ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

1. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 5:30 το απόγευμα η θεατρική ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος παρουσιάζει την θεατρική παράσταση με τίτλο: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Παρακαλούμε ενημερώστε σχετικά τα παιδιά σας. Είσοδος ελεύθερη. ΔΕΝ επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Παρακάτω δημοσιεύουμε την σχετική αφίσα την οποία παρακαλούμε να τυπώσετε και να αναρτήσετε στα κατηχητικά σας.

Η θεατρική παράσταση αφορά την περιοχή της ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ δηλ. από Γαλαξίδι έως Αντίκυρα και Γραβιά. Δεν αφορά την περιοχή της Δωρίδος στην οποία η θεατρική παράσταση θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο του 2024.

 2. Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17  Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο Α´ Γύρος του 7ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ στο γήπεδο της Γαλαξιδίου μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων που αφορά παιδιά 12 έως 18 ετών (ΣΤ´Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου).  

3. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Πρωτάθλημα Βόλεϊ μεταξύ των κατηχητικών μας ομάδων. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια κατηχητικά θα κατεβάσουν ομάδα βόλεϊ για να φροντίσουμε τα σχετικά.

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας.

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης σας αποστέλλουμε Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας ή για ψυχαγωγία των παιδιών. (βλ. κατωτέρω)

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ: Μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ (catichisi.gr) και να επιλέξετε το ανάλογο θεατρικό.

Εισαγωγή

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! Πόσες μέρες έχουμε ακόμα; (…) Υπομονή, παιδιά μου, κοντεύουν οι γιορτές, υπομονή! Αλήθεια, έχετε ακούσει τη φράση «ιώβειος υπομονή»; Τη χρησιμοποιούμε για κάθε άνθρωπο που είναι πολύ υπομονετικός. Ας δούμε λοιπόν την αξιοθαύμαστη ιστορία του Ιώβ, ο οποίος έδειξε τεράστια υπομονή στις διαδοχικές συμφορές που τον βρήκαν…

.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Λίγες γενιές μετά τον Αβραάμ έζησε ο Ιώβ, ένας από τους πιο ευτυχισμένους άνδρες της εποχής του. Ήταν πάνω από όλα ευσεβής. Κι ο Θεός γι’ αυτή την ευσέβειά του τον ευλόγησε και τον αξίωσε να έχει μεγάλη οικογένεια -επτά γιους και τρεις κόρες- και μεγάλη περιουσία: χιλιάδες πρόβατα, καμήλες, βόδια και πλήθος βοσκών και επιστατών. Παρά τα πλούτη του ήταν άνθρωπος πιστός, ενάρετος, δίκαιος, φιλόξενος και έδειχνε αγάπη και στοργή σε κάθε άνθρωπο που χρειαζόταν τη βοήθειά του. Ο Θεός έβλεπε πως κανένας άλλος δεν ήταν τόσο σωστός, τόσο δίκαιος και τόσο ακέραιος όσο ο Ιώβ.

Κάποια μέρα παρουσιάστηκε μπροστά στον Θεό ο διάβολος, που μόνο το κακό μας θέλει, συκοφαντώντας τον Ιώβ και λέγοντας ότι είναι ψεύτικη η ευσέβεια του ανθρώπου αυτού και ζήτησε την άδεια να τον δοκιμάσει. Ο Κύριος που γνώριζε την καρδιά του Ιώβ και ήξερε ακόμη πόσα εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στους επόμενους αιώνες, όπως εμείς σήμερα, θα είχαν αξεπέραστο παράδειγμα υπομονής τη ζωή του, επέτρεψε στον διάβολο να τον δοκιμάσει, αλλά χωρίς να του αφαιρέσει τη ζωή.

Αμέσως ο διάβολος έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του, να κάνει, δηλαδή, τον Ιώβ να χάσει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του στον Θεό. Λίγες μέρες αργότερα ένας αγγελιαφόρος φθάνει τρέχοντας στον Ιώβ και του ανακοινώνει ότι κάποιοι ληστές, αφού έσφαξαν τους δούλους που είχε για να βόσκουν τα ζώα του, άρπαξαν τα βόδια και μόνο εκείνος πρόλαβε να σωθεί. Πριν τελειώσει καλά-καλά τα λόγια του, ένας δεύτερος αγγελιαφόρος έρχεται αναστατωμένος κι αναγγέλλει στον Ιώβ ότι έπεσε φωτιά απ’ τον ουρανό και κατέκαψε τα πρόβατα και τους βοσκούς κι ότι μόνο εκείνος πρόλαβε και σώθηκε. Μέσα σε δευτερόλεπτα φτάνει και τρίτος αγγελιαφόρος. Ταραγμένος λέει στον Ιώβ ότι ληστές περικύκλωσαν τις καμήλες, τις άρπαξαν και στη συνέχεια σκότωσαν όλους τους βοσκούς που τις φύλαγαν. Η χειρότερη όμως είδηση ήρθε από έναν τέταρτο αγγελιαφόρο. Αυτός παρουσιάστηκε μπροστά στον Ιώβ και με συντριβή του ανακοίνωσε ότι δυνατός άνεμος παρέσυρε τη στέγη του σπιτιού στο οποίο διασκέδαζαν τα παιδιά του Ιώβ με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν και να χάσουν τη ζωή τους κάτω από τα ερείπια.

Ο Ιώβ συγκλονισμένος σηκώθηκε όρθιος, έσκισε τα ρούχα του κι έκοψε τα μαλλιά του, όπως έκαναν τότε όσοι είχαν βαρύ πένθος. Κι ενώ μεγάλος πόνος πλήγωσε την καρδιά του, δεν ένιωσε ίχνος θυμού κι οργής, όπως ίσως θα νιώθαμε εμείς μπρος σε μια τέτοια καταστροφή. Έπεσε στο έδαφος και φώναξε δυνατά: «Γυμνός βγήκα από την κοιλιά της μητέρας μου και γυμνός θα φύγω από τον κόσμο τούτο. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου στους αιώνες!». Όχι μόνο δεν βλασφήμησε τον Θεό για τις τόσες συμφορές που τον βρήκαν, όπως θα περίμενε ο σατανάς, αλλά και Τον δόξασε και ευλόγησε το πανάγιο όνομά Του, δεχόμενος τη δοκιμασία που επέτρεψε ο Κύριος.

Βλέποντας μανιασμένος ο διάβολος αυτήν την αντίδραση, σκέφτηκε να στείλει και δεύτερη δοκιμασία, ελπίζοντας να δει τον Ιώβ να αγανακτεί και να τα βάζει με το Θεό! Η δεύτερη δοκιμασία ήταν ακόμα χειρότερη. Ο διάβολος έστειλε στον Ιώβ φοβερή αρρώστια. Το σώμα του παραμορφώθηκε, γέμισε από πληγές κι ο ίδιος ζούσε πλέον έξω από τα τείχη της πόλης του, για να μη μολυνθεί κανένας άλλος, ξύνοντας τις πληγές του με ένα κεραμίδι και καθισμένος πάνω σε κοπριά! Μακριά από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, περιφρονήθηκε και ζούσε ξεχασμένος από όλους, εκείνος που λίγες μέρες πριν ζούσε τιμημένος όσο κανένας άλλος -κι όμως ούτε στιγμή δεν παραπονέθηκε!

Ακόμα κι όταν κάποια στιγμή η ίδια του η γυναίκα αγανάκτησε, λέγοντάς του να βλασφημήσει τον Θεό και να δώσει τέλος στη ζωή του, εκείνος απάντησε: «Γιατί μίλησες έτσι; Τα αγαθά δεν τα δεχθήκαμε από το Θεό; Tώρα και τις συμφορές πρέπει να υπομείνουμε». Έδειξε ασύγκριτη υπομονή μπροστά στις ταλαιπωρίες, κι ας φαινόταν πως άδικα υποφέρει, γιατί πίστευε βαθιά στη δικαιοσύνη και τη φροντίδα του Θεού.

Και πράγματι ο Θεός τον αντάμειψε για την υπομονή του! Του έδωσε τελικά πίσω τη χαμένη υγεία του και την ευτυχία. Απέκτησε και πάλι επτά γιους και τρεις κόρες, διπλάσια ζώα κι έζησε πολλά ακόμα χρόνια ζωής περιτριγυρισμένος από τα πλήθη των απογόνων του, απολαμβάνοντας τις ευλογίες της θείας δικαιοσύνης και αγάπης.

Η ακλόνητη πίστη και αγάπη του Ιώβ κι η άσβεστη ελπίδα του στο Θεό τον αξίωσαν ν’ αντέξει με υπομονή τις δοκιμασίες και να απολαύσει τόσο τα επίγεια όσο και τα επουράνια αγαθά.

Πρακτική εφαρμογή

  1. Μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων, η ζωή μας εδώ στη γη δεν έχει μόνο χαρές, αλλά και θλίψεις και πόνο. Είναι ο δικός μας σταυρός ή αλλιώς οι δυσκολίες που περνάμε σαν παιδιά ή σαν ενήλικες. Δεν είναι τόσο βαρύς, αλλά όσο αντέχουμε, γι’ αυτό και μας ωφελεί να τον σηκώνουμε με υπομονή κι ελπίδα στον Θεό. Π.χ. Αν δεν έχουμε ακριβά δώρα, ή αν δεν έχουμε πάντα χαρτζιλίκι από τον μπαμπά ή αν δεν έχουμε καλό αυτοκίνητο, ή αν είναι κάποιος από την οικογένεια άρρωστος, να κάνουμε υπομονή, να μην γκρινιάζουμε και να μην μουρμουράμε συνεχώς. Αν πάλι χάσουμε στο ποδόσφαιρο να μην νευριάσουμε, αλλά να σφίξουμε το χέρι του αντιπάλου έστω κι αν χάσαμε!
  2. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να προσκολλάται στον Θεό στα αγαθά ή τα πλούτη που Αυτός του δίνει. Δηλαδή δεν πρέπει να χαιρόμαστε σε υπερβολικό βαθμό -τόσο που να κοροϊδεύουμε τους άλλους- διότι έχουμε ένα πολύ καλό ποδήλατο, ή γιατί έχουμε αγοράσει ένα ακριβό κινητό ή … Και αν ακόμα οι γονείς μας έχουν οικονομική άνεση και μας δίνουν ότι θέλουμε να μην νομίζουμε ότι αυτό είναι η ευτυχία στον άνθρωπο. Όχι δεν είναι! Ευτυχία στον άνθρωπο είναι, το να πραγματοποιεί το θέλημα του Θεού!
  3. Είδατε πώς ο διάβολος πείραξε τον Ιώβ; Έτσι κάνει με όλους τους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους! Τους πειράζει όχι σαν αστείο όπως εμείς πειράζουμε τα άλλα παιδιά και διασκεδάζουμε! ΟΧΙ! Ο διάβολος μια χαρά έχει: το κακό, τη θλίψη, τη δυστυχία και την αιώνια απώλεια των ανθρώπων, η δύναμη του όμως είναι περιορισμένη. Ο Κύριος άλλωστε δεν αφήνει να μας πειράξει ο σατανάς παραπάνω από τη δύναμη και την αντοχή μας. Τι εννοούμε όταν λέμε ότι μας πειράξει ο Σατανάς; Εννοούμε ότι ο Διάβολος σαν πνεύμα που είναι εμποδίζει με πάρα πολλούς τρόπους τους ανθρώπους να ζουν όπως θέλει ο Θεός. Μας βάζει κακές σκέψεις στο μυαλό και μας εξαπατά με ψέμματα και πολλά άλλοα. Ο Διάβολος κρύβεται πίσω από όλα τα είδωλα, πίσω από τα μάγια και τον πνευματισμό, πίσω από τους διωγμούς κατά της Εκκλησίας, πίσω από κάθε αίρεση, πάθος και αμαρτία. Εμείς, λοιπόν σταθεροί σε αυτά που γνωρίζουμε. Δεν κάνουμε κακές σκέψεις και πράξεις αναντίον των γονέων μας, των αδελφών μας και των συνανθρώπων μας!
  4. Ο Ιώβ δεν βλασφήμησε τον Θεό παρά τις συμφορές που τον βρήκαν, αντιθέτως έλεγε:  “Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας!” (Ιώβ. 1,21) Να είναι δοξασμένο το Όνομα του Κυρίου σε όλους τους αιώνες! Αυτό μας διδάσκει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε καθημερινά: να μην παρασυρόμαστε από άλλους σε ύβρεις κατά των συνανθρώπων μας, να προσέχουμε πώς μιλάμε να μην βρίζουμε αλλά να μιλάμε απλά και προσεκτικά! Ιδιαίτερα ΠΡΟΣΟΧΗ στις βλασφημίες εναντίον του Θεού που δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα παρόλο που είμαστε βαπτισμένοι χριστιανοί βρίζουμε τον Χριστό!

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξετε με τα παιδιά σας, ή παίξτε τα παρακάτω:

1. Κάνε ό,τι κάνω… παρά μία

Τα παιδιά στέκονται απέναντι από τον κατηχητή ώστε να τον βλέπουν όλοι. Αυτός κάνει μια απλή κίνηση, π.χ. χτυπά το πόδι του στο πάτωμα και τα παιδιά πρέπει αμέσως να μιμηθούν την κίνηση. Συνεχίζει με λίγες κινήσεις ακόμα ώστε να συνηθίσουν τα παιδιά. Έπειτα εξηγεί πως θα κάνει μια σειρά κινήσεων, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να αφήσουν μια και κάθε φορά να κάνουν την προηγούμενη. Π.χ. ο κατηχητής χτυπά το πόδι – τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα, ο κατηχητής σηκώνει το χέρι – τα παιδιά χτυπούν το πόδι, ο κατηχητής χτυπά παλαμάκια – τα παιδιά σηκώνουν το χέρι κ.ο.κ. Όποιος μπερδευτεί και κάνει λάθος κίνηση βγαίνει από το παιχνίδι. Νικητής είναι όποιος μείνει τελευταίος!
.

2.Τα φλαμίνγκο

Με το σύνθημα τα παιδιά στέκονται όρθια στο ένα τους πόδι. Όποιο παιδί ακουμπήσει κάτω το σηκωμένο πόδι, χάνει. Μετά από λίγο ο κατηχητής φωνάζει: «Αλλαγή!» και τα παιδιά αλλάζουν το πόδι στο οποίο στέκονται. Αυτό  επαναλαμβάνεται μέχρι να μείνει ένας νικητής.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

  • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
  • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
  • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Podcast

Όπως γνωρίζεται το Γραφείο Νεότητας κάθε εβδομάδα αναρτά στη νέα ιστοσελίδα μας μία ηχητική εκπομπή podcast – Τα Περιστέρια με σκοπό να βοηθήσει τους νέους φίλους μας, αλλά και να τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν ζωντανά. Παράλληλα κάθε εβδομάδα άκου τα “περιστέρια” του Γραφείου Νεότητος να σου μεταφέρουν ό,τι αφορά την μεγαλύτερη παρέα της Φωκίδας! Παρακαλούμε αφενός να τις ακούτε, αλλά και να τις διαδίδετε μέσω των ηλεκτρονικών μέσων.  https://www.youtube.com/watch?v=SRC4HKI4LXY&ab_channel=GalilaiaT.V.