ΠΡΟΣΕΥΧΗ πριν από κάθε συνάντηση:

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Παρακαλούμε πολύ τους αδελφούς κατηχητές και κατηχήτριες ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από τους ναούς τους.

Στην φωτογραφία να φαίνονται το δυνατόν καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών, αλλά και των κατηχητών/τριών καθώς και των βοηθών τους. Παρακαλούμε να γράψετε τα ονόματα των κατηχητών και των βοηθών τους.

Παρακαλούμε εάν έχετε 2 ή 3 κατηχητικές ομάδες (π.χ. μια ομάδα Δημοτικού και μια ομάδα Γυμν.-Λυκ.) να στείλετε αντίστοιχα δύο φωτογραφίες, μία για κάθε κατηχητικό μαζί με βοηθούς και κατηχητές.

Να τα στείλετε στο e-mail του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας: info.grnef@gmail.com. Ευχαριστούμε πολύ. 

Παράδειγμα:

  1. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Δημοτικού στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Γρηγόριος Σαμάς, Βοηθός: πρεσβυτέρα Ιωάννα Φωτοπούλου.
  2. Φωτογραφία από το Κατηχητικό παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου  στον Άγιο Γεώργιο στο Καστράκι Δωρίδος. Κατηχητής: π. Αυγουστίνος Σύρρος  Βοηθός: π. Γρηγόριος Σαμάς.

Εισαγωγή

Χαιρετώ τα καλά μας παιδιά!!!
Πώς πέρασε η εβδομάδα σας;
Είπατε χρόνια πολλά στην μαμά και στον μπαμπά; Και δεν εννοώ του Αγίου Βαλεντίνου(καθολικού αγίου) , που σίγουρα έχετε ακούσει πολλά, αλλά μια μέρα πριν, στις 13 Φεβρουαρίου, γιορτάζει ένα χριστιανικό ζευγάρι , που αγάπησαν πολύ τον Χριστό και έγιναν Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ο άγιος Ακύλας και η αγία Πρίσκιλλα! Απόστολοι του Χριστού!!!
Τί λέτε πάμε να γνωρίσουμε και τους 12 Μαθητές του Χριστού, που ήταν οι πρώτοι Αποστόλους της Εκκλησίας μας;

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

Όταν ο Ιησούς ήταν περίπου 30 ετών πήγε στον Ιωάννη για να Τον βαφτίσει στον Ιορδάνη ποταμό. Έπειτα ξεκίνησε το μεγάλο έργο της διδασκαλίας του. Χρειαζόταν όμως κοντά του κάποιους ανθρώπους που θα τον βοηθούσαν σ’ αυτή τη δύσκολη αποστολή. Έτσι ξεχώρισε μερικούς ταπεινούς, φτωχούς, αγράμματους, υπομονετικούς, υπεύθυνους, έμπιστους και αφοσιωμένους μαθητές.
Πόσοι ήταν οι μαθητές του; Πάμε να τους πούμε και να τους μετρήσουμε;;;
Τα ονόματα των μαθητών του ήταν:
 1. Ανδρέας (ο πρωτόκλητος)
 2. Πέτρος
 3. Ιάκωβος
 4. Ιωάννης
 5. Φίλιππος
 6. Ναθαναήλ (Βαρθολομαίος)
 7. Θωμάς
 8. Ματθαίος
 9. Ιάκωβος
 10. Σίμωνας (ο Ζηλωτής)
 11. Θαδδαίος
 12. Ιούδας (ο Ισκαριώτης)- Δύο μαθητές είχαν το ίδιο όνομα. Ποιοι είναι αυτοί;
  – Κάποιων μαθητών το όνομα ξεκινάει από το ίδιο γράμμα με του Ιησού. Ξεχώρισε τα ονόματα τους. Ποιοι είναι;

-Οι περισσότεροι μαθητές του Ιησού ήταν ψαράδες, όμως ένας από αυτούς μάζευε φόρους, ο Ματθαίος.

Πάμε να δούμε πως το περιγράφει η Αγία Γραφή;
 Καθώς ο Ιησούς περπατούσε στην όχθη της λίμνης της Γαλιλαίας, είδε δύο αδέλφια, τον Σίμωνα, που τον έλεγαν και Πέτρο, και τον αδερφό του τον Ανδρέα να ρίχνουν δίχτυα στη λίμνη, γιατί ήταν ψαράδες. «Ακολουθήστε με», τους λέει, «και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Και αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα και τον ακολούθησαν. Προχωρώντας πιο πέρα από εκεί, είδε δύο άλλους αδερφούς, τον Ιάκωβο, γιο του Ζεβεδαίου, και τον αδελφό του τον Ιωάννη. Βρίσκονταν στο ψαροκάικο μαζί με τον πατέρα τους τον Ζεβεδαίο και τακτοποιούσαν τα δίχτυα τους. Τους κάλεσε, και αυτοί άφησαν αμέσως το καΐκι και τον πατέρα τους και Τον ακολούθησαν.
Τον Ιησού τον ακολουθούσαν πολλοί πιστοί. Από αυτούς ο Κύριος διάλεξε δώδεκα για στενούς του συνεργάτες και κήρυκες του Ευαγγελίου του.
Οι δώδεκα μαθητές του Κυρίου συμβόλιζαν τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ. Πάμε να τους ξανά πούμε;;;
Αυτοί ήταν ο Ανδρέας, ο Πέτρος, οι γιοι του Ζεβεδαίου Ιάκωβος και Ιωάννης, ο Φίλιππος, ο Βαρθολομαίος, ο Ματθαίος, ο Θωμάς, ο Ιάκωβος, γιος του Αλφαίου, ο Θαδδαίος, ο Σίμων ο Κανανίτης και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης
   Τους δώδεκα μαθητές που επέλεξε ο Ιησούς τους έκανε Απόστολους. Τους έδωσε, δηλαδή, μία αποστολή: να κηρύξουν τη Βασιλεία του Θεού στα πέρατα της γης και να γιατρεύουν τους αρρώστους. «Όπου πάτε να κηρύττετε λέγοντας πως έφτασε η βασιλεία του Θεού».  «Nα θεραπεύετε τους αρρώστους, να ανασταίνετε τους νεκρούς, να γιατρεύετε τους λεπρούς, να κάνετε καλά τους δαιμονισμένους». Ακόμα τους είπε «Μην παίρνετε τίποτε μαζί σας για τον δρόμο» , «ούτε ραβδί ούτε σακίδιο ούτε φαγητό ούτε χρήματα ούτε διπλά ρούχα».
 Απαλλαγμένοι, έτσι, από τις εγκόσμιες ανάγκες, οι Απόστολοι θα αφιερώνονταν αποκλειστικά στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων!!!
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑ
 – Έχετε πάει παιδιά σε γάμο;
 Φαντάζομαι θα έχετε δει που ο ιερέας ευλογεί και διαβάζει ευχές στο νέο ζευγάρι,( γαμπρός και νύφη) τους στεφανώνει και τους δίνει να πιουν από το ίδιο ποτήρι λίγο κρασί.
– Στη συνέχεια τι ακολουθεί συνήθως;
  Οι καλεσμένοι τρώνε όλοι μαζί, χαίρονται και γιορτάζουν μαζί με το ζευγάρι. Σε έναν γάμο έγινε και το πρώτο θαύμα του Κυρίου μας:
 Στην Κανά της Γαλιλαίας γινόταν ο γάμος. Η Παναγία μαζί με τον Χριστό ήταν προσκεκλημένοι και είχαν πάει. Μαζί με τον Χριστό ήταν και κάποιοι από τους μαθητές Του. Σε κάποια στιγμή η Παναγία μας παρατήρησε ότι είχε τελειώσει το κρασί στο τραπέζι. Τότε λοιπόν πλησίασε τον Κύριο και του είπε:
 – Το κρασί τελείωσε.
 Ο Χριστός απαντά:
 – Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να κάνω θαύματα μπροστά στους ανθρώπους. Η Παναγία μας όμως, βέβαιη ότι ο Υιός και Θεός της είχε καταλάβει την επιθυμία της λέει στους υπηρέτες:
 – Ό,τι σας πει, να το κάνετε. Υπήρχαν εκεί έξι μεγάλα πιθάρια γεμάτα με νερό. Αυτά χρησίμευαν στο να πλένουν οι καλεσμένοι τα χέρια τους πριν το τραπέζι. Λέει ο Κύριος στους υπηρέτες:
 – Γεμίστε τις υδρίες αυτές καθαρό νερό. Οι υπηρέτες χωρίς να ρωτήσουν κάνουν ό,τι τους λέει ο Κύριος.
 Στη συνέχεια τους λέει:
 – Βγάλτε τώρα από αυτό το νερό και δώστε το στον υπεύθυνο του τραπεζιού για να το δοκιμάσει. Παραξενεύτηκε ο υπεύθυνος όταν το δοκίμασε! Το νερό είχε γίνει κρασί! Και μάλιστα τόσο νόστιμο που δεν είχε ξαναδοκιμάσει!… Λέει λοιπόν στον οικοδεσπότη:
 – Συνήθως σε ένα τραπέζι, σερβίρουμε πρώτα το καλό κρασί! Κι εσύ κράτησες το καλύτερο για το τέλος; Το θαύμα πέρασε από στόμα σε στόμα! Τι ευλογία! Τι χαρά! Πόσος θαυμασμός! Και στις ψυχές των μαθητών του Χριστού στερεώθηκε η πίστη!

ΣΧΕΤΙΚΟ BINTEO:

Στο παρακάτω λινκ επιλέξτε όποια παιχνίδια θέλετε και παίξτε με τα παιδιά σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

1. Τραγουδάμε όλοι μαζί
Οι 12 ΨΑΡΑΔΕΣ

Πριν χρόνια σ’ ένα πλοίο ήταν ο Χριστός
και δώδεκα ψαράδες φοβισμένοι.
Το κύμα ήταν μεγάλο, το καράβι μικρό,
καμιά ελπίδα δεν τους μένει.

Τον είδαν να σηκώνεται, στο κύμα να μιλά,
κι η θάλασσα ευθύς να γαληνεύει.
Ήτανε ψαράδες κι είχαν δει πολλά,
μα τούτο δεν το είδανε ξανά.

Refrain
Ποιος, πες μας, ποιος είσαι, ποιος,
Εσύ που τους ανέμους διατάζεις,
Εσύ που τη βροχή σταματάς
και τη φουρτούνα κοπάζεις.

Και σήμερα φουρτούνα, και σήμερα βροχή
με πόλεμο, ψευτιά και αδικία.
Ο τρόμος του Θανάτου απλώνεται στη γη,
μ’ ατάραχοι μένουν οι πιστοί.

Υψώνουνε τα χέρια τους ψηλά στον ουρανό
Εσύ είσαι η μόνη ελπίδα που τους μένει.
Γύρω τους απλώνεται γαλήνη θεϊκή
κι οι άνθρωποι ρωτούν εκστατικοί.

Refrain
Ποιος, πες μας, ποιος είσαι, ποιος..

2. Βρες το πρώτος
Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες και τους δίνουμε από 6 ονόματα Μαθητών του Χριστού στην κάθε ομάδα. Σε όμορφα σημεία του κατηχητικού έχουμε κρύψει τις εικόνες των 12 Μαθητών , ξεχωριστά του κάθε ενός !Με το σύνθημα όποια ομάδα βρει πρώτη τους δικούς της Μαθητές κερδίζει και τους φωνάζει δυνατά!!! Μη νομίζετε πως οι χαμένοι το γλυτώνουν!!! Φωνάζουν κι εκείνοι δυνατά τους δικούς τους!!!
Καλή Επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ μετά από κάθε συνάντηση:

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

 • Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 • Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς. Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
 • Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.