Τελικά πόσα MB χρειάζεται το smartphone μου;

Όταν φτάσεις στο σημείο να έχεις τακτοποιήσει την κατανάλωση των εφαρμογών σου, θα μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος γνωρίζοντας ότι δεν θα ξυπνήσεις το πρωί χωρίς Megabytes. Τώρα μένει να μάθεις γενικά πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι στα data σου. Η γνώση που θα αποκτήσεις παρακάτω θα σε βοηθήσει ανεξάρτητα με το ποια εφαρμογή χρησιμοποιείς. Μπορείς να κάνεις γενικές εκτιμήσεις υπολογίζοντας περίπου πόση ώρα θα χρησιμοποιείς την κάθε υπηρεσία. Πως περίπου να κάνεις τους υπολογισμούς σου και τι να προσέξεις.

Podcasts

Οι ηχογραφημένες εκπομπές (podcasts) που καλύπτουν όλη την πιθανή και απίθανη γκάμα περιεχομένων… Εκεί βγαίνεις πολύ κερδισμένος με το streaming. Ένα αρχείο ήχου που δεν βασίζεται στη μουσική, όπως το podcast, έχει να κάνει μόνο με φωνή. Άρα η δειγματοληψία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και το bitrate δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τα 96 kbps. Γίνεται φοβερή οικονομία στον όγκο του αρχείου. Ένα απλό podcast μπορεί να έχει διάρκεια 2 ωρών και μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 10MB. Η φωνή δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για να ακούγεται ικανοποιητικά. Μία εκπομπή σε ένα podcast γίνεται μια πολύ καλή συντροφιά στον δρόμο χωρίς να σου τρώει το πορτοφόλι.

Σερφάρισμα

Μία καλή αναλογία για απλό σερφάρισμα μίας ώρας είναι περίπου τα 60MB. Οι σελίδες στο Ιnternet δεν έχουν σοβαρές απαιτήσεις ούτε από το κινητό σου ούτε από τα data σου. Εκτός και αν την πατήσεις με τις διαφημίσεις… Το αυτόματο άνοιγμα σελίδων που σε παραπέμπουν σε sites με βίντεο και εικόνες είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί σου. Για να μην ξεπεράσεις κατά πολύ τα 60MB την ώρα σε απλό σερφάρισμα, εγκατέστησε έναν add blocker. Οι εφαρμογές που ανιχνεύουν και σταματούν τα διαφημιστικά sites που πετάγονται μπροστά στα μάτια σου, είναι πολλές και δωρεάν. Αν και οι διαφημίσεις προσπαθούν να ξεγλιστρήσουν από τα δίχτυα των add blockers, θα δεις πως τα περισσότερα apps κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Messaging και chat

Οι ανάγκες για συνομιλία δεν πρέπει να σου κοστίσουν πολύ. Ουσιαστικά δεν πρέπει να σου κοστίσουν τίποτα. Μια ώρα που θα ανταλλάσσεις τα νέα με τους φίλους σου μέσα από κάποιον messenger, δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 5 MB. Αυτό το νούμερο έχει μέσα του και λίγο χώρο για εικόνες και κάποιο περίεργο emoticon. Δεν είναι όλοι οι messengers το ίδιο, αλλά τα 5MB την ώρα είναι ένας καλός μέσος όρος για τον Facebook messenger.

Email και επαγγελματικά αρχεία

Το ίδιο το e-mail είναι εξαιρετικά απλό. Με ελάχιστα KB και όχι MB μπορείς να πεις πολλά πράγματα. Τις περισσότερες φορές όμως χρειάζεται να κάνεις επισύναψη κάποιου αρχείου και τότε η ταρίφα ανεβαίνει. Δεν έχει νόημα να μετράς τα MB στο e-mail με βάση τον χρόνο αφού μια συνομιλία μπορεί να γίνεται σε αργούς ρυθμούς. Δέχεσαι το e-mail σήμερα και απαντάς αύριο. Τα δεδομένα θα ξοδευτούν όταν απαντήσεις και δεν θα έχει καμία σημασία πόση ώρα θα έχει περάσει. Ο καλύτερος τρόπος για να υπολογίσεις τις ανάγκες σου σε δεδομένα είναι να υπολογίσεις το μέγεθος των αρχείων που επισυνάπτονται. Το υπόλοιπο e-mail θα περιορίζεται σε ελάχιστα ΚΒ. Αν τα αρχεία που θέλεις να στείλεις είναι πολύ μεγάλα, δοκίμασε να τα ανεβάσεις σε κάποιο cloud όσο βρίσκεσαι στο Wi-Fi. Μετά το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επισυνάπτεις ένα link μέσα στο e-mail σου, στη θέση του αρχείου. Αυτό το link θα συνδέει το επιθυμητό αρχείο στο e-mail χωρίς εσύ να χρησιμοποιείς δεδομένα για αυτό. Μια πολύ καλή και δωρεάν λύση είναι το Dropbox.  Δοκίμασέ το και δεν θα ανησυχήσεις ποτέ ξανά για τα επισυναπτόμενα αρχεία.

Μουσική

Τώρα πάμε στα δύσκολα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσέχεις πολύ, γιατί η μουσική, αλλά και τα βίντεο που θα δεις παρακάτω, είναι… βαμπίρ δεδομένων. Και θα ρουφήξουν το data plan σου χωρίς να το καταλάβεις.

Αν φτιάχνεις MP3 θα έχεις παρατηρήσει μερικές σημαντικές παραμέτρους που αφορούν την ποιότητα του ήχου. Θα έχεις συναντήσει τα KHz και το bitrate, το είδος της συμπίεσης και φυσικά το stereo. Τα KHz έχουν να κάνουν με την δειγματοληψία. Δηλαδή την πιστότητα του MP3 σε σχέση με το αυθεντικό κομμάτι. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο περισσότερο πλησιάζει η μουσική του αρχείου σου στην αρχική ηχογράφηση. Σαν μέτρο σύγκρισης, ένα Audio CD ορίζεται στα 44.1 KHz. Η δειγματοληψία είναι ένα καλό νούμερο που δείχνει την ποιότητα του ήχου, όμως δεν βοηθάει πολύ στον υπολογισμό του όγκου των αρχείων. Εφόσον κάνεις streaming μουσικής από κάποια υπηρεσία σαν το Spotify ή το Google music, να ξέρεις ότι θα χρειάζεσαι αρκετά Megabytes. Σε κάθε εφαρμογή streaming μπορείς να διαλέξεις την ποιότητα της μουσικής που θα ακούς. Την ποιότητα δεν μπορείς να την υπολογίζεις βάση της δειγματοληψίας. Θα την υπολογίζεις βάση των kbps. Γενικά συναντάς ποιότητες στα 96 kbps, τα 160 kbps και τα 320 kbps. Με βάση αυτούς τους αριθμούς θα την ορίζεις την απαιτούμενη ποιότητα του ήχου μέσα από τα settings της κάθε εφαρμογής. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το νούμερο τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της μουσικής. Και κατ’ επέκταση, τόσα περισσότερα Megabytes θα καταναλώνεις στο streaming.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι ένα μέσο αρχείο μουσικής στα 96 kbps ξοδεύει λιγότερο από 1 MB ανά λεπτό. Στα 160 kbps χρειάζεσαι περίπου 2MB ανά λεπτό, ενώ στα 320 kbps σκαρφαλώνεις 2,5 MB. Βλέπεις πως με μια ώρα μουσικής μπορεί να χρειαστείς από 60ΜΒ έως 150 MB. Και αυτό δεν υπολογίζει τα επιπλέον δεδομένα που θα χρειαστείς. Το εξώφυλλο του δίσκου, οι πληροφορίες του καλλιτέχνη και οι στοίχοι είναι πράγματα που δεν είναι υπολογισμένα. Αν ξεμείνεις νωρίς από MB και δεν έχεις τι να ακούσεις, βάλε μερικά MP3 στο κινητό σου. Θα βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να ανανεωθούν τα data σου. Αν δεν έχεις καμία καλή συλλογή από MP3, τότε αναγκαστικά θα σου κάνει παρέα το ραδιόφωνο.

Video

Τελευταίο και μεγαλύτερο πρόβλημα στη διάρκεια ζωής του data plan σου είναι τα videos. Τώρα ειδικά που οι αναλύσεις των οθονών παίζουν με άνεση στα 4Κ, η επιθυμία σου να δεις ένα βίντεο σε αυτή την ανάλυση πραγματοποιείται πανεύκολα. Σκέψου όμως αν αξίζει τον κόπο. Ένας γρήγορος κανόνας είναι ο εξής: Αν βλέπεις βίντεο σε High Definition (HD) θα ξοδεύεις περίπου 3GB την ώρα. Ένα απλό data plan δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης ακόμα και σε απλό HD. Για Ultra HD χρειάζεσαι 7GB. Την ίδια στιγμή ένα απλό video χαμηλής ανάλυσης (SD) θέλει μόλις 700MB. Αλλά εδώ υπάρχει μια τελευταία παγίδα που πρέπει να προσέξεις. Ακόμα και αν έχεις αρκετά data για να δεις λίγα λεπτά σε καλή ανάλυση (ακόμα και Ultra HD) δεν θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα βγεις εκτός προϋπολογισμού. Γιατί αυτό; Πέρα από την ανάλυση πρέπει να προσέξεις το bitrate. Ακριβώς όπως και στη μουσική, το bitrate είναι ο παράγοντας που καθορίζει τις πραγματικές ανάγκες για δεδομένα. Η ανάλυση του βίντεο μοιάζει με τη δειγματοληψία της μουσικής. Είναι καλή ένδειξη της ποιότητας αλλά κακή ένδειξη του μεγέθους. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι υπηρεσίες που κάνουν stream τα βίντεο, δεν σε πληροφορούν πάντα για το bitrate. Μονάχα για την ανάλυση. Φαντάσου μια ταινία σε δυο διαφορετικές υπηρεσίες. Και οι δύο την έχουν στην ίδια ακριβώς ανάλυση. Η πρώτη την έχει με απλό στερεοφωνικό ήχο ενώ η δεύτερη με πολυκάναλο. Το δεύτερο αρχείο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Αρκετές εκατοντάδες MB παραπάνω. Εσύ δεν ακούς τη διαφορά στο κινητό σου, αφού η συσκευή σου δεν έχει την ικανότητα να παράγει κάτι παραπάνω από στερεοφωνικό. Η ζημιά γίνεται όμως, αφού το αρχείο θα κατέβει στη συσκευή σου ως έχει. Τα δύο αυτά βίντεο μπορεί να διαφέρουν στον τρόπο που συμπιέζουν το βίντεο αλλά και στο βάθος ή στη ποιότητα των χρωμάτων. Όλα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν το bitrate και δεν έχουν να κάνουν με την ανάλυση. Οπότε πρέπει να τα βάλεις όλα κάτω και να τα υπολογίσεις πολύ καλά, αν θέλεις να βασιστείς εξολοκλήρου στο κινητό σου για Internet.

Πηγή: https://blog.kotsovolos.gr/mobile-internet-data-odigos-epiviosis-gia-na-min-xefevgis/