ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Εκκλησία μαρτύρων. Με το τίμιο αίμα τους θεμελιώθηκε και με τη γενναία ομολογία τους μεγαλούργησε. Οι άγιοι μάρτυρες υπέμειναν με χαρά τα βασανιστήρια των τυράννων κι έδωσαν τη ζωή τους για την αγάπη του Χριστού και για τα μεγάλα ιδανικά της πίστεως, της αγάπης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Μιμητές του Χριστού στην προσωπική τους ζωή έφθασαν μέχρι το θάνατο από τον οποίο βγήκαν νικητές στο φως της αιωνιότητας. Αυτοί αποτελούν το φωτοστέφανο της Εκκλησίας και λάμπουν σαν φωστήρες στο στερέωμα της. Το αίμα τους μεταβλήθηκε σε δραστικό λίπασμα που έφερε μεγαλύτερη ζωτικότητα και καρποφορία στο χριστιανικό δένδρο. Γι’ αυτό με ευγνωμοσύνη τιμά η Εκκλησία τα ιερά λείψανά τους, εγκωμιάζει τους αγώνες τους, εορτάζει τις μνήμες τους και ψάλλει πανηγυρικά την Κυριακή των αγίων Πάντων.

Τῶν ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ Μαρτύρων σου, ὡς πορφύραν καὶ βύσσον τὰ αἵματα, ἡ Ἐκκλησία σου στολισαμένη, δι’ αὐτῶν βοᾷ σοι· Χριστὲ ὁ Θεός, τῷ λαῷ σου τοὺς οἰκτιρμούς σου κατάπεμψον, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Στολισμένη με τα πορφυρόχρωμα ρούχα από τα αίματα των μαρτύρων σε όλο τον κόσμο, η Εκκλησία αναφωνεί σε σένα, Χριστέ ο Θεός· στείλε τις ευλογίες σου στο λαό σου, δώρισε ειρήνη στην κοινωνία και το μέγα έλεος στις ψυχές μας.

ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η θριαμβευτική πορεία της Εκκλησίας συνοδεύεται και από ένα άλλο πλήθος μαρτύρων. Εκείνων που ομολόγησαν την πίστη τους στον Θεό και αντιστάθηκαν, μέχρι αίματος πολλές φορές, στην αίρεση και στην ασέβεια. Από τον χορό των αγίων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας. Σ’ αυτούς τους αγίους Πατέρες που δίκαια φέρουν τον τίτλο του «Μεγάλου» οφείλεται η θεμελίωση της πίστεως. Με την αγιότητα της ζωής τους και τη διδασκαλία τους, με την μαχητικότητά τους θεμελίωσαν και στήριξαν την Ορθόδοξη πίστη. Θηριομάχησαν κυριολεκτικά και διώχθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για να έχουμε εμείς σήμερα την αλήθεια ανόθευτη. Η αλήθεια είναι θησαυρισμένη στα γραπτά μνημεία των 7 Οικουμενικών διδασκάλων μας. Πατάμε, λοιπόν, επάνω σε στέρεο έδαφος. Έχουμε την αλήθεια του Ευαγγελίου αυθεντική. Δεν είμαστε σαν τους άλλους πιστούς των χριστιανικών ομολογιών που ταλαντεύονται, παραπαίουν, ζητούν αυθεντία σε συμπεράσματα ανθρώπων και δεν μπορούν να στηριχθούν με βεβαιότητα σ’ αυτό που πιστεύουν, ότι δηλαδή αυτή είναι η αλήθεια του Θεού. Εμείς έχουμε αυτό που οι άλλοι στερούνται. Την καθαρή, τη γνήσια, την ανόθευτη πίστη. Και την κατέχουμε χάρη τους αγώνες των Μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας.

ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η Εκκλησία ανύψωσε για πρώτη φορά το ανθρώπινο πρόσωπο σε τέτοιο ύψος που κανείς σοφός και καμιά ιδεολογία δεν είχε ποτέ ανυψώσει. Πήρε τον άνθρωπο από την αθλιότητα της δουλείας και τον τίμησε με τον τίτλο του γιου του Θεού. Την γυναίκα από ιδιοκτησία του άνδρα την κατέστησε μέλος του Σώματος του Χριστού, ισότιμη με αυτόν. Τον πτωχό και κατατρεγμένο τον ονόμασε αδελφό του Χριστού και του χάρισε τις ίδιες δυνατότητες στην κοινωνική ζωή με τον πλούσιο και ισχυρό. Κάθε άνθρωπο τον θεώρησε εικόνα του Θεού και κάθε ψυχή πολυτιμότερη από ολόκληρο τον κόσμο. Στην Εκκλησία όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και μόνο στα κοινωνικά τους λειτουργήματα διακρίνονται μεταξύ τους. Για τον Χριστό δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Έλληνα και Ιουδαίου, δούλου και ελεύθερου, λευκού και μαύρου, πολιτισμένου και βάρβαρου. Μέσα στην Εκκλησία δεν υπάρχει κανένας περιφρονημένος. Όλοι είμαστε αδέλφια της ίδιας οικογένειας, με πατέρα τον Χριστό και μητέρα την Εκκλησία. Ακόμα και ένας εγκληματίας και ένας παραστρατημένος είναι άξιος σεβασμού, επειδή έχει αθάνατη ψυχή για την οποία θυσιάστηκε ο Χριστός.

[ΣΕΙΡΑ: Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τ.4 Ανάτυπο από την ομώνυμη έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με μικρές προσθαφαιρέσεις]