Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν τα περιστατικά οδικών τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας. Χιλιάδες άνθρωποι κυρίως νεαρής ηλικίας τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή παραβίασαν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, οδήγησαν υπό την επήρεια του αλκοόλ ή έπεσαν θύματα ασυνείδητων οδηγών κοστίζοντας τη ζωή τους.

  • Μόνο το 2021 στην Ελλάδα καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ 10.454 τροχαία ατυχήματα κατά τα οποία προκλήθηκαν τραυματισμοί και θάνατοι ενώ το 2022 σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 11.199 τροχαία ατυχήματα.
  • Οι μοτοσικλέτες αποτελούν στη χώρα μας το 37% όλων των κυκλοφορούντων οχημάτων (επιβατικά, λεωφορεία, φορτηγά κ.λπ.).
  • Τα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσικλέτες ξεπερνούν το 20%, ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ο κίνδυνος θανατηφόρου δυστυχήματος υπολογίζεται ότι είναι 20 φορές μεγαλύτερος στους μοτοσικλετιστές από ότι στους επιβάτες αυτοκινήτων.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων που γίνονται στον ελλαδικό χώρο σε διάστημα ενός χρόνου. Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε όλοι μας σωστή οδική συμπεριφορά για να πάψουμε να θρηνούμε και άλλους ανθρώπους. Ας μην επαναπαυόμαστε στην χρόνια εμπειρία μας στην οδήγηση και ας προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους ανθρώπους!!

Πως θα είμαστε ασφαλείς στον δρόμο

  • Προσέχουμε ιδιαίτερα τις διαβάσεις πεζών. Είναι σύνηθες ακόμα και αν έχει ανοίξει το πράσινο φανάρι να υπάρχουν πεζοί που ακόμα δεν έχουν προλάβει να διασχίσουν το δρόμο κυρίως άνθρωποι με μειωμένες κινητικές ικανότητες και ηλικιωμένοι. Επίσης είναι καλό να προσέχουμε κοντά στα σχολεία για μαθητές που μπορεί να «πεταχτούν» στον δρόμο και λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου.
  •  Δεν βιαζόμαστε στον δρόμο. Όσο και αν βιαζόμαστε για να φύγουμε το πρωί για τη σχολή ή την δουλειά μας είναι προτιμότερο να αργήσουμε παρά να σκοτωθούμε ή να πάρουμε στο λαιμό μας ζωές άλλων. Ειδάλλως είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε νωρίτερα από το σπίτι μας για να είμαστε νωρίτερα στo πανεπιστήμιο ή τον χώρο εργασίας μας παρά να κινδυνέψουμε τρέχοντας.
  •  Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ ακόμα και σε μικρές ποσότητες διότι μειώνει την αντίληψη μας και τα αντανακλαστικά μας. Επίσης είναι πολύ πιθανό αν σε σταματήσουν για αλκοτέστ και ανιχνεύσουν αλκοόλ στο αίμα σου να χάσεις το δίπλωμα σου, να επιβαρυνθείς οικονομικά ή να μπεις ακόμα και φυλακή. Αν πρόκειται να πας σε ένα πάρτι ή έναν γάμο και θέλεις να πιεις κανόνισε εκ των προτέρων να γυρίσεις με ταξί ή με κάποιον συγγενή ή φίλο σου που δεν πίνει.
  •  Δεν βρίζουμε στον δρόμο AKOMA και όταν έχουμε δίκαιο. Αρχικά δεν μπορείς να γνωρίζεις την αντίδραση του άλλου οδηγού στο άκουσμα ότι τον έβρισες και έπειτα δεν είναι σωστό να δείχνουμε ασέβεια σε οποιονδήποτε άνθρωπο διότι δεν μας ωφελεί πνευματικά και δεν γαληνεύει η ψυχή μας. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι οι ύβρεις είναι τόσο κοινές πλέον που έχουν χάσει τη σοβαρότητα τους και προεκτείνονται σε ύβρεις προς το πρόσωπο της Παναγίας και του Χριστού, επομένως διαπράττεται μεγάλη αμαρτία.
  • Καθένας από εμάς οφείλει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι η ζωή μας πάνω στη γη δεν διαρκεί για πάντα και πως όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης της ψυχής μας ενώπιον του Θεού θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη κατηγορία της ενοχής για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε στους συνανθρώπους μας.  Άρα δεν είναι ορθό να βρίζουμε τους άλλους θεωρώντας ότι τους αξίζει επειδή έφταιγαν διότι με αυτό τον τρόπο δικαιολογούμε τον εαυτό μας για την απαράδεκτη και υποτιμητική συμπεριφορά που υποδείξαμε, προς τον συνάνθρωπό μας, που είναι εικόνα Θεού, και έτσι “απογοητεύουμε” τον Δημιουργό μας.
  • Να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν λάθη που είναι δυνατόν να γίνουν από άλλους οδηγούς. Επειδή εμείς τηρούμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας δεν σημαίνει πως και οι άλλοι το κάνουν για αυτό συστήνεται να έχουμε διπλάσια προσοχή στον δρόμο για να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ελιγμούς αν παραστεί ανάγκη.
  •  Προτού βγούμε στους δρόμους φροντίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τα μαθήματα με τη σχολή οδηγών και έχουμε πάρει το δίπλωμα οδήγησης μας. Ένα από τα πιο συχνά λάθη κυρίως των εφήβων είναι να οδηγούν κρυφά από τους γονείς τους θεωρώντας ότι το να είναι αυτοδίδακτοι αρκεί για να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι του αυτοκινήτου ή της μηχανής των γονιών τους.
  •  Αποφεύγουμε να οδηγήσουμε αν νιώθουμε κουρασμένοι, νευριασμένοι ή ταραγμένοι. Έχει αποδειχθεί ότι η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που οδηγεί. Άρα αν δεν νιώθουμε καλά καλούμε κάποιον δικό μας άνθρωπο να μας πάει εκεί που θέλουμε, πάμε με τα πόδια ή παίρνουμε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τρένο). Με αυτόν τον τρόπο μεριμνούμε για την προφύλαξη της υγείας των εαυτών μας και των άλλων. Ο Χριστός άλλωστε μας ενθαρρύνει να αγαπούμε τους άλλους όπως όπως ακριβώς αγαπάμε τον εαυτό μας.
  •  Απομακρύνουμε ηλικιωμένους ανθρώπους της οικογένειας μας από την οδήγηση διότι άθελά τους μπορούν να κινδυνέψουν άλλοι οδηγοί. Πολλοί άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αρνούνται να δεχτούν ότι μεγάλωσαν και να εγκαταλείψουν την οδήγηση. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε πως με το πέρασμα των χρόνων όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τη φυσική κατάσταση, την όραση και τα αντανακλαστικά που είχαν στα 20 ή στα 30 τους και πως είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε για την μετακίνηση τους.
  •  Δεν βάζουμε πολύ δυνατά την ένταση της μουσικής όταν οδηγούμε διότι έτσι χάνουμε την επαφή μας με τον δρόμο και δεν ακούμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στέλνουν οι άλλοι οδηγοί (πχ. μέσω της κόρνας).
  •  Δεν χρησιμοποιούμε το κινητό μας ενώ οδηγούμε. Το κινητό εμποδίζει την συγκέντρωση μας στην οδήγηση αφού έστω και λίγα δευτερόλεπτα μπορούν να αποβούν μοιραία για να χάσουμε τον έλεγχο του τιμονιού.

Ας αναφέρουμε ότι η επικίνδυνη οδήγηση -ιδιαίτερα μηχανής- και η οδήγηση τύπου “ράλι στον δρόμο” χρειάζεται πολύ προσοχή διότι το ρίσκο γίνεται μεγαλύτερο. “Πάνω στη μηχανή έχεις άλλη αίσθηση που δεν περιγράφεται” έλεγε κάποιος νέος. Μόνο που κινδυνεύεις στο μέλλον να μην έχεις καμία αίσθηση, και αυτό είναι το πρόβλημα!

Επίσης ανάγκη να προσευχόμαστε τακτικά στον Θεό να μας βοηθά πριν οδηγήσουμε για να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να κινούμαστε με ασφάλεια στον δρόμο για εμάς, τους συνεπιβάτες και τους οδηγούς των άλλων οχημάτων!!

Συμπερασματικά, μία καλή συνήθεια είναι πριν ξεκινήσουμε να πάμε οπουδήποτε, να σταυρώσουμε με το χέρι μας το τιμόνι του οχήματος και το σώμα μας να μας προφυλάσσει ο Θεός από κάθε ατύχημα!

Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδας | Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, Π.Τ.Δ.Ε., MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία