Η Πασχαλινή προσευχή μας μέχρι της Αναλήψεως

Το Χριστός Ανέστη… χρησιμοποιείται ως φράση χαιρετισμού κατά την πασχαλινή περίοδο και για 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι την απόδοση του Πάσχα.

Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος! (τρεις φορές)

Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον, Ἰησοῦν τὸν μόνον ἀναμάρτητον.

Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·

σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν, ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν, τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.

Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί, προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν·

ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.

Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον, ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·

Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι ̓ ἡμᾶς, θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν.

1. Η λήξη κατηχητικών συνάξεων 2024-25 θα γίνει το ΣΚ 24-25 Μαΐου 2025

  • Το φετινό ενθύμιο αφορά το 5ο τεύχος του Κόμιξ που μεταφράζει το Γραφείο Νεότητας και
  • παρακαλούμε να μας στείλετε σχετικό μέιλ στο (info.grnef@gmail.com) για τον αριθμό των ενθυμίων που πρέπει να σας αποστείλουμε.


2. Χαμός στο 5ο Φεστιβάλ Χριστιανικής Νεολαίας της Ι. Μ. Φωκίδος

Έσπασε ρεκόρ η συμμετοχή παιδιών, νέων και γονέων αφού ξεπέρασε το όριο των 700 ατόμων στο 5ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών & Νέων της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου ’25 στους χώρους Φιλοξενίας της Μονής παιδιών στο Τρίκορφο Δωρίδος.

Παρέστη ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκτιστος, ο πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, πολλοί ιερείς και κατηχητές της Μητροπόλεως, ο δήμαρχος Δωρίδος κος Δημήτρης Γιαννόπουλος με την εκλεκτή συζυγό του, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φρομουζόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κα Πέγκυ Αραβαντινού, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τρικόρφου Δωρίδος κ. Κων/νος Βίτσας, η πρόεδρος των Δελφών κα Ελισάβετ Κοτοπούλη, ο Λιμενάρχης Φωκίδος κ. Γεώργιος Πρέντζας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δωρίδος κ. Θάνος Γεωργακόπουλος και η κα Σοφία Λογοθέτη καθώς και πλήθος κόσμου και παιδιών.

Φέτος γιορτάστηκαν και τα 10 χρόνια Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος (2015-2025) και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν 15 περίπτερα στα οποία παρουσιαζόταν το έργο των κατηχητικών συνάξεων με κολάζ φωτογραφιών, με προβολή βίντεο, με άλμπουμ φωτογραφιών καθώς και κείμενα ιστορικού των κατηχητικών ομάδων και διάφορα άλλα. Επίσης στο τέλος προβλήθηκε υπέροχο βίντεο με συνεντεύξεις παιδιών που έχουν αποφοιτήσει από τις κατηχητικές συνάξεις τα χρόνια αυτά.

Ο υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος ανέλαβε τον συντονισμό και την παρουσίαση του Φεστιβάλ, ενώ πολλοί κατηχητές της Μητροπόλεώς μας είχαν προσέλθει και είχαν αναλάβει την εκτέλεση των παιχνιδιών. Η συμμετοχή των παιδιών στα παιχνίδια ήταν πολύ μεγάλη, τόση που τα παδιά  δημιουργούσαν ουρές προκειμένου να λάβουν μια θέση προτεραιότητας προκειμένου να συμμετέχουν στα παιχνίδια.

Πριν την λήξη του Φεστιβάλ πήρε τον λόγο ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκτιστος ο οποίος ευχαρίστησε τους κατηχητές κληρικούς και λαϊκούς για την πνευματική εργασία της δεκαετίας αυτής, ευχαρίστησε παιδιά και γονείς για την παρουσία τους, καθώς και τους άρχοντες του τόπου που είναι παρόντες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Τέλος, όλοι μαζί με μια φωνή έψαλλαν δυνατά το «Χριστός Ανέστη…» κλείνοντας με αυτό τον τρόπο το 5ο Φεστιβάλ Χριστιανικής νεολαίας… και αναχώρησαν όλοι χαρούμενοι για τις εστίες τους!!

———- . ———-

ΥΓ.: Ευχαριστούμε τους αδελφούς κατηχητές από την Άμφισσα, την Ιτέα, τους Δελφούς, τα Αντίκυρα, την Δεσφίνα, την Γραβιά, το Γαλαξίδι, την Ερατεινή, την Τολοφώνα, τον Μαραθιά, την Περιφέρεια Ευπαλίου οι οποίοι συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο, φέρνοντας πολλά παιδιά καθώς και ενορίτες τους στο 5ο Φεστιβάλ καθώς και στην γιορτή των 10 χρόνων Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος. 

Το δέλεαρ για να συμμετέχουν τα παιδιά στα παιχνίδια ήταν και το ότι οι νικητές των παιχνιδιών έπαιρναν ένα κουπόνι και με αυτό συμμετείχαν στην κλήρωση 3 μεγάλων δώρων! Τα γελαστά και χαρούμενα παιδιά τριγυρνούσαν εδώ κι εγώ προσπαθώντας να επιλέξουν παιχνίδια της αρεσκείας τους, αλλά και κρατώντας ένα σουβλάκι που έτρωγαν προσπαθώντας να περιορίσουν την πείνα τους.

Φέτος 3 διαφορετικά δρώμενα έδωσαν το στίγμα τους στο Φεστιβάλ:

1. Τα μοναδικά περίπτερα που παρουσίαζαν το κατηχητικό έργο κάθε ενορίας.

2. Την ζωντανή ορχήστρα από τη Ναύπακτο που μας διασκέδαζε με την πολύ καλή μουσική εκτέλεση κομματιών και

3. το ΥΠΕΡΟΧΟ Led Video Wall που κέρδισε τις εντυπώσεις καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης και το οποίο αποθεώθηκε με την παρουσίαση του σχετικού βίντεο αφιερωμένο στα 10 χρόνια ζωής της Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος.

Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ αυτό. Και του χρόνου, πρώτα ο Θεός.

Γραφείο Νεότητας
Ι. Μ. Φωκίδος

ΘΕΜΑ: Ο Άγιος μάρτυρας Χριστοφόρος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Αγαπητά μας παιδιά, εορτάσαμε αυτές τις μέρες, μέσα στη χαρά της Ανάστασης του Χριστού, και έναν άγιο ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, κράτησε με τα ίδια του τα χέρια τον Χριστό. Η ζωή του είναι εντυπωσιακή και ιδιαίτερη, ξεχωριστή. Φανερώνει πως ο Χριστός, όταν βρει έναν άνθρωπο που η καρδιά του είναι ανοιχτή για να Τον δεχθεί, του αλλάζει τη ζωή. Ελάτε να παρακολουθήσουμε λοιπόν τον βίο του ξεχωριστού αυτοι Αγίου.

Στάδιο 1ο: «Βιώνοντας»

Παιδιά έχετε περπατήσει σε μονοπάτια μέσα στο βουνό; (…) Νυχτερινή βόλτα έχετε πάει μέσα βουνά; (…) Φυσικά με τους γονείς σας! (…)

Παιδιά, έχετε συναντήσει ποτάμι που περνά και διασχίζει το βουνό ή τον κάμπο; (…). Έχετε περάσει από την μία όχθη του ποταμού στην άλλη; (…)

Στάδιο 2ο: «Γνωρίζοντας μέσω της εμπειρίας»

Και αν το ποτάμι είναι ορμητικό, είναι πολύ βαθύ τι κάνετε; (…) Πολύ σωστά! Πηγαίνετε από κάποια άλλη μεριά του ποταμού που τα νερά του είναι πιο ήρεμα! Ας δούμε τώρα τι έκανε αυτός ο Άγιος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να περάσουν από μια όχθη του ποταμού στην άλλη

 Στάδιο 3ο: «Εξερευνώντας & αναλύοντας»

Το όνομά του αρχικά ήταν Ρέπροβος, ενώ η όψη του φοβερά άσχημη. Ανήκε σε φυλή ανθρωποφάγων, ήταν πάρα πολύ ψηλός με ακατάβλητη μυική δύναμη. Όμως στον δύσμορφο αυτόν άνδρα, τον βάρβαρο, κατοικούσε μια ψυχή έτοιμη να δεχθεί μέσα της τη θεία Χάρη.

Ήταν τότε η εποχή του αυτοκράτορος Δεκίου (γύρω στα 250 μ.Χ.) και σε κάποια εκστρατεία τους οι Ρωμαίοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν τον Ρέπροβο. Στην αιχμαλωσία του μάλιστα, καθώς αναστρεφόταν με άλλους ανθρώπους, δέχθηκε την επίδραση του ρωμαϊκού πολιτισμού. Αναδείχθηκε όμως πολύ ανώτερος από τους κυρίους του. Ας ήταν δούλος αυτός τώρα και πρώην άνθρωποφάγος. Έκρυβε μέσα του καρδιά σπλαχνική, και δεν ανεχόταν να βλέπει τους κυρίους του Ρωμαίους, πολιτισμένους δήθεν, με τα άγριά τους και ανθρωποκτόνα αισθήματα να αδικούν τους Χριστιανούς και να τους υποβάλλουν χωρίς αιτία σε φρικτά βασανιστήρια. Αυτός συμπαθούσε τους ειρηνικούς Χριστιανούς και τους υπερασπιζόταν όσο μπορούσε. Ακόμη περισσότερο, παρατηρούσε τη ζωή τους, έβλεπε πόσο διαφορετική και ανώτερη ήταν η συμπεριφορά τους και αυτό τον επηρέαζε βαθύτατα. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, του δημιουργήθηκε ο πόθος να γίνει κι αυτός Χριστιανός, μέλος της Εκκλησίας του Χριστού. Και τον αξίωσε ο Θεός με βαθειά συναίσθηση να βαπτιστεί κρυφά, να γίνει Χριστιανός και να λάβει το όνομα Χριστοφόρος, με τον πόθο και την ευχή να φέρει για πάντα μέσα του τον Χριστό και να ζει και να εργάζεται ως Χριστοφόρος.

Υπάρχει μια πολύ όμορφη παράδοση σχετικά με το πως δόθηκε στον Άγιο το συγκεκριμένο όνομα. Πριν ακόμη βαπτιστεί ο Ρέπροβος, όσο ήταν κατηχούμενος, ρώτησε ένα γέροντα ασκητή τι πρέπει να κάνει για να ευχαριστήσει στον Χριστό. Ο ασκητής, κατανοώντας πως ο Άγιος λόγω της φύσης του και του γιγάντιου σώματός του δεν θα μπορεί να κάνει μεγάλες προσευχές, ασκήσεις και νηστείες, του απάντησε:

– Βλέπεις αυτό το ποτάμι; Δεν έχει γέφυρα και τα νερά του είναι ορμητικά. Πολλοί διαβάτες που προσπαθούν να το περάσουν, δεν το κατορθώνουν και πνίγονται. Εσύ λοιπόν, που είσαι ψηλός και δυνατός στο σώμα, θα παίρνεις τους διαβάτες στον ώμο και θα τους περνάς απέναντι. Με τον τρόπο αυτό θα υπηρετείς τον Χριστό. Θα είναι σαν να βοηθάς Εκείνον, σαν να περνάς Εκείνον απέναντι από το ποτάμι. Έτσι θα σώσεις την ψυχή σου.

Ο Άγιος δέχτηκε πρόθυμα τα λόγια του ασκητή. Έφτιαξε μια καλύβα δίπλα στο ποτάμι και έμενε εκεί, βοηθώντας τους διαβάτες. Και ποτέ δεν ζητούσε κάποιο αντάλλαγμα, αλλά προσέφερε τη βοήθειά του δωρεάν, για χάρη του Χριστού.

Κάποιο βράδυ ξέσπασε μια φοβερή καταιγίδα. Άστραφτε και βροντούσε, ενώ τα νερά του ποταμού φούσκωσαν από την καταρρακτώδη βροχή. Ο Άγιος ήταν στο καλύβι του και άκουσε ξαφνικά κλάματα μικρού παιδιού. Βγαίνει έξω και βλέπει στην αντίπερα όχθη ένα παιδί να κλαίει και να τον παρακαλεί να το βοηθήσει να περάσει απέναντι. Τι να έκανε ο Άγιος; Ήταν επικίνδυνο να περάσει το ποτάμι, έτσι όπως ήταν φουσκωμένο. Αλλά να άφηνε το παιδί αβοήθητο;… Αποφάσισε λοιπόν να πάει.

Πήρε ένα μεγάλο ξύλο, ένα ραβδί, για να στηρίζεται, και ξεκίνησε. Αφού πράγματι κατάφερε να περάσει απέναντι, πήρε στους ώμους του το παιδί και ξαναμπήκε στον ποταμό. Όσο όμως προχωρούσαν, κάτι παράξενο συνέβαινε: το παιδί στους ώμους του συνεχώς βάραινε. Παρά τη μεγάλη του δύναμη, με πολλή δυσκολία κατάφερε τελικά ο Άγιος να το μεταφέρει ως την άλλη όχθη. Όταν έφτασαν εκεί, είπε απορημένος:


– Παιδί μου, τον κόσμο όλο αν σήκωνα, δεν θα ήταν τόσο βαρύς όσο εσύ.
– Κι όμως, απάντησε το παιδί. Μετέφερες όχι μόνο όλο τον κόσμο, αλλά Εκείνον που έπλασε τον κόσμο. Είμαι ο Βασιλιάς Χριστός, τον Οποίο εδώ υπηρετείς.


Κι αφού είπε τα λόγια αυτά, ο Κύριός μας έγινε άφαντος. Χάρη στο περιστατικό αυτό, λοιπόν, λέει η παράδοση πως, όταν βαπτίστηκε ο Άγιος, του έδωσαν το όνομα Χριστοφόρος. Γι’ αυτό και στις εικόνες τον βλέπουμε να σηκώνει στους ώμους του τον μικρό Χριστό. Σ’ αυτήν την παράδοση στηρίζεται η Εκκλησία και έχει ορίσει τον άγιο Χριστοφόρο ως προστάτη των οδηγών.

Κάποια μέρα ο Άγιος είδε πάλι να βασανίζονται από τους ειδωλολάτρες δήμιους ορισμένοι Χριστιανοί. Η ευαίσθητη καρδιά του δεν άντεξε. Βαπτισμένος Χριστιανός αυτός πλέον, αισθάνθηκε την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί. Πρόβαλε το ανάστημά του και την μυική του δύναμη και έλεγξε αυστηρά όσους έδωσαν την εντολή κι εκείνους που την εφάρμοζαν. Επειδή όμως γνώριζε ότι οι διώκτες θα στρέφονταν γρήγορα και εναντίον του, έπειτα από συμβουλή και των γύρω του Χριστιανών, έφυγε μυστικά και κατέφυγε σε μακρινούς και ακατοίκητους τόπους.

Εκεί, έπειτα από πολλές περιπλανήσεις και κόπους, μετά την πάροδο μερικών ημερών, τον βρήκε το στρατιωτικό απόσπασμα, το οποίο στάλθηκε να τον αναζητήσει και να τον οδηγήσει, ζωντανό ή νεκρό, στον άρχοντα. Όμως, τους Ρωμαίους αυτούς στρατιώτες, το ανάστημα, η δύναμη, η μορφή του Χριστοφόρου τους εντυπωσίασε και συγχρόνως τους τρόμαξε. Από την άλλη, τους σαγήνευσε η ηρεμία, η ευγένεια, η γενικότερη αρετή του.

Η αντίθεση εμφάνισης και συμπεριφοράς τους εξέπληξε. Άκουσαν τα λόγια του, τις συμβουλές και προτροπές του· όλα τους φάνηκαν ουράνια μηνύματα, και συγκινήθηκαν. Ήταν και γι ̓ αυτούς η ώρα που ο Χριστός τους καλούσε κοντά Του. Τους είχαν στείλει για να συλλάβουν τον Χριστοφόρο και να τον οδηγήσουν στον άρχοντα, για να τον βασανίσουν και να τον θανατώσουν. Μα τελικά ο Άγιος τους «συνέλαβε» και τους οδήγησε στον Βασιλιά Χριστό!

Πράγματι ο Χριστοφόρος οδήγησε τους στρατιώτες στην Αντιόχεια και τους παρουσίασε στον Επίσκοπο Βαβύλα. Ο Επίσκοπος με συγκίνηση άκουσε τα περιστατικά και με θαυμασμό αντίκρυσε το νέο θαύμα του Χριστού και της πίστεώς του, σε καιρό μάλιστα διωγμού και ανάμεσα σε διώκτες. Εδώ στην Αντιόχεια ολοκληρώθηκε το θαύμα. Ο Επίσκοπος με πολλή επιμέλεια φρόντισε για την κατήχηση των στρατιωτών και στη συνέχεια τους βάπτισε μέσα σε ατμόσφαιρα κατανύξεως, αλλά και ενθουσιασμού, ύμνων και δοξολογίας προς τον Κύριο.

Όμως στον Χριστοφόρο επιφύλαξε ο Θεός και άλλη δόξα: του μαρτυρίου. Κάποτε δηλαδή ο αυτοκράτορας με τα όργανά του τον ανακάλυψε. Και έτσι όπως τον ήξερε και τον είδε, εντυπωσιακό, δυνατό και δυναμικό, θέλησε να τον κερδίσει ως μόνιμο στέλεχος του στρατού του. Προσπάθησε λοιπόν να τον δελεάσει και να τον επηρεάσει για να προσκυνήσει τα είδωλα. Κι όταν διαπίστωσε ότι αποτυγχάνει, προσπάθησε να τον κάνει να αμαρτήσει, ώστε να χάσει την πίστη του· αλλά και πάλι απέτυχε.

Έφτασε τότε η ώρα του μαρτυρίου. Οι δήμιοι πήραν τον Χριστοφόρο, τον ξάπλωσαν σ ̓ ένα χάλκωμα και άναψαν από κάτω φωτιά. Στη συνέχεια τον έριξαν σ´ ένα πηγάδι και, όταν τελικά τον έβγαλαν από εκεί σώο, του έκοψαν το κεφάλι. Έτσι τελείωσε η θαυμαστή ζωή του μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

4ο: «Εφαρμόζοντας & αξιολογώντας»

1. Μπορεί κάποιος να περιγράψει τον Άγιο Χριστοφόρο πως ήταν πριν γνωρίσει τους Χριστιανούς;
Ήταν ένας αγριάνθρωπος, ένας πολύ άσχημος και πολύ δυνατός γίγαντας. Ήταν μάλιστα ανθρωποφάγος. Λεγόταν Ρέπροβος.

2. Είχε, όμως, αυτός ο βάρβαρος άνθρωπος, μια καρδιά έτοιμη να δεχθεί τον Χριστό μέσα της. Πως φάνηκε αυτό στη ζωή του;
Όταν ήταν δούλος στους Ρωμαίους, δεν συμφωνούσε με τα βασανιστήρια που έκαναν στους Χριστιανούς. Τους λυπόταν, τους συμπαθούσε και τους υπερασπιζόταν με κάθε τρόπο. Μάλιστα διδάχθηκε τόσο από τη ζωή τους, που αγάπησε κι ο ίδιος τον Χριστό και βαπτίστηκε κρυφά Χριστιανός.

3. Πως άλλαξε η ζωή του μετά τη βάπτισή του;
Ο Ρέπροβος, με το όνομα Χριστοφόρος πλέον, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Χριστό. Από άγριος και ανθρωποφάγος γίγαντας, έγινε ήρεμος και καλοσυνάτος άνθρωπος. Ακόμη και τους στρατιώτες που πήγαν να τον συλλάβουν επειδή ήταν Χριστιανός, η αγία συμπεριφορά του τους έπεισε να γίνουν κι αυτοί Χριστιανοί. Αξιώθηκε να δει και να σηκώσει στους ώμους του τον ίδιο τον Χριστό. Και τέλος, αξιώθηκε να δώσει και το αίμα του για τον Κύριο.

Είχε την καρδιά του ανοιχτή για να δεχθεί μέσα του τον Χριστό. Είχε κρυμμένη καλοσύνη και συμπάθεια για τους ανθρώπους, που φανερώθηκε όταν βγήκε από το περιβάλλον του. Και ο Χριστός μπήκε μέσα στην καρδιά του. Και ο Άγιος Του έδωσε την πρώτη θέση μέσα σε αυτήν!

Έτσι κι εμείς, μιμούμενοι τον Άγιο Χριστοφόρο:
– Να έχουμε πάντα την καρδιά μας έτοιμη για να δεχθεί τον Χριστό μέσα της, δείχνοντας καλοσύνη σε όλους τους ανθρώπους
– Να βάζουμε πάντα τον Χριστό στην πρώτη θέση της καρδιάς μας.

ΠΗΓΗ: synathlountes.agonistes


Ο Χριστός Ανέστη παιδιά και καλή ανάσταση σε όλους μας!


4. Δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές, βίντεο προβολή…

1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 


Παιχνίδια (από eggκπαίδευση.gr)

1.Το πασχαλινό καλάθι

Υλικά: 4 καλάθια/κουτάκια, μπαλόνια, νερό

Εκτέλεση: Φουσκώνουμε ελαφρώς και γεμίζουμε με νερό τα μπαλόνια για να σχηματίσουμε μικρά αυγά. Ζητάμε από τα παιδιά να χωριστούν σε δυο ομάδες και να σχηματίσουν δύο τρένα, ο ένας πίσω από τον άλλον καθισμένοι οκλαδόν. Tοποθετούμε ένα καλάθι με αυγά μπροστά από τον πρώτο παίκτη και ένα άδειο πίσω από τον τελευταίο του κάθε τρένου.  Ο πρώτος παίκτης πρέπει να δώσει στον δεύτερο πίσω παίκτη το αυγό πάνω από το κεφάλι του. Ο δεύτερος παίκτης πρέπει να το δώσει στον τρίτο κτλ μέχρι να φτάσει το αυγό στον τελευταίο και να το ρίξει μέσα στο καλάθι. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι η ομάδα να περάσει όλα τα αυγά από το ένα καλάθι στο άλλο. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα καταφέρει να περάσει πρώτη όλα τα αυγά από το ένα καλάθι στο άλλο.

Tip 1: Φουσκώστε τα μπαλόνια σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα μεγάλο αχλάδι. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να μη σπάσει το μπαλόνι και κανείς να μην βραχεί! Ταυτόχρονα, η πιθανότητα να σπάσει το αυγό θα ξετρελάνει τα παιδιά!

Tip 2: Αν κάποιο αυγό/μπαλόνι φύγει από την πορεία του οφείλει ο παίκτης που ευθύνεται για αυτό, να το φέρει πίσω για να συνεχιστεί το παιχνίδι

2. Ο κλέφτης λαγός

Υλικά: ψεύτικο τρισδιάστατο αυγό (ίσως από φελιζόλ) ή μπαλάκι, στεφάνι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε το στεφάνι στη μέση της αυλής/τάξης και ζητάμε από τα παιδιά να χωριστούν σε δύο ομάδες και να κάτσουν οκλαδόν και εκατέρωθεν του στεφανιού. Η/Ο παιδαγωγός “βαφτίζει” κάθε παιδί της ομάδας με ένα νούμερο (1,2,3).

Προσοχή: Όσα νούμερα δώσουμε στους παίκτες της μιας ομάδας, τόσα θα δώσουμε και στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Θα έχουμε, δηλαδή, έναν παίκτη με τον αριθμό 1 από την μια ομάδα και έναν άλλον παίκτη με τον ίδιο αριθμό από την αντίπαλη ομάδα.

Η/Ο παιδαγωγός, λοιπόν, καλεί κάθε φορά τον κλέφτη λαγό φωνάζοντας ένα νούμερο. Το παιδί που έχει αυτό το νούμερο από τη κάθε ομάδα πρέπει να σηκωθεί γρήγορα και να προλάβει να αρπάξει το αυγό.  Κάθε φορά που κάποιος παίκτης προλαβαίνει να αρπάξει το αυγό η ομάδα του κερδίζει ένα πόντο. Ορίστε με τα παιδιά στους πόσους πόντους τελειώνει το παιχνίδι.

Tip: Για περισσότερη διασκέδαση μπορεί ο/η παιδαγωγός να φωνάζει περισσότερα από 2 νούμερα.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον, Ἰησοῦν
τὸν μόνον ἀναμάρτητον.

Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν
καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·
σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν, ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν,
τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.

Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί, προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν·

ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.

Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον, ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·

Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι ̓ ἡμᾶς, θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν.

Ἀναστὰς ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τοῦ τάφου καθὼς προεῖπεν,

ἔδωκεν ἡμῖν τὴν αἰώνιον ζωὴν καὶ μέγα ἔλεος. Ἀμήν.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος!