ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 
    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

Πέρασε και η Τσικνοπέμπτη, ε;;;; Φάγατε του σκασμού;;; Πολύ κρέας! βρε παιδιά! Αλλά κανονικά θα έπρεπε η τσικνοπέμπτη να εφαρμόζετε μόνο για όσους νηστεύουν την Σαρακοστή και όχι για τους υπολοίπους οι οποίοι όποτε θέλουν μπορούν να φάνε κρέας αφού δεν θα νηστέψουν την Σαρακοστή.

   Ωστόσο η Κυριακή αυτή, της Απόκρεω, είναι η τελευταία μέρα που τρώμε κρέας. Από την Δευτέρα διανύουμε την “εβδομάδα της τυροφάγου” ή “λευκή εβδομάδα”, καθώς οι χριστιανοί δεν καταναλώνουμε κρέας, για να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Τρώμε όμως όλη την εβδομάδα τυροκομικά, αυγά και ψάρια.

 
   Στις Εκκλησίες διαβάζεται η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κεφ. ιε’, 31-46), που αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και την κρίση που θα ακολουθήσει.

ΘΕΜΑ: Ο βασιλιάς που πήρε λάθος γυναίκα!


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που είχε παντρευτεί 4 γυναίκες!!! Ναι καλά ακούσατε! Την τέταρτη γυναίκα του όμως την αγαπούσε πιο πολύ από όλες! Κάθε μέρα που ξυπνούσε ήθελε να την κάνει πολύ χαρούμενη. Την τάιζε, της έδινε να φοράει ωραία ρούχα, την χτένιζε, την φρόντιζε με πολλή αγάπη και της έκανε όλα τα χατίρια για να είναι ευτυχισμένη!
    
    Την τρίτη γυναίκα του την αγαπούσε κι εκείνη αλλά όχι όσο την τέταρτη. Της έπαιρνε ακριβά ρολόγια, ακριβά κοσμήματα και γενικά ξόδευε αρκετά χρήματα για αυτήν!
    
    Την δεύτερη γυναίκα του την νοιαζόταν κι εκείνη αλλά όχι όσο την τρίτη!
    
    Την πρώτη την γυναίκα του δεν την φρόντιζε καθόλου! Την είχε αφήσει χωρίς να της δίνει σημασία! Την είχε εγκαταλείψει…
     
    Μια μέρα ο βασιλιάς αρρώστησε βαριά και ένιωσε πως τελειώνουν οι μέρες του πάνω στην γη! Έτσι ζήτησε από την τέταρτη γυναίκα του μια χάρη!
 
    – Καλή μου γυναίκα εγώ τόσο σε αγαπώ! Κάθε μέρα θέλω να σε βλέπω χαρούμενη και να μην σου λείπει τίποτα! Τώρα όμως ήρθε η ώρα να σου ζητήσω κι εγώ μια χάρη. Νιώθω ότι θα φύγω, θα πεθάνω… Μήπως θα μπορούσες να έρθεις μαζί μου;
    Η γυναίκα τότε του απάντησε:
– Βασιλιά μου λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε ακολουθήσω εκεί που θα πας! Εσύ θα φύγεις αλλά εγώ θα καθίσω εδώ στην γη!
  
    Στεναχωρημένος τότε ο βασιλιάς φεύγει και πάει στην τρίτη γυναίκα του να ζητήσει την ίδια χάρη! Κι εκείνη του απάντησε:
-Βασιλιά μου πολύ λυπάμαι που θα φύγεις αλλά δεν μπορώ να έρθω μαζί σου! Όταν εσύ πεθάνεις θα βρω άλλον άντρα και θα παντρευτώ και θα του δώσω όλα τα χρυσά ρολόγια και κοσμήματα που μου έχεις δώσει σε μένα! 
    
    Απογοητευμένος ο βασιλιάς πάει στην δεύτερη γυναίκα του και της ζητάει την ίδια χάρη! Τότε εκείνη γυρίζει και του λέει:
– Άκου βασιλιά μου, να έρθω μαζί σου δεν μπορώ! Όμως σου υπόσχομαι πως θα σε ακολουθήσω ως τον τάφο! Θα κλάψω πολύ που θα φύγεις και θα στεναχωρηθώ όμως μετά θα γυρίσω στο σπίτι μου!
 
    Μην έχοντας τι άλλο να κάνει ο βασιλιάς βαθιά λυπημένος πηγαίνει και στην πρώτη του γυναίκα και ζητάει ακριβώς την ίδια χάρη:
Κι εκείνη με πολύ αγάπη του απαντά:
 
    – Καλέ μου βασιλιά μπορεί εσύ τόσα χρόνια να μην με αγαπούσες, να μην μου έδινες καθόλου σημασία, να μην με φρόντιζες και να μην σε ενδιέφερε τι κάνω και πως είμαι! Όμως εγώ να ξέρεις δεν έπαψα στιγμή να σε σκέφτομαι, να σε νοιάζομαι και να σ’ αγαπώ!!! Φυσικά και θα έρθω μαζί σου και θα σε ακολουθήσω με πολύ χαρά!!!
   
 Πώς σας φάνηκε παιδάκια μου η ιστορία; Λοιπόν ακούστε και την συνέχεια…
                   
Τι συμβολίζει η παραπάνω ιστορία;
 
– Ο βασιλιάς είναι ο καθένας από εμάς!
– Η τέταρτη γυναίκα είναι το σώμα μας!
– Η τρίτη γυναίκα είναι η περιουσία και τα πλούτη που αποκτάμε εδώ στην γη! 
-Η δεύτερη γυναίκα είναι τα αδέλφια μας, οι θείοι μας και οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας…
– και η πρώτη γυναίκα… είναι η ψυχή μας!!! Με την οποία κοι θα ταξιδέψουμε για να πάμε στην άλλη ζωή…
 
    Και γιατί σας τα είπα όλα αυτά;;; Διότι αυτό το Σάββατο η Εκκλησία μας το έχει αφιερώσει στις ψυχές των θανόντων, αυτών δηλ. που πέθαναν. Αυτό το Σάββατο ονομάζεται Ψυχοσάββατο και για να το πούμε καλύτερα, αφορά τις ψυχές των ανθρώπων που μετατέθηκε η ψυχή τους στον ουρανό και το σώμα στην γη.
Η ζωή μετά την κοίμηση του ανθρώπου 
 
    Όπως ξέρουμε, ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα και εμφύσησε θεϊκή πνοή ζωής (δηλ. Άγιο Πνεύμα) στο πρόσωπό του κάνοντάς τον «ψυχή ζώσα» = ζωντανή ψυχή και αθάνατη (Γεν. 2:7). 
 
   Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού και  είναι ψυχοσωματικό ον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο σώμα ούτε μόνο ψυχή, είναι και τα δύο.
 
   Ψυχή και σώμα συνυπάρχουν από τη στιγμή της σύλληψης του ανθρώπου στην κοιλιά της μητέρας. Γι’ αυτό το αγέννητο μωρό είναι σύμφωνα με την Πίστη μας άνθρωπος. 
 
– Αλήθεια τι είναι η ψυχή;
    Η ψυχή, παιδιά μου, είναι αυτό που μιλάει από μέσα μας! Όλο αυτό που νιώθει η καρδιά μας και ακούγεται με τα λόγια μας και φαίνεται με τις πράξεις μας!!! Αυτό είναι η ψυχή!!! 
 
    Η ψυχή έχει φύση ζωντανή, απλή, ασώματη και αόρατη, χρησιμοποιεί ως όργανο το σώμα και παρέχει σε αυτό ζωή και αύξηση και αίσθηση και γέννηση. Είναι αυτεξούσια, θελητική και ενεργητική, τρεπτή δηλαδή εθελότρεπτη, γιατί είναι κτιστή, αφού όλα αυτά τα έχει πάρει κατά φύση από τη χάρη του δημιουργού της» (Ματσούκας, 2007).
 
    Σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία η ψυχή χωρίζεται σε τρία μέρη, το λογικό, το επιθυμητικό και το θυμοειδές. Με αυτά τα τρία μέρη πραγματοποιούνται είτε καλές είτε κακές πράξεις.

    Το λογικό μέρος περιλαμβάνει τις αρετές της ευσέβειας και της πίστης καθώς την ικανότητα διαχωρισμού του καλού του κακού. Με τις αρετές αυτές ο πιστός μπορεί να αντιλαμβάνεται από ποιόν μπορεί να αγαπιέται και ποιόν πρέπει να αγαπά. 

  Το επιθυμητό μέρος περιλαμβάνει τις αρετές της προσπάθειας για πνευματική βελτίωση και έμπρακτης καλοσύνης. 

  Οι αρετές του θυμικού μέρους είναι η ικανότητα να αποφεύγει ο άνθρωπος την αμαρτία, να καταπολεμά τα πάθη του και να υποστηρίζει την πίστη του δίνοντας ακόμα και το αίμα του (Τατάκης, 1997)

– Χωρισμός ψυχής από το σώμα
    Κάποια στιγμή, την οποία γνωρίζει μόνον ο Θεός και κανείς άλλος, ο σώμα κοιμάται (πεθαίνει) και η ψυχή εγκαταλείπει το σώμα, χωρίζεται από αυτό. Το σώμα νεκρώνεται, η ψυχή όμως, που είναι αθάνατη και αιώνια, συνεχίζει να ζει! 
    
    Το σώμα επιστρέφει στο χώμα και η ψυχή 40 μέρες μετά την κοίμηση του ανθρώπου κρίνεται προσωρινά (Μερική Κρίση) από τον Δίκαιο Κριτή και προγεύεται τον Παράδεισο ή την κόλαση. Κατά την Τελική Κρίση (Δευτέρα Παρουσία) το σώμα θα αναστηθεί, θα ενωθεί πάλι με την ψυχή και ο Κύριος θα αποφασίσει αν τελικά θα μετέχει ή όχι του Παραδείσου.
 
    Η Εκκλησία, η στοργική μας μητέρα, φροντίζει τον άνθρωπο όσο βρίσκεται στη ζωή αλλά ακόμα περισσότερο μετά την κοίμησή του. Πέρα από την εξόδιο ακολουθία (κηδεία), έχει ορίσει να γίνονται μνημόσυνα την 3η, την 9η και την 40η ημέρα από την κοίμηση του κάθε ανθρώπου. Τα μνημόσυνα βοηθούν την ψυχή στο ταξίδι της από την γη στον ουρανό. 
    
    Επίσης μνημόσυνο γίνεται με τη συμπλήρωση 1 έτους (ετήσιο) από την κοίμηση του χριστιανού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όποτε θελήσουν οι συγγενείς ή οι φίλοι των ανθρώπων που πέθαναν να τελέσουν μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής τους μπορούν να το κάνουν.
 
    Εκτός από τα μνημόσυνα, πολύ μεγάλη αξία για την ψυχή έχει η μνημόνευση των ονομάτων κατά την Προσκομιδή στην Πρόθεση από τον ιερέα. Έχει τόση δύναμη αυτή η μνημόνευση ώστε μπορεί, αν είναι συνεχής και επίμονη, να βγάλει και ψυχή από την Κόλαση!

Ψυχοσάββατα

Όπως κάθε Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου, έτσι και κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στις ψυχές των κεκοιμημένων. Επιπλέον, η Εκκλησία έχει ορίσει δύο Ψυχοσάββατα κατά τη διάρκεια του έτους: το πρώτο είναι το Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω (Κυριακή αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου) και το δεύτερο το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής.
 
    Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα Ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια η Εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα. 
 
    Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στην ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες (π.χ. στη θάλασσα ή στα βουνά) ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα. Τα Ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους που έχουν κοιμηθεί;
    Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους που έχουν κοιμηθεί; Όπως είπαμε, σαράντα μέρες μετά την κοίμηση γίνεται η Μερική Κρίση. Μπορούμε να βοηθήσουμε την ψυχή να κερδίσει τον Παράδεισο κατά την Τελική Κρίση με πολλούς τρόπους: 

• Συμμετέχουμε στις ακολουθίες της Εκκλησίας (ειδικά στη Θεία Λειτουργία) και προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων.
• Κάνουμε μνημόσυνα, τρισάγια, κόλλυβα, σαρανταλείτουργα.
• Φέρνουμε πρόσφορο στον Ιερό Ναό με δίπτυχο χαρτάκι (ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων).
• Ανάβουμε κερί μνημονεύοντάς τους.
• Επισκεπτόμαστε το κοιμητήριο και ανάβουμε το καντηλάκι στο μνήμα τους, λιβανίζουμε προσευχόμενοι γι’ αυτούς.

• Κάνουμε ελεημοσύνες ή δωρεές στην Εκκλησία (χρήματα, εικόνες, αγιογραφίες) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους.
 Κάνουμε κομποσκοίνι για την ανάπαυση της ψυχής τους.

  Άρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε! Επειδή μάλιστα γίνονται από αγάπη για τον συνάνθρωπο και όχι για τον εαυτό μας, ο Θεός τα δέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση και όντως βοηθάμε τους κεκοιμημένους αδελφούς μας.

Συνταγή για κόλλυβα 

(για περίπου 20 άτομα (κυπελάκια μνημοσύνου)
ΥΛΙΚΑ:
• 3 κούπες τσαγιού σιτάρι
• 2 κούπες τσαγιού καρύδι
• 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
• ½ κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
• ¼ κούπα τσαγιού σταφίδες
• 2 κούπες τσαγιού αμύγδαλο
• 1 κούπα τσαγιού φουντούκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
• Από την προηγούμενη μέρα βάζω το σιτάρι σε νερό και το αφήνω μέσα στο νερό για 12 ώρες.
• Βράζω το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει, το σουρώνω και το αφήνω να στεγνώσει πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία (περίπου 3-4 ώρες).
• Βάζω στο μπλέντερ το καρύδι, το αμύγδαλο και το φουντούκι και τα τρίβω πολύ καλά.
• Προσθέτω τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα μαζί με το σιτάρι.
• Το τοποθετούμε σε βαθύ πιάτο, μπολ ή δίσκο.
Υ.Γ. Στολίζω (προαιρετικά) με ξηρούς καρπούς, κανέλλα και ζάχαρη ή ρόδι
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 


Μετά από κάθε συνάντηση
    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)
 
    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τό ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τό θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καί ἐπί τῆς γῆς· τόν ἄρτον ἡμῶν τόν ἐπιούσιον δός ἡμῖν σήμερον· καί ἄφες ἡμῖν τά ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καί ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καί μή εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλά ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπό τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 
    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.