ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν μπορούμε να ψάλουμε το απολυτίκιο της Γέννησης και κατόπιν ας διαβάσουμε στα παιδιά την μετάφραση για να καταλάβουν τι λέει.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Ἡ Γέννησίς Σου, Χριστέ ὁ Θεός ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως. ἐν αὐτῇ γάρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες ὑπό ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, Σέ προσκυνεῖν τόν Ἥλιον τῆς ∆ικαιοσύνης, καί σέ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν. Κύριε, δόξα σοι.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Η Γέννησή σου, Χριστέ, Θεέ μας, ανέτειλε στον κόσμο το φως της γνώσεως, διότι μ΄ αυτήν εκείνοι που λατρεύουν τα άστρα διδάχτηκαν από αστέρι να προσκυνούν Εσένα, τον Ήλιο της δικαιοσύνης, και Σένα να γνωρίζουν, τη σταλμένη από τα ύψη ανατολή. Κύριε, δόξα σε Σένα.

Γνωστοποιήσεις τρέχουσας εβδομάδας

1. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ θα ξεκινήσουν στις 7,8-1-2023.

2. Στο μεσοδιάστημα των εορτών εκμεταλευθείτε τον χρόνο για να κάνετε κάποια/ες δραστηριότητα/τες με τα παιδιά όπως εκδρομή, βραδινή συνεστίαση πίτσας, προβολή βίντεο, επίσκεψη σε ιδρύματα ή πονεμένους ανθρώπους ή κάτι άλλο.

3. ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ γνώσεων ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, Διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Πνευματικό Κέντρο Αμφίσσης την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ.

(Παρακαλούμε να τυπώσετε την σχετική αφίσα που υπάρχει στο τέλος του μαθήματος και αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας)

Α´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 120€, Β´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 80€, Γ´ ΒΡΑΒΕΙΟ: 40€. Με πολλές εκπλήξεις και δώρα, με χαρά, κέφι, τραγούδι, δώρα, διαγωνισμούς από τα παιδιά όλης της Μητρόπολής μας. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν από ένα ενθύμιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
ΕΙΣΟ∆ΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ, ΕΦΗΒΟΥΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΜΑΣ & ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ.

4. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ξεχάσουμε την ΕΞΟΜΟΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή μας απομένει μόνο άλλη μία εβδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό παρακαλούμε να συνεννοηθείτε με τους Πνευματικούς κάθε ενορίας έτσι ώστε να φροντίσουν την εξομολόγηση των παιδιών!

5. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Σας θυμίζουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας.

6. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης έχουμε αναρτήσει σε παλαιότερη ανάρτηση Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σας ή για ψυχαγωγία των παιδιών.

Θέμα: Η γέννηση του Θεανθρώπου Σωτήρος Χριστού

Εμμανουήλ σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας».
Ο όρος Μεσσίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του εβραϊκού όρου μασιάχ (מָשִׁיחַ‎), που σημαίνει «χρισμένος», ενώ η πάγια ελληνική απόδοση του όρου είναι Χριστός.
Χριστός σημαίνει, αυτόν που είναι χρισμένος, (καθορισμένος για μια συγκεκριμένη αποστολή, καθήκον).
Ιησούς, στα αραμαϊκά ονομάζεται Γιέσουα ( ישוע) και σημαίνει στα εβραϊκά «ο Γιαχβέ (δηλ. ο Θεός) σώζει» = Σωτήρας. Από εδώ προκύπτει το ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας.
…Και να πώς γεννήθηκε ο Ιησούς Xριστός: H μητέρα του η Mαρία, αφού αρραβωνιάστηκε με τον Ιωσήφ, χωρίς να έρθουν σε σαρκική επαφή μεταξύ τους, έμεινε έγκυος με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Τότε ο Ιωσήφ, ο άντρας της, επειδή ήταν δίκαιος άνθρωπος και δεν ήθελε να την εκθέσει, σκέφτηκε να τη χωρίσει κρυφά. Αλλά ενώ αυτός έκανε αυτές τις σκέψεις, ένας άγγελος του Kυρίου παρουσιάστηκε στο όνειρό του και του είπε: Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη διστάσεις να πάρεις μαζί σου τη Mαρία, τη γυναίκα σου, γιατί αυτό που γεννήθηκε μέσα της προέρχεται από το Πνεύμα το Άγιο.

Θα γεννήσει λοιπόν γιο και θα τον ονομάσεις Ιησού, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους. Kι όλο αυτό έγινε έτσι που να εκπληρωθεί αυτό που είχε πει ο Kύριος μέσω του προφήτη: Δείτε! H παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και θα τον ονομάσουν Εμμανουήλ, που σημαίνει: O Θεός μαζί μας.

Όταν ξύπνησε ο Ιωσήφ από τον ύπνο, έκανε όπως τον πρόσταξε ο άγγελος του Kυρίου και πήρε μαζί του τη γυναίκα του. Και δεν είχε σχέση μαζί της, ούτε από τη στιγμή που γέννησε το γιο της τον πρωτότοκο και τον ονόμασε Ιησού.”

Σχόλια:

Όλος ο κόσμος περιμένει τον Χριστό (τον Γιαχβέ, τον Λυτρωτή).
«Ευαγγέλιο» σημαίνει καλή αγγελία, χαρμόσυνη είδηση. Η πιο χαρμόσυνη είδηση που περίμενε το ανθρώπινο γένος ήταν ότι θα γεννηθεί ο Χριστός.
Ο Χριστός γεννήθηκε για να διορθώσει το σφάλμα των Πρωτοπλάστων (δηλ. του Αδάμ και της Εύας). Αυτοί δεν υπάκουσαν στην εντολή του Θεού και δοκίμασαν τον «απαγορευμένο καρπό» (δηλ. την αμαρτία). Σαν συνέπεια της παρακοής τους -ήταν επιλογή δική τους, αφού είχαν την ελευθερία να διαλέξουν- απομακρύνθηκαν από τον Θεό. Ωστόσο, ο Θεός τούς έδωσε μια πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση («πρωτευαγγέλιο»): ότι ένας απόγονος της Εύας θα γεννηθεί, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα («το πλήρωμα του χρόνου»), για να νικήσει το διάβολο και να γλιτώσει τον κόσμο από το θάνατο και την αμαρτία. Σκοπός είναι να συμφιλιωθεί και πάλι ο άνθρωπος με τον Θεό, αλλά και με ολόκληρη τη δημιουργία.
Ο Θεός έστειλε κι άλλα μηνύματα στους ανθρώπους για τη γέννηση του Υιού Του:
α. με τους Προφήτες, που φωτίσθηκαν από το Άγιο Πνεύμα και προείδαν τη γέννηση του Χριστού πολλούς αιώνες πριν συμβεί και προετοίμαζαν τους ανθρώπους για αυτό
β. με τον αρχάγγελο Γαβριήλ που το είπε στην Παναγία με τον Ευαγγελισμό,
γ. με τον αρχάγγελο Γαβριήλ που είπε στον Ιωσήφ (μέσω του ονείρου), όταν είχε αμφιβολίες για την Παναγία,
δ. με τους αγγέλους στους βοσκούς της Βηθλεέμ,
ε. με το αστέρι (οι Πατέρες λένε ότι ήταν άγγελος Κυρίου, με τη μορφή αστεριού) στους Μάγους.
Τη γέννηση του Χριστού περίμεναν για πολλούς αιώνες οι Προφήτες, αλλά και πολλοί ακόμα ειδωλολατρικοί λαοί. Περίμεναν Αυτόν που θα τους έσωζε από τα αδιέξοδα, στα οποία είχαν φτάσει.
Την εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός, η ανθρώπινη κοινωνία είχε αγγίξει τα όρια της αντοχής της. Η ηθική παρακμή κυριαρχούσε. Η κοινωνική ανισότητα και η καταπίεση των αδυνάτων δημιουργούσε στους ανθρώπους πόθο για σωτηρία. Στις καινούριες θρησκείες και φιλοσοφίες που κατέφευγαν οι άνθρωποι, δεν έβρισκαν πνευματική ικανοποίηση. Ο κόσμος έτσι ήταν ώριμος να δεχτεί τον ερχομό ενός καινούριου κόσμου, του κόσμου της αγάπης του Θεού, που εγκαινίασε ο Χριστός με την Εκκλησία Του.

Γιατί γεννήθηκε ο Χριστός;
Ο Χριστός προϋπήρχε ως Θεός. Τώρα γεννήθηκε, ως άνθρωπος, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αύγουστος, βασιλιάς της Ιουδαίας ο Ηρώδης ο Μέγας κτλ.) από την Παναγία Μητέρα Του, χωρίς ανθρώπινο πατέρα, αλλά από το Άγιο Πνεύμα. Αυτό το νεογέννητο βρέφος όμως είναι το ίδιο πρόσωπο που δημιούργησε το σύμπαν!
Ο Χριστός μετά την γέννηση είναι ένα πρόσωπο (το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος), αλλά έχει δύο φύσεις: είναι Θεός και άνθρωπος, Θεάνθρωπος. Αν ήταν μόνο άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και να σώσει τον κόσμο (θα ήταν ένας απλός δάσκαλος, προφήτης ή ο,τιδήποτε άλλο). Αν ήταν μόνο Θεός, θα ήταν “ξένος” απ’ αυτή την «υπόθεση». Δε θα μπορούσε να αγιάσει την ανθρώπινη φύση.
Ο Θεός ξανακαλεί τον άνθρωπο κοντά Του επειδή τον αγαπάει. Ο άνθρωπος δεν κουράστηκε καθόλου… Μόνο και μόνο επειδή αγαπούσε τόσο πολύ τον άνθρωπο, ο Θεός έστειλε στον κόσμο το μονογενή Υιό Του, για να θυσιασθεί για χάρη του ανθρώπου.
Ο Θεός ταπεινώνεται. Γίνεται πραγματικά άνθρωπος, δεν εμφανίζεται απλώς με μορφή ανθρώπου. Για να την θεραπεύσει, συμμετέχει στην ανθρώπινη φύση από τη γέννηση ως το θάνατο -και μάλιστα τον πιο ατιμωτικό θάνατο, τη σταύρωση. Όμως στο τέλος νικάει το θάνατο.

Πρακτική εφαρμογή

«Σήμερον ο Χριστός…» – Ύμνος από τον Όρθρο της εορτής: «Σήμερα ο Χριστός στη Βηθλεέμ γεννιέται απ’ την Παρθένο. Σήμερα παίρνει αρχή αυτός που δεν είχε λάβει ποτέ αρχή κι ο Λόγος του Θεού σαρκώνεται. Οι ουράνιες δυνάμεις χαίρονται κι η γη ευφραίνεται μαζί με τους ανθρώπους. Οι Μάγοι προσφέρουν τα δώρα. Οι ποιμένες το θαύμα διαλαλούν. Κι εμείς χωρίς σταμάτημα υμνούμε: Δόξα στον Ύψιστο θεό, πάνω στη γη ειρήνη και αγάπη στους ανθρώπους».
«Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ…» – Ιδιόμελον Εσπερινού Χριστουγέννων (ήχος β’) «Τι να σου προσφέρουμε, Χριστέ, για το ότι ήρθες στη γη σαν άνθρωπος για χάρη μας; Καθένα απ’ όσα δημιούργησες σου προσφέρει ασταμάτητα την ευχαριστία: οι άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί το αστέρι, οι μάγοι τα δώρα, οι βοσκοί το θαύμα (που είδαν) και εμείς την Παρθένο μητέρα Σου. Εσύ, ο θεός, που υπάρχεις πριν ακόμη αρχίσει ο χρόνος να μετράει, ελέησέ μας».
Να δοξολογήσουμε κι εμείς παιδιά τον Χριστό και να Τον ευχαριστήσουμε για ότι έκανε για όλο το ανθρώπινο γένος! Όλη την ημέρα ή ακόμα και όλες τις εορτάσιμες μέρες να λέμε στο νου και στην καρδιά μας:
Δοξασμένο το όνομά Σου Κύριε, Δοξασμένο το όνομά Σου Κύριε, Δοξασμένο το όνομά Σου Κύριε στον ουρανό, στην γη και σε όλο το σύμπαν. Αμήν.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.