ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: Οι Πατριάρχες Ισαάκ και Ιακώβ

Εισαγωγή

Βρε, καλώς τους! Όλα καλά; Ξεκίνησε και η νηστεία των Χριστουγέννων… θα μιλήσουμε όμως μετά γι΄αυτό. Ποιος θα μας θυμίσει τι έχουμε πει μέχρι στιγμής;

Εν συντομία: Δημιουργία υλικού κόσμου και ανθρώπου, Παρακοή Πρωτοπλάστων – Εξορία, Συνέπειες της Πτώσης (Κάιν & Άβελ), Κιβωτός του Νώε, Πατριάρχης Αβραάμ.

Ας συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Παλαιά Διαθήκη…

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Ο Ισαάκ μεγάλωσε και ο γέρος πια Αβραάμ, φωτισμένος από τον Θεό, έστειλε τον πιο έμπιστο υπηρέτη του στη μακρινή Χαρράν από την οποία είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Ο υπηρέτης είχε μια σημαντική αποστολή: να βρει την κοπέλα εκείνη που θα γινόταν γυναίκα του Ισαάκ. Πόση εμπιστοσύνη έχει στον Θεό ο Αβραάμ! Είναι σίγουρος ότι ο Κύριος θα υποδείξει την πιο κατάλληλη νύφη για τον γιο του. Πράγματι ο καλός και έξυπνος υπηρέτης επιστρέφει από τη μακρινή Χαρράν με την όμορφη και σεμνή Ρεβέκκα. Ο Ισαάκ αγάπησε με την πρώτη ματιά την Ρεβέκκα και την παντρεύτηκε.

Από τον ευλογημένο αυτόν γάμο γεννήθηκαν δίδυμα αγόρια: ο Ησαύ και ο Ιακώβ. Ο Ησαύ, που γεννήθηκε πρώτος, έγινε κυνηγός και γυρνούσε στις ερημιές ενώ ο Ιακώβ καθόταν στο σπίτι και βοηθούσε τη μητέρα του. Μια μέρα ο Ιακώβ έβραζε σούπα φακές, όταν ο Ησαύ γύρισε πεινασμένος από την εξοχή. Ζήτησε ένα πιάτο φακές από τον Ιακώβ ο οποίος ζήτησε σαν αντάλλαγμα κάτι πολύ μεγάλο: το δικαίωμα του πρωτότοκου που είχε ο αδελφός του. Ο πρωτότοκος γιος κληρονομούσε όλη την πατρική περιουσία. Πράγματι, ο Ησαύ παραχώρησε τα πρωτοτόκια για ένα πιάτο φακές και λίγο ψωμί!

Τα χρόνια πέρασαν και ο γέροντας πια Ισαάκ δεν έβλεπε πια καθαρά. Φώναξε τον Ησαύ και ζήτησε να του φέρει να φάει μαγειρεμένο κυνήγι ώστε να τον ευλογήσει. Όσο ο Ησαύ έλειπε, ο Ιακώβ και η Ρεβέκκα ξεγέλασαν τον Ισαάκ ο οποίος έδωσε την ευχή του στον δεύτερο γιο του. Ο Ησαύ γύρισε, αλλά ήταν αργά. Ο Ιακώβ επειδή φοβήθηκε την οργή του αδελφού του, έφυγε μακριά, να βρει τους συγγενείς της μητέρας του.

Ένα βράδυ του μακρινού ταξιδιού του ονειρεύτηκε αγγέλους να ανεβοκατεβαίνουν σε μια σκάλα (κλίμακα) που ένωνε τον ουρανό και τη γη, σημάδι για την Παναγία μας που αιώνες αργότερα θα γινόταν για μας η σκάλα που θα κατέβαζε το Θεό στους ανθρώπους.

Μεγάλες ταλαιπωρίες περίμεναν τον Ιακώβ στην ξένη γη, όπου παντρεύτηκε τη Λεία και τη Ραχήλ, ώσπου κάποτε αποφάσισε να επιστρέψει με τις γυναίκες και τα 12 παιδιά του στη πατρίδα. Την τελευταία νύχτα του ταξιδιού του, λίγο πριν συναντήσει ξανά τον αδελφό του για να ζητήσει να συμφιλιωθούν, Άγγελος με ανθρώπινη μορφή πάλεψε μαζί του και τον άφησε να νικήσει, καταφέρνοντάς του μονάχα ένα χτύπημα στο νεύρο του ποδιού του.

Κουτσαίνοντας ο Ιακώβ μαθαίνει πως θα ονομάζεται πια και «Ισραήλ», δηλαδή «Αυτός που πάλεψε με το Θεό και τον νίκησε». Με ταπείνωση στην καρδιά και μετανιωμένος για τα παλιά του λάθη, θα θυμάται μέχρι το τέλος της ζωής του, πως όταν προσεύχεσαι στο Θεό είναι σαν να παλεύεις.

Εκείνος, στοργικός Πατέρας, σ’ αφήνει να νικάς, αρκεί να καταλαβαίνεις τα σφάλματά σου και να αγωνίζεσαι να γυρίσεις κοντά Του. Ο Ιακώβ έπειτα από πολλά χρόνια συνάντησε τον Ησαύ, ζήτησε γονατιστός συγνώμη προσφέροντάς του δώρα κι εκείνος τον συγχώρεσε…

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού στον άνθρωπο. Για μια αδυναμία νηστείας χάσαμε τον Παράδεισο (απαγορευμένος καρπός). Στο σημερινό μάθημα είδαμε πώς ο Ησαύ έβαλε το φαγητό πάνω από το κληρονομικό του δικαίωμα! Αλήθεια, αξίζει για λίγο φαγητό, όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό, να χάνουμε τόσο πολύτιμα πράγματα;

Στην πραγματικότητα, η νηστεία ούτε σώζει ούτε κολάζει. Είναι ένα μέσο, ένα εργαλείο που μας δυναμώνει και μας βοηθά στον πνευματικό μας αγώνα. Η αποχή από συγκεκριμένες τροφές είναι μια μικρή θυσία για χάρη του Χριστού που καταδέχτηκε να γίνει άνθρωπος, να σταυρωθεί και να πεθάνει για να μας σώσει. Με τη νηστεία στερούμαστε για λίγο την απόλαυση του φαγητού αλλά δείχνουμε στον Κύριο ότι έχουμε φιλότιμο και αγωνιζόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες που έθεσαν οι Άγιοι της Εκκλησίας Του. Η νηστεία που άρχισε στις 15 Νοέμβρη είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στον Κύριο την αγάπη μας κι ότι θέλουμε να Τον ακολουθήσουμε.

Ο Ιακώβ έκανε ένα μεγάλο σφάλμα εξαπατώντας τον γέροντα πατέρα του και τον αδελφό του. Επίσης παντρεύτηκε δύο γυναίκες, τη Λεία και τη Ραχήλ, ταυτόχρονα! Ο Θεός δεν επιδοκίμασε τα λάθη του Ιακώβ και γι’ αυτό του έστειλε διάφορες δοκιμασίες και ταλαιπωρίες (όπως και στη μητέρα του τη Ρεβέκκα που τον βοήθησε).

Όμως ο φιλάνθρωπος και παντογνώστης Κύριος έβλεπε την αγαθή του διάθεση και τον πόθο του για το πνευματικό κομμάτι της επαγγελίας, όπως και την ταπείνωσή του που έφερε τη μετάνοια για τα σφάλματά του. Γι’ αυτό ο Ιακώβ ευλογήθηκε με το να γίνουν τα παιδιά του γενάρχες των 12 φυλών του περιούσιου λαού του Θεού, από τον οποίο προήλθε ο Χριστός μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, πίσω από τα λάθη ή τις καλές μας πράξεις, ο Θεός βλέπει το βάθος της καρδιάς μας και ανάλογα ενεργεί για τη σωτηρία μας.

Η Παναγία μας προτυπώνεται στην κλίμακα του οράματος του Ιακώβ («χαίρε, κλίμαξ επουράνιε» της λέμε στους Χαιρετισμούς) που με την ταπείνωση, την νήψη και την εγκράτειά της έγινε σκάλα για να φτάσει ο Θεός έως εμάς κι εμείς σε Εκείνον. Αυτό το βλέπουμε από την εορτή των Εισοδίων της που πλησιάζει, όπου η Παναγία μας από 3 ετών μπαίνει στα Άγια των Αγίων και τρέφεται θαυματουργικά από Άγγελο Κυρίου έως την εφηβική της ηλικία.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ

Π Δ επ 6 Α Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΣΑΑΚ

Π Δ επ 6B 1-Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΑΚΩΒ

Π Δ επ 6 Β 2 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΑΚΩΒ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.