ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: α) Ο κατακλυσμός του Νώε

Εισαγωγή

Καλώς τους! Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω! Στο σχολείο όλα καλά;
Τι κάνετε; Πώς περνάτε;

Σας καμαρώσαμε στην παρέλαση και ήταν τόσο όμορφα φέτος που καταφέραμε να κάνουμε επιτέλους παρέλαση για να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για εμάς.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Ο Αδάμ και η Εύα απέκτησαν κι άλλα παιδιά και αυτά τα δικά τους και έτσι το ανθρώπινο γένος κατακυρίευσε τη Γη. Όσο όμως περνούσαν οι αιώνες και οι άνθρωποι αυξάνονταν, μαζί τους μεγάλωνε και ο εγωισμός τους. Γίνονταν όλο και περισσότερο άδικοι και σκληροί και γι’ αυτό δυστυχισμένοι. Η αμαρτία βασίλευε παντού. Είχε έρθει η στιγμή για τη μεγάλη απόφαση του Θεού να βάλει ένα τέλος πριν χαθεί εντελώς η ελπίδα· και αυτή Του την απόφαση την εμπιστεύτηκε στον μόνο πιστό και δίκαιο οικογενειάρχη που είχε απομείνει: τον Νώε. Ο Νώε θα ετοίμαζε την Κιβωτό, ένα τεράστιο ξύλινο πλοίο με σκεπή, σύμφωνα με τις οδηγίες του Θεού (Γέν. 6, 13-16). Μέσα της θα έμπαινε η οικογένειά του και οι οικογένειες των παιδιών του, του Σημ, του Χαμ και του Ιάφεθ.

Εκατό χρόνια χρειάστηκαν για να τη φτιάξουν! Κανείς από τους χιλιάδες γείτονες και περαστικούς δεν έδωσε σημασία στο κήρυγμά του, πως, δηλαδή, ο Θεός θα επέτρεπε για πρώτη φορά κατακλυσμό και πως μόνο όσα πλάσματα έμπαιναν στην Κιβωτό θα σώζονταν. Μα ο Νώε συνέχιζε το έργο του με υπομονή και στην πίστη του χρωστάμε όλοι το δώρο της ζωής που μας χαρίστηκε. Όλα τα είδη των ζώων πλησίασαν σε ζευγάρια την Κιβωτό και υπάκουα τοποθετήθηκαν όπου ο Νώε τα οδήγησε. Τροφή αρκετή για όλους είχε μαζευτεί όπως ο Κύριος είχε συμβουλέψει και, μόλις η πιστή οικογένεια μπήκε μέσα, έκλεισε η μοναδική πόρτα του τεράστιου πλοίου που θα έσωζε τη ζωή και την ελπίδα.

Σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες άγριας καταιγίδας και πλημμύρας ακολούθησαν. Πεδιάδες και βουνά σκεπάστηκαν από νερό ενώ άνθρωποι και ζώα πνίγηκαν (Γέν. 7,17-23). Επί πέντε μήνες η Κιβωτός έπλεε σε μια τεράστια θάλασσα μέχρι που ο Θεός επέτρεψε στα νερά να υποχωρήσουν σιγά-σιγά, ώσπου η Κιβωτός άραξε στα βουνά Αραράτ. Ο Νώε έστειλε στην αρχή ένα κοράκι το οποίο όμως δεν ξαναγύρισε. Το περιστέρι που έστειλε πέταξε 3 φορές μέχρι να βρει ένα κλαδάκι ελιάς και να σημάνει έτσι την ειρήνη της δημιουργίας. Ένας χρόνος είχε συνολικά περάσει ώσπου ο Θεός να δώσει την εντολή ν’ ανοίξει η πόρτα και όλοι να πατήσουν στη στεγνή πια γη. Θυσία ευγνωμοσύνης αφιέρωσε τότε ο Νώε με την οικογένεια του στον Κύριο (Γέν. 8, 18-20).

Το ουράνιο τόξο φάνηκε σαν σημάδι της υπόσχεσης του Θεού πως δε θα ξαναγίνει ποτέ πια κατακλυσμός (Γέν. 9,12-17). Ήταν μια ακόμα ευκαιρία, μια και όλοι μιλούσαν την ίδια γλώσσα, να προσπαθήσουν να ζήσουν με ταπείνωση και αδελφωμένοι.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ:

Ο Νώε κατασκεύαζε την κιβωτό 100 ολόκληρα χρόνια! Παράλληλα κήρυττε τον κατακλυσμό που πλησίαζε και καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν και να αλλάξουν ζωή. Εκείνοι αδιάφοροι οδηγήθηκαν στον χαμό.

Και σήμερα φωτισμένοι από το Άγιο Πνεύμα κληρικοί και θεολόγοι μιλούν για τον Θεό και μας καλούν να ξυπνήσουμε. Πιο εύκολα από ποτέ μπορούμε να ακούσουμε τα κηρύγματα και τους λόγους τους μέσα από το διαδίκτυο. Ας χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για πνευματική μας βελτίωση και όχι για να αμαρτωλά θεάματα και χαζομάρες.

(Καλό είναι να υπενθυμίσουμε την ιστοσελίδα και τα social media της Μητροπόλεως, και να προτείνουμε τις ομιλίες του Γέροντα Νεκταρίου και άλλων ορθόδοξων κληρικών ή λαϊκών στο youtube).

Η Κιβωτός προεικονίζει την Εκκλησία μας, στην οποία μπαίνουμε όλοι, τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, για να σωθούμε από τον κατακλυσμό του εγωισμού και της αμαρτίας με το Άγιο Βάπτισμα.

Κανείς δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Μόνο στο ασφαλές πλοίο της Εκκλησίας με καπετάνιο τον Χριστό και συνταξιδιώτες του αδελφούς μας θα φτάσουμε στον προορισμό μας, τη Βασιλεία των Ουρανών.

β) Ο πύργος της Βαβέλ

Πρακτική εφαρμογή

(Αυτό που κυρίως προσπαθούμε να μείνει στα παιδιά ως στοιχείο κατήχησης είναι..)

Στην Εκκλησία μας είμαστε όλοι αδέλφια, όποια γλώσσα και αν μιλάμε. Η Εκκλησία μάς καλεί να ζήσουμε όπως ζούσαν οι άνθρωποι μέσα στον Παράδεισο. Την ημέρα της Πεντηκοστής οι Απόστολοι δίδαξαν σ’ όλες τις φυλές με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Συνέβη, δηλαδή, το αντίθετο απ’ ότι συνέβη τότε στον πύργο της Βαβέλ.

Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχει ιερή γλώσσα (όπως π.χ. στο Ισλάμ). Τα Ευαγγέλια γράφτηκαν μεν στα ελληνικά (ελληνιστική κοινή) αλλά κάθε γλώσσα γίνεται το μέσο για να γνωρίσουν τον Χριστό οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και ακολουθώντας τις εντολές Του να σωθούν.

Μέσα στη σύγχρονη Βαβέλ της εποχής μας καλούμαστε να αρνηθούμε κάθε πράγμα που μας απομακρύνει από τον Χριστό. Είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε το δρόμο στον οποίο θα βαδίσουμε. Στη διαδρομή αυτή θα πέσουμε πολλές φορές σε λάθη και αμαρτίες. Με την εξομολόγηση όμως θα ξανασηκωθούμε και θα συνεχίσουμε τον δρόμο που μας οδηγεί κοντά στον Χριστό, ο οποίος πάνω στον Σταυρό μάς περιμένει με τα χέρια ανοιχτά σε μια μεγάλη αγκαλιά.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ:

1. Π Δ επ 4α Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ

Π Δ επ 4β Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.