοι.
 
   Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.  
Το φαινόμενο των τατουάζ (αλλά και του piercing-είναι στην ίδια κατηγορία) έχει λάβει τα τελευταία χρόνια και στην δική μας χώρα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κυρίως μεταξύ των νέων. Ειδικά μετά και την άνοδο του κινήματος της αυτοδιάθεσης του σώματος μας, που υπαγορεύει πώς όλα επιτρέπονται αν το θέλεις και το σώμα σου σού ανήκει αποκλειστικά, όλοι σπεύδουν να υπεραμυνθούν αυτή την «προχωρημένη» άποψη και να κάνουν ότι τους αρέσει κυριολεκτικά, χωρίς να γνωρίζουν όμως τις συνέπειες.
Ναι λοιπόν ναι στα τατουάζ; Και γιατί όχι θα ρωτήσει κάποιος; Είναι αμαρτία δηλαδή να κάνω ένα τατουάζ ή πέντε ή δέκα; Πειράζω κανέναν; Δικό μου δεν είναι το σώμα;

ΘΕΜΑ: Γιατί δεν κάνω τατουάζ


Από που μας ήρθε;

 

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε πως τα τατουάζ δεν είναι μια πρακτική που εφευρέθηκε στον αιώνα μας, απλά στον δικό μας αιώνα έγινε μόδα, κάτι πολύ συνηθισμένο και ευρέως αποδεκτό. Άλλωστε τα σημερινά πρότυπα της νεολαίας είναι ακριβώς έτσι. Τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, σεφ κ.α. συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το πόσα τατουάζ έχει ο καθένας.     Η δερματοστιξία λοιπόν ή αλλιώς τατουάζ (tattoo) είναι φαινόμενο παγανιστικό, δηλαδή ειδωλολατρικό και παμπάλαιο. Ιστορία και αρχαιολογία μας πληροφορούν ότι η ύπαρξη του ξεκινά από τα βάθη του ανθρωπίνου γένους, χιλιάδες χρόνια πριν την έλευση του Χριστού επί της γης. Άνθρωποι μουμιοποιημένοι ή κατεψυγμένοι εντοπίστηκαν να φέρουν τατουάζ πάνω στο σώμα τους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, σε Αφρική, Ασία, Αμερική και αλλού.     Είναι αλήθεια πως επί των ημερών μας γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης αρχαίων παγανιστικών εθίμων, πρακτικών και λατρειών, ως αποτέλεσμα βεβαίως και της -σχεδόν- απόλυτης αποστασίας μας από τον Θεό. Και μπορεί τα τατουάζ να μην ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όμως πιο παλιά το κοινωνικό πρόσημο που είχαν ήταν κυρίως αρνητικό. Δηλαδή, τατουάζ έφεραν στο σώμα τους άνθρωποι του περιθωρίου, ισοβίτες, εγκληματίες και πολύ πολύ παλαιότερα οι σκλάβοι αλλά και διάφορες φυλές της Αφρικής για άλλους βέβαια λόγους από τους σημερινούς.   Για να καταλάβει όμως κάποιος γιατί δεν είναι σωστό το να κάνεις τατουάζ, πρέπει να εξετάσουμε το θέμα σε 3 διαστάσεις: την υλική, την αισθητική και την πνευματική.


Υλική διάσταση
Σύμφωνα με έρευνα από τα χημικά εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών των ΗΠΑ, έχουν εντοπιστεί χαμηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών στο μελάνι του τατουάζ.
 
Η δερματοστιξία προϋποθέτει λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή πληγή, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία Δερματοχειρουργική.
Ο κίνδυνος είναι ο εξής: Το μελάνι που εγχέεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί την αντίδραση του δέρματος προστατευτικά, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες.
 
Το μελάνι, περιέχει μεν καρκινογόνα μόρια σε χαμηλή μεν περιεκτικότητα, αλλά όμως επικίνδυνα. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ποιότητα των μελανιών που χρησιμοποιούνται, γι’ αυτό και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικής (πόσο μάλλον στην Ελλάδα;) δηλώνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη βιομηχανία των τατουάζ.
 
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι ακριβώς περιέχουν τα πολυάριθμα εμπορικά, αλλά και σπιτικά κατασκευασμένα, πολλές φορές, μελάνια. Πολλά περιέχουν επικίνδυνους διαλύτες και μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, αλλά και μία σειρά από ιδιαίτερα επικίνδυνα υλικά για την υγεία, όπως μελάνια για εκτυπωτές ηλεκτρονικών υπολογιστών, η προσμίξεις από χρώμα αυτοκινήτων – τα οποία είναι άκρως απαγορευτικά για έγχυση στο ανθρώπινο δέρμα.

 

 
Προκαλούν επίσης πολύ συχνά σοβαρές ασθένειες, μέχρι και καρκίνο. Αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ. Παρ΄ όλο ότι μπορεί να είναι και τυχαίο, ωστόσο, καρκίνοι του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων, έχουν αναφερθεί πολύ συχνά μέσα στις περιοχές των τατουάζ. Το FDA προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως HIV, αλλά και ηπατοκυτταρικό καρκίνο – που προκαλείται από την ηπατίτιδα C.
Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους που έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνουν δότες αίματος.
Το FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) προειδοποιεί επίσης, ότι αν κάποιοι ασθενείς κάνουν μαγνητική τομογραφία, τα τατουάζ τους μπορεί να διογκωθούν, η να καεί το δέρμα τους, μία συνέπεια που πιθανότατα να συνδέεται με το μέταλλο, που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια και είναι τώρα μέσα στο ανθρώπινο δέρμα…
 

Τον τελευταίο καιρό έχουν διαδοθεί πολύ τα μη μόνιμα τατουάζ με χέννα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στους νέους ανθρώπους. Επειδή γίνονται στην επιφάνεια του δέρματος, πολλοί τα θεωρούν ακίνδυνα, όμως κάνουν λάθος! Παρατηρούνται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα με φουσκάλες, κοκκινίλες, φωτοαλλεργία και σοβαρά εξανθήματα με μόνιμη βλάβη. Η μαύρη χέννα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.


 
Αισθητική διάσταση
 

    Η Αισθητική διάσταση αφορά στις συνέπειες που έχει στο κοινωνικό μας περιβάλλον η ζωγραφική πάνω στο σώμα μας υπό μορφή γκράφιτι με διάφορα σχέδια του τατουάζ (σατανικά, η όχι), τα οποία σου δίνουν την εντύπωση ότι αντικρύζεις έναν λερωμένο τοίχο, αντί για ένα όμορφο και τέλειο ανθρώπινο σώμα.

Πάνω από το 50 % των ατόμων που έχει κάνει τατουάζ, αργότερα το μετανιώνει και θα προτιμούσε να μην το είχε κάνει. Αυτό το εκφράζουν οι νέοι όταν επισκέπτονται ένα δερματολόγο, για να αφαιρέσουν ένα τατουάζ, μία διαδικασία επώδυνη, αλλά και δαπανηρή. 
 
Η αφαίρεση του τατουάζ, ακόμη και εάν γίνει, στις απλούστερες των περιπτώσεων, αφήνει στο δέρμα μία τοξική χωματερή. Αυτό μπορεί να γίνει με χειρουργική εκτομή, η βαθιά τριβή του δέρματος, με αποτέλεσμα να απαιτείται στη συνέχεια, μεταμόσχευση δέρματος.     Υπάρχει όμως και το λέιζερ, το οποίο δεν είναι εντελώς αθώο. Στην καλύτερη περίπτωση μετά από πολύμηνη θεραπεία με λέιζερ, το τατουάζ μπορεί να εξασθενίσει σταδιακά κι αυτό να ακούγεται εύκολο. Όμως, στην πραγματικότητα η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα μόρια με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα.

    Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών μορίων από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές ουσίες αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέιζερ. Και όσο μεγαλύτερο είναι το τατουάζ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εκπομπή τοξικών ουσιών…


 
Η πνευματική διάσταση.
Είναι αμαρτία τελικά το tattoo;
Η Αγία Γραφή, καταδικάζει το φαινόμενο της δερματοστιξίας (δηλαδή του τατουάζ). Στο βιβλίο της πεντατεύχου «Λευιτικόν», ο Θεός απευθύνεται στους πιστούς με τα παρακάτω λόγια: «…καί ἐντομίδας οὐ ποιήσετε ἐπί ψυχῇ ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καί γράμματα στικτά οὐ ποιήσετε ἐν ὑμῖν· ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός ὑμῶν». (Λευϊτικόν 19, 28) Δηλαδή: Για λόγους πένθους, δεν θα κάμετε τατουάζ στο σώμα σας, ούτε θα χαράξετε γράμματα στο δέρμα σας. Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σας.
Τον 8ο μ.Χ. αιώνα στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο η Εκκλησία καταδίκασε την αποτύπωση οποιουδήποτε συμβόλου επί του σώματος των πιστών ως ειδωλολατρικό έθιμο και ως πρακτική των βάρβαρων λαών!
Νιώθουμε θλίψη όταν βλέπουμε ιερούς ναούς μουτζουρωμένους με διάφορα σπρέι… Άραγε δε νιώθουμε την ίδια θλίψη όταν αντικρίζουμε το θεόπλαστο ανθρώπινο σώμα, πού είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, βαμμένο με ανεξίτηλο τρόπο;
Με το τατουάζ, αν μη τι άλλο, σφραγίζεται κανείς με κάτι! Εξοικειώνεται ίσως και με το σφράγισμα του Αντιχρίστου… Ο πιστός Χριστιανός σίγουρα προτιμάει να κρατήσει την αόρατη αλλά πραγματική σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, που απέκτησε κατά τη βάπτισή του, με το Μυστήριο του Χρίσματος. Κι αλήθεια, δεν είναι αυτό τιμή μας; Το σώμα λοιπόν είναι σκεύος ιερό, πολύ αξιοπρόσεκτο και πολύ τίμιο. Ο Λόγος έγινε σώμα! «Ο Λόγος σαρξ εγένετο» (Ιω. α΄ 14). Έτσι το ανθρώπινο σώμα έγινε, με την ενανθρώπιση, το σώμα του ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού.
Τα τατουάζ είναι μια παρέμβαση του ανθρώπου στο σώμα του που θέλει να το κάνει διαφορετικό από αυτό που του έπλασε ο Θεός. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: με το τατουάζ πού αποσκοπούμε και πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτό;
Αν στόχος είναι η βελτίωση του κοινωνικού μας προφίλ και να κάνουμε εντύπωση, αυτό έχει κίνητρο αλλά και αντίκτυπο την υπερηφάνεια και ενισχύει τον εγωισμό μας. Θέλουμε να γινόμαστε το επίκεντρο θαυμασμού και να ικανοποιούμε την ωραιοπάθειά μας.
Αν στόχος είναι η εξωτερίκευση μιας ψυχικής κατάστασης, προβλήματος ή προβληματισμού τότε το τατουάζ μάλλον δεν θα βοηθήσει στην επίλυσή τους ούτε θα επιφέρει κάποια αλλαγή. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημά μου κάνοντας ένα τατουάζ.
Τέλος, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να «χτυπούν» τατουάζ χριστιανικού-πνευματικού περιεχομένου. Αν στόχος για κάτι τέτοιο είναι η ενίσχυση του πνευματικού αγώνα, άραγε χρειάζεται να γραφεί ανεξίτηλα πάνω στο σώμα; Δεν αρκεί να γραφεί ανεξίτηλα, βαθιά μέσα στην καρδιά μας; Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο και όχι το εξωτερικό.
Τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος παρά το ότι το εντάσσουν ένα πρόσωπο στις τάξεις της δεν αφήνουν κανένα εμφανές εξωτερικό οπτικό σημάδι αυτής της ιδιότητας.
Είναι εντυπωσιακό και αξιοθαύμαστο το ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο θεμελιωτής του Βυζαντίου και ισαπόστολος, απαγόρευσε με νόμο ακόμα και το σημάδεμα των εγκληματιών και των φυλακισμένων!

Συμπέρασμα

Ας παραμείνουμε όπως μας έπλασε ο Θεός. Όσο πιο απλοί είμαστε, τόσο περισσότερο αρέσουμε στο Θεό. Αυτό είναι και το ζητούμενο να αρέσουμε στο Θεό και όχι στους ανθρώπους.
Έχουμε για παράδειγμα την Παναγία μας, και τους αγίους μας για το πώς πρέπει να είναι η εμφάνισή μας. Εκείνοι δεν χρειάστηκε να κάνουν τατουάζ ή piercing για να αρέσουν.
Εμείς, τελικά, ως χριστιανοί, ποιον τελικά θα ακολουθήσουμε; Τον Χριστό, ή τη μόδα; Επειδή κάποιοι θέλουν να προβάλουν μέσα από τη μόδα διάφορα σύμβολα και επιθυμίες του σατανά, εμείς πρέπει να τα υιοθετήσουμε; Ο τέλειος στολισμός είναι όπως μας έπλασε ο Θεός. Επεμβάσεις κάνουμε στο σώμα μας μόνο για θέματα υγείας.

Ο – πάντα… πρόσχαρος – «φιλάνθρωπος» Bill Gates έγραψε σε πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram, ότι πιστεύει πως ασχέτως του ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα τατουάζ αυτά έχουν όλες τις προοπτικές να αντικαταστήσουν τα σημερινά smartphones. Η βιομετρική δερματοστιξία φιλοδοξεί να γίνει ο τέλειος «δολοφόνος» των smartphones.


 ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 


Μετά από κάθε συνάντηση

 Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)
 
    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τό ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τό θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καί ἐπί τῆς γῆς· τόν ἄρτον ἡμῶν τόν ἐπιούσιον δός ἡμῖν σήμερον· καί ἄφες ἡμῖν τά ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καί ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καί μή εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλά ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπό τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 
    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.